發新話題

懷舊雜誌廣告

引用:
原帖由 hongkongman 於 28-3-2009 01:26 發表 1985年愛克發的135 超迷你相機 那時 粵語長片 蕭芳芳做間諜用的迷你相機一模一樣.

"愛克發"已經係比較後期既名字.....早期係叫"矮克發"

就好似canon咁早期叫 "錦囊" , 為鬙握J國內市場改鱄茪騆接近普通話發音既名字 "佳能"

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-7-2009 00:50 發表 在七,八十年代裡,Olympic 和另一牌字Olivetti的打字機.相信學速記和打寫字樓工的文員,大部份也要用其中之一品牌,但現在已成為歷史了.也是集體回億的一部份..但不知道在七十年代裡要多少money一部打字機呢........ ht ...

我相信要過千元一部, 我記得七十年代初我升中時老父送咗部兄弟牌手提打字機俾我, 當時都要成三佰大元

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-7-2009 19:15 發表 嘩!那時的三百蚊是一般的打工仔的一個月人工, 好有錢呵!那各下是不是讀商科的.那時為什麼要用打字機,又需不需要學打字呢,?又有冇打錯位而手插入了而受傷...

老父送打字機俾我係諗住做筆記會整齊d, 其實都有諗住讀商科, 所以都去過當年相當有名既香港商科語言學校學打字同bookkeeping, 當時請人最興要打字毎分鐘40個字或以上. 但係最後都冇入到行. 入咗當時非常heat既一行做到而家.   還記得初初出黎做嘢時, 間公司毎個部門d秘書都改用IBM電動球形打字機(字粒係球形而唔係一支支棍, 同埋可以換字形, 衹要更換個球形物體就得)用既係炭帶而唔係布帶, 重有所謂改錯功能.  一部呢d機都要過萬.
Touchwood 咁耐都未試過俾d棍仔挾親手指.

引用:
原帖由 hongkongman 於 3-8-2009 16:38 發表 想當年要睇黑,白電視機的年代.有很多香港的家庭裡的黑白電視機,也必定加上了這個防幅射的cover.說最主要是防幅射和近視.以前的資訊沒有這麼發達.看了這個廣告後,說得看似好嚴重.很多人也必定買個來掛在電視來保護,因 ...

hongkongman兄唔知重有冇印象六十年代尾七十代年頭出現咗一隻filter話可以張你部黑白機變彩色機.  我有幸喺間士多見過.  咁當然係揾2x3+1(先乘除後加減)....
答案係..........  隻filter唔係藍色而係有三隻色, 邊三隻色?  咪無綫果三隻囉......

引用:
原帖由 hongkongman 於 27-4-2010 21:29 發表 60,S簡單的雜誌封底(樂都表)廣告:http://i685.photobucket.com/albums/vv215/hongkongman3/W3.jpg

重有冇人記得當年其中一個電影廣告係話個咖啡企咗喺個咪錶位度預備等支旗仔彈上黎時派牛肉乾, 點知車主手快......
當年我有個做咖啡嘅friend講咗個故事我聽, 係關於佢師兄.   話說當日佢師兄抄緊牌時有班油脂仔女喺度唱樂都錶支廣告歌佢地一路抄班友就一路唱. 個位師兄抄完牌之後突然轉身對個住班友講....."我X你XX, 遲唔遲呀!".  班友即散... .師兄d EQ差咗d....好在當年d手機fuction冇而家咁勁..唔係睇怕上咗youtube.....

引用:
原帖由 hongkongman 於 2-8-2010 12:30 發表 70年代的百事金元雜誌廣告......以前的揭中蓋面,至少都有5元至1000元價值.......現在的汽水飲料.,好像什麼jetso也沒有.......真的是當年今日....當年流行的(百事)和(可口可樂)的兩個死敵,現今也比較少人飲了....... ...

我咁耐都係見過人中過5蚊....
點解而家冇咁 jetso, 原因可能係用咗天文數字去請明星歌星賣廣告, 例如M J,    d die hard粉絲自然會跟自己偶像.  重使鬼俾 jetso 你咩

發新話題