80 1234
發新話題

畀警察查身分證

引用:
原帖由 聰洛多薩比27-10-2008 18:18 發表 我都未比人查過身份證... 都幾好彩...   澳門d警察係有牌爛仔黎既... 比佢查一查條氣當堂激親...

係丫...........好似果個 抽水哥 ............係呢...........lee 位仁兄 e + 點 ar?

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 27-10-2008 20:41 發表  係丫...........好似果個 抽水哥 ............係呢...........lee 位仁兄 e + 點 ar?

我覺得抽水哥佢已經算係一個好少少既差佬黎架喇...

起碼敢孭鑊...敢開槍維持秩序...

好多警察都唔敢孭鑊...

當街見到有人比人打劫...

個警察可以當睇唔到調頭走...

d差佬個個都貪生怕死...

邊會有人好似抽水哥咁呢...

佢點又唔知...

當然可能維持秩序未有需要開槍...

但係佢呢一槍真係打醒左政府同成班市民...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

我第一次係16歲, 坐阿哥部"細踢", 行到road-block人人有份,
個一柴串串貢問: "細路! 咁夜(about 0300AM) 仲唔番屋企, 跟大佬出去浦, 老豆老母唔鬧你??"
我:"無ah! Sir, 渣車果個親生阿哥黎ga! 我地趕番屋企睇曼聯~" 

而家自己係road block俾人查車/查ID,

D差人都好客氣, 唔該前, PLEASE後, 有D仲會吹下水 ... 
不過都係睇樣而異 

有一次我不小心過馬路,差人例行警告吓你,佢問我攞 ID card ,然後問我住係邊,我答: X X X ,佢好大聲問我:你住哂牙 ?我立即頂住條氣,然之後計上心頭答 : 吾係 ! 我住係 @ # $ $ % & ^ # ! * ^ $,(約用左三秒),佢當堂無哂表情咁想望我又吾望,睇住本 notebook ,佢當時冇出聲,我然後慢慢再講一次,睇住佢寫到邊我就講到邊,事後真係開心到震. 

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 5-7-2009 23:55 發表 有一次我不小心過馬路,差人例行警告吓你,佢問我攞 ID card ,然後問我住係邊,我答: X X X ,佢好大聲問我:你住哂牙 ?我立即頂住條氣,然之後計上心頭答 : 吾係 ! 我住係 @ # $ $ % & ^ # ! * ^ $,(約用左三 ...

好在$兄唔係住新加坡...

亂過馬路會被罰1000蚊新加坡幣架...

1蚊=5.56hkd...

即係5560蚊HKD囉...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 27-10-2008 18:18 發表 我都未比人查過身份證... 都幾好彩...   澳門d警察係有牌爛仔黎既... 比佢查一查條氣當堂激親...
是嗎?我上星期係新馬路問位特警(紅帽子)十月初五街點去,佢好有禮貌答我,不過其他就唔敢講

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 9-7-2009 18:53 發表 好在$兄唔係住新加坡... 亂過馬路會被罰1000蚊新加坡幣架... 1蚊=5.56hkd... 即係5560蚊HKD囉...
新加坡唔止亂過馬路要罰錢,去廁所唔沖廁,食香口膠一樣要罰,所以新加坡係好有紀律的國家

引用:
原帖由 Collins 於 5-7-2009 01:45 發表 我第一次係16歲, 坐阿哥部"細踢", 行到road-block人人有份, 個一柴串串貢問: "細路! 咁夜(about 0300AM) 仲唔番屋企, 跟大佬出去浦, 老豆老母唔鬧你??"我:"無ah! Sir, 渣車果個親生阿哥黎ga! 我地趕番屋企睇曼聯~"&n ...
得罪講句,如果係隋W車,大多數阿Sir都唔會查,有時真係都幾大細超

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 9-7-2009 18:53 發表 好在$兄唔係住新加坡... 亂過馬路會被罰1000蚊新加坡幣架... 1蚊=5.56hkd... 即係5560蚊HKD囉...

我上次到新架坡時,除左無食香口膠,無除處掉垃圾之外,過馬路當然要小心,不過個導遊以自已係星人好鬼蕉積.

有一次放假在銅鑼灣買野,街頭遇到一女子,佢膝頭有事跌低起唔到身,我都叫做半個救護員,所以上前睇下佢有咩可幫忙同埋叫白車。

做緊野之際,有pair男女警收call來到,個年輕但好串樣的女警不由分說一手拉住我就罵:「阿姑, 你係佢邊個?想tart野呀?拿身份證出來!」

我拿出政府俾的救護資格證件話我做緊野,佢居然話「你madam我話要身份證!落左來幾耐呀你?」我把火,回敬「你madam我救緊人!你入左行幾耐呀?我至係caller呀!」

個陣個男警已一手扯起坐在地上個女人,拉佢坐埋一邊(膝傷係唔可以亂咁動,應留原位包好等白車), 我話佢咪亂動傷者,佢話「差人做野唔到你多事!」

跟手有白車到,白車師兄接手我至費事同佢嘈,但個女警在幾個男警圍我之下仍係要落薄查左我身份證。第二日我返教堂,居然在教堂門口撞返個女警,大家互相怒啤一輪.....

我十靚歲時同阿媽行過左敦, 我阿媽入咗鋪頭買野, 我又唔想入去, 係條街出面等, 等咗好耐阿媽都未出黎, 點知有個差佬走過黎查我身份證, 又話見到我企咗係條街好耐,想做乜...當時俾佢問到心都慌, 話哂第一次嗎.好彩查完就算, 無事

N.B.嗰個叫雅典娜做"阿姑"既女警, 講野態度都好差吓喎!

引用:
原帖由 klluk 於 14-7-2009 17:04 發表   我十靚歲時同阿媽行過左敦, 我阿媽入咗鋪頭買野, 我又唔想入去, 係條街出面等, 等咗好耐阿媽都未出黎, 點知有個差佬走過黎查我身份證, 又話見到我企咗係條街好耐,想做乜...當時俾佢問到心 ...

估唔到我第一次俾人查身份證,戲碼就係女警pc決鬥女救護官。 如果我當日係著制服,計膊頭位姐姐仔要敬禮俾我添呀!

勁呀, Madam 雅

認真問..."如果個Patient俾個差人搞到惡化(懐疑有骨折但仍然移動傷者,而救護員在場),移動Patient 既

人駛唔駛上身?(警察應該有急救證書, )

引用:
原帖由 klluk 於 14-7-2009 18:12 發表 勁呀, Madam 雅   認真問..."如果個Patient俾個差人搞到惡化(懐疑有骨折但仍然移動傷者,而救護員在場),移動Patient 既人駛唔駛上身?(警察應該有急救證書, )

我唔係勁,不過係頂住條氣啫。

如果之後事主真係有事,而事主識告佢,又識找返我同班白車做證人,當然差人上哂身。當然,你告佢,佢一樣可以好多借口拆掂佢。

當日差人多過救護(白車未到得我一個),佢地口大我口細, 個位傷者當時都痛到喊哂,記鬼得咩事咩....

況且我當日唔係當值,規距係著制服的現場話事, 我無著制服亦係市民一個.

但好肯定個姐仔係無睇到我張pass寫咩囉。或者佢係唔順氣我頂返佢轉頭0者。

嘉利大火咁大場面都做過,何況普通骨折?

白車到後梗係交返俾正規,正規唔出聲,我地亦唔著出聲。

有證書佢有事唔識用返出來,有同無係無分別。當日情況好明顥地無用返學咗的東西。

差人張急救證書咁上下年資都要返來我地度翻閹,我都有時要教差人班,費事第日上課山水有相逢,佢在堂上玩野,咁就煩過梵蒂岡耳。

謝謝賜教 Madam 雅

引用:
原帖由 Athena 於 14-7-2009 14:14 發表 有一次放假在銅鑼灣買野,街頭遇到一女子,佢膝頭有事跌低起唔到身,我都叫做半個救護員,所以上前睇下佢有咩可幫忙同埋叫白車。做緊野之際,有pair男女警收call來到,個年輕但好串樣的女警不由分說一手拉住我就罵: ...
Athena師姐個女警態度好有問題,今時今日咁麊A務態度係唔得,身為香港警察竟然咁樣稱呼市民,絕對係冇家教同冇品德,而且個女警仲話Athena師姐妳撻野,Athena師姐妳可以去投訴佢!第二個男警毫冇常識,咁樣不但救唔到傷者,而且仲會更令傷者傷勢惡化,個男警除時變左殺人兇手!這件事之令我想起星期一凌晨係觀塘繞道,個交通警察搵市民翵捐灠 "人肉沙包" 阻擋非法賽車,令到幾位無辜市民翵捐禶l壞,最唔抵就係個的士司機

起碼有一段時間無得開工,生活受到影響!我都開始懷疑香港警方黚鄐O,保唔保護到市民的生命同財產安全?

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-7-2009 22:50 發表 我上次到新架坡時,除左無食香口膠,無除處掉垃圾之外,過馬路當然要小心,不過個導遊以自已係星人好鬼蕉積.

佢地係咁架喇...

李光耀既優生論令到新加坡人又串又自大...

雖然唔排除都有好人...

但係李生既政策真係用無腦兩個字黎形容佢...

以為造福人群...結果係壓迫人群既生活...

仲有件事呢...

向新記食香口膠...

分分鐘貴過你向香港買架新車...

罰50000蚊同坐監...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 Athena 於 14-7-2009 17:57 發表   估唔到我第一次俾人查身份證,戲碼就係女警pc決鬥女救護官。 如果我當日係著制服,計膊頭位姐姐仔要敬禮俾我添呀!

Athena姐英呀...

正所謂禮多人不怪...

好禮貌d都好過粗聲粗氣...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 超能電子男 於 16-7-2009 00:07 發表 Athena師姐個女警態度好有問題,今時今日咁麊A務態度係唔得,身為香港警察竟然咁樣稱呼市民,絕對係冇家教同冇品德,而且個女警仲話Athena師姐妳撻野,Athena師姐妳可以去投訴佢!第二個男警毫冇常識,咁樣不但救唔 ...

o...咁又真係十分過份...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 Athena 於 14-7-2009 14:14 發表 有一次放假在銅鑼灣買野,街頭遇到一女子,佢膝頭有事跌低起唔到身,我都叫做半個救護員,所以上前睇下佢有咩可幫忙同埋叫白車。做緊野之際,有pair男女警收call來到,個年輕但好串樣的女警不由分說一手拉住我就罵: ...

Sis Athena ... 你都算好老脾

個師姐咁 provoking ... K 見到都會當場剷到佢飛起 ...  

80 1234
發新話題