發新話題

菲國前警員脅持本港旅遊巴...

引用:
原帖由 CKCK 於 23-8-2010 21:48 發表 我明白警察都身陷險境要顧及安全。但見他們用鐵鎚打車門和其他全無部署的表現,我很憤怒!

盼失去親友的要堅強;

願失去生命的請安息!

讓人錐心握腕的新聞

那些所謂特警~~~水準真係唔高!

巴士嘅安全玻璃四隻角、邊皮是最脆弱的,應該鎚打那裡便較易粉碎.

要談判就要保持溝通管道暢順,更要給予對方有可信嘅空間,不能强壓至使屈服及激化,(仲比佢見到菲警鎖佢家人嘅新聞?)而且我諗綁匪已經精神失控!(都唔知係咪菲警好想佢死,唔通佢揸有菲警高層痛腳?)

如果冇得傾要下狙擊令就早些決定,搞到咁.......可惜呢個世界上,係冇"早知"的.........哀!

我諗起餅友提起過嘅阿嬸,呢個令人難忘嘅呀嬸,比起嚟,一D都唔含糊

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1

引用:
原帖由 klluk 於 24-8-2010 22:03 發表   我覺得兇徒係一個非常冷靜嘅人,見佢放哂D同鄉同老弱既部署,可能佢都唔想殺人,同埋企到咁近車門博Sniper射咩. 話哂都係差佬一名, 但菲警亦不會渣到以為用條繩就可以拉開到問門卦...會唔會真係菲警要 ...
我諗綁匪起初唔想殺人,但比班天才警察(指揮官)搞到佢開殺戒,從激到佢鎖住個司机開始,一步步焗佢起殺机.在菲國綁架可能好平常,從警察應变嘅態度就知.而且聽說很多菲警都有參加大小不同的案件,唔係查案,係犯案!.......,替枉死者不值!

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-8-2010 18:59 發表 999兄:我正想講. 我諗起餅友提起過麊嬸,呢個令人難忘鴽r嬸,比起,一D都唔含糊 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1
在大陸對付綁匪又有另一套,綁匪屢勸不聽,通常即時冇好結果....好似以前有一單"貴陽特警處置劫匪"有D血腥,但對人質嚟講又係唔同嘅立場!

引用:
原帖由 WK1959 於 26-8-2010 10:00 發表 佢哋冇咁易打開比記者影相,濕少少未可以乜都得.
唔奇,聽說以前入境護照中要夾張美金.

梁先生、領隊、拾身救兄等的故事悲壯慟容

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:24 發表 成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!

的確疑點太多了,死亡人質身上的彈導痕跡,待驗屍後便知是否來自綁匪的M16!不禁令人懷疑背後另有故事.

引用:
原帖由 Kendama 於 27-8-2010 23:33 發表 菲政府膽生毛都不敢這樣做 -- 那是行兇者家人的安排。   問題是警服警帽等不是公物嗎?Civilians 點可以擁有架?政府又可以唔干預咩?
當警察向遊客兜售警徽警帽時,他們可有認為這是公物?

引用:
原帖由 叮噹 於 27-8-2010 20:37 發表 11.04.03德國發生脅持巴士事件,  睇下呢d先叫特警   http://www.youtube.com/watch?v=LAU1kwMWCRQ
佈署及執行行動都係天壤之別!人地用談判作誘敵、狙擊作掩護、爆破做先鋒、反應快的後援、救護消防隨即到........

就算拍警匪港片導演D佈署都好過班菲警!

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 00:02 發表 連警徽警帽都可以兜售,在貪腐的社會,有什麼不能做?   香港的相對廉潔得來不易,要好好珍惜!
馬可仕的傑作!也是菲律賓特色!伊美黛又話重出江湖!

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 00:12 發表 菲國如有制度的話也形同虛設!   能否控告行動中的警察總長和四個 SWAT 指揮官嚴重疏忽,導致大量傷亡,將其收監?

菲國的制度就是沒有制度,貪污制度就可能有!

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 00:52 發表 絕對權力 = 絕對腐敗   菲律賓特色還有:享樂主義;天跌落黎當被襟 ;女人大晒 (馬尼拉機場有菲傭特快通道) ;男人唔洗做 ...   約 6年前係 Makati 某酒廊撞口撞面撞過伊美黛 ... 貪來的珠光寶氣掩 ...
靠女人賺外滙的國家!係亞洲第一個民主國家咁又點?曾係亞洲最富有的國家咁又點?

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 00:54 發表 老馬廉政署攪成點?
聽下咪算住先lor!

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 01:15 發表 你唔講都唔知菲國如此威水過。大 6 再唔政治改革,分分鐘都會有咁既收場。
50年代有美援嘛!

以下節錄自網路http://news.chinatimes.com/world/0,5246,50404283x132010082600770,00.html

一位馬尼拉計程車司機說了一則笑話:遇搶劫事件,倫敦的警察十分鐘內趕到,紐約的警察是五分鐘內趕到,但馬尼拉的警察是○分鐘趕到,最有效率,因為他就在現場,身兼搶匪。說完,他自己哈哈大笑了起來。

這不是笑話,而是真實。熟悉菲律賓軍警系統的人士說,在菲律賓,「遵照使用者付費,只要有用到他的,都要付費,只是可以講價錢。」

商界人士說得更直接,在菲律賓,海關及國稅局官員最貪,第一次外商照規矩報稅,就會有官員來找你,建議外商少報一點稅,但記得分一點給該名官員。

還有一位外國旅客到菲律賓觀光,在機場入關時,被海關人員以攜帶過多美元為由,要求該名外國人給予一千元披索了事。正當要塞錢給海關官員時,官員卻搖手說NO!NO! 他要求先把錢丟在地上,他再撿起來,這就不是索賄了!菲律賓海關的舉措,讓這位外國旅客瞠目結舌。

引用:
原帖由 Kendama 於 28-8-2010 01:17 發表 老實講,佢攪掂呢壇野,寶島唔難重登四小龍之首。
唔計大陸嘅10.3%,台灣第二季GDP是12.53%,僅次於新加坡的18.8%,四小龍次位,(好似好勁,但全年預測是8.4%,即係話後兩季相對好惨!)紅包文化在台很難根治,香港有廉記是驕傲!

引用:
原帖由 CKCK 於 28-8-2010 13:34 發表 頭條日報:槍手門多薩未開槍前,受過拯救人質訓練的軍方特種部隊Special Action Force(SFA)已經到場,但由於當時認為警方特種部隊(Special Weapons And Tactics,SWAT)有能力處理事件,加上警方無權指令軍方編制 ...
其實以過去紀錄,菲方是有能力和平解決的.這次菲警唔想軍方插手?可能係唔想比人知醜惡的一面?!........連台灣的評論員都有另類見地[wmv]

[/wmv]

發新話題