發新話題

馬時亨:早知今日有這麼多麻煩,我當時可能未必加入政府

佢其實可能是有感而發啫! 依家d人成人起到做新聞, 製造假民意, 惟恐天下不亂, 明明唔系都話到你系! 明明都唔系咁回覆d記者, 報紙出左街就無端端變左罪人, 十惡不赦咁款! 依家果幾份暢銷報紙真系信佢一成都死!  我咁講系因為有朋友剛剛俾紙佬玩左一鋪lor! 我聽d以前在政府跟過馬先生做野概朋友講, 佢除左唔識講野之外, 其實個人能力及表現不太差的!起碼好過很多高官及松松多多聲!  

引用:
原帖由 Kendama 於 23-11-2009 23:23 發表  馬生能力還在阿蟲之下,在位時政績乏善足陳 ... 有料的 AOs 服嗎 ...!

不是這樣的, 他主管的範圍屬無新聞做果種, 即系做得好亦無人會讚, 有新聞都比幾個巨頭攞彩果隻, 他的能力不比很多所謂有料的AO差! 他不做只是頂不順政譠中人的嘴臉!

引用:
原帖由 Kendama 於 24-11-2009 00:02 發表   有公務員朋友分享過,眼睇住梁生、馬生踩 tump 都費事提佢地 ... 其實,呢種打工態度亦不可取 ... 政府醬缸文化非一朝一日形成 ... 曾班子公務員出身 ... 更難大刀闊斧改革自己弟兄 ... 講句公道話 . ...

也不是這樣的! 香港政府的公共服務一點不差! 有來自外國的朋友(今已在香港定居)說, 平心而論, 香港公務員的效率及水平其實很好, 是他見過咁多個國家入面最好的, 比起北歐, 英國及美國都好得多!

梁生為人涼薄, 佢買車果單野擺明AO玩佢, 我系果個AO都由得佢死! 一入政府就違返家規, 話要帶埋個秘書入黎做, 你估依家系你自己開公司!搞到無規無矩 當年有份睇住佢死果個AO咪做左大內總管lor! 此AO其實不差的! 

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 24-11-2009 01:03 發表 老似老懵董咁只用自己班底,信人吾過,又唔熟識正苦運作,咪出事 囉,虫虫自己唔小心,唔好怪人,佢高高在上,係我都唔出聲啦.好多人睇公務員都睇表面,好多人做嘢得好辛苦都冇人知,都係比 d 枯枝影响成棵大樹 ...

唉! 依家整體社會風氣都唔健康, 好鐘意將d小錯處無限放大, 無限上綱!

所有事都話要有激烈手段解決, 真系聽到煩, 睇到厭!     

引用:
原帖由 Kendama 於 24-11-2009 23:19 發表 似乎虎榮有較直接的觀察 / 訊息來源 ... 我的純粹是道聽途說及個人偏見 ... 願意收回批評 ... 政譠中有些人的嘴臉真係好惡頂 ... 有幾件真係想同佢地隻揪 ... (<--- 係味好暴力呢 !!?    )

其實因為朋友個親人在政府跟過他, 所以收到比較直接的評語而宜!佢最初都系覺得佢拾吓拾吓! 開口咬親條脷! 後來做落左, 就覺得他其實都是有料的人, 辦事仍算okay, 只可惜唔適應香港政治生態!  佢一復出, d馮政府必反的八卦雜誌就開始唱衰佢, 慌死天下不亂!  真系信佢地一成都死!

講起謀幾件, 原來你淨系想隻揪咁斯文! 我想咁wor!

噢!有少少過了火位, 系時候停止! 唔系會被封帖的!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 24-11-2009 23:45 發表 政治官場絕對係一個 "Dirty zone", 做得好未心有人讚. 做得差可得會升得快. 不做不錯. 多做多錯的情况多的是. 一般叱吒商界的才進. 除非想要來一個三步登天, 來一個商人治港. 那就莫要想著為市民出力. ࡠ ...

agreed!

引用:
原帖由 Kendama 於 25-11-2009 00:29 發表   香港公務員的效率及水平大致上較很多已發展國家高是事實 ... 問題是這些國家的公務員效率/態度也實在太爛 ... 香港應 raise the bar ,做得更好,擠身世界公務員的典範 ... 個人在公在私曾與好幾個部門 ...

簡化程序系好, 但太簡化就會出事, 政府訂咁多規條都系為左公平同防止貪污啫! 要取平衡其實好難, 我寧願煩少少, 都好過貪快出事! 八萬五及短椿事件就是好例子.

梁生到今時今日都重系覺得自己系為奸人所害渣!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 25-11-2009 01:09 發表 林公公係一好例子,水鬼升城隍,一副咀臉,睇唔起 d 議員,佢做過 d 乜嘢呀 !

咁d議員又做過d乜?我地系時候收口啦! 我地就比各版主大人封帖架啦!

引用:
原帖由 Kendama 於 26-11-2009 00:40 發表    <----- 俾你笑 cute 死! (不過,你唔 nike 果 d 可能係我 nike 果 d,相反亦然;到時會唔會係我倆在對砍呢 ...? )

咁我最多比個oldcake專享discount, 插少你幾野lor!  

引用:
原帖由 Kendama 於 28-11-2009 14:11 發表   插少幾野咋 ...?   你真係夠老友 wor ...   咁 ... 如果政見相同 ... 又要點賀賀佢呢 ...?

咁就要飲返杯啦! 我好飲得架! 你因住劏白鶴!

引用:
原帖由 Kendama 於 28-11-2009 14:36 發表   有唔少規條是作繭自縛 ... 更成為按章工作的合法依據 ... 取平衡不容易 ... 如果願意的話 ... 是可做到的 ... 例: 讓政府、廉署、公眾人仕和供應商一起參與條例修訂 ...   曾聽過一個「蝎子過河 ...

Agreed! 班市民睇見班害群之馬o既按章推椿手法, 真系會無名火起三千丈!

起碼隻蝎子都知道自己本性如此, 只系無法更改, 最慘系有d人從來都唔覺得自己有錯, 有錯永遠系人地o既錯! 

引用:
原帖由 Kendama 於 29-11-2009 21:14 發表   酒能亂性 ... 後生仔係咪飲咁多 ar ... 不過 ... 人生幾何 ... 聖蚴e都要搵晚對酒當歌至得 ...   馬生呢篇野又寫得幾有文有路:  

都算系咁啦!不枉穌哥對佢教導一場!

不過依家班後生唔興佢呢套, 興即食, 想點就點, 唔理後果!

引用:
原帖由 Kendama 於 22-12-2009 23:32 發表    港姐確實一蟹不如一蟹 ... 個人認為,7/80年代的候選佳麗較有不同的個性 ... (90年代開始甚少留意港姐) 現在參選的似乎都只為較單一的目標 --- 入娛樂圈 / 嫁個有錢人 ...??? 

咁你鐘意邊位港姐?

引用:
原帖由 Kendama 於 23-12-2009 23:44 發表   考起 ...   冇諗過鍾意邊位港姐 wor ... 記憶中朱玲玲與李嘉欣令人眼前一亮 ... 係旺角卡門入便既張曼王好正 ... 最喪既係贏左之後又笑又跳又喊果個林良蕙 ...  咁你又鍾意邊 ...

朱玲玲系有貴氣, 但系唔系我鐘意的類形, 李美鳳系霎眼嬌個類, 李嘉欣得個樣無內涵!

張曼玉的靚來自氣質及自信, ok wor! 但系呢d都系佢後來自我培養出來的, 當選時還是十分幼嫩, 我重記得當時佢拍果個玉泉廣告, 兩隻門牙十足十兔仔咁大!   

相反當選時大方得體又上鏡的, 得張瑪莉同趙雅芝兩個! (果然系老餅口味! )

引用:
原帖由 Kendama 於 26-12-2009 16:14 發表   睇唔出你人仔細細,竟然閱女無數 ...   口味仲要咁老餅 ...    咁 ... Sliding Doors (1998) 入便既 Gwyneth Paltrow 又點睇 ...?   ">  

剛起另外一帖答左一次, 呢度又答多次(一帖兩味扼吓分先! ). 我對美女的標準由細到大不嬲都好專一, 呢樣系唔會因為時間而改變, 俾幾個我認為系外國靚女的名字你睇下, 你就知我d口味!

慧雲妮 (gone with the wind, 美人不許見白頭!可惜佢最後痴左! )

依莉沙伯泰萊(只限於美女神駒的青春玉女時期, , 玉婆時期就有d頂唔順!   )

荷德莉夏萍 (內外美俱備, 永琲漕敶d)

珍西摩爾(時光倒流四百年, 好有韻味!)

米雪菲花 (鷹狼傳奇的她簡直殺死人) 

雲和露維達(驚情四百年令人眼前一亮, 可惜心理唔平衡, 做左賊阿爸!)      

所以呢, 桂莉芙柏德勝在順眼自然, 無雲妮斯維嘉個種粗糙的美國妹味道, 但系對我來說, 頂多算順眼, 跟大美人的標準重有少少距離! 噢, sorry! 我上高個list重漏左神奇女俠的蓮黛卡德!

鷹狼傳奇及驚情四百年值得一看的, 不純是因為女主角, 而系套戲真系幾好睇! 情之所鐘, 直教生死相許!

其實你d美女標準都好專一 , 就系低調得黎要有少少艷光, 千其唔好霎眼嬌, 要越睇越醇, 越睇越順眼果種! 你翻睇你個list就知架啦!

荷德莉夏萍咪系銀幕上和銀幕下都令人喜歡的女演員lor!

講美人點都好過講屎坑啦! 小樽姐唔會怪我地o既!

發新話題