21 12
發新話題

水木&堀江 2009香港演唱會

好囉、好囉

咁我借住比你先喇…
皆因今次好似無乜noise,我驚好似零一年咁

殺你!

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

4) ar_woo & ar_woo's friend

5) 超人兄弟

6) moneyismymoney

7) ppoon51
8) Ahming

引用:
原帖由 Tyler2 於 23-12-2008 12:25 發表 官網BLOG主辦單位道出了此老餅演唱會市場問題﹐非常詳盡。http://www.ed-production.com.hk/

看了上文…其實呢:
雖然零六年那次是由日方人員負責音響、之但是…因為場地的問題:例如樓底太矮、加上牆壁並無吸音措施、從而令到聲音的反彈非常嚴重、是引致到音效劣化的主要原因!(那個不是正式的音樂廳呀、大佬!)
反觀日本的演出場地、全都是樓底非常之高、兼有優良吸音工事的地方…
搞音樂會連這點知識都…真是嚇我一驚

引用:
原帖由 Tyler2 於 23-12-2008 22:55 發表 haha, 2006 no SAS/SRS ah. Those are in 2007.In 2006, I went to Mongkok police station instead.

sorry,06年比我的印象太深刻

其實有關樓上的問題、我兩年前已經提出過…
畢竟真是非常熱情、而又願意付出高昂代價的粉絲數目有限!
要解決的話、可以試下出隻超級VIP飛。
除左可以在“靚位”睇show外、重可以同他/她見面、握手、拍照、簽名…
換言之即是將抽獎(當年)的環節商業化、
邊個出得起錢就可以得到“尊貴”待遇(其實好多商業機構都咁做!)
雖然是銅臭咗的兼肯“落叠”的人唔會太多,
之但是點都好過無、一來對收益實有幫助(起碼有一個人肯先)
二來唔使等人埋怨主辦單位不近人情,
要怨就怨自己無錢(追巴士呀嗱!)

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-1-2009 15:17 發表 官網出了tee, jacket圖樣。以及製作人Edward新blog文寫有關音響問題。

我只可以講:有部位同意、有部份不同意!

MONEY兄,你有接機?
有無多的相?
有無片睇?

(好囉、KAKO都來了!)

小弟會去

其實講歌的量、好像比在日本時還多

個人覺得算是大贈送了。

整體來說算是比以前有進步

評論遲些有精神時再寫

訓醒......

喉嚨有少少唔舒服、不過大致上無事

其實睇番成件事,

MICCHI佢地星期五先到,得一日時間綵排,加上在一個完全陌生的場地.....

有咁的效果都算係咁

希望MICCHI快的無事…

近幾年她的體力真是大不如前

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 15-2-2009 01:37 發表 果晚最慘係我隔離果個大肥佬,佢成身汗臭味,我真係難頂,頂足兩個鐘.

好彩我唔係坐你隔離

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 16-2-2009 00:51 發表 紅三四郎--神袍小子,崛江主唱第一首動畫主題曲:http://www.youtube.com/watch?v=yBB29FuElIs

果段時間…正是不敢回憶、未能忘記

好囉…終於得閒番少少

為了聽演唱會而特別拿了一天假、然後…
就是承受放假後的“業”

聽完演唱會後成個鬆晒、懶洋洋不想工作;偏偏愈不想做時就愈要做…

真是有想死的感覺!

不過咁都好、反正事隔咁耐、我呢個閒人講番的閒話、應該…都無乜大問題呱

首先想補充少少資料:
當日有人話見到幾個日本女仔、响樹又唱又跳…呢幾個女仔是來捧水木場的、而不是捧micchi的

關於今次的演唱會、個人是覺得屬於“ふ たりのアニソン”的變奏版。

皆因原庄版本的“ふ たりのアニソン”有些環節沒有出現…

先不說內容、就周邊的某些事情已經大異其趣:
1)時間、日本的演出時間是下午(約下午茶到黃昏時段)、完場後可去食晚飯。呢個安排是方便大家會前/會後聚會、因為好多日本人都是果日約埋一齊…(同香港差不多)、不過果便的安排好似體貼的
2)真是有茶飲(不過自己俾錢)、唔單止茶、連酒都有!當然只限低酒精類、或者是啤酒之類;情形是咁的、當你憑票入場之後、並不是直接一入就入到演出場地、而是通常有個lobby之類、在那裡會有些記念品售賣、例如T恤同唱片咁、最值錢當然是記念T恤之類、因為只限入場人士購買、而非公開發售、而另一邊會有一個由場主經營的bar、呢個是場主除場租之外、另一個收入來源、賣的主要以樽裝飲品為主、如水呀、茶呀、汽水呀、啤酒呀之類、個別場地甚至會提供調製飲品、咁當然酒精飲品只會賣比成年人。
3)事實上來的亦都是成年人、因為“ふ たりのアニソン”的主打基本上就是‘懷舊’;同SRS主打的‘熱血’是南轅北轍、所以來的是“老餅”、而整個feel是relax的!試想想開場前、成班人拎著支啤酒吹水、幾咁“Happy hour”!事實上成件事真是‘兒童不宜’
(如果細心留意下、會發現演唱會的時間表上、有開場同開演兩個時間、中間的時段就是做以上事情)

4)至於入場就自便喇、基本上的人都會在開演前、自動自覺咁飲完的嘢入座、不過就算你帶埋支啤酒/茶/水入場的話、亦都無人制止你、只要你唔影響到人的話、始終人地的自律性比較好…所以無話邊樣唔得、果樣唔俾咁、試想想一面聽歌、一面飲啤酒(不過我未試過!因為我點都尊重番人地!)
5)而在演出期間、各人都是靜靜地坐著聽歌的(有位座的話),其實演唱會是有分座位同企位的、不過票價一樣、由於場地所限、座位是限量發售、兼售完即止、買唔到座位的、就只能買企位,由於企位就在後半場、基本上已經好難見得前面、如果連前面座位的人都企起身的話、就會阻到後面的人、所以無人會企起身、呢點又是同SRS好唔同!
6)其實如果有留意的話、會發現SRS同ふ たりのアニソン的演出場地是不同的,就算只是隔日的演出、都會刻意轉移兩個唔同的場地、營造兩種不同的氣氛、感覺。SRS是熱血、燃燒;ふ たりのアニソン是懷舊、relax!

再睇番香港今次呢個演唱會、主辦單位最失敗的地方、就是無為演出定好主調;究竟今次主打的是“懷舊”定“熱血”?抑或是想兩者都殺、結果導致兩面都不討好!
需知ANIKI同MICCHI兩人的歌路都好廣,快歌又得、慢歌又得;激烈可以、溫柔可以,絕對不同某些“獨沽一味”的人…
可惜的是今回想聽舊歌的覺得唔夠喉、想熱血的又認為有冷場!

呢個、完全是主辦單位的責任

21 12
發新話題