發新話題

快快脆 大結合!

引用:
原帖由 LemonAnn 於 22-9-2009 09:49 發表 我想知道點解每套機械人片, 曮I略者都係首選日本為襲擊目標先既?

1.被害妄想狂......島國無處可走之危機投射.....

2.害怕報復症......幾百年來吞琉球、菲律賓,滅朝鮮....侵中國......怕夜半鬼搞門

3.死性不改症......鼓吹日本無敵,外來者均是妖魔...故必須日本英雄出手

不妨想想....由鐵甲人...起每一套劇....代表入侵軍團的制服均是納粹式....日本人仔早把自己是共犯的事實刻意抹去,反而有意無意間,把自己放到納粹對立表,扮受害人。

懵面超人又好,三一萬能俠又好,不少日劇,都提及日本原居民墮落,要避居地底,到強大了,便要重上地面,禍害今天現代日本......,不是暗言亞洲國家報復嗎?.......最死的是指責原居民墮落,反影日本人骨子裡無乜悔意。

又由鐵甲人一劇起,每一套提及美國人的特攝英雄劇,美國佬唔係強搶日本科技,便是橫蠻無理....擺明死性不改敵視美國大傻是妖魔。

引用:
原帖由 LouisLee 於 22-9-2009 16:33 發表   講開又講, 第一代鹹超, 不論科特隊戰機還是超人都係紅白兩色, 正係日本國旗顏色!!!

講翻轉頭,同期其他公司開發的超乜超物,做型真係無鹹蛋系列咁好囉!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 24-9-2009 19:15 發表 民間智慧. 一個和尚擔水食, 兩個和尚抬水食. 三個和尚無水食.

唔係呀,今時今日應改為三個和尚"掠"水食......大家睇下大嶼大寶X寺果台戲

引用:
原帖由 KD1743 於 23-9-2009 22:05 發表 係呀,唔記得邊套超人堶,講緊日本仔玩細菌戰,用D中國人做實驗,有個中國人種左細菌變左"邪惡"既怪獸到處還拖日本仔,然後日本派出"正義"既超人將"邪惡"既中國人怪獸打低身為中國人睇到呢段就明白日本仔仲係死性不改,認 ...

日本仔死不悔改.........但始終是強盜一族,靠自身力量欺凌人.....仍有人樣

韓國佬小偷行徑.........見雞鳴狗盜無人理,便自我催眠反口話苦主偷野....呢下先叫絕...

呢排tvb套千字文卡通把龍族描成白癡野蠻者,但太極虎族則小兒亦英雄...........

佢地兩族爭d乜?.......爭太極虎傳承的千字文喔.......

太極同千字文原來是龍族搶返去架

引用:
原帖由 LemonAnn 於 27-9-2009 11:57 發表 日本仔製作的英雄人物模式, 好多好像沒有正式職業. (打怪人,打外星人唔係職業, 最多只能說係義工服務) 美國的英雄人物, 通常自己都有一份正職, 如superman係記者, Daredevil係律師....  當有罪惡發 ...

明唔明點解丫?

大家睇mat,科學巡邏隊呀咁......日日24小時當值,集集怪獸黎,佢地都成team人坐響處。又無假放
(唯一一次,阿香放假拍拖都要趕去打怪獸),換轉係你,都寧願做無業遊民啦

叉開黎講英國佬褔利好好多...N年前套UFO(太空怪客),月球基地司令都有兩個人.,輪住當值一人做兩集

發新話題