38 12
發新話題

兩台齊拍 "梁天來"

哇...可否告知你姨丈係 RTV那位主角小生呀? 莫非 Mr. Lau??

引用:
原帖由 jac2377 於 16-10-2006 23:33 發表 哇...可否告知你姨丈係 RTV那位主角小生呀? 莫非 Mr. Lau??
Mr. Lau (If you really mean and know which Mr. Lau we are talking about) 係我個 friend 謘I我姨丈仲要大佢一 round 謘F同四哥差不多啦!

RTV 的梁天來主題曲我記得幾句.... 為著風水惹禍災, 強蠻獸性相逼害, 向父母官伸冤, 如石塊沉大海, 滿腔憤恨無路訴..抑鬱於心痛若呆, 生也哀...死也哀... 矢志為雪深冤...痛苦要忍耐, 老天公...你眼睜開... 誓要伸冤雪恨除禍害..........

麗的梁天來主題曲係夏春秋唱。

我記得小白菜係甄巧兒唔係李司棋?

文千歲 梁天來

文千歲 梁天來

http://hk.youtube.com/watch?v=jAKbzHFQ-5Q

引用:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jAKbzHFQ-5Q&hl=zh_TW&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jAKbzHFQ-5Q&hl=zh_TW&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

以前一有制水;就有人嗌電視台重播梁天來;話咁呢老天爺就會落雨!

引用:
原帖由 火馬 於 17-11-2008 10:48 發表 以前一有制水;就有人嗌電視台重播梁天來;話咁呢老天爺就會落雨!

係呀...我呀麻麻以前都有話: 苦過梁天來, 慘過秋葉菊.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 17-11-2008 14:15 發表   係呀...我呀麻麻以前都有話: 苦過梁天來, 慘過秋葉菊.

四哥...你是講 "金葉菊" 嗎 ? 呢個故仔真係慘到無論.....民間傳奇都有做過...苖金鳳做...我家姐喊濕幾條毛巾

引用:
原帖由 spectreman 於 16-10-2006 23:13 發表 係佢哩。我姨丈係 RTV 當時鴷D角小生,我m視台睇住亞甄姑姑著住套好靓麊灟m錄影謘I

你姨丈係???

引用:
原帖由 袖子 於 29-2-2008 21:21 發表 我記得小白菜係甄巧兒唔係李司棋?

Yes, 係殷巧兒, 我可以做証, 我有睇!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 17-11-2008 21:20 發表   Yes, 係殷巧兒, 我可以做証, 我有睇!!!
印象中殷巧兒骨格幾大(女人黎計........);佢扮小白菜;當年出黎gei效果好唔好呢?

引用:
原帖由 高立 於 17-11-2008 15:36 發表   四哥...你是講 "金葉菊" 嗎 ? 呢個故仔真係慘到無論.....民間傳奇都有做過...苖金鳳做...我家姐喊濕幾條毛巾

是呀是呀! 金葉菊 ...

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

電視日報 5 Dec 1974

梁天来,男性,己婚,生于清朝盛世,雍正在位,广东广府番禺县慕德里司谭村人,家有妻妾等,与凌贵兴、凌宗孔为亲戚,因为后者好色、记仇和迷信祖坟风水,竟然火烧祖屋石室,把梁天来家人烧死,七尸八命。梁天来告官控告叔姪二人,可恨凌某行贿朝庭大小官员,致使梁天来含冤难说,成为着名的「清朝四大奇案」之一。

梁天来的遭遇,是冤案的表表者,成为家传户晓的民间传奇,也给改编成为不少版本的华语影视作品。

惡霸凌貴興以其姑表梁天來之祖屋石室妨礙其祖墳風水, 命令他把石室拆下, 天來不肯, 貴興因而懷恨在心, 設計殺害天來. 此事為乞丐張亞鳳得知, 亞鳳走告天來, 著天來逃走. 天來走後, 其家人躲於石室之內, 竟為貴興放火燒死, 釀成七尸八命. 亞鳳替天來伸冤, 反遭貴興殺害. 天來大難不死, 決意上京告狀. 幾經波折, 天來終於沉冤得雪, 將貴興正法.

引用:
原帖由 ABOY 於 9-3-2009 23:20 發表   梁天来,男性,己婚,生于清朝盛世,雍正在位,な秶峏眶f禺县慕德里司谭村人,家有妻妾等,与凌贵R、凌宗孔为亲戚,因为后者好色、 ...

可能掃興一點,但問心講當時當日,我一見兩個男藝員,便呵欠連連,一個陳振華,一個梁天.....

所以陳生既梁天來,還有梁生的什麼金絲雀,主題曲一起,我便閃都閃唔切.......

自始之後『梁』『凌』兩姓誓不通婚。〈老人家係咁講〉

引用:
原帖由 ddmmyy 於 12-3-2009 21:46 發表   可能掃興一點,但問心講當時當日,我一見兩個男藝員,便呵欠連連,一個陳振華,一個梁天..... 所以陳生既梁天來,還有梁生的什麼金絲雀,主題曲一起,我便閃都閃唔切.......    

D 舊派廣東歌係咁上下, before Sam, there was nothing!!!

引用:
原帖由 011072 於 29-9-2009 13:09 發表 自始之後『梁』『凌』兩姓誓不通婚。〈老人家係咁講〉

家陣冇人再理呢 D 陳年舊賬喇啩???

38 12
發新話題