發新話題

畀警察查身分證

畀警察查身分證

大家年青時有冇畀警察查身分證呢?我就試過,以前既警察比較現在既警察威嚴得多,尤其係藍帽子(PTU)一畀佢地查就麻煩了!

第一次比警察查身份證,就係我讀六年級時,有一日放完學去補習班,因為未夠鐘,所以就係附近公園坐,冇幾耐就有兩名CID查我證件同搜我書包,仲比佢地搜出把萬用刀!佢兩名CID問我點解有把刀,我答佢地話屋企人比我用,當時佢地都唔信,話我係唔係想打劫,我根係話唔係,我話用黎玩,然後睇我本手冊,又問鄉下係邊,我話唔知,佢兩個好串話:「鄉下唔知係邊讀書都唔會叻」(我心諗有關係嗎)擾攘一輪後終於放我走,仲警告我下次唔好帶攻擊性武器,如果唔係實搭我返差館玩!諗番起當時冇事都要蚋還神,因為我隋時要受牢獄之苦

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 7-10-2008 12:31 發表  6 年班就俾人O?    你係咪...............生得................高~大~~ ..............威猛呢?
我又唔係生得特別高大,不過當時我都懷疑佢地係唔係差人,因為佢地求其騷個證件出來,又唔係茼磻謇A!換轉係以家我一定睇清楚個證件,點知佢係唔係差人!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 27-10-2008 18:18 發表 我都未比人查過身份證... 都幾好彩...   澳門d警察係有牌爛仔黎既... 比佢查一查條氣當堂激親...
是嗎?我上星期係新馬路問位特警(紅帽子)十月初五街點去,佢好有禮貌答我,不過其他就唔敢講

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 9-7-2009 18:53 發表 好在$兄唔係住新加坡... 亂過馬路會被罰1000蚊新加坡幣架... 1蚊=5.56hkd... 即係5560蚊HKD囉...
新加坡唔止亂過馬路要罰錢,去廁所唔沖廁,食香口膠一樣要罰,所以新加坡係好有紀律的國家

引用:
原帖由 Collins 於 5-7-2009 01:45 發表 我第一次係16歲, 坐阿哥部"細踢", 行到road-block人人有份, 個一柴串串貢問: "細路! 咁夜(about 0300AM) 仲唔番屋企, 跟大佬出去浦, 老豆老母唔鬧你??"我:"無ah! Sir, 渣車果個親生阿哥黎ga! 我地趕番屋企睇曼聯~"&n ...
得罪講句,如果係隋W車,大多數阿Sir都唔會查,有時真係都幾大細超

引用:
原帖由 Athena 於 14-7-2009 14:14 發表 有一次放假在銅鑼灣買野,街頭遇到一女子,佢膝頭有事跌低起唔到身,我都叫做半個救護員,所以上前睇下佢有咩可幫忙同埋叫白車。做緊野之際,有pair男女警收call來到,個年輕但好串樣的女警不由分說一手拉住我就罵: ...
Athena師姐個女警態度好有問題,今時今日咁麊A務態度係唔得,身為香港警察竟然咁樣稱呼市民,絕對係冇家教同冇品德,而且個女警仲話Athena師姐妳撻野,Athena師姐妳可以去投訴佢!第二個男警毫冇常識,咁樣不但救唔到傷者,而且仲會更令傷者傷勢惡化,個男警除時變左殺人兇手!這件事之令我想起星期一凌晨係觀塘繞道,個交通警察搵市民翵捐灠 "人肉沙包" 阻擋非法賽車,令到幾位無辜市民翵捐禶l壞,最唔抵就係個的士司機

起碼有一段時間無得開工,生活受到影響!我都開始懷疑香港警方黚鄐O,保唔保護到市民的生命同財產安全?

發新話題