發新話題

oldcake 2009年1月10日 飯聚K團報告/感想

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 1 

出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,及我(超人兄弟)

10/1/2009 6:15 pm 我準時到達 ' K ' 團約定地點,

遠處巳見一位潮人企在該處,點頭問候過後原來是 JLCC 兄!

從我身後一高大的身影而至...o何,是高大威猛的 ar_woo 兄!

再到的是笑容滿面的 Delight986兄,然後便是Tyler 兄 & moneyismymoney 兄雙雙到達!

一行六人商量後貝w先上酒樓座下然後再等餘下末到的 cake 友...,

我們座下不久...o牙誠兄到了...還意外地帶了另一位之前說不能來的 oldcake member coffee 兄到場...,真是令我們喜出望外!

再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 )

因 coffee 兄原先有約,所以只是來探探班而巳,寒暄幾句便要到另一飯局,我們只好依依不捨送別!

各 cake 友食飯其間你一言我一語,氣氛相當融洽開心,笑聲不停!談到動漫更是妙語連珠...各有見地!!

(談到此真的要多謝 toby bro 給我們這 oldcake net 樂園)

時間飛快地過...好似 Kabuto clock'up clock over 一樣...轉眼夠時間要出發去 ' K ' 地點熱血一番了~...

結賬後一行八 cake 便浩浩湯湯到 Music ' K " 了.....

' K ' ~我來熱血了~..等我們o巴....( 熱血樣 )

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 report part 2

出席的 oldcake 有 : JLCC,ar_woo ,Tyler2,moneyismymoney,Delight986,japkortai,o牙誠,actionkamen, Athena 及我(超人兄弟)

8:15 pm 離開酒家...各人懷著興奮的心情步行到 ' K ' ,

步行其間,街道給眾 cake 友的熱血燃燒到火紅...,(hee..形容o下心情氣氛o者...誇張o左o的,o吾好見怪!)

約 8:30 pm 到達其望已久的 music box ' K ' ...剛坐下不久 actionkamen兄及Athena小姐到了,

點過飲品後...眾 cake 友已磨拳擦掌大展歌o候一番,

多得唱歌老練的歌o昌魂 singingsoul 兄(Tyler)幫我們眾人滴汗 入歌,(因歌曲太多所以滴汗)

oldcake 熱血 'K' 團展開撕殺了...!!

殺(o昌)得天昏地暗,雷電交加...眾 cake 友已熱血得變成火人...,o昌o米已輪流在大家的手上燃燒著!

先前各cake友點的個人歌曲巳變成 oldcake 熱血合o昌團~!

三一萬能俠,千年女王,鐵甲萬能俠,機甲創世記,龍珠,星疾,金剛飛天鑽,V形電磁俠,電腦奇俠,超人七星/太郎等全部出動...

一首超力電磁俠更牽起眾 cake 友 的高潮....V V V Victory...不其然大家都高舉起了勝利的 V 形手勢...V  V V ...,

氣氛到了熱血沸騰的境界~!!!

為了讓我們稍作休息的降,ar_woo 兄 用柔的唱腔唱了中村雅俊的 '  戀人沾濕了的街角 ' 給我們降!

眾人思想巳穿梭沉醉於悅耳柔的歌聲中...真動聽!!   

特別一提o牙誠的日文o昌功非常了得...真是後浪澎湃..,好o野!! 

除了歌o昌瑰singingsoul,...JLCC 兄對卡通特撮歌也相當熟悉...令人咋舌 真係勁!

時間飛快...,轉眼巳到 10:30 pm...

因本人(超人兄弟)及幾位oldcake友人(actionkamen,japkortai,moneyismymoney)要先走...

懷著依依不捨的心情...無奈跟各位戰友(cake友)告別!眼有淚光的...再見o拉~各位 (像日本TV劇的高舉手揮手)

餘下 10:30 - 12:30 的情況 就交給留下 'K' 的cake 友了.....  

(因過情太精彩,以上未能盡錄..只大概說說而巳,煩請各位見諒)

(相片隨後補上)

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2009 00:49 發表 大家看看這條片得唔得? OK的話我繼續upload其他啦. Gundam OP Getta ED

o華~正o牙!有得聽番當晚情G!

全靠你有錄低!thanks 歌o昌魂! 很回o末!!

more pls bro!

引用:
原帖由 LouisLee 於 12-1-2009 14:29 發表 完全唔知有版聚!!!

約定你 LouisLee bro~!

下次一定通知你!

記得到o牙!

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 14:43 發表 再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席 ...

引用:

再到的是 japkortai ....oh~原來是位美麗的女仕....又再喜出望外多一次...(因很小綱聚有女性到場...難得她信任 oldcake net 及 信任我們 ) ---- 超人兄弟,你這句話我真係不敢當。你這樣寫的話,下次一些新出席的CAKE友見到我時會話你講大話的。

japkortai sister,我有o個句講o個句!我率性是我的缺點也是優點.....我o的朋友個個都知!真心說話o黎o架!

其他 cake 友都應該冇質疑o架~(指妳是位美麗的女仕)如果有o吾該企出o黎講o吾該......

無o丫o麻~...係o米o牙 japkortai,無人異議o架!

美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!

引用:

當晚能夠跟各位cake友見面,真的很開心。大家的樣貌跟年紀不符,比我想像的年輕,尤其是Singingsoul兄 & JLCC兄 ,你們兩位是否打了"肉毒桿菌",還是有什麼駐顏秘技?不妨一說以供參考。

可能 join o左 oldcake net!! o下,...點解無我份?!!o吾制o牙

引用:
細細聲去問其中一位比較像樣的CAKE友,"請問是否OLD CAKE....",之後便對號入座了。那位比較像樣的就是MONEY兄。

o我~原來妳有問o既~

我以為妳冇問就坐落o黎 tim....

引用:
連我都要對誠誠說,"我們兩個有點"搭^"的感覺",哈哈!

hee...真係 sorry!

其實佢o地講o個o的我都o吾係好熟...(可能我太細個o拉.... 講笑)

引用:

最搞笑的是聽到CAKE 友 投訴那個因為扮幪面超人的細路一命嗚呼,因而影響到幪面超人被禁播,特撮片停滯不前的那段說話,真係有點兒笑到肚子痛。

係o拉~o個條細路真係....XY#Z@#

比人鬧足幾十年! 本來人都走o左..都o吾想講佢o甘多...但冇辦法..累我睇o吾到o甘多特撮片!!

引用:

KARAOKE時段,個人來說,最HIGH、最熱情高漲的是唱磁力鐵甲人的中文版,其次是V型電磁俠、鐵甲萬能俠、三一萬能俠,我學日本FANS在SRS的演唱會中做的手勢,還有GATCHAMAN、KAMEN RIDER、ZENKI 等等,大家都很高興地唱。令人意想不到的是,各位BROTHERS & SISTER 的日文歌真的唱得很好,一句講哂,"好有FEEL"。最令我驚喜的是誠誠,他的日文真的不錯,果然年輕有為。

還有ar_woo兄,他的聲線很有磁性呢。啊! 你有沒有參加過歌唱比賽呀?

無錯係o牙

引用:

不過,當中好像沒有唱V型電磁俠及銀河鐵道999的中文版,以及沒有點高迪安、黃金戰士、大武士等歌曲(可能DATABASE沒有),少少遺憾。

寄望下次o拉~

約定妳!!

引用:

剛才跟舊同事(即常常跟我講 "猛龍特警隊"的那位) 提及當晚的聚會,他問我為什麼不叫他? 原來他對我們的活動很感興趣呢。

叫妳同事 join 埋我o地 oldcake o拉!

好歡迎佢加入我o既o尼個樂園!!

引用:

噢! 小小題外話:

請問會去水木演唱會的CAKE友,會否考慮在2月7日當天來一個下午茶聚呢?

好o牙!或者如 singingsoul 講~不如M地方 Dinner o拉!!

引用:
原帖由 Athena 於 12-1-2009 19:15 發表 我當晚是下班後由大埔的公司直接去灣仔的K場,趕車趕到一頭汗,幸好超人兄弟在K房門口接我,否則要在K場四圍轉搵人就趕不上唱GATCHAMAN啦!這是我十年前在大阪唱動畫歌K以來首次再唱,未唱已經先興奮。

you're welcome!!

那杯酮X蜜糖當然是有酮X聲線的 ar_woo bro 給妳的!

引用:
可惜當晚含羞答答的她(japkortai)沒有拿咪大展歌喉。

係o牙!好可惜o牙~

下次一定要比支o米佢 solo

引用:
原帖由 japkortai 於 12-1-2009 22:10 發表 [quote] 美麗有多種~妳不用太 ' 謙 ' !!   超人兄弟,你這句說話有點兒可圈可點,哈哈! 

我講多錯多!sorry!

妳o吾好誤會!

引用:
原帖由 celia 於 12-1-2009 23:09 發表   可以解釋超人兄弟心地好,睇咩都靚D

係o勒~我心入面o個句妳都講埋!

果然係 ' 夾餅 ' !thanks

OLDCAKE 熱血 ' K ' 團 網聚 Dinner

( 特別多謝 actionkamen bro 幫小弟相片加功 )

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 09:37 發表 超人兄弟能否發原版飯聚照片給我們呀﹐唔該~~

巳 send 給你了...see it!

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 11:03 發表 收到﹗謝謝。但酒樓那張我半合眼了﹐太樣衰了﹗

o甘先有魅力o牙o麻歌o昌魂...個個一樣點顯得你特出 (joke )

引用:
原帖由 Delight986 於 13-1-2009 20:41 發表 搖鈴伴奏超時空世紀ED,最正~!Mode好似.. 歌名: 熊熊聖火演唱: 鄭少秋附註: 倚天屠龍記插曲作曲: 顧嘉輝,  編曲: 顧嘉輝監製: ,  填詞: 黃沾 (獨唱)熊熊聖火 憐我苦痛多(合唱)憐我在世上 如許苦痛 ...

記憶...隻歌好似係圍攻光明頂時o昌~!好好聽!

引用:
原帖由 Anison 於 13-1-2009 22:34 發表   做乜 "神勇飛鷹俠" 會出個咁o既畫面

無錯係o牙~!

畫面同歌曲好多時都係二件事..有時會覺得好冇癮..,.好似以前 H K o個間飛圖o昌片公司o甘...

聽聞又係版權問題

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-1-2009 23:23 發表 我地唱到後尾有D都有動畫畫面,據SingingSoul講,以前好多都無原z畫面架!

最好每一個都係原庄畫面...o甘會投入好多

睇住個女仔o個沙灘走o黎走去...而歌詞係熱血歌...奇奇怪怪o甘...好過冇o甘 lor~

引用:
原帖由 東加豆 於 16-1-2009 21:52 發表 oh....剛剛才知道你們有聚會. 希望下次有機會!

我叫o左你好耐 lah~豆豆!!

下次留個 contact phone no  比我....等我方便以第一時間通知你!(你方便o吾介意o既話 )

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 5-2-2009 18:57 發表 希望遲下暑假又有機會搞個飯局啦... 搞唱K都好... 不過我只識唱中英國語架咋... 其他就唔得喇...

到時你來一定為你搞個飯局或者 K 團! 放心!!

引用:
原帖由 Potato 於 21-2-2009 01:05 發表 各位old cakes,單是看你們的詳盡報告,已經感受到你們當晚的熱血和雀躍,可惜當晚不能出席~~

下次定要來o何~!!

引用:
原帖由 Potato 於 23-2-2009 21:28 發表 但我不懂日文,點唱啊?D字幕有無英文拼音?

字幕並無英文拼音的!(日文字幕)多是在綱上找拼音!

我有一份歌譜有拼音的...是singingsoul cake 友給我的...內埵h是卡通歌

下次 copy 比你,ok?!

發新話題