85 12345
發新話題

功夫 - 金貴祥

功夫 - 金貴祥

"功夫", 呢套一定係經典 , 起碼令鬼佬去拍一套讚揚中國文化嘅劇集, 已經難得. http://www.youtube.com/watch?v=IbPCO2at2do

最r典係從手心搶石仔。 記得盧大衛扮方丈俾和尚仔一野搶到粒石仔後撤賴,話要三盤兩勝!

引用:
原帖由 spectreman 於 23-9-2006 10:49 發表 最r典係從手心搶石仔。 記得盧大衛扮方丈俾和尚仔一野搶到粒石仔後撤賴,話要三盤兩勝!
我記得歡樂今宵 , 杜平扮草蜢仔去賭錢 , 輸咗三盤水(三萬蚊 ?) , 佢真係攞三盤水比番人!

金貴祥!勁!! 聽講最初想搵Bruce Lee 做;而不是大衛卡列甸..............

全中! Brandon Lee 也曾在功夫佔一角,睇劇照係失去一手、以鐵u代替。Any brothers watched this one before??

I upload a clip in cantonese version, hope you like it. http://www.youtube.com/watch?v=3UkNStAwSMc

thanks ! 佩服 !

多謝哂!

引用:
原帖由 spectreman 於 25-9-2006 10:32 發表 多謝哂!
背景音樂成為經典。

最記得佢叫做金貴祥.又叫草猛仔?.

引用:
原帖由 mam3id 於 28-9-2006 15:45 發表 最記得佢叫做金貴祥.又叫草猛仔?.
還記得金貴祥在邊間少林寺修行習武嗎?劇情提及中國當時有兩座少林寺.

嘩! 細個一睇到金貴祥雙手印落去左清龍右白虎跟住dick起個爐, 就覺得佢好勁架!

引用:
原帖由 火馬 於 23-9-2006 12:48 發表 金貴祥!勁!! 聽講最初想搵Bruce Lee 做;而不是大衛卡列甸..............
呢套片原來既構思根本就係o黎自萬世巨星李小龍,點知D鬼佬當時(1970)認為中國人唔可能係美國電視劇中擔任主角,所以至搵o左大衛卡拉甸,真係人到癲!D鬼佬唔識寶!

引用:
原帖由 SuperFriends 於 9-10-2006 04:44 發表 呢套片原來既構思根本就係o黎自萬世巨星李小龍,點知D鬼佬當時(1970)認為中國人唔可能係美國電視劇中擔任主角,所以至搵o左大衛卡拉甸,真係人到癲!D鬼佬唔識寶!
E D 咪叫做人鬼殊途囉!

好始道友

金貴祥同一個討厭他的人趺左落個枯井度,但個井深成幾十呎又無人救,結果落雨,地下水淹湧井內,一定死硬,金貴祥耍對方拋棄介蒂,要倆家背對背並各用雙脚撑住井壁,一步步好似壁虎功咁撑上井口............最後成功脫險..............阿彌陀佛

引用:
原帖由 999 於 23-10-2006 12:40 發表 金貴祥同一個討厭他的人趺左落個枯井度,但個井深成幾十呎又無人救,結果落雨,地下水淹湧井內,一定死硬,金貴祥耍對方拋棄介蒂,要倆家背對背並各用雙M住井壁,一步步好似壁虎功咁M上井口...... ...
如果能由李小龍演,會更好

引用:
原帖由 spectreman 於 23-10-2006 21:35 發表 如果能由李小龍演,會更好
我都係咁話 !

無錯李小龍演會形好多, 但在當時來說用鬼仔拍, 講鬼仔在少林學藝修行會比教有賣點. 電視是很商業的. 李小龍是中國人, 講中國人學中國功夫, 講佛家思想沒有特別. 在美國不夠賣點的.

算小弟直言,嗰時好怕看倒師父同草猛仔講導理 "........,草猛仔,你明唔明呀?"

85 12345
發新話題