發新話題

兄弟,你邊到黎架?!?!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-9-2011 01:50 發表 長沙灣公園滾軸溜冰場我就經常玩滑板 La~...重有唔多去買o野食o既士多 ! 新年花市重好熱鬧 tim~!

新年天寒地涷行花市,記得d人,手捧一樽熱維他奶 or 麥精,邊行邊飲,暖哂,但有段時間要起MTR,封哂公園 & 部份球場,沙塵滾滾,通街通巷都係  「香港地下鐵、為你而建設」廣告,冇左大型公園玩,好失落

引用:
原帖由 Potato 於 16-9-2011 02:32 發表 試過一兩次,行到裁判署後面的山上,都幾高,望落去有D驚。咁C姐有無去北河街公和食豆花?
梗有去北河街公和食豆花啦!白瓷方格牆身、高樓底、地下紙皮石階磚、中間大大個紅色字「公和」做招牌;毌論食品、門面、裝修都超經典:豆香撲鼻,豆花滑、豆漿濃,仲有煎釀豆腐,淋d豉油、加d橙色辣醬,好味道,E家講起都流口水。

引用:
原帖由 Potato 於 17-9-2011 22:59 發表   即刻為你送上!   公和的經典豆腐套餐!係咪流晒口水呢?
謝謝Potato兄! d 相好正,拍得 「好有味道」  見到 lee 個套餐,唔單止流晒口水,直頭兩眼發光,而得一啖食左佢。

引用:
原帖由 toby 於 17-9-2011 23:55 發表 多謝 Potato 兄的新鮮靚相!!但乜唔叫多啲野食,可以影多啲相丫嘛~~
Toby兄! HK街坊豆品店日日起貨,現做現賣,夠哂新鮮,同我地Melbourne 剩係得d機製盒裝豆腐,元x呀!福x呀!食落去口感完全兩回事,冇哂feel

引用:
原帖由 超人兄弟 於 17-9-2011 22:44 發表 係呀~... 新年 3 點跟老媽幾落花市睇o下有無平桔平花買... 細個覺得熱維他奶 or 麥精係好神奇,凍熱都得!
新年3 點想買平花,好似早左d,我媽打半夜要拜神,之後差唔多天光去掃貨,就真正「平霸」啦!講開又講,墨爾本家陣係春天,百花盛開,AU$10 (港紙約80元) 夠買一大株座地桃花,擺係廳中間,好豔麗無比 ga!

引用:
原帖由 toby 於 18-9-2011 01:46 發表 abc 姐,我梗知即做即食有幾正啦,我老豆以前賣豆腐的!所有新鮮豆漿,豆腐,腐竹,鮮炸豆腐卜我都食過,仲有豆腐水!豆香+鮮甜,一流!呢度啲X山,X興...機做兼入晒雪櫃,要衛生,就要犧牲...
好羨慕你呀!Toby兄,咁你有冇試過頭輪腐竹?即係煮豆漿時,表面撞到冷空氣而「鯨」左,形成第一層衣,聽講豆味濃郁,最適合煲腐竹白果糖水。

引用:
原帖由 Potato 於 17-9-2011 23:04 發表 跳水咁英,我都想!撻落水就有我份!
細個時去李鄭屋泳池游水,我真係半跳半sir咁,撻落水玩飛魚轉身,當左自己係夏麗娟

引用:
原帖由 Potato 於 15-9-2011 02:12 發表 印象中,那間種子舖仲鰜蛂C
o華! 間舖咁歷史悠久,有冇超過40年?乜咁多人種花ga 咩?

引用:
原帖由 Potato 於 22-9-2011 01:54 發表 最近匆匆經過,間舖好似細驉A門口仲擺鬫n多「立雜洁v,好似仲有d寵物用品。不知是已易手還是在掙扎求存。
香港地租金貴,街坊小店不易經營。記唔記得鉅生文具鋪?北河街同福華街交界,坤記糕品士多附近,文具包羅萬有,聖誕節有好閃吊飾同金粉聖誕咭,我本小學畢業記念冊,都係果處買。

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-9-2011 00:49 發表 一講起聖誕節好閃吊飾同金粉聖誕咭D記憶就即刻返哂來 ~細路仔聖誕節就最開心 !記憶D球體聖誕節吊飾重會打得爛ga...金粉聖誕咭甩金粉一地都係 。雖然我唔記得o左鉅生文具鋪...但都諗到舊式文具鋪係點樣...同記得幾毫 ...
細個時,好狠擺棵聖誕樹仔係屋企,但大人唔比,話唔夠位,但過年米一樣擺到桃花,大吉、劍蘭果d中式花卉,比佢地講哂,激氣    試過掛吊飾時,唔小心打爛左個,巨大金色聖誕吊鐘,好心痛,因價錢唔平;除左金粉聖誕咭,仲有咭面係膠ge物質 ,張咭左右上下移位時,d公仔好似會郁,d眼貶下貶下...... 唔知典形容,總之好吸引好得意。有個同學仔好闊佬,每人送一張聖誕咭,人人有份,永不落空

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-9-2011 12:31 發表 我o地細個時大人講o既好少抗命...唔似得而家... 張咭左右上下移位時,d公仔好似會郁o既聖誕咭咪叫 ' 立體聖誕咭 ' lor~...用手爪咭面...毛管洞呀~! o夷~...我o細個又係有一兩年試過每人送一張聖誕咭俾同學仔 ...
典解無端端會用手爪咭面?仲搞到毛管洞 tim?

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-9-2011 22:33 發表 hee...hee...無~ 細路仔手多多o者~!
oic!超人兄!你咁好記性,對幼稚園有冇印像?我個間好似麥嘜卡通咁,係二樓,校長、老師、校工都係一家人;校長室有大疏化,幾隻雞走來走去,好搞笑 開左學幾星期,因大喊紐計唔上堂 老師冇我符,唯有擺我係校長室坐,其實校長好慈祥,冇懲罰,仲請食糖兼有圖書睇。

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-9-2011 00:26 發表 絕對有印像 la~...幼稚園o向G/F,幼稚園重有鬼妹仔讀ga~! 同學仔重教我畫戰艦 tim~。 妳o既家庭式幼稚園又真係幾搞笑...有幾隻雞走來走去... 幼稚園去到初中一回憶...實在令我難忘!  
嘩!你間幼稚園同學,多才多藝,仲有鬼妹仔,咁高級,係邊度? Kowloon Tong嗎?幾歲已講得一口流利英文,成績一定唔錯。八卦下,典解回憶由幼稚園去到初中咁難忘?唔通同個鬼妹仔有關

引用:
原帖由 Potato 於 25-9-2011 02:41 發表 我印象中的鉅生文具是在桂林街、福華街交界 無論如何,細個時都有幫襯鉅生,因為放學會經過,小朋友,當然抵受不了文具的誘惑~~
睇怕我都有中年痴呆,冇乜方向感,記錯街名tim! 鉅生文具鋪係我細個時shopping 景點: 拍紙簿、包書膠套、圓規、Pelikan 鋼筆,  Parker原子筆、筆盒、美勞用品......有種香筆,香水味,唔都要入去聞下至安樂

引用:
原帖由 Potato 於 25-9-2011 03:02 發表 王上,d洐麂銋磠羉潀n新鮮,因為已經放鶶☆ㄕ釣漶B三年。我已經叫鰶∠E的四分三款食物,成間舖的堂食只有四味,就是豆漿、豆花、煎釀豆腐、釀豆pok。你唔好睇少這四味,日日客似雲來就是為了這個豆腐套餐。
公和四寶,時時咁好!由細食到大都咁補

引用:
原帖由 Potato 於 25-9-2011 02:52 發表 d球體吊飾真是又靚又易爛,但掛上聖誕樹,d氣氛出晒薄Cc姐當年有沒有掛埋閃燈呀?
一路掛閃燈,一路唱:「又到聖誕......又到聖誕......」有晚開住閃燈,半夜唔記得熄電掣,爭d燒fuse, 好彩發覺得早,否則閃爆全場

引用:
原帖由 Potato 於 26-9-2011 00:31 發表 今天經過,證實間種子舖已經執驊 依家係賣狗糧及立雜洁C c姐當年係咪有種下花花草草? 
絕對冇天份,種花變種瓜,d花種親都瓜  

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-9-2011 14:14 發表 無錯~係o向Kowloon Tong...o矣~...but 到 D + 都係得一口流利英文.......字母 abcdefghijklmnopqrstuvwxyz lor~ !(因為到之後讀書唔成 ) 我最多係長沙灣敗家仔o者~...你係 深水埗闊少就真...話唔定D+發 ...
童年時的友誼,好純真,我有幾個幼稚園兼小學同學,到宜家都有聯絡,每次見面一講返深水埗話題,都笑一大餐   好冇拘冇束 ,真係好似記念冊咁寫:萬里長城長又長,我兩友誼比它長!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-9-2011 15:29 發表 無錯係呀~講極都唔厭ga~ ! 我o地 D 記念冊多數寫好 ' 行 ' o既  ' 友誼永固 ' ~ !
 寫記念冊時,假如男生lee句比女生「莫說女兒無大勇,木蘭從勝男兒」,其他男生知道,會抱怨話佢:長他人志氣、滅自己威風!又話佢暗戀個女同學..........總之比人笑到面都

引用:
原帖由 Potato 於 26-9-2011 00:34 發表 Kowloon Tong... Wow... Very high ar~~
龍塘讀幼稚園,真係好高級啊!係唔係學校生日會,生日會同學仔企係個大蛋糕中間,有得影相留念?有戶外空間比小朋友走來走去果d?好羨慕呀!

唔知Potato兄同超人兄小學係邊度讀?,有冇考過升中試?我讀官立小學,5、6年級要不停操練中英數三科試卷,當年有個男同學,考升中試,成績三條1,即係中英數都好叻,入到男拔萃 ,全校師生 o華......o華......o華,其它九龍工業,長沙灣天主教、寶血會上智、都係深水「土步」好中學,當年好多人揀做第一志願,唔知而家點呢?

發新話題