44 123
發新話題

快快脆 大結合!

快快脆 大結合!

機械人動畫有幾種戰鬥型式:

單拖隻鞦型,例子「大武士」、「鐵甲萬能俠」,即成個基地得你一個有點實力去打敵人,其他的戰友愛美神、波士等美其名是輔助,實際是因戰鬥力不足而拖累埋主角。後來在機戰上,前者有修理後者有補給功能而有點存在價值。

團隊作戰型,最佳例子是「超時空要塞」,如真實軍士般,隊員聽取指令行事。但一條輝也會有反叛期,還與指輝管美沙頂撞,說她是大嬸。所謂:上樑不正下樑歪。藍機麥司般天才橫溢,比上司還出色,好在一條輝是沒機心的人,不然調他往火星當後勤工作。

眾人合一型,即是幾位戰鬥員駕著機體合成一個機械人,戰鬥力大增,例子多不勝數,「陰陽電磁俠」、「宇宙大帝」、「超力電磁俠」、還有十五機合體的「機甲艦隊」,亦是今篇集中想講的題材!

外星人侵略地球,就好似一些麻煩親戚,間唔使走黎搔擾下你,三日唔埋又搞亂市區、氣油廠,加埋主角機在鬧市出絕招,炫耀多種武器,死傷數字難以計算!還有,戰鬥員好像沒有假期,長駐基地。就算有機會都要stand by,通常敵人都會如常襲擊地球,掃主角們興,更談何顧員褔利?如果其中一員請病假,女的遇上唔方便日子咁點算?唔齊人合唔到體,好像無交代過呢種情況…

係一間公司和老細或同事不咬弦可以劈砲唔勞,但合體戰鬥員要轉工唔易,因為呢個行業太專門!唔通份履歷寫「五年駕駛機械人經驗,專長打怪獸,對工作期望係世界和平。」更無跳槽呢個選擇,但可以選擇降格去國家軍事部駕駛戰鬥飛機,如果唔介意一出場就比敵人射爆…所以呢,呢行既流失率頗底。

全隊如果齋男,觀眾會睇得好悶,通常都會加一女性隊員,為大家增添生氣(遐想)。多數都是博士的女兒,其實呢種安排好絕!起碼大家都不敢打她主意,博士能監察著女兒不會出外學壞,不會亂識男仔,亂搞關係…對女角有興趣而又高攀得起的只有男主角,其他人都前塵莫及…

分配工作上也有不協調,未合體前各自可隨心駕駛,只要做好本份。但點解一合體就只但主角一人控制?其他的變作陪坐,頂多是按下掣發射飛彈…如果唔明舉個例子,五個小朋友玩緊「V型電磁俠」超合金,當手拿一號機的喊:「合體!」,其餘四個小朋友乖乖拿出機體,之係比一號機小朋友獨佔整個機械人…

所以,戰鬥員不是大家所想得美好的一份職業,各位小朋友唔好再存有幻想!

http://hk.myblog.yahoo.com/acg_kusooo

... 假如以三一萬能俠做例子. 已算是較公平的團隊. 起碼要下海鑽地, 就要 2 同 3 號掣.

... 放假這問題可用這方面設想, 他們三人, 五人 或 +五人一齊放假, 遇到外人來襲, 就集體消假. 集體行動. ...會計部易計數...

... 三個-五個小朋友各自玩完戰機後. 合體後由"物主"  做一號機, 揸機械人自然理. 無計, 貧富懸殊. 那怕一人一只超合金.

最窮沒自已玩具的. 唯有扮怪獸.

... 要交待而未有清楚解釋的有很多, 911 - 一兩座樓倒下已是不可彌補的傷痛, 每週一次的攻擊. 次次有巨大傷亡, 叫人怎掠樣郃. 而要用的錢. 又由誰付... 有多小人願意去賑災???

引用:
原帖由 kkeeleung 於 13-10-2008 00:00 發表 ... 假如以三一萬能俠做例子. 已算是較公平的團隊. 起碼要下海鑽地, 就要 2 同 3 號掣. ... 放假這問題可用這方面設想, 他們三人, 五人 或 +五人一齊放假, 遇到外人來襲, 就集體消假. 集體行動. ...會計部易 ...
這篇文引伸到911事件,你的深層思想值得小弟敬佩!
http://hk.myblog.yahoo.com/acg_kusooo

引用:
原帖由 acg_kusooo 於 12-10-2008 21:50 發表   機械人動畫有幾種戰鬥型式:   單拖隻鞦型,例子「大武士」、「鐵甲萬能俠」,即成個基地得你一個有點實力去打敵人,其他的戰友愛美神、波士等美其名是輔助,實際是因戰鬥力不足而拖累埋主角。 ...

寫得好實在...

我又諗起如何征服世界呢個議題...

正義既主角有難度...

邪惡既敵人更煩惱...

始終動畫都係動畫...

特攝依然特攝...

好多都只係人既幻想...

現實始終係現實...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 16-10-2008 08:39 發表 寫得好實在...   我又諗起如何征服世界呢個議題... 正義既主角有難度... 邪惡既敵人更煩惱... 始終動畫都係動畫... 特攝依然特攝... 好多都只係人既幻想... 現實始終係現實...

在現實世界,有時都要存一點幻想,或一點空間去逃避一下。人才會更踏實的向前走!

引用:
原帖由 acg_kusooo 於 17-10-2008 23:51 發表 在現實世界,有時都要存一點幻想,或一點空間去逃避一下。人才會更踏實的向前走!

咁的確係要有幻想先有機會創造丫嘛...

好似以前d人想向天空度飛...

結果都係成功左啦...

有幻想先有無限可能...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 18-10-2008 16:44 發表 咁的確係要有幻想先有機會創造丫嘛... 好似以前d人想向天空度飛... 結果都係成功左啦... 有幻想先有無限可能...
我是認同你的想發架,可能之前表達得唔好…

引用:
原帖由 acg_kusooo 於 20-10-2008 00:07 發表 我是認同你的想發架,可能之前表達得唔好…

主要想點明...

哪堿O幻想...

哪堿O現實...

分得清事實同幻想...

呢個先係重點呢...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 20-10-2008 19:05 發表 主要想點明... 哪堿O幻想... 哪堿O現實... 分得清事實同幻想... 呢個先係重點呢...
我想,係得呢度分享…我地都應該都分唔到現實同幻想世界。

引用:
原帖由 acg_kusooo 於 21-10-2008 00:34 發表 我想,係得呢度分享…我地都應該都分唔到現實同幻想世界。

無所謂啦...

笑下咪算囉...

特攝之家重開了!!!

我想知道點解每套機械人片, 啲侵略者都係首選日本為襲擊目標先既?

引用:
原帖由 LemonAnn 於 22-9-2009 09:49 發表 我想知道點解每套機械人片, 啲侵略者都係首選日本為襲擊目標先既?

亦因為咁, 佢地次次都失敗, 俾我就會揀非洲, 地方夠晒大兼夠落後, 餵飽班饑民就可以收買佢地做手下, 之後再打先進國家都未遲!!!

引用:
原帖由 acg_kusooo 於 12-10-2008 21:50 發表    

機械人動畫有幾種戰鬥型式:

單拖隻鞦型,例子「大武士」、「鐵甲萬能俠」,即成個基地得你一個有點實力去打敵人,其他的戰友愛美神、波士等美其名是輔助,實際是因戰鬥力不足而拖累埋主角。後來在機戰上,前者有修理後者有補給功能而有點存在價值。

不過新版鐵甲萬能俠已經為主角嘅戰友平反, 維納斯、大鐵牛今次真幫到手, 尤其「首領」, 今集直頭好似敢死隊一樣, 好有健武嘅影子!!!

講開又講,《宇宙大帝》我冇睇到結局, 我記得博士個女死咗之後變咗奸角, 請問有冇邊位知道後來如何???

引用:
原帖由 kkeeleung 於 13-10-2008 00:00 發表 ... 假如以三一萬能俠做例子. 已算是較公平的團隊. 起碼要下海鑽地, 就要 2 同 3 號掣. ... 放假這問題可用這方面設想, 他們三人, 五人 或 +五人一齊放假, 遇到外人來襲, 就集體消假. 集體行動. ...會計部易計數 ...

卡通科幻少有提及傷亡數字, 鏡頭往往係千萬市民井然疏散, 但. 過到巨大怪物襲擊, 走得甩已算萬幸, 好多人見到狗隻被車撞傷, 已需要心理輔導, 若科幻世界變成真實, 又有幾多人能郃. 看膩了這些走難逃跑場面. 似乎像哥斯拉片中. 帶著耳機的清潔工人, 巨獸在窗外遊走, 仍然悠然工作, 變成喜劇場面.

引用:
原帖由 LemonAnn 於 22-9-2009 09:49 發表 我想知道點解每套機械人片, 曮I略者都係首選日本為襲擊目標先既?

1.被害妄想狂......島國無處可走之危機投射.....

2.害怕報復症......幾百年來吞琉球、菲律賓,滅朝鮮....侵中國......怕夜半鬼搞門

3.死性不改症......鼓吹日本無敵,外來者均是妖魔...故必須日本英雄出手

不妨想想....由鐵甲人...起每一套劇....代表入侵軍團的制服均是納粹式....日本人仔早把自己是共犯的事實刻意抹去,反而有意無意間,把自己放到納粹對立表,扮受害人。

懵面超人又好,三一萬能俠又好,不少日劇,都提及日本原居民墮落,要避居地底,到強大了,便要重上地面,禍害今天現代日本......,不是暗言亞洲國家報復嗎?.......最死的是指責原居民墮落,反影日本人骨子裡無乜悔意。

又由鐵甲人一劇起,每一套提及美國人的特攝英雄劇,美國佬唔係強搶日本科技,便是橫蠻無理....擺明死性不改敵視美國大傻是妖魔。

引用:
原帖由 ddmmyy 於 22-9-2009 14:59 發表     

1.被害妄想狂......島國無處可走之危機投射.....

2.害怕報復症......幾百年來吞琉球、菲律賓,滅朝鮮....侵中國......怕夜半鬼搞門

3.死性不改症......鼓吹日本無敵,外來者均是妖魔...故必須日本英雄出手

講開又講, 第一代鹹超, 不論科特隊戰機還是超人都係紅白兩色, 正係日本國旗顏色!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 22-9-2009 10:22 發表 講開又講,《宇宙大帝》我冇睇到結局, 我記得博士個女死咗之後變咗奸角, 請問有冇邊位知道後來如何???

風見博士好似後來都死咗!

重有問題呀, 點解美國荷里活將啲漫畫英物, 如spider-man, batman, fantastic 4, x-man, 變形金剛等拍成真人電影, 票房可以全球咁收得?

認叻嘅日本仔, 製作的乜乜超人呀, 超級機械人呀, 物物戰隊呀, 反而做唔到

引用:
原帖由 LemonAnn 於 23-9-2009 10:49 發表

重有問題呀, 點解美國荷里活將啲漫畫英物, 如spider-man, batman, fantastic 4, x-man, 變形金剛等拍成真人電影, 票房可以全球咁收得?

認叻嘅日本仔, 製作的乜乜超人呀, 超級機械人呀, 物物戰隊呀, 反而做唔到

荷李活 D 特技先進過日本 30 年都唔止, 真人版梗係掂啦!!!

44 123
發新話題