22 12
發新話題

馬時亨:早知今日有這麼多麻煩,我當時可能未必加入政府

引用:
原帖由 inabottle 於 15-11-2009 01:29 發表 ...「利益衝突」、「官商勾結」等已成口頭禪,不是好事,對窒礙社會發展 ...

唔該 d 政客、媒體有料到就舉報啦 ... 咪淨係得個 jai up ...

香港俾班 pk 攪到污煙瘴氣 ... !!!

引用:
原帖由 inabottle 於 15-11-2009 01:40 發表   馬先生要明白: 有早知就無窮人啦 ~   貪新忘舊就算啦~ 仲說什麼早知, 真....     (記者沒有亂寫吧?! 真有說過?!?)

印象中呢位先生符符碌碌 ... 唔知點解 ... 個人偏見覺得佢個樣好馬屁精 ...

引用:
原帖由 ar_woo 於 15-11-2009 23:34 發表 According to his ex-colleague at Citibank, his nickname was "Ma C-Hang"...... (a device used by horses). And his specialty was axx kissing (and only that)
都係 citibankers 爆料 ... 佢舊老細蟲蟲專攪女同事 ... !!! 男人係衰 ... 不過唔應該係拉的地方食嘛 ...

引用:
原帖由 inabottle 於 15-11-2009 03:02 發表   生得似馬屁精不打緊, 把口唔收先難頂, 明明食了肥雞, 仲嫌三嫌四話: 早知唔食啦 無得食肥雞果d真係睇佢唔順眼
唉 ... 咁大個人 ... 入政府前都已經係 senior exec 啦... 著數祼晒 ... 仲要趙完唱 ...!!!

引用:
原帖由 虎榮 於 18-11-2009 23:07 發表 佢其實可能是有感而發啫! 依家d人成人起到做新聞, 製造假民意, 惟恐天下不亂, 明明唔系都話到你系! 明明都唔系咁回覆d記者, 報紙出左街就無端端變左罪人, 十惡不赦咁款! 依家果幾份暢銷報紙真系信佢一成都死! ...

煽風點火造新聞之歪風不可長 ...   傳媒應讓事實說話 ...

記得以前 d 週刊影左 d 明星 / 名人照 ... 旁邊說明就尖酸刻薄,極盡挖苦之能事 ... 我懷疑寫果 d 人心理極不平衡、甚至係妒忌到變左態先寫得出咁無賴既野 ...

馬生能力還在阿蟲之下,在位時政績乏善足陳 ... 有料的 AOs 服嗎 ...!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 16-11-2009 12:49 發表 其實, 打從一開始引入商界"精英"入政府, 已是官商勾结 La. 因為政府本身無民意基礎. 做任何事, 都會被質疑有冇利害衝突 .

與商界比 ... 公務員文化較保守、作風較因循 ...  

引商界"精英"帶新思維入政府的概念可行 ... 奈何未能有效地選才 ... 革命尚未成功 ...  

引用:
原帖由 inabottle 於 23-11-2009 23:43 發表   馬生有料無料佢坐得落個位跟佢既AOs就算唔服都照"豆"住人工打好份工(幾好呀~有咩事阿頭揹就是了)...曾班子都由得佢話病要走就放佢走, 轉個頭佢照"豆"人工打好另一份唔駛點做既高薪工...

有公務員朋友分享過,眼睇住梁生、馬生踩 tump 都費事提佢地 ... 其實,呢種打工態度亦不可取 ...

政府醬缸文化非一朝一日形成 ... 曾班子公務員出身 ... 更難大刀闊斧改革自己弟兄 ...

講句公道話 ... 雖較私營服務差一大截 ... 公營服務自回歸以來確有改善 ...

引用:
原帖由 虎榮 於 24-11-2009 00:34 發表   不是這樣的, 他主管的範圍屬無新聞做果種, 即系做得好亦無人會讚, 有新聞都比幾個巨頭攞彩果隻, 他的能力不比很多所謂有料的AO差! 他不做只是頂不順政譠中人的嘴臉!

似乎虎榮有較直接的觀察 / 訊息來源 ... 我的純粹是道聽途說及個人偏見 ... 願意收回批評 ...

政譠中有些人的嘴臉真係好惡頂 ... 有幾件真係想同佢地隻揪 ... (<--- 係味好暴力呢 !!?    )

引用:
原帖由 虎榮 於 24-11-2009 00:44 發表   也不是這樣的! 香港政府的公共服務一點不差! 有來自外國的朋友(今已在香港定居)說, 平心而論, 香港公務員的效率及水平其實很好, 是他見過咁多個國家入面最好的, 比起北歐, 英國及美國都好得多!   ...

香港公務員的效率及水平大致上較很多已發展國家高是事實 ... 問題是這些國家的公務員效率/態度也實在太爛 ... 香港應 raise the bar ,做得更好,擠身世界公務員的典範 ...

個人在公在私曾與好幾個部門接觸過 ... 當中兩個部門的高效、盡責、和貼心的服務叫我大開眼界、心悅誠服 ...

政府是全港最大僱主,僱員中難免會有枯枝,再加上不少部門墨守成規、縱容奉承文化、為逃避風險而不願去急市民所急、想市民所想、或不與外間伙伴作合理妥協 ... 這都影嚮社會對整體公務員的觀感、讓當中優異的公務員蒙羞捱罵 ... 簡單一句 ... 公共服務仍有很大空間去簡化程序、提高效率和降低成本 ...

梁生自欺欺人 ... 望佢能從偷步買車事件有所覺醒 ... 

引用:
原帖由 虎榮 於 25-11-2009 01:12 發表   其實因為朋友個親人在政府跟過他, 所以收到比較直接的評語而宜!佢最初都系覺得佢拾吓拾吓! 開口咬親條脷! 後來做落左, 就覺得他其實都是有料的人, 辦事仍算okay, 只可惜唔適應香港 ...

<----- 俾你笑 cute 死! (不過,你唔 nike 果 d 可能係我 nike 果 d,相反亦然;到時會唔會係我倆在對砍呢 ...? )

引用:
原帖由 虎榮 於 26-11-2009 01:08 發表   咁我最多比個oldcake專享discount, 插少你幾野lor!  

插少幾野咋 ...?   你真係夠老友 wor ...  

咁 ... 如果政見相同 ... 又要點賀賀佢呢 ...?

引用:
原帖由 虎榮 於 25-11-2009 01:22 發表   簡化程序系好, 但太簡化就會出事, 政府訂咁多規條都系為左公平同防止貪污啫! 要取平衡其實好難, 我寧願煩少少, 都好過貪快出事! 八萬五及短椿事件就是好例子.   梁生到今時今日都重系覺得自 ...

有唔少規條是作繭自縛 ... 更成為按章工作的合法依據 ...

取平衡不容易 ... 如果願意的話 ... 是可做到的 ... 例: 讓政府、廉署、公眾人仕和供應商一起參與條例修訂 ...

曾聽過一個「蝎子過河」的故事 ... 蝎子最終毒死青蛙而自己也浸死 ...  蝎子的臨終交待是「本性如此」... 當時不明所以 ... 對故事結局感到非常困惑 ... 年紀大了 ... 開始體會到人性的確難以改變 ...   

引用:
原帖由 虎榮 於 29-11-2009 00:28 發表   咁就要飲返杯啦! 我好飲得架! 你因住劏白鶴!     Agreed! 班市民睇見班害群之馬o既按章推椿手法, 真系會無名火起三千丈!   起碼隻蝎子都知道自己本性如此, 只系無 ...

酒能亂性 ... 後生仔係咪飲咁多 ar ...

不過 ... 人生幾何 ... 聖蚴e都要搵晚對酒當歌至得 ...

馬生呢篇野又寫得幾有文有路:

3-9.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 虎榮 於 1-12-2009 01:10 發表   都算系咁啦!不枉穌哥對佢教導一場!   不過依家班後生唔興佢呢套, 興即食, 想點就點, 唔理後果!

鍾唔鍾意佢都好 ... 穌哥之內,皆弟兄也 ...

有時諗得後果太多 ... 咪一樣唔 work ...  

引用:
原帖由 inabottle 於 10-12-2009 00:29 發表   怨個天不由精明既人來撐....

邊度怨得咁多 ar ... 功利主義的香港地會培養出如李光耀的政治家嗎 ...  

引用:
原帖由 inabottle 於 13-12-2009 00:20 發表   是有人才, 但不會加入當官喇 ... 就好似有智慧又靚既hk女仔唔會再去選香港小姐囉  

香港不乏商界和各專業領域的人才 ... 政治上卻未見過一位像樣的 ...

沒出息的政黨/客,只懂向民進黨取競選、攪公投手段的經 ... (我心堨螟蕩繰吨f ... )

港姐確實一蟹不如一蟹 ... 個人認為,7/80年代的候選佳麗較有不同的個性 ... (90年代開始甚少留意港姐) 現在參選的似乎都只為較單一的目標 --- 入娛樂圈 / 嫁個有錢人 ...???

引用:
原帖由 虎榮 於 23-12-2009 18:36 發表   咁你鐘意邊位港姐?

考起 ...  

冇諗過鍾意邊位港姐 wor ...

記憶中朱玲玲與李嘉欣令人眼前一亮 ... 係旺角卡門入便既張曼王好正 ... 最喪既係贏左之後又笑又跳又喊果個林良蕙 ...

咁你又鍾意邊位 ar ...?

引用:
原帖由 虎榮 於 26-12-2009 00:19 發表   朱玲玲系有貴氣, 但系唔系我鐘意的類形, 李美鳳系霎眼嬌個類, 李嘉欣得個樣無內涵!   張曼玉的靚來自氣質及自信, ok wor! 但系呢d都系佢後來自我培養出來的, 當選時還是十分幼嫩, 我重記得當時佢拍 ...

睇唔出你人仔細細,竟然閱女無數 ...   口味仲要咁老餅 ... 

咁 ... Sliding Doors (1998) 入便既 Gwyneth Paltrow 又點睇 ...?

">

引用:
原帖由 actionkamen 於 26-12-2009 17:11 發表 閱女無數?

引用:
原帖由 虎榮 於 27-12-2009 17:36 發表   剛起另外一帖答左一次, 呢度又答多次(一帖兩味扼吓分先! ). 我對美女的標準由細到大不嬲都好專一, 呢樣系唔會因為時間而改變, 俾幾個我認為系外國靚女的名字你睇下, 你就知我d口味!   慧雲 ...

過去較少看女性的電影, 認識的女星p多,遑論留意她們的近況 ...

但,注意到自己睇女角的標準,隨時間而改變了 ...

早期喜歡看有女人味的樣子如蘇菲亞羅蘭、松板慶子 ...

後期發覺,角色的性格更具吸引力 ...

印象中,較喜歡的女角有在 Sliding Doors 和 Shakespeare in Love 的桂莉芙、幸福摩天輪和阿信的田中裕子、大長今的李英愛 ... 沒有專一的標準 ...

不過 ... 我完全可以將角色同演員本人分開 ... 同時在銀幕上和銀幕下都喜歡的女角,想p起有哪位 (看電影不多尤其是文藝片) ... 男星則有李小龍和中村雅俊 ... 

本貼由講馬時享講到大美人 ... inabottle 會唔會 kickourass ...

22 12
發新話題