21 12
發新話題

嘉頓神仙蛋榚

嘉頓神仙蛋榚

小時候我最喜歡吃的蛋榚就是它......'' 神仙蛋榚 ''!!!

白色....圓型.....中間有個窿和有椰絲.....質感似麵包的蛋榚...哈哈......好好味呀!!!!

神仙蛋榚是它的名字?

yes!!之前你沒有聽過或吃過嗎??!..............可能年代不同吧!! i'm old old cake..........haha

真係無聽過神仙蛋榚...以前既通訊唔流通嘛, 可能大家對食物既叫法'別具一格'...如似好味既魚旦都有好多種播...所以問清楚d, 兒時回憶會湧多d出黎架

引用:
原帖由 超人兄弟 於 10-4-2007 10:56 發表 小時候我最喜歡吃的蛋榚就是它......'' 神仙蛋榚 ''!!! 白色....圓型.....中間有個窿和有椰絲.....質感似麵包的蛋榚...哈哈......好好味呀!!!!

後期仲有花生味和蜜瓜味添, 我記得最後在91-94年間,仲係$20樓下

仲有....如果我無估錯, 你應該係深水(土步)人

我記得嘉頓仲有一種小食,叫嘉頓雪球(唔知有無記錯),係一塊圓形o既餅乾上面有舊球形綿花糖,綿花糖面係椰絲。細個成日食,依家諗番,其實唔係咁好食。有無人有印像?

carkei 兄

引用:
如果我無估錯, 你應該係深水(土步)人

carkei 兄,你..........估錯啦!我是住長沙灣區的(小時候)不過我這個街童每處都會遊......荔枝角,蘇屋,石硤尾,深水涉,一帶我都會經常去...呀...又或者我外婆住石硤尾啦!!

冇吃過kidult兄所說的餅!可能吃過記不起!.......隨 ' 神仙蛋榚 ' 重記得 ' 彩色大波板糖 ' !!

我重記得我讀幼稚園時每個月都有生日會,

如果你是當月生日的, 就可以帶一個神仙蛋糕回家

青山道嘉頓, 以前二樓係酒樓, 地下有餐廳, 餐廳隔離係Cake Shop,

神仙蛋糕....句我所知係呢道先有得賣,

有無人在第二道賣過 ?

引用:

青山道嘉頓, 以前二樓係酒樓, 地下有餐廳, 餐廳隔離係Cake Shop,

神仙蛋糕....句我所知係呢道先有得賣,

冇錯......冇錯呀!!cake shop重有大波板糖和一曭G汁糖潻!!

先幾年嘉頓大裝修過後已沒有酒樓和餐廳。Carkei兄對舊嘉頓咁清楚,難道閣下是深水鶪H?

引用:
原帖由 Potato 於 12-4-2007 00:44 發表 先幾年嘉頓大裝修過後已沒有酒樓和餐廳。Carkei兄對舊嘉頓咁清楚,難道閣下是深水鶪H?

sure la

原來係街坊。

小弟近日發現到 ' 百X ' 超級市場有e蛋白瑞士卷蛋...味道勁似當年嘉頓神仙蛋榚...

Yummy Yummy...超好o末...如果加埋o的椰絲o向上面就更好o末...

不過好似o吾係間間有得買o牙...

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

how much ? 有幾大件?

等我聽日去睇下先

引用:
原帖由 carkei 於 14-7-2008 20:33 發表 how much ? 有幾大件? 等我聽日去睇下先

好似 12 元...一條瑞士卷o甘o羅..

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-7-2008 17:20 發表 小弟近日發現到 ' 百X ' 超級市場有e蛋白瑞士卷蛋...味道勁似當年嘉頓神仙蛋榚... Yummy Yummy...超好o末...如果加埋o的椰絲o向上面就更好o末... 不過好似o吾係間間有得買o牙...

嘉頓既蛋糕既名好似個個都咁怪咁既???

神仙之後就到雪芳(說謊)...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 15-7-2008 00:14 發表 嘉頓既蛋糕既名好似個個都咁怪咁既??? 神仙之後就到雪芳(說謊)...

yes..怪怪 De but really yummy!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-7-2008 00:50 發表 yes..怪怪 De but really yummy!!
seems like super brother like desert ....sweet high

21 12
發新話題