發新話題

氣功

氣功

有無餅友對氣功有興趣~??!

氣功是人體內一種能量,有動功、內養靜功二種...坊間功法有多種,各門派也有特有方法修練!

通過修練...體內能量遊走,由丹田(肚臍對下四隻手指位)直落下部再由背部通過頭頂落至舌叫小週天...

至於大週天是撗走!

餅友如有資料可再此補充討論。

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 綠寶210 於 16-2-2010 10:51 發表 小學時睇過鴾眭L達摩既易筋經!   記得有一天上課時.... 突然感到尾龍骨符近有一股氣由下至上直沖而上, 全身非常暢快亦精神一震, 仲有點力大無窮既感覺添.... 任督二脈應該打通其中一條了!   ...
綠寶兄 ' 睇 ' 已經o甘.... 你果真天資過人!

引用:
原帖由 Delight986 於 17-2-2010 10:03 發表 龜波氣功 http://baike.soso.com/p/20090713/20090713163521-1271693588.jpg  
o合~...我講o個 d 係現實生活堶得既氣功! o吾係呢o的。

引用:
原帖由 actionkamen 於 17-2-2010 12:57 發表 除魕鷁爰g外,有咩氣功現實同漫畫小說都有呢?
重有 ' 童子功 ' & ' 鐵布衫 ' ...此兩種屬氣硬功!

引用:
原帖由 綠寶210 於 17-2-2010 20:25 發表  當年教自己太極...操既師父話真係有氣功的, 不過佢無教到我, 因為我都無時間去學.  

其實太極多數教架式...識太極氣功o既師父o吾係好多,好難得可以M到個好o既太極師父教氣功!

我兩年前M到個...但收費都.......點都好....肯教已是難得。(指正宗的)

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 19-2-2010 03:08 發表    我中五時國文老師都話教我易筋經....
你老師可能係武林高手! 佢睇中你...hee...o吾係...係睇中教你...你 do o吾學??可能你潛質優厚!(臒...唔係指你肥呀 )

引用:
原帖由 綠寶210 於 19-2-2010 20:14 發表   中國功夫....可能會拖住來教, 學費將會好金....   咁有無OLDCAKE友真係練過氣功呢? 可否分享儭g歷?  
hee...小弟開得呢個帖...當然學過!後生時我學過一小段時間,因恐防走火入魔,聽師父講有數個師兄因勤力過度...度至走火入魔,內氣亂竄失衡,身體不能自控,有見及此,所以我放棄及繼續修學!

學過的功法現時已印象模糊不清...忘記得八八九九了 !

引用:
原帖由 actionkamen 於 19-2-2010 22:12 發表 好多年前鏗鏘集有講過,有個人晌街邊買書自學,最後身體不能自控,其他氣功師又幫唔到佢
係呀~...氣功有利有弊,所以一定要有師父指導教學,如果唔係...好危險o架!(不過你話其他氣功師幫唔到佢??我覺得o個 d 氣功師留料o者! )

引用:
原帖由 actionkamen 於 19-2-2010 23:04 發表 都訪問過其他氣功師,佢地話每門氣功運功法門唔同,鑑粗來怕弄巧反拙,叫人唔好買書自學....
' 氣 ' 源出生命一脈,引氣歸元在一級氣功師來講應該唔難!

引用:
原帖由 綠寶210 於 20-2-2010 16:09 發表   對呀, 學氣功最令人恕葶J地方係會走火入魔, 唔知點醫?    
找一個好的師父也是很困難的! 所以睇彩數 lor~!

引用:
原帖由 綠寶210 於 20-2-2010 16:13 發表 好多年前有一個TVB 二線級既男藝員, 唔記得叫乜名, 樣貌有點像尹光, 報導話佢練氣功曾經幫到好多人, 但最後自己可能因為吸得太多"病", 不太懂如何將之散去, 很年輕四五十歲就病死了....    
是的~...識吸也要識散!我那個氣功師父也有教散氣,但學到與否就要自己領悟多少了。

引用:
原帖由 actionkamen 於 20-2-2010 21:27 發表 咁被訪問那個咪唔係一級
yup~!

引用:
原帖由 綠寶210 於 1-3-2010 20:31 發表   氣功/風水師通常都係越出名既就越流.    
不過有個氣功師 ' 林厚省 ' 就真才實學...而且好堅!

引用:
原帖由 actionkamen 於 6-3-2010 01:06 發表 有幾厚
厚到度唔到!

引用:
原帖由 綠寶210 於 6-3-2010 16:18 發表   http://www.docin.com/p-27083152.html   唔知真定假? 定價........1呅.  
呢本書好早期 lor~...比較近期有 '氣功學' & 氣功三百問!

引用:
原帖由 綠寶210 於 7-3-2010 20:44 發表   [氣功三百問] FAQ?    
what F A Q?

引用:
原帖由 綠寶210 於 8-3-2010 00:08 發表   Frequently asked questions 氣功都有.
OIC~...thanks!時代進步o麻,要有嘅。

引用:
原帖由 綠寶210 於 8-3-2010 21:23 發表   鬼佬既 .....For Dummies 系列都出左 TAICHI 呢.     http://as.dummies.com/store/product/T-ai-Chi-For-Dummies.productCd-0764553518.html    
算 d  鬼佬識貨 la~!

發新話題