發新話題

國寶級罐頭食物

國寶級罐頭食物

國寶級罐頭食物

白豬午餐肉 (打風必備)

餐肉旦卷

"老"水"由"魚

引用:
原帖由 初吻 於 5-4-2007 23:14 發表 你講既係咪老水墨魚呀 以前好正 大大隻 又厚肉 汁仲可以用嚟撈飯添 而家楊協成個隻又歪又無咬口差好遠 

係, 墨魚.... 梳利!!!

一隻一隻由大至細好正.

重有炸菜肉絲, 個罐分頭一面肉絲令一面炸菜..撈飯都好正

當年食過一d好奇怪的罐頭. 茄汁兔肉同茄汁鯨魚肉...都係祖國出品.

茄汁兔肉一個月有一次食...係學校午餐.

引用:
原帖由 inabottle 於 6-4-2007 18:19 發表 嘩! 聞所未聞, 見所未見...厲害!...厲害! 兔肉&鯨魚肉的味道如何?

好似廋肉咁....太久了唔係好記得了.

引用:
原帖由 George 於 17-1-2008 16:33 發表   foureyesfatboy 兄,   呢D罐頭好可怕 ---分分鐘是 SARS 的源頭

Sars 應該唔會...瘋魚症長耳病可能大d.

兔肉我都見過冰鮮. 在北美超市成日有....

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 22-1-2008 20:55 發表 四哥向北美... 當然食既可以係唔同D啦... 講起... 會唔會見到熊人多過人呀???   我有個加拿大朋友... 佢話大字形訓馬路度都唔會比車車到喎... 講笑咁話...

係北美D中國人飲食習慣同本鄉一樣無乜唔同.

我真係見個熊,鹿.....我有個friend因為避隻鹿做成交通意外...差d成為一世坐輪椅....不過E+都要用手杖.

你個加拿大朋友....要睇吓邊道la...廿年前仲可以. 我都試過.

不過係HK都可以大字形訓馬路度都唔會比車車到. 都係要睇吓訓邊條馬路LA. 我都試過係赤柱廿幾年前了......

小弟有訓街的興趣.....

引用:
原帖由 火馬 於 20-10-2009 20:23 發表 仲有罐頭陳皮鴨!好食到痺呀! 仲有樣叫罐頭珍珠蠔!又係超好食!   果陣d國貨罐頭款式真多!

罐頭珍珠蠔...我諗我食過...因為食完好似食 0左 "架"夜蛋咁... 食物過敏.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 火馬 於 21-10-2009 07:28 發表 食o左隔夜蛋;會點?(唔通o郎o郎大?) 細時成日食個播.......?

...係呀...我細個對佢地過敏.....十年前我食豆苗入0左醫院急症室....  一次之後唔想再試...大o郎o郎唔好受...

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 21-10-2009 11:37 發表 好似四哥身受其害咁喎...

引用:
原帖由 火馬 於 21-10-2009 09:10 發表 食物過敏通常係都係皮膚出風' 難' ;居然會o郎o郎脹大?真係唔講唔知! 幾十年黎都以為o郎o郎大;係小腸氣的先至有的病徵!

我食豆苗入院是眼耳鼻喉極痒...同眼鼻水齊出....接著聲線變尖似 "公公"聲....最後呼吸變急. 急症室醫生施藥把氣管麻醉及擴敏感藥....我問醫生..他說小事. 有些人會葷迷...及死亡. 我d小兒科. 醫生叫我有機會再試睇吓係唔系豆苗引至. 唔同人有唔同食物反應...大o郎o郎係我之後想番先發覺同珍珠蠔有關因為當晚只吃過它...在北美好多小孩對花生敏感至死. 現在好多糖果標名無花生. mars bars 是其中之一. 我家個令妹間學校唔比有花生及 nuts 類食品出現. 有食物指引.

在左上角標明無花生

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 22-10-2009 12:10 發表 花生... 乜d北美小朋友咁弱架...

根據一些報告現代小孩好多有過敏症. 吼喘最為普遍.

其實亞洲小孩也有好多有敏感症只是有些家長認識比較小. 不過北美有食物敏感十分普遍.

其實敏感不是弱只是對某樣野有過強反應....可以是說太強不是太弱...

引用:
原帖由 火馬 於 22-10-2009 15:09 發表 好多人歸究係免疫針副作用!

都有聽過...

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 22-10-2009 15:26 發表 唏... 乜而家d小朋友咁弱雞架... 乜都過敏... 睇下我地以前...天生天養既... 食乜都唔死呀...

..因為我地食乜都唔,死...乜都食落肚...所以留比下一代. 依加d細露受晒 law.

在我地細個好多農作物用0左過份農藥....又有d 不知明 非天然 tim 加劑....話加強乜加強物..都唔知有乜害. 食我地唔死但留下禍根比下一代. 好似依加d奶粉...又話加強腦發展又話增加智力....由其是d大日本奶粉都唔知將來d細露變成點. 愛佢地可能變成害佢地.

過敏症.

唔係冇咗抵抗力只是對某d 野有過強抵抗力...  末打已經出兵最後自己都哀...

物質進入了體内, 體内的免疫系統認爲是對身體侵害而產生特殊的抗體. 當下一次再食用這類食物時, 身體的免疫系統便會釋放大
量的化學物質, 包括組織胺以抵抗這些外來物質. 組織胺可誘發過敏症狀而影響呼吸系統, 消化道, 皮膚或心血管系統. 常見的症狀有,紅腫,噁心,喘鳴及皮膚痕癢. 所以症狀會一次比一次重.

引用:
原帖由 awan 於 23-10-2009 04:06 發表 唔知點解以前買五香肉丁經常會買錯香菰肉醬

我都試過....仲有豆鼓鯪魚同隻無豆鼓既鯪魚 

我試過...買粉絲...買0左米粉....豆鼓買0左麵鼓....今晚報...買0左今夜報...入男廁去0左女廁....

引用:
原帖由 awan 於 26-10-2009 16:23 發表   噫!~咁有冇試過食豆食著屎......... 我都試過買豆鼓鯪魚買錯唔知咩鳳尾魚,買咸旦變咗臭旦

哈哈...咁有趣食豆會食著屎....可惜味試過..咁你...小心d wor...

買咸旦變咗臭旦....同你無關只是隻旦變咗臭..jac..唔好怪自己 wor..

發新話題