70 1234
發新話題

1963 鐵人28

1963 鐵人28

【本港名稱】鐵人28   【總集數】83集 【本港播放年期】19??年??月-19??年??月 【本港播放電台】不詳   【日本名稱】鐵人28號   【其他名稱】Tetsujin 28, Tetsujin 28-go, Iron Man 28 【日本播放年期】1963年10月-1965年5月   【相關網址】1.http://www.tetsujin28.tv         2.日本維基百科     【備註】請各會員開新話題或回覆你們所知的資料、回憶及感想

英文叫GIGANTOR嘛!前幾年,我仲收到件生日鱆哄G一個約一尺高的上鏈模型,後面係用火石來發動噴火推進╮A好正!

spectreman 你果然利害,竟然知道叫GIGANTOR,我一直以唯叫gigantic toy,今日得解疑團,我祇你記得個細路叫亞占,同埋其中一集叫真假巨無霸,個假巨無霸,係白色的,非常深刻

我始終鍾意佢叫做巨無霸,多過叫鐵人28。

LONG LIVE GIGANTOR!!!!巨無霸萬歲!!!

我都鍾意及習慣叫佢做 巨無霸,但有無人知點解無la la 會比咗個老冧twenty-eight比佢架!

原創漫畫個名叫咫H28嘛!但我地自細睇RTV佢係叫巨無霸之嘛!

引用:
原帖由 spectreman 於 17-9-2006 14:17 發表 原創漫畫個名叫咫H28嘛!但我地自細睇RTV佢係叫巨無霸之嘛!
收到!明白!Thank You

YOU ARE ALWAYS WELCOME!

我記得當年有一集講所有D科學家帶埋自己做既機械人去比賽,而巨無霸都有份參加,會唔會當年大會編咗28号比佢,所以叫鐵人28,有無老友知道真相,請多多指教。

50年前一本少年漫畫有呢d機械人參加比賽, 最後日本代表爆冷, 打敗英美等強國勝出既橋段, 可能就係現今日本汽車, 電子, 電器等等能夠領導世界既原因! 當年睇過鐵人28既日本細路就立下志願要為國家創一番景象! 當年毛主席提出晚"超英趕美"我地中國做唔到. 架仔靠鐵人28做到! 如果幾10年前中國有本機械人漫畫叫"長征7號', 參加比賽打敗英美既機械人同日本既鐵人28, 我地可能仲勁過日本!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 29-9-2006 10:47 發表 50年前一本少年漫畫有呢d機械人參? 當年睇過鐵人28既日本細路就立下志願要為國家創一番景象! 當年毛主席提出晚"超英趕美"我地中國做唔到. 架仔靠鐵人28做到! 如果幾10年前中國有本機械人漫畫叫& ...
老友,不如個名改長江1号,好似勁過長征7號'喎!

引用:
原帖由 karmenv3 於 1-10-2006 01:47 發表 老友,不如個名改長江1迭A好似勁過長征7號'喎!
穨鼣ㄚY巨無霸最深入民心!GIGANTOR FOREVER

引用:
原帖由 spectreman 於 15-10-2006 16:37 發表 穨鼣ㄚY巨無霸最深入民心!GIGANTOR FOREVER
Yes I support

引用:
原帖由 karmenv3 於 16-10-2006 04:03 發表 Yes I support
多謝支持!

係呀, 以前我d師兄都教我叫佢做巨無霸. 識巨無霸呢個名既絕對係fans 中既 fans! 強!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 16-10-2006 23:37 發表 係呀, 以前我d師兄都教我叫佢做巨無霸. 識巨無霸呢個名既絕對係fans 中既 fans! 強!
劍龍兄,不要客氣,如果你早出世十年,都一定知道巨無霸.,無形脚,虎霸王等名稱,我們只是比你年紀較大而巳

引用:
原帖由 karmenv3 於 19-10-2006 01:36 發表 劍龍兄,不要客氣,如果你早出世十年,都一定知道巨無霸.,無形遄A虎霸王等名稱,我們只是比你年紀較大而巳
That's why this forum is called OLDCAKE

引用:
原帖由 spectreman 於 19-10-2006 16:12 發表 That's why this forum is called OLDCAKE
Yes I agree

70 1234
發新話題