發新話題

[電影] 2012 - The Avengers 復仇者聯盟

我都覺得 3D 效果不明顯, 2D 已足夠!

影評話好多不合理, 不合邏輯之處, 如雷神是神可呼風喚雨, 為何不立即電死晒班外星人? 外星人為何連防護罩都無? 等等..... 不過我覺得要講邏輯就唔應該睇這類戲.

其實佢地能力的規模有大有小,放埋一齊真係相形見拙,好似black widow , hawkeye, 同美國隊長咁,不過睇睇吓都發覺戲中有交代美國隊長既定位,因佢有 leadership 既能力,係其他人所欠缺的.

不過我都想問問有睇開美漫既餅友, 美國隊長是否the avengers的領袖?開場時美國隊長以盾牌能擋得住雷神的鎚,是真的嗎?The Hulk 是不死身嗎?聽講一眾avengers的裝備都是 Tony Stark 代為製作的,除美國隊長的盾牌外還有甚麼?聽講唔佑係咪真,連 The Hulk 條褲都係佢特製,所以變形都唔爛 !!

引用:
原帖由 白鳥 於 2-5-2012 12:36 發表 我都買咗件巴蘭奴TEE入場睇 整體感覺唔錯 朋友仔話3丁效果唔太明顯, 可能佢指群毆場面時, 一般文戲3丁效果就出啲  不過敵人唔算強悍, 公式英雄打怪獸故事, 綠人正常低調, 變身 ...

咁啱 , 我又係買了件 [麻甩佬] Tee入場睇喎, 唔知你嗰件同我嗰件係咪同一個款呢?

3D 效果是個別鏡頭比較明顯, 其實睇2D也OK的。

同意敵人的確未算好強!

HULK 變身出鏡雖然不多, 但真係好出!

強到無朋友!

引用:
原帖由 占四谷 於 2-5-2012 20:39 發表 我都覺得 3D 效果不明顯, 2D 已足夠!   影評話好多不合理, 不合邏輯之處, 如雷神是神可呼風喚雨, 為何不立即電死晒班外星人? 外星人為何連防護罩都無? 等等..... 不過我覺得要講邏輯就唔應該睇這類戲.   ...

影評話好多不合理...算把哪。

其實, 最唔合理係THOR無理頭出現在地球, 上集THOR明明話無得再落地球溝女的........

電影版與漫畫原著是有點分別的。

引用:
原帖由 East 於 3-5-2012 00:12 發表   影評話好多不合理...算把哪。 其實, 最唔合理係THOR無理頭出現在地球, 上集THOR明明話無得再落地球溝女的........   電影版與漫畫原著是有點分別的。

其實天界仲有條神秘通道 洛基個隻鐵甲人其實由個度黎

引用:
原帖由 lfken 於 3-5-2012 00:25 發表 其實天界仲有條神秘通道 洛基個隻鐵甲人其實由個度黎

秘密通道最少兩條,分別由電影公司及出版社各自把持一條

引用:
原帖由 lfken 於 3-5-2012 00:25 發表 其實天界仲有條神秘通道 洛基個隻鐵甲人其實由個度黎

引用:
原帖由 ddmmyy 於 3-5-2012 09:01 發表 秘密通道最少兩條,分別由電影公司及出版社各自把持一條

而且是見$$$就會開的!

我唔鐘意睇3D, 選左2D睇.

可能我自己唔係太鐘意睇咁類形嘅群戲, 覺得幾悶下.  我會鍾意X-men 1,2,3多d.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 3-5-2012 10:13 發表 我唔鐘意睇3D, 選左2D睇. 可能我自己唔係太鐘意睇咁類形嘅群戲, 覺得幾悶下.  我會鍾意X-men 1,2,3多d.

X-men 1,2,3仍然打得過多,我選xmen前傳,文戲多一點,角色有點 "人" 味

上周四在港開畫的《復仇者聯盟》(The Avengers)周六在港收 1,052萬,刷新香港單日票房紀錄後,觀眾被這幫地球上最神奇的超級英雄感動得熱血沸騰。影片截至前日上映一周票房累積約 5,340萬,再破香港歷年首周票房累積紀錄,以該片走勢,相信有望過億元票房,破香港最高票房紀錄。

《復仇者聯盟》只用一台 Arri Alexa 攝影機(真正3D要用兩台機同步拍攝),拍時是 2D,後期製作加工為 3D。影片有許多場面根本沒有3D效果,尤其是特寫鏡頭。寧願等影片上映時在附近的戲院看2D的普通版。

OldCake.net _ _ _ _ _ _ _ _ Signature

引用:
原帖由 陸川翔 於 4-5-2012 19:53 發表   上周四在港開畫的《復仇者聯盟》(The Avengers)周六在港收 1,052萬,刷新香港單日票房紀錄後,觀眾被這幫地球上最神奇的超級英雄感動得熱血沸騰。影片截至前日上映一周票房累積約 5,340萬,再破香港歷年首周票 ...

要用雙頭機拍3D, 成本貴好多!

除了阿凡達3D大師 [金馬倫] 外, 暫時無乜人會用此方法拍。

除非是全電腦CG電影, 否則全部都是靠電腦後製3D效果來解決。

不過, 這也不一定會好差的, 一切要看電影公司放多少資源來搞3D效果! 即是 [ $ ]!!

放多D [ $ ] 自然會搞得好D!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 3-5-2012 10:13 發表 我唔鐘意睇3D, 選左2D睇. 可能我自己唔係太鐘意睇咁類形儭s戲, 覺得幾悶下.  我會鍾意X-men 1,2,3多d.

我喜歡X-men 1和2多好多. 喜歡它對角色costume的adjust與劇情片的處理方式.

不大膽忍痛割捨漫畫造型, 出來效果就是現在The Avengers美國隊長那套像Kick Ass裡面的彈性衫. 好滑稽. 講真, 俾Bruce Banner著就適合了, 變完Hulk還有機會唔洗赤身露體.

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 5-5-2012 11:24 發表 我喜歡X-men 1和2多好多. 喜歡它對角色costume的adjust與劇情片的處理方式. 不大膽忍痛割捨漫畫造型, 出來效果就是現在The Avengers美國隊長那套像Kick Ass裡面的彈性衫. 好滑稽. 講真, 俾Bruce Banner著就適合了 ...

英雄所見略同. 不過我都勁鍾意X-men 3. 最好狼人同靈鳥個幕好正. 反而外傳我只睇過狼人...麻麻地.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 7-5-2012 10:27 發表 英雄所見略同. 不過我都勁鍾意X-men 3. 最好狼人同靈鳥個幕好正. 反而外傳我只睇過狼人...麻麻地.

X-Men前傳First Class呢? 算幾好睇
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

《復仇者聯盟》再締北美開片票房紀錄 鋼鐵人榮登富比世最富有超級英雄

集結各方超級英雄於一堂的《復仇者聯盟》,這部高度期待的好萊塢年度大片終於於上週在美國上映,短短三天就衝破兩億美金,成為美國第一部單一週末票房上映就破兩億大關的影片,北美上周票房約美金2億零三十萬,突破之前由哈利波特完結篇所設下的開片票房冠軍記錄。

而從 4 25 日陸續於全球主要市場開片的《復仇者聯盟》累積票房已達美金六億四千一百八十萬的好成績。《復仇者聯盟》在台灣開片第二週仍維持超強的熱度,票房強強滾,全台票房累積約台幣四億兩千五百萬。

Image Detail

而富比世 2012 年度虛擬財富榜終於出爐,更為《復仇者聯盟》錦上添花,因為鋼鐵人東尼史塔克再度榮登此財富榜,而且財富排名從去年的第六名晉升到第五名,他的財富總值 9.3 億美金,難怪當美國隊長質疑他脫下盔甲後還剩什麼,東尼史塔克可以囂張的嗆聲回答:「億萬富翁、花花公子、慈善大亨」,因為他是最富有的超級英雄!

引用:
原帖由 singingsoul 於 7-5-2012 14:42 發表 X-Men前傳First Class呢? 算幾好睇

睇完wolverine外傳, 驚左唔敢睇. 但好多friend都讚, 得閒租張blu-ray睇下先.

引用:
原帖由 杜劍龍 於 8-5-2012 10:46 發表 睇完wolverine外傳, 驚左唔敢睇. 但好多friend都讚, 得閒租張blu-ray睇下先.

其實, X-Men前傳First Class 的確唔錯, 比我想像中好。

由其交代番為何變種人會分為忠奸兩幫的前因後果。

值得一看!

wolverine外傳...同雷神一樣差點睡了. 睇完差D我都唔記得有睇過.
First Class 不錯可以睇. 如果期望動作...會失望.

足之上Weekend睇了the avengers....套野有D悶. 故事不足...動作無乜新意. HULK同LUKI 個段最為驚喜..

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-5-2012 01:18 發表 wolverine外傳...同雷神一樣差點睡了. 睇完差D我都唔記得有睇過.First Class 不錯可以睇. 如果期望動作...會失望.足之上Weekend睇了the avengers....套野有D悶. 故事不足...動作無也新意. HULK同LUKI 個段最為驚喜..

我也覺得 HULK vs LUKI 個段最正斗~~~ !!

引用:
原帖由 East 於 29-5-2012 01:46 發表   我也覺得 HULK vs LUKI 個段最正斗~~~ !!

一個自負自高自大的人收場正是如此了.....
同HULK 一拳打去THOR 到一洩我對雷神電影的不滿
唔好話HULK 傻...佢好記仇..在基地同雷神打...比佢個鎚打之後..有機會唔聲唔聲送番佢一拳 笑到我...
所有人物中的比較我最喜歡 HULK 有一點傻氣...
CAPTAIN AMERICA比指令佢....Smash 佢回頭一笑...

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-5-2012 02:10 發表  一個自負自高自大的人收場正是如此了.....同HULK 一拳打去THOR 到一洩我對雷神電影的不滿唔好話HULK 傻...佢好記仇..在基地同雷神打...比佢個鎚打之後..有機會唔聲唔聲送番佢一拳 笑到我...所有人物中的比較我 ...

今次 HULK 是之前咁多套 HULK 片中表現最正的,

開始有番少少人性, 但你又唔知佢幾時會狂性大發 !

發新話題