31 12
發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

新來報到, 各位好, 原來重有咁多位 c hing 記得 FC & A-CLUB. 小弟由第18期開始看. 好記得口水團長成日"玩"一位叫"河童"的仁兄, 唔知大家記唔記得呢?

謝 ray 兄, 好記得次次看完口水團長"玩""河童"的文章, 都笑到肚痛.

咁個位成日有發表文章的"千年女王愛戴者" 係唔係就係"河童"?

原來如此, 另望ray兄賜教, 當年fc連載的漫畫係唔係口水團長揀呢?(早期有經典的恐怖新聞,學生公主,後少少(好似革新後)有34郎,裝甲騎兵,太陽之牙,iq博士等)揀得幾好, 而且翻譯都幾好(起碼無乜錯別字,又通順,唔似現時的翻譯, 讀者經常要估原意)

celia, 300期後我較少看,果時唔知有乜經典呢?

真令人感慨,今時今日,香港係富有d,亦有一些有版權的翻譯漫畫同雜誌,但環顧香港都找不到當年fc咁認真同發燒友態度既製作.

又想請教ray兄, 記得當年模型王既科幻三雄,同埋一篇將當年日本sf動畫分析成軟硬兩派的萬字長文 (絕對係動漫研究的經典, 開山之作(不要忘記當年系80年代,唔同現在,動漫研究重未成氣候)),是否口水團長的大作?

呀,慢慢記得番,300期後,好似除了相聚一刻等之外,彩色版重有天空之城(不過好似後期腰斬左!)有無大大可以證實呢?

引用:
原帖由 celia 於 10-5-2007 13:46 發表   係喎~有彩色版天空之城,有睇過呀,但好似係接近300期之前D期數,我由中途睇起,但有睇到結局喎....好好睇   之後係連載無限地帶23PartII...再之後唔記得la

原來無腰斬, thanks. 無限地帶23PartII.....有些少18禁既scene........

後期就好似有雷朋三世, 再後期就有銀河英雄傳說, 但好似彩色版成日腰斬.......

引用:
原帖由 celia 於 10-5-2007 14:20 發表   Part I 都有.....其實有冇咁既必要   銀河英雄傳說記得喇~但係記得佢好長.........幾悶......(對唔住呀鐘意銀河英雄傳說既朋友)   不過主角人物係幾靚

當年動畫比較少18禁scene, 唔同而家咁多(連高達seed 都有床戲, 雖然唔露骨)

不過 23part 2的人設真正, 奸角BD 相當美型

銀英傳人設好好, 聽聞有不少女fans

高達seed既其中一個成功地方,係回歸返元祖高達故事模式

其實FC都好似連載過元祖高達......海豹都出過

看來口水團長有好多fans

最記得團長經常寫槍同hifi. 幾pro.

模型方面最愛sf3d 同重戰機

不過真係好問某期模型王(好似fc咁大本果期)中篇萬言巨篇(分析sf動畫果篇)是否佢既大作?

引用:
原帖由 ray375 於 11-5-2007 11:30 發表 模型王果編巨作並非出只口水團長. 因為第五期開始己無交稿比模型王. 我好相信係出自藍斯加手筆.

thanks Ray兄

引用:
原帖由 ray375 於 12-5-2007 10:32 發表 口水團長當年言論大胆. 經常批評其他商店(主要係模型店). 律師信收過幾次. 但一律唔驚. 邊間唔老實就寫佢. 所以當年都有啲Fans, 對個行頭有啲力架.

"挽救戰記"乎?

引用:
原帖由 ray375 於 12-5-2007 21:26 發表 此文章之前2年已收過信啦. 無乜特別. 寫"挽救戰記"另有其人. 此人名叫謝x明. 曾在'玩夠模型大帝國'內做過 store manager 5年以上. 但後來被'四眼中隊長'廹走.

隨著模型業走下坡(只有bandai獨大,其他當年好好既公司如imai或takara等, 唔係收檔就係意興闌珊), 此帝國,甚至其他模型店,都不服當年勇,

近年一間歷史攸久既店,八達都執左驉D........ 

引用:
原帖由 ray375 於 14-5-2007 09:00 發表 八達喺多倫多唐人街'龍城商場'開咗間豆腐咁大嘅.

原來仍然生存,都無咁傷心.

又想請教ray兄,聽講外國堵近年來都興看日本anime,加國有無類似fc或aclub既刊物?

引用:
原帖由 ray375 於 14-5-2007 09:12 發表 英文 New Type.

thanks

各位大大,唔知記唔記得高達fans寄信要tvb重播高達”運動”呢?(好似fc有好重角色.....)

引用:
原帖由 adamying 於 14-5-2007 16:55 發表 我當年都有聽過, 不過就冇參與.

最後竟然成功,tvb真係重播高達(好似係82或83年).  當年無internet,無乜家庭有錄影機,又未有vcd, dvd,

日本動畫迷除fc外無乜"陣地"...加上當年社會根本不重視動畫, tvb肯重播, 都係盛事一宗

引用:
原帖由 celia 於 14-5-2007 22:29 發表   咩高達”運動”??

Sorry 可能寫得唔清楚,係一班動畫迷齊齊寫信去tvb要求重播高達,

引用:
原帖由 adamying 於 16-5-2007 09:47 發表 約十七八年前(1988年),「超時空要塞電影版可有記起愛」在尖東科學館放映院首映,當時的門票(名為邀請咭)是換回來,買不到,換方法是買當時的「林查理娛樂有限公司」的「漫畫週刊」(要留意的是:當時還沒有 ...

換飛有少少印象

好似係中文配音----中文版歌由陳慧閑唱----而林明美改成---"明菜", 監察軍(巨人女方)改成-----霸王花???

發行係咪都係林查理呢 ??

引用:
原帖由 ray375 於 16-5-2007 10:19 發表 當時已離開'林記'. 無嘢好講. 但於84年冬天, 海豹会搞過一次'Crusher Joe'(安彦良和作品)放影會. 地点有限. 只容納70人. 每位5個大洋.

我都記得,但無得去(屋企唔准)

crusher joe 唔錯,故事,人設,機設都好好,成日想買dvd(要有subtitle)都找不到

記得當年日東同takara 出髐@個好大既模型系列, 我覺得好勁 (因為電影hit既時間比佃tv series 短, 而且電影中一些只出過好短時間既物件如汽車,非主角用既戰艦等都有出)當年都算plastic model 既黃金期!

31 12
發新話題