發新話題

水木&堀江 2009香港演唱會

Tyler兄, 你有去下川的演唱會嗎? 本來我都有少少意思, 但水木和堀江的演唱會消息一出, 我立即打消念頭, 一個月內額外支出過千圓, 實在重皮.

引用:
原帖由 adamying 於 22-12-2008 15:32 發表 Tyler兄, 你有去下川的演唱會嗎? 本來我都有少少意思, 但水木和堀江的演唱會消息一出, 我立即打消念頭, 一個月內額外支出過千圓, 實在重皮.

我沒有去﹐下川那些翻唱版本﹐只能說唱得ok﹐未到我要入場支持的級數。朋友在GAForum看到有人看完的報告說是有live band的。
再說﹐其實我是約開網友上個週末去動畫K﹐有人告訴我下川大約這時候來香港演唱的﹔之前我係不認識這歌手的﹗

還聽說可以直接參加握手會﹗為何人家搞得這麼好玩多彩的﹖聽來似乎
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

所以我本身覺得水木香港演唱會的攪手, 只是做得一般, 當然現在來說, 肯攪已經好好了. 不過一有比較的話, 會有明顯不足.

下川我是看full metal panic而認識, 我彼喜歡她唱full metal的opening/ending, 但她唱live的功力似乎一般.

老餅會去2月二人的動畫歌2009香港演唱會的可以報報數嗎﹖

1)Tyler2
2)
3)
4)
5)
6)
.........
http://moronenemy.blogspot.com

1)Tyler2
2)adamying
3)
4)
5)
6)

引用:
原帖由 adamying 於 22-12-2008 16:49 發表 )

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

4) ar_woo & ar_woo's friend (we'll be in row D, seat 22,23,24)

引用:
原帖由 ar_woo 於 22-12-2008 17:11 發表   1)Tyler2   2)adamying   3) 阿誠   4) ar_woo & ar_woo's friend (we'll be in row D, seat 22,23,24)    

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

4) ar_woo & ar_woo's friend

5) 超人兄弟

6) moneyismymoney

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

5) 超人兄弟

7) ppoon51

官網BLOG主辦單位道出了此老餅演唱會市場問題﹐非常詳盡。
http://www.ed-production.com.hk/

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

5) 超人兄弟

7) ppoon51
8) Ahming

引用:
原帖由 Tyler2 於 23-12-2008 12:25 發表 官網BLOG主辦單位道出了此老餅演唱會市場問題﹐非常詳盡。http://www.ed-production.com.hk/

看了上文…其實呢:
雖然零六年那次是由日方人員負責音響、之但是…因為場地的問題:例如樓底太矮、加上牆壁並無吸音措施、從而令到聲音的反彈非常嚴重、是引致到音效劣化的主要原因!(那個不是正式的音樂廳呀、大佬!)
反觀日本的演出場地、全都是樓底非常之高、兼有優良吸音工事的地方…
搞音樂會連這點知識都…真是嚇我一驚

引用:
原帖由 Ahming 於 23-12-2008 21:13 發表 看了上文…其實呢:雖然零六年那次是由日方人員負責音響、之但是…因為場地的問題:例如樓底太矮、加上牆壁並無吸音措施、從而令到聲音的反彈非常嚴重、是引致到音效劣化的主要原因!(那個不是正式的音樂廳呀、 ...

haha, 2006 no SAS/SRS ah. Those are in 2007.
In 2006, I went to Mongkok police station instead.

1)Tyler2

2)adamying

3) 阿誠

5) 超人兄弟

7) ppoon51
8) Ahming

9) japkortai (我個位都幾近 ar_woo & ar_woo's friend)

引用:
原帖由 Tyler2 於 22-12-2008 11:24 發表 今次會去二人的動畫歌2009 香港(<==我給這演唱會的名字﹐官方的水木一郎 堀江美都子 香港演唱會2009太行貨了﹗)的老餅們﹐開SHOW前或SHOW後要一聚啦﹗定選擇像2007年回家上網勁講呢﹖

由於係7:30開場,我覺得可以在開場前2~3個鐘搞個老餅小茶聚。

引用:
原帖由 Tyler2 於 23-12-2008 22:55 發表 haha, 2006 no SAS/SRS ah. Those are in 2007.In 2006, I went to Mongkok police station instead.

sorry,06年比我的印象太深刻

ed production 網頁的說話, 我已經看了, 不是想不到, 冇liveband很少事(當然有係最好啦), 但始終好直接及即時的想到和感覺到, 為何已經壓縮至兩個人, 但依然是咁高票價, 下川演唱會做得到liveband, 價錢又可以低一點, 而且還是一間新公司, 會不會06年事件重演? , 有好多疑問和不安, 當然我係好支持攪類似的演唱會, 希望會有更多的動畫歌手來港表演, 我不是對ed production有不滿, 但可以做好些, 表達一意見希望不斷進步.

引用:
原帖由 adamying 於 25-12-2008 01:26 發表 ed production 網頁的說話, 我已經看了, 不是想不到, 冇liveband很少事(當然有係最好啦), 但始終好直接及即時的想到和感覺到, 為何已經壓縮至兩個人, 但依然是咁高票價, 下川演唱會做得到liveband, 價錢又可以低 ...

唔知下川個場係幾多人0既呢? adamying兄知道嗎?

我都唔清楚, 不過好似係企位.

宣傳上係不設劃位, 感覺似企位.

引用:
原帖由 adamying 於 25-12-2008 01:26 發表 ed production 網頁的說話, 我已經看了, 不是想不到, 冇liveband很少事(當然有係最好啦), 但始終好直接及即時的想到和感覺到, 為何已經壓縮至兩個人, 但依然是咁高票價, 下川演唱會做得到liveband, 價錢又可以低 ...

各位老餅,聖誕快樂,我一直都是一名CD-ROM,今次都想就來年水木o既演唱會發表一些意見

有關今次主辦單位的那篇長文(呼∼∼真的很長),我都好認真的看過了,下面係我o既諗法

1) 主辦單位在文中都提過水木+堀江o既歌酬差不多等同一隊JAM Project, JAM十月o既live據報有成1500人睇咁濟,但水木+堀江我估頂多咪得500-700人左右,之前AI用$680做最貴票價請JAM都計唔掂數請live band黎,今次購票人數少咁多,就算都係唔請band黎,票價又點減呢,不過,主辦都算有心吖,設4種票價,覺得水木+堀江唔值$680 o既咪買$350, 甚至$250都得架,豐儉由人,就算買$250, 我相信主辦都會多謝大家個噃

2) 如果用下川跟水木+堀江去比,我相信佢地本身o既歌酬應該有一定o既距離囉(我唔敢講差好遠,話晒人地都宣傳下川係所謂o既"日本動畫小天后"嘛),但大家睇睇下川o既主辦係咩公司先吧,那絕對唔係新公司,反而係台灣大唱片公司"豐華唱片"o既香港分公司,據聞豐華跟下川所屬o既日本pony canyon有長期關係,下川算係豐華旗下o既歌手,豐華幫下川出CD搞asian tour,既然主辦係演出歌手o既唱片公司,我估係演唱會o既預算上同自由度上都會有彈性好多吧,所以我覺得下川o既tour好似唱片公司搞緊亞洲歌迷聚會o既tour咁囉,萬一就算蝕錢咪當宣傳費囉

3) 至於"爛尾"o既問題,我覺得真係冤魂不散,人地主辦已經俾錢揾快達票做售票公司,你地知唔知萬一touchwood中止或取消,經快達票買飛係可以退錢架,你地係唔會有損失架(除左開唔成之外),反而,奇怪o既係人地下川只係擺o係d舖頭賣飛(同當年J氏o既手法有咩分別),點解無人懷疑會爛尾o既? 唔通"爛尾"呢兩隻字同水木先會扯上關係......? 我覺得如果係唔係都對人地主辦無信心,係網上呢個咁open o既地方懷疑會爛尾,其他一d唔知實情o既人本來想買飛都可能決定唔買,咁就真係想開得成都難了

阿彌陀佛∼∼∼∼

發新話題