發新話題

水木&堀江 2009香港演唱會

又或者係佢?!   MIO (MIQ)

http://www.laverite.jp/miq/index.html

MIQ(三玖、ノゑ1955年10月3日生ネホ)ゾ、東京都港区出身ソ歌手、本名・門本浩子(ろジパシ チボア)[1]血液型AB型。1982年MIOソ芸名ザ『戦闘фロ Ей⑦ヲю』ソ挿入歌「Hey You」ザЫжшみ。

Ыжшみ以降、主ズ①пЧЬヤЯфソ主題歌メ歌ゆ、『聖戦士Ф⑦дユ⑦』『重戦機リюヮユу』ソ主題歌ゾ今スれ人気ゎやペ。『聖戦士Ф⑦дユ⑦』ズゾ、\優シウサソヴЗЬ出演パウギ。

2001年、MIOろヘMIQデシ改名。

иャ⑦ろヘゾ“MIQ姐イモ”シソ愛称ザ親ウネホペ。

[編集] 代表曲

レэヵ⑦ХцみЬザ自己最高ソ16位(1984年2月27日付)メ記録ウギ。

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 singingsoul 於 18-2-2009 19:37 發表 稍撥冷水, MIO/Q和串田ヤワь在香港的市場應該不夠cover一個演唱會成本. 多多少少曾經聽聞主辦自己提過.

o吾~是知道的!

但我說會否請三至四位來 HK....可能其中是他們其中一人o巴!!

引用:
原帖由 japkortai 於 18-2-2009 20:12 發表    哎呀,女歌手真係唔熟喎。我只識得堀江美都子和大杉久美子。

大杉久美子巳無乜氣o昌 lah...可惜!

引用:
原帖由 singingsoul 於 18-2-2009 21:30 發表 大杉久美子不是簡單的唔夠氣或者喉嚨有事了. 80年代中她的聲音就壞了, 不知道是意外抑或生病所致了.到近年NHK的大型動畫歌曲show肯出來勉強唱, 我覺得很難為她, 當年的美聲, 現在看得人傷感.

oh~原來她的聲音是壞了...,的確令人悲傷!

但大杉久美子的美聲也會長留在我們喜愛她歌曲的老餅腦海中永遠長青!!

引用:
原帖由 JLCC 於 18-2-2009 22:18 發表 唔駛講,最想O佐佐木!!!!!100%

我 do 係o牙~!!

引用:
原帖由 Sammy 於 20-2-2009 21:20 發表 http://www.ed-production.com.hk/news.html#20090219接受補購t-shirt和jacket但, 其實我比較想補購回07年的jacket, 當時只買了tee....

我以為補購會貴些小 tim...(因我諗會{放賣會有優惠 )

引用:
原帖由 Ahming 於 20-2-2009 21:39 發表 再睇番香港今次呢個演唱會、主辦單位最失敗的地方、就是無為演出定好主調;究竟今次主打的是“懷舊”定“熱血”?抑或是想兩者都殺、結果導致兩面都不討好!需知ANIKI同MICCHI兩人的歌路都好廣,快歌又得、慢歌又得; ...

可能就是 Aniki & Micchi 歌路太廣...要樣樣執o的(歌)..所以....!

ED 可能係想滿足o下各種歌迷...所以攪到無乜主調

引用:
原帖由 金鷹二 於 20-2-2009 22:03 發表   

真係有趣,我到而家都唔明點解大家會話今次演唱會無主題,兩個歌手來開live,大家去聽就梗係聽佢地兩個歌手o既歌架啦,咁呢兩個歌手有不同種類o既歌,於是演唱會上就聽到不同種類o既歌囉,有咩咁奇,而且今次d歌o既動畫絕大部份都有o係HK播過,咁都叫照顧得唔好,我就真係難以苟同

我反而覺得係有一部份歌迷只係睇過SRS o既DVD,就將水木+堀江定位為熱血機械人歌歌手,根本就無諗過去認識呢兩位出道40/41年o既巨星,於是佢地黎親開live就馬上將人地個live定位做SRS(無視人地根本沒提過一句係SRS),佢地咁樣o既主觀概念先係令佢地感到失望o既原因

仲有,就算主辦真係加左什麼"二人之動畫歌"落title度,香港又有幾多人知道咩係"二人之動畫歌",要主觀誤會係SRS o既始終都係會誤會

引用:

二人之動畫歌最特別o既環節係水木同堀江會一起坐在沙發上,一面閒聊一面隨意地唱歌,就像完全無綵排一樣

其實我絕對同意閣下所言!我亦相信好多人都知道這次 concert 不是 SRS!包括本人!

至於二人之動畫歌我不敢說有多少人知道~!現時資訊發達,航空發達...想要知道的並不困難

水木於雜誌上說他跟 Micchi 巳多次於日本舉行二人之動畫歌 concert...今次 HKconcert 我覺得已能將此風格帶入!

這次 concert 我相當相當滿意!!

引用:
原帖由 虎榮 於 26-2-2009 03:09 發表  

我諗香港淨系得我地呢班有咁上下年資o既餅友先會對中村雅俊有比較深的認識!新一代的年輕人們恐怕......

時實上音樂會搞手無可能一直做賠本生意,路邊社消息話黎緊的演唱會可能口味會年輕化一點,又或者是歌迷可以橫跨一定年代的歌手,在現今環境下,必須有了市場及利潤支持,才可繼續將演唱會辦下去.

所以今次有買票看水木及堀江演唱會的餅友應該是無憾的, 以他們的天王身價,除非有大贊助商,否則他們未來數年再瓣漼黕鈭t出的機會可能很低! 當然我們很多人亦希望佐佐木,堀江及水木能到港同台演出,但是以他們的身價,恐怕我們這班fans要絕望啦!  而且聽聞水木同佐佐木在日本是一山不能藏二虎的,如果不是NHK等大台牙力夠,他們基本上是不會同台演出的! 水木今年已61歲,佐佐木更大一些,如果佐佐木數年內也不考慮來港,恐怕機會更加渺茫!如果佢肯黎為我地呢班fans畫一個完美句號,我一定會毫不猶疑將副身家俾曬佢個演唱會!

絕對同意虎兄所言!新一代年輕人怎會跟我們對中村雅俊o甘有 feel~!

中村是倍著我們這輩成長!是典堂級偶像!更是我們那時候(前程錦妥)的模仿對像~!(即幾個年青人脫離家庭的出外租屋共住)

如果大王佐佐木來 H K concert...我都係諗都o吾使諗成副身家咱h買飛及紀念品o拉

引用:
原帖由 japkortai 於 27-2-2009 09:32 發表   我都覺得水木一郎及佐佐木功真是很少同場演出。比如我在2007年去看"夏之陣",佐佐木功只是以特別嘉賓身份演出。當他們同台時,不知是否我多心,水木一郎好像有點心不在焉的樣子,左顧而右盼的。看了那麼冬 ...

可能大王在此!

08年之 B S 永遠ソ音樂 concert Я位好像也有同台演出!

引用:
原帖由 虎榮 於 28-2-2009 03:45 發表   多謝歌唱魂兄的照片!他們後生時都好睇得鵅A不愧為天王級人馬!   有關'一山不能藏二虎'之傳聞,其實我想保充這個可能是制度製造出來的現像,並不一定代表兩人實際上有什麼不和.所以我非常 ..

原來如此!thanks 虎榮兄講解!

引用:

數年前我也有份參與某節目的製作,參與演出者的經理人就曾因為謝幕排位的問題而搞到大家失和,場面非常之不愉快,反而他們代表的演出者本身是沒所謂的,這也許是人在江湖的無奈吧!

以上所說大王與水木不和只是錯覺,但我在想如果經理人不能為其下藝人爭取到合理利益....表面上藝人沒甚麼...但內堳o怪經理人沒能力!

引用:
原帖由 金鷹二 於 1-3-2009 17:30 發表 官網又有update,今次有詳細報告,有相,有片段,仲有兩首原創歌o既歌詞,正!!   http://www.ed-production.com.hk/

引用:

原帖由 Sammy 於 1-3-2009 17:46 發表 http://www.ed-production.com.hk/report.html#20090301主辦單位更新當日報告及部份片段

感謝二位報料!好 ' 正 ' D 片段!

朋友聽 ED staff 講o尼二位女 artists 細過 Micchi 少少...唔係後生女! 應該唔係 MIQ~!

邊個o尼?! ED講遲幾日會於綱上公佈!

引用:
原帖由 Sammy 於 6-3-2009 01:27 發表 http://www.ed-production.com.hk/news.html#20090306米倉千尋及石川智晶米倉只認識嵐ソ中ザ輝ゆサ, 石川智晶只認識反安裝...XD

歌手介紹~

米倉千尋

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%B1%B3%E5%80%89%E5%8D%83%E5%B0%8B&variant=zh-tw

石川智晶

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%9F%B3%E5%B7%9D%E6%99%BA%E6%99%B6&variant=zh-tw

hee..遲到好過無到!Aniki & Micchi 香港演唱會相片集

演唱會堛漱p賣部

T Shirt & Jacket

演唱會前場內.....

演唱會舞臺

演唱會後 Aniki & Micchi 場外簽名會

Micchi

引用:
原帖由 JLCC 於 6-3-2009 22:57 發表     Yee,見唔到我既,但D相見到我D friends

可能o尼度其中一個係你o尼!  睇清楚 D~!

引用:
原帖由 japkortai 於 12-3-2009 19:57 發表   我見到我個膠袋 & 海報

哦~原來妳坐鶣!咁妳行鬙h邊?!

發新話題