發新話題

街頭發電機椰汁檔

街頭發電機椰汁檔

以前有街邊檔, 有發電機在一旁. 在檔口新鮮打椰子汁.

只買一味, 後期先有西瓜汁. 大杯 五至六毛,  細杯 四亳有交易.

比起現在 $ 5-7, 真係差很遠.

George Bro. Sometimes, there will be a mirror behine the  Electronic Mixer, then, when you drink the juice, you may see yourselve or see other people drinking together.

(頭先貼右起隔離添)

引用:
原帖由 fivefive55 於 28-3-2008 17:45 發表 椰子條伴入生雪碎,花奶來攪拌成椰子汁..... 不過生雪碎是用雪鉋從好大塊雪磚抓出來.....平常塊雪磚用麻布蓋著隔熱來減慢融化.... 有時都覺得不太衛生....   有些賣椰子汁小販兼賣埋冰凍涼粉...

就係飲得多先至快高長大成今日嘅 Oldcake.

此外, 以前街邊的刨冰亦非常吸引, 紅豆, 波籮, 凉粉... ...有個玻璃刨冰杯.

比起膠杯 High 得多. 兩桶水就洗乾淨... ??? ... 個匙羹又用嗰桶水洗埋添.

隔離有時係買些濕貨的, 有時無遠就係豬肉佬. 絕無交叉感染.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 7-5-2008 12:41 發表 so old...
依家已經很難找到車仔檔熟食小販子. (炒粟子/煨蕃薯例外啦!!)而鋪仔檔通常會有多樣化的菓汁添-  在今天仍存在的老鋪已很難得, 好多都被連鎖店取代. 而老一輩的又退休. 舖租狂力b. 難再經營.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 7-5-2008 19:44 發表 taste is different too
因為舊時有街邊風味, 仲送電油味添.

引用:
原帖由 安佑 於 27-5-2008 07:28 發表   頂丫, 而家 d 所謂燒賣, 根本完全係用粉開嘅, 比我都唔食佢
以前賣粉菓燒賣, 第一代並非推車仔, 有無人記得點賣呢?

引用:
原帖由 火馬 於 27-5-2008 20:08 發表 我都好鍾意食粉果;但家o下 d質素太差!食完把火!唔食好過!
  E + 通常只賣燒賣, 沒有粉菓了. 而 D 牛肉球實在太貴, 吾抵食.

引用:
原帖由 Josah 於 27-5-2008 21:39 發表     是亞叔用擔挑,挑住兩個桶來賣, 行上樓賣 .
yes!! 記得係用擔挑, 有兩個銻桶. 一邊用火水爐用嚟蒸熱食物. 另一邊, 頂上高放竹簽同醬料, 下低放下雜物, 紙袋同未加熱嘅食物.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 27-5-2008 21:41 發表 good olddays...
而家 D 細路, 所有都嘢唾手可得, 老爸媽自已吾食都俾晒D 細嘅, 但我覺得,點計都無我哋以前嘅爸媽偉大. 以前想食 0.5 零食, 可能就要從不知那裹慳回來. 老爸俾我$2.00就非常高興. 而家... 唉, 好多細路. 自已洗大咗$20.00, 咋形又扭計, 同你攞突五草. 不知揾食艱難. 回憶總是最美好的.

引用:
原帖由 Josah 於 28-5-2008 17:05 發表   而家d 細路,好似父母識生錢咁,淨係買公仔都買窮你,   我地細個時,一張公仔紙都玩好耐,落街找沙做豆袋,因無錢買豆,如果用米會比亞媽鬧.
睇你無咁成熟喎.

引用:
原帖由 火馬 於 14-8-2008 09:15 發表   椰汁大王越開越多.........
下次去高登都要試吓. 係咪用攪伴機新鲜打?

引用:
原帖由 fivefive55 於 8-9-2008 13:22 發表 其實椰汁大王開得太多...獨沽一味....好快會吾掂.. 以前椰汁只在夏天才開檔....一到入秋就無咩生意....改賣即搾庶汁....  
近排已唔見哂"椰汁大王"

發新話題