發新話題

有好吃的食肆 ^~^

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-2-2009 22:49 發表 新港成茶餐廳大埔廣福道 o的魚蛋粉幾 ' 正 '!好食
大埔墟魚蛋粉吃蔡潤記都好正.

尖沙咀一帶, 茶餐廳 No.1, 柯士旬小路, 三角公廁對面兩幢樓間入, 聯威茶餐廳. 連 Keyman 馬啓仁都介绍.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 15-2-2009 08:57 發表 o尼間我覺得有小小名過於實 ma ma de~
超人大哥這句回應我都頗甚識同, 只是我老婆成日話好食, 我好似洗咗腦咁要介召一下...  在我而言只會俾八十零分. 因為實在太多人等位, 成四五個字先有得食, 啲牛腩牛筋等都只是三星半, 不能說是必吃佳品. 此外, 大埔新街街市熟食中心嘅"欽記"都好出名, 大排長龍, 兩者啲招乎都係出奇哋吋的.    抱歉 !  希望無人睇咗之前篇帖後, 好似我同老婆咁, 喺西環"順道" 坐車入去食....

其實, 魚蛋粉我喜歡較湯味濃啲, 以上兩者則較淡味.  話雖如此... 這兩間確實好旺.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 15-2-2009 08:59 發表 kkeeleung兄 ,有乜o野食品出名o牙o尼間??!好似好難Mo甘~
佢嘅特式係較靜局, 位於柯士甸小路. 近 St. Marry 學校, 在兩座大廈的天井內, 入口有間診所. 正如之前所說, 喺三角公廁的附近. 記得紅孩兒遊戲機中心嗎? 因為較難找到, 所以多為熟客, 入店後沒有旺區食肆的"趕迫感", 而招乎亦較親切. 絕對不會食完半碟飯就要你趕埋單 或 一個四人卡位坐四伙人的理像. 一般情况下. 午飯兩個人坐低個卡位兩邊, 忙起來都不會被要求執位坐一邊. 除非你"齋飲"

此茶餐廳只專注西式水吧飲料, 西多小食類及中西式飯食意粉等. 沒有油雞檔, 粥麵檔, 可能會較少選擇及競爭力. 但. 因此店內亦較企理, 不用兼顧太多元化的編排. 亦不會有太多落錯落漏單.

講番建議菜單, 早餐啲煎蛋通粉類不錯. 全場用出前一丁, 逐個麵煮係特式. 咖啡雖然係用咖啡粉, 但一定好過哥啲下等老火苦茶(coffe)加奶.

午餐: 高度評價啲例湯, 真材實料, 無味精... 快餐仲可選例湯或糖水....

飯類: 咖喱薯仔牛腩. 非常入味. 一般中式碟頭飯都有90分.  因為不會太多太"杰"獻汁. 豆ト式薑葱魚腩, 味菜及豉汁炒類, 鮮茄洋葱類. 會意粉類個意粉炒得均混入味, 但我不建議炒可粉鈑類. .但 肉絲炒麵類就有大酒樓, 麵底脆ト卜的感覺, 不妨一試.

下午茶可試咸牛治咸西多士.

晚飯不妨試試煲仔餸. 牛仔骨. 羊肉煲.... 銀牙魚鬆...蒸餸小炒可試試.  此外, 椒鹽鮮魷亦不錯.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-2-2009 20:49 發表 聽  kkeeleung 兄o甘講我相信這間都是不錯的撰擇! 有時間經過定要試o下! thanks
超人大哥, 多謝贘面先. 試過之後o吾好吃, 不妨來拆我招牌. 

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-2-2009 08:32 發表 你個好似係金漆招牌o黎o番
駛乜講. 但聲明我同呢間嘢無利益關系...

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-2-2009 10:26 發表 明白! 加二毫子我可以接受o既! o尼個世界係好多無良顧主 gala~ 錢比得小又要做多多...o的無良顧主又垠氻f話 : 出o黎做事o吾好o甘計較...後生仔末學行先學走...好高傲遠...蝕底o下對你有益的!!(我指o個D係 ...
有時唔係二毫子, 定五亳壹蚊. 唔覺唔覺就加成蚊 LA. 最主要係話成個市面都係咁低迷, 你 M記仲係咁話加價. 但係又唔見D嘢好食咗...

引用:
原帖由 Anison 於 23-2-2009 22:04 發表   Burger King 已經再開翻, 早幾個月前係山頂食過, 雖然真係好食過M記, 不過都幾貴, 一個餐至少四,五十
油麻地都開咗間. 近碧街 / 彌敦道交界, 搭車行過見到, 無試過. 但開到成 12:00am..

發新話題