26 12
發新話題

小虎隊

小虎隊

佢地係歌唱三人組,比草蜢早,但又唔係節目/TV,唔真放邊度好放d度得唔得? 最紅的歌係新紮師兄主題曲嘅忍着淚說一聲goodbye!........不得不講,不得不說,心中苦痛望着你講一聲goodbye.........

引用:
原帖由 999 於 21-10-2006 15:16 發表 佢地係歌唱三人組,比草蜢早,但又唔係節目/TV,唔真放邊度好放d度得唔得? 最紅的歌係新紮師兄主題曲鴽崏茞\說一聲goodbye!........不得不講,不得不說,心中苦痛望荍A講一聲goodbye.........
Right, the young tigers: LUM LAY, WU WEI HONG & SUEN ... cannot recall his name...Anyway, they had been popular for a few years but then went apart. Never heard of WU & SUEN so far. LUM LAY should be in Taiwan if not mistaken..

孫XX好似去左幕後教唱歌之類,重好似移左民 胡渭康早排有套電影有佢份做呀sir警師之類配角,佢果時讀緊書,夜晚趕幾場酒廊,好似尖東,紅墈廣場之類......後來出現過亞视,一直浮沈,.......吾先近況點? 至於林利,國語流利,過了台灣發展,改了名叫林立洋,初期有D戲拍下,但後尾幾黑,甚至去餐廳做waiter,娶了個modle,但離了婚,今年在台拍了一套台劇,其中演一角色,便回港了,有點滄桑.......................

引用:
原帖由 999 於 21-10-2006 15:59 發表 孫XX好似去左幕後教唱歌之類,重好似移左民 胡渭康早排有套電影有佢份做呀sir警師之類配角,佢果時讀緊書,夜晚趕幾場酒廊,好似尖東,紅墈廣場之類......後來出現過亞y,一直浮沈,.......吾先近況點? 至於林利 ...
Bro 999, thanks so much for the update.

孫明光呀~我記得人人都話佢(也母)形o添~~解散後初期佢都有唱歌同拍劇,有隻好好聽o歌叫"微風中"呀~~~ 小虎隊仲有隻咁o既歌架o架: "陳惠敏,門外課室飄過短裙, 能令我,能令我心感覺抽筋, 早--晨,勤力校長..."

引用:
原帖由 呢蚊T 於 23-10-2006 10:20 發表 孫明光呀~我記得人人都話佢(也母)形o添~~解散後初期佢都有唱歌同拍劇,有隻好好聽o歌叫"微風中"呀~~~ 小虎隊仲有隻咁o既歌架o架: "陳惠敏,門外課室飄過短裙扰 能令我,能令我心感覺抽筋, 早--晨, ...
Yes,孫明光,佢在小虎隊中較有才華,重識彈下琴,作曲,好似在外國(?)讀過書,三個10零歲靚仔就有成6呎高,跳舞時好"用力",但係唔齊.最後各自單飛發展,而台灣食住條橋,台灣小虎隊就咁樣出世!(柿攏果隊)

Hi, bro, da ya still remember, 小虎隊同期有隊"豹小子"?

引用:
原帖由 spectreman 於 23-10-2006 21:43 發表 Hi, bro, da ya still remember, 小虎隊同期有隊"豹小子"?
羅文唱ball斯貓時帶出來的,各拿住個馬鈐同"查查"出來伴舞,可惜果時羅文事業走勢起綬,紅唔起,其中一個直返台灣做左髮型師,而家在TW的Cable tv教人化粒髮型,重紅過豹小子時代!!!

引用:
原帖由 999 於 24-10-2006 00:00 發表 羅文唱ball斯貓時帶出來的,各拿住個馬鈐同"查查"出來伴舞,可惜果時羅文事業走勢起綬,紅唔起,其中一個直返台灣做左髮型師,而家在TW的Cable tv教人化粒髮型,重紅過豹小子時代!!!
記起了,佢現在叫Tony,早陣在台灣TVBS節目"女人我最大"教化輒y型

those three in 小虎隊 were really talented but they cannot be popular from that time!!

引用:
原帖由 cocosally 於 24-10-2006 02:15 發表 those three in 小虎隊 were really talented but they cannot be popular from that time!!
當時日本"苦柿隊"紅呀,香港就整左"小虎隊"出來,佢地好努力架,唱歌跳舞都好用"力",賣點係高大+年青3人組,如同草蜢比,草蜢就有阿梅旁住,上位易,或者話旁住阿梅啦,成表無草蜢般快. 之後,反而此模式由吳奇隆,蘇有朋,陳志朋組成台灣的小虎隊,(又係16,7歲,兩隊沒有關係)在台灣紅起上來,造就"柿攏"後來來港拍劇,蘇有朋在內地拍劇略有名氣,(內地版倚天屠龍記中演無忌),陳志朋較平淡,現偶演一些舞台劇. "祝你一路順風"就係"港版總有你鼓勵"的曲,係"柿攏"入伍當兵暫別時的作品.

一句到尾....際遇。

引用:
原帖由 999 於 24-10-2006 11:51 發表 當時日本"苦柿隊"紅呀,香港就整左"小虎隊"出來,佢地好努力架,唱歌跳舞都好用"力",賣點係高大+年青3人組,如同草蜢比,草蜢就有阿梅旁住,上位易,或者話旁住阿梅啦,成表無草蜢般快. ...
香港人當年對這些本地的年青組合興趣不大,加上祟日,要看有日本的組合如苦柿隊

林利後來在台發展後,用了"林立洋"的名字,我諗佢唔係福建/閔南人,因d個名國/台語發諧音真係痳麻.

引用:
原帖由 999 於 21-10-2006 15:59 發表 孫XX好似去左幕後教唱歌之類,重好似移左民 胡渭康早排有套電影有佢份做呀sir警師之類配角,佢果時讀緊書,夜晚趕幾場酒廊,好似尖東,紅墈廣場之類......後來出現過亞视,一直浮沈,.......吾先近況點? 至於林利 ...
林利最後演的那套台劇是台版"白色巨塔"Hospita,主角係言成旭(蘇怡華).吳孟達也有軋一角.

引用:
原帖由 999 於 29-10-2006 14:14 發表 林利最後演的那套台劇是台版"白色巨塔"Hospita,主角係言成旭(蘇怡華).吳孟達也有軋一角.
Many thanks for your continuous update, you must be great fan of 林利。

no la,只是見佢一路走來,高低起落,不勝希虛.

引用:
原帖由 999 於 29-10-2006 19:41 發表 no la,只是見佢一路走來,高低起落,不勝希虛.
C'est la vie

引用:
原帖由 spectreman 於 29-10-2006 14:53 發表 Many thanks for your continuous update, you must be great fan of 林利。
飾阿瑋,劇中老婆被醫生開刀....死左 佢返大陸可能會好D

引用:
原帖由 999 於 21/10/2006 15:16 發表 佢地係歌唱三人組,比草蜢早,但又唔係節目/TV,唔真放邊度好放d度得唔得? 最紅的歌係新紮師兄主題曲鴽崏茞\說一聲goodbye!........不得不講,不得不說,心中苦痛望荍A講一聲goodbye.........
我成日都以為係 伴我啟航 hit d tim 哪吒不怕海龍王 幼獅不畏虎和狼 前途無論會短或長 今天起步信念強 環境一切都如常 罪惡根黑暗中延長 平凡人就算多善良 都擔心走樣 *磨練我心 讓心肌變精綱  變得響鐺鐺  燃亮我心 趕走黑暗嚴寒  身經生死戰 心中閃正義光 #人海岸涯中茫茫  我的心不再感徬徨  齊齊來伴我啟航  歡呼聲風中振響 重唱 *,# 歡呼聲風中振響

26 12
發新話題