30 12
發新話題

太空保衛隊---飛鴻艦長 DVD

太空保衛隊---飛鴻艦長 DVD

各位big brothers,

借問一聲有冇邊位知道呢套野有冇出過dvd boxset,重有就系邊度可以買到? 日文版或英文版都得! 我曾經上日本amazon揾過, 不過唔成功!

呢套野系成三十年前d出品, 但真系好有創意,我依家重記得以下三個單元故事個名只系我根據記憶合成, 如果各位記得原名請多多指教! )

1. 塔拉斯特 - 講異次元同時光旅行, 飛鴻艦長去到未來地球, 重慘遭離魂刑!
  2. 科學之鄉 - 個故仔講一對來自仙女星雲(?)的外星科學家夫婦被迫用DNA改造技術, 將部份人類改造成半人半獸奴隸, 後來佢地走甩左,留下線索跟往去左科學冬眠, 直到飛鴻艦長於數世紀後解破迷題, 幫佢地返生同解救班奴隸, 將班奴隸的後代變回正常人, 成個故事好有indiana jones feel!(唔系, 系我講錯左, 應該系話indiana jones 系列好有飛鴻艦長feel至真!)
  3. 物質生產域 - 講各懷鬼胎的外星人共同前往人馬座星雲尋找物質生產域! 故事講該處有部機器好似願望樹咁, 可以無中生有一切物質, 包括食物, 資源同武器, 當中有人想打壞主意, 亦有人想用佢來解救自己星球, 故事好有教育意義!  

給虎榮兄打打氣:

還有一集,講飛鴻穿越時空,去到一陌生世界,見到人類被外星生物趕到走投無路,

期間,人們竟發現飛鴻和祖先的救世主預言相似,又和一個有關救世主的雕像模樣相同。

再發展下去,飛鴻了解到所謂外星人,原來是世球人n年前,為到外星低成本採礦而製造的基因生物......

因果循環....最後點,當然大家心照!

引用:
原帖由 ddmmyy 於 12-3-2009 01:46 發表 給虎榮兄打打氣:還有一集,講飛鴻穿越時空,去到一陌生世界,見到人類被外星生物趕到走投無路,期間,人們竟發現飛鴻和祖先的救世主預言相似,又和一個有關救世主的雕像模樣相同。再發展下去,飛鴻了解到所謂 ...

ddmmyy 兄:

呢集即系我講o既塔拉斯特果個故事!  原來你都記得! 

無記錯,其實飛鴻系去左未來地球,個救世主其實即系佢自己,後世地球人將地球改左個名叫塔拉斯特,為左記念佢,重為佢立左個像,佢以前d故事傳傳吓重將佢變埋救世主!呢個迷最後系故事尾由大腦博士解開!中間因為後世地球人認為佢冒認救世主,所以要對佢施行最重刑罰-離魂刑!因為其時地球已廢除死刑,呢個刑罰系將人o既靈魂同肉體分開,所以叫離魂刑.但系因為人老痴呆,唔幾得左中間你講果段因由 ,多謝你寶貴資訊,令我記番個完整故事! 

希望遲下可以找到更多資料同大家share啦!

引用:
原帖由 ddmmyy 於 12-3-2009 01:46 發表 給虎榮兄打打氣:還有一集,講飛鴻穿越時空,去到一陌生世界,見到人類被外星生物趕到走投無路,期間,人們竟發現飛鴻和祖先的救世主預言相似,又和一個有關救世主的雕像模樣相同。再發展下去,飛鴻了解到所謂 ...

故事內容好似 ' 猿人襲地球 '~!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 虎榮 於 19-3-2009 01:56 發表    ddmmyy 兄:   呢集即系我講o既塔拉斯特果個故事!  原來你都記得!    無記錯,其實飛鴻系去左未來地球,個救世主其實即系佢自己,後世地球人將地球改左個名叫塔拉斯特 ...

唔好客氣唷.....我都好多野唔記得,要靠大家一人一d至能重組..

可惜今次網聚唔得閒報名,唔能夠跟大家餅族一齊傾下餅群回憶....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 20-3-2009 07:57 發表 故事內容好似 ' 猿人襲地球 '~!!

大橋一樣,但細橋賣的唔同,......果集賣自作孽不可活......

等於美國佬最初支持拉登同塔利班去阿富汗打蘇聯.....

點知俾人掉轉槍頭,整單911....

引用:
原帖由 ddmmyy 於 20-3-2009 13:57 發表     大橋一樣,但細橋賣的唔同,......果集賣自作孽不可活......   等於美國佬最初支持拉登同塔利班去阿富汗打蘇聯..... 點知俾人掉轉槍頭,整單911....

係o牙 係o牙~!

不過o的普通市民又點估到拉登同布薯串通o丫...

o的普通市民重以為係國仇家恨......去送死旬國都o吾知....!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-3-2009 10:00 發表 係o牙 係o牙~! 不過o的普通市民又估到拉登同布薯串通o丫... o的普通市民重以為係國仇家恨......去送死旬國都o吾知....!!

唉!一句講曬,少數玩死多數!

Quick quick quick!!!!! Japanese version. Search and you can find another story arc in Japanese and some more in German.

http://www.youtube.com/results?search_query=captain%20future%20moon&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1

CKCK兄,Thank you very much!  

From Wiki

1978年,也就是漢彌頓辭世翌年,日本的東映動畫(Toei Animation)製作了一部長達52集(每集30分鐘)的電視動畫版,也成為本作目前唯一的映像化作品。劇情以漢彌頓所創作的13冊原著小說為藍本,各以四集為單位。為了消弭原作與動畫之間的文化差異與隔閡,無論是關於太空科學實驗的說教,或是對於「力拼不如智取」的強調,這部動畫版在許多方面的呈現上,雖然也因應改編當時的科技概念將部份設定略做修正,但仍都力求與小說內容盡量接近。原本東映動畫已打算將本片發行套裝DVD,卻因為原作的相關版權過於複雜而胎死腹中,本片目前僅有德語版DVD於歐洲地區發行。

引用:
原帖由 wwl36 於 4-8-2010 15:02 發表 From Wiki1978年,也就是漢彌頓辭世翌年,日本的東映動畫(Toei Animation)製作了一部長達52集(每集30分鐘)的電視動畫版,也成為本作目前唯一的映像化作品。劇情以漢彌頓所創作的13冊原著小說為藍本,各以四集為單 ...

WWI36兄咁知唔知個套野的德語名稱?

引用:
原帖由 虎榮 於 5-8-2010 02:40 發表   WWI36兄咁知唔知個套野的德語名稱?

引用:
原帖由 虎榮 於 5-8-2010 02:40 發表   WWI36兄咁知唔知個套野的德語名稱?

法國版平啲 - 7碟 52集一手價 149

引用:
原帖由 wwl36 於 5-8-2010 08:17 發表 法國版平啲 - 7碟 52集一手價 149http://ecx.images-amazon.com/images/I/51P9VNKNW5L._SS500_.jpg

wwl36兄 知唔知邊到有得訂或買?

引用:
原帖由 虎榮 於 5-8-2010 19:34 發表   wwl36兄 知唔知邊到有得訂或買?

可以找HMV或水碟店試試......但祖國已有法版線上看及種子  但無字幕 

引用:
原帖由 wwl36 於 5-8-2010 22:56 發表 可以找HMV或水碟店試試......但祖國已有法版線上看及種子  但無字幕 

剛在法國amazon的網站見到, 似乎可以上網買, 不過我會先試試HMV! 謝謝消息!

今日在HMV的嘗試已經失敗!

引用:
原帖由 虎榮 於 7-8-2010 00:17 發表 今日在HMV的嘗試已經失敗!

問問水貨牒店吖.....MKXX商場低層有三間 

引用:
原帖由 wwl36 於 7-8-2010 09:19 發表 問問水貨牒店吖.....MKXX商場低層有三間 

已經在法國的Amazon落左order! 個網全法文, 都要摸左一輪先落到order!

30 12
發新話題