標題: 影迷公主 陳寶珠 [打印本頁]

作者: hongkongman    時間: 13-8-2008 19:28     標題: 影迷公主 陳寶珠

May be old cake nobody love her la.She also be a lesbian law.
作者: KD1743    時間: 13-8-2008 21:10

引用:
原帖由 hongkongman 於 13-8-2008 07:28 PM 發表 http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/596b571a.jpg May be old cake nobody love her la.She also be a lesbian law.

乜佢原來係豆腐婆黎嫁

都唔出奇呀你睇吓佢而家個樣

如果佢個樣仲係60-80年代個樣我可能會鍾意佢既

作者: 啜啜仔〃    時間: 15-8-2008 18:39

係咪 ga

有冇 d 証據

作者: Potato    時間: 16-8-2008 00:54

引用:
原帖由 hongkongman 於 13-8-2008 19:28 發表 http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/596b571a.jpg May be old cake nobody love her la.She also be a lesbian law.

唔係嘛?都無聽人咁講過。

作者: LouisLee    時間: 16-8-2008 01:00

引用:
原帖由 hongkongman 於 13-8-2008 19:28 發表 http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/596b571a.jpg May be old cake nobody love her la.She also be a lesbian law.

唔係呀???

佢同奇哥拍過拖, 之後同第二個結過婚又離咗婚, 有個仔添喎!!!

作者: hongkongman    時間: 16-8-2008 01:09

真的 sometiems the  h.k magazine  and  the newspaper  also mentioned  her.She also divorced so many years la.Her  ex husband  was a Jimmy yeung,when she  was  immigrated  to U.S.A and  then she married .But about 10 years after,she  was  also divorced and his ex husband was  dead by cancer.So she still a single until now.

Why she  can't be a lesbian.Singer Miss Kwan Kwok Ying just  承認.she is a lesbian from the  newspaper .Why not?But  i can't be  a gay becasue  i am very love ladies.

作者: LouisLee    時間: 16-8-2008 02:47

引用:
原帖由 hongkongman 於 16-8-2008 01:09 發表 真的 sometiems the  h.k magazine  and  the newspaper  also mentioned  her.She also divorced so many years la.Her  ex husband  was a Jimmy yeung,when she  ...

「大公仔」竟然係基婆???

作者: Tiger    時間: 14-9-2008 22:03

陳寶珠絕對不是同性戀者, 龍劍笙才是,  龍劍笙的情人叫 EMILY, 家境富裕, 外形男性化, 她本來力追陳寶珠的, 正因陳寶珠不是同性戀所以拒絕她, 她追不到唯有做了楊天經的契媽.

後來EMILY改追求龍劍笙, 兩人一撻即著 在加拿大同居多年, 非常恩愛, 可是近幾年EMILY患了重病, 一路在加國醫病和休養, 龍劍笙為了她的愛人本不願復出的, 不過師傅命令, 唯有勉強復出, 所以無乜心機做, 所以見她的帝女花做得好行貨又盟憎, 點知白雪仙賺錢後又想再添食, 最近又飛去加拿大要龍劍笙又復出演紫釵記,  EMILY又要帶病來港陪伴左右了, 唉......這對苦命鴛鴦真可憐,  無法啦, 鬼叫師傅要雛鳳幫佢挖銀咩!  此事千真萬確, 也不是秘聞. 

作者: inabottle    時間: 15-9-2008 10:51

引用:
原帖由 Tiger 於 14-9-2008 22:03 發表   陳寶珠絕對不是同性戀者, 龍劍笙才是,  龍劍笙的情人叫 EMILY, 家境富裕, 外形男性化, 她本來力追陳寶珠的, 正因陳寶珠不是同性戀所以拒絕她, 她追不到唯有做了楊天經的契媽.   後來EMILY ...

請問Tiger兄, 當年龍劍笙退休移居外地, (梅雪詩要找其他搭擋營生), 龍劍笙私決定跟另一位師傅任姐有關嗎? 如無記錯, 係任姐遺願? 但為何會有此安排呢?

作者: 超人兄弟    時間: 15-9-2008 14:43

引用:
原帖由 Tiger 於 14-9-2008 22:03 發表   陳寶珠絕對不是同性戀者, 龍劍笙才是,  龍劍笙的情人叫 EMILY, 家境富裕, 外形男性化, 她本來力追陳寶珠的, 正因陳寶珠不是同性戀所以拒絕她, 她追不到唯有做了楊天經的契媽.   後來EMILY ...

Wah..too much 基婆

作者: Tiger    時間: 17-9-2008 22:53

引用:
原帖由 inabottle 於 15-9-2008 10:51 發表   請問Tiger兄, 當年龍劍笙退休移居外地, (梅雪詩要找其他搭擋營生), 龍劍笙私決定跟另一位師傅任姐有關嗎? 如無記錯, 係任姐遺願? 但為何會有此安排呢?

inabottle兄, 唔好意思我唔係好明你嘅問題, 你話任姐遺願想龍劍笙跟另一位師傅? 因為我女友睇雛鳳無幾耐, 我陪佢睇的, 我都唔係好清楚, 我叫佢問吓朋友吧, 佢D朋友鍾意咗雛鳳好多年, 係好資深果種應該答到, 不過我哋要下次見面先問到, 無咁快覆到你.

作者: 聰洛多薩比    時間: 18-9-2008 09:27

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-8-2008 01:00 發表   唔係呀???   佢同奇哥拍過拖, 之後同第二個結過婚又離咗婚, 有個仔添喎!!!

真係想講...

結過婚生過仔可能中途轉軚???

作者: 聰洛多薩比    時間: 18-9-2008 09:29

引用:
原帖由 Tiger 於 17-9-2008 22:53 發表   inabottle兄, 唔好意思我唔係好明你嘅問題, 你話任姐遺願想龍劍笙跟另一位師傅? 因為我女友睇雛鳳無幾耐, 我陪佢睇的, 我都唔係好清楚, 我叫佢問吓朋友吧, 佢D朋友鍾意咗雛鳳好多 ...

tiger兄...

小樽係姐唔係兄呀...

對於hongkong佬佢所講既當然未能盡信...

因為始終都係八卦雜誌所寫既...

不過hongkong佬佢都係接觸開娛樂圈既人...

自然聽到唔少傳聞架啦...

作者: inabottle    時間: 18-9-2008 10:08

引用:
原帖由 Tiger 於 17-9-2008 22:53 發表   inabottle兄, 唔好意思我唔係好明你嘅問題, 你話任姐遺願想龍劍笙跟另一位師傅? 因為我女友睇雛鳳無幾耐, 我陪佢睇的, 我都唔係好清楚, 我叫佢問吓朋友吧, 佢D朋友鍾意咗雛鳳好多 ...

謝謝回覆先

重整問題: 龍劍笙移民退出粵劇界的決定是否任劍輝意思呢?

作者: inabottle    時間: 18-9-2008 10:11

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 18-9-2008 09:29 發表 tiger兄... 小樽係姐唔係兄呀...   對於hongkong佬佢所講既當然未能盡信... 因為始終都係八卦雜誌所寫既... 不過hongkong佬佢都係接觸開娛樂圈既人... 自然聽到唔少傳聞架啦...

小樽就聽唔少傳聞...積積埋埋至今又覺空穴來風未必無因, 只想遇上高人可以得知當中因由

作者: Tiger    時間: 3-10-2008 00:21

龍劍笙是不是奉任姐命退休就唔知, 但肯定最大原因為咗同佢愛人EMILY飛去加拿大雙宿雙棲, 連明周都暗示到出晒面, 讀者心中有數啦, 呢個EMILY還直認自己本是寶珠迷, 大家睇完都明陳寶珠唔係女同志唔受溝, 還走去美國讀書結婚生仔, 真係吹佢唔漲 

EMILY 後來改追龍劍笙, 將龍劍笙的女同志潛質誘發晒出來, 兩人一拍即合共訂畸緣, 唔係, 應該共訂奇緣至啱   其實家下啲人已經好開通, 對基佬基女都慢慢接受啦, 洗乜避去加拿大咁遠? 

如果睇唔清啲字, 可以先儲存圖片再放大就睇到

作者: inabottle    時間: 3-10-2008 01:10

引用:
原帖由 Tiger 於 3-10-2008 00:21 發表 龍劍笙是不是奉任姐命退休就唔知, 但肯定最大原因為咗同佢愛人EMILY飛去加拿大雙宿雙棲, 連明周都暗示到出晒面, 讀者心中有數啦, 呢個EMILY還直認自己本是寶珠迷, 大家睇完都明陳寶珠唔係女同志唔受溝, 還 ...

謝謝  Tiger 既轉載  龍劍笙只係想休息而告別舞台 ~ 答案原來是這麼簡單

沒有逐隻字睇, 因有些字好朦, 留待下次再全看.

thanks again ~

作者: Tiger    時間: 4-10-2008 02:43

未知係咪咁簡單, 不過龍劍笙要告別舞台, 話想休息其實想同EMILY去加拿大享受甜蜜二人世界係千真萬確理由之一, 佢要同E小姐[結婚]喎, 大條道理唔Do啦, 話之你個劇團死, 成棚人無論台柱, 樂師, 雜, 亳無準備下即刻手停口停面臨失業都好, 本大小姐愛情至上, 同居大晒, 一於閃人, 留下所有手尾欄攤俾人執, 佢個人都算有情有義, 夠晒義氣啦啩

好彩呢個女同志吸引唔到我女友, 唔係比呢隻女妖搶去就慘, 上星期我女友話睇完覺得龍劍笙做戲蔴蔴, 唱得又唔好聽, 同師傅差好很遠, 尤其今次帝女花明顯唔夠氣, 重差過做西樓錯夢果陣, 可能60幾勾真係老啦,  有啲見面不如聞名感覺, 下次唔睇了, 太好啦, 我終於可以甩難啦  

如果睇唔到剪報內容, 可用呢個網址一定睇到   http://hk.geocities.com/paucafe/20.html

作者: moneyismymoney    時間: 4-10-2008 09:51

引用:
原帖由 Tiger 於 4-10-2008 02:43 發表 未知係咪咁簡單, 不過龍劍笙要告別舞台, 同EMILY去加拿大享受甜蜜二人世界係千真萬確理由之一, 佢要同E小姐[結婚]喎, 大條道理唔Do啦, 話之你個劇團死, 成棚人無論台柱, 樂師, 雜, 即刻手停口停面臨失業都好, 本 ...

佢雖然比師傅差好遠,係食師蔭,不過都吾好話佢呢隻女妖,愛情無界限..

作者: 安佑    時間: 5-10-2008 01:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-8-2008 02:47 發表   「大公仔」竟然係基婆???

外號"大公仔"的是關菊英

作者: inabottle    時間: 5-10-2008 12:05

引用:
原帖由 inabottle 於 3-10-2008 01:10 發表   謝謝  Tiger 既轉載  龍劍笙只係想休息而告別舞台 ~ 答案原來是這麼簡單   沒有逐隻字睇, 因有些字好朦, 留待下次再全看.   thanks again ~    

thanks again! 上次睇明明矇矇的 ~ 點解今日睇會清咁多既?

作者: inabottle    時間: 5-10-2008 12:07

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 4-10-2008 09:51 發表 佢雖然比師傅差好遠,係食師蔭,不過都吾好話佢呢隻女妖,愛情無界限..

愛情無界限

作者: anthonio    時間: 24-10-2008 17:32     標題: 陳寶珠

1999年的陳寶珠,相片唔識POST!!! [ 本帖最後由 anthonio 於 24-10-2008 17:45 編輯 ]
作者: hongkongman    時間: 23-11-2008 02:17

Miss Connie Chan 寶刀未老,重出江湖.
作者: hongkongman    時間: 7-1-2009 01:15

古代扮相
作者: hongkongman    時間: 7-1-2009 01:42

作者: hongkongman    時間: 16-1-2009 02:05

寶珠未老,重出江湖.又臜一畢.
作者: hongkongman    時間: 5-8-2009 00:38

陳寶珠的比較少見的消防隊員裝扮相.
作者: hongkongman    時間: 21-9-2009 16:47

為了健康著想,清淡的飲食也是很重要的.....寶珠姐做得很正面和很對的...I am very support you...

陳寶珠紅館演舞台劇

(星島)2009年9月21日 星期一 06:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)陳寶珠    昨日出席「第6屆全球淋巴瘤關注日2009」活動,寶珠姐坦言一直也很關注自己的健康,每年也會作定期身體檢查,她認為若及早發現患病,痊瘉的機會亦會大增。提到飲食習慣,寶珠姐稱飲食以清淡為主,反而兒子楊天經    會有偏吃習慣,較愛吃肉,幸好他每天也會做運動,所以她也不大擔心其健康。

此外,寶珠提到以前曾探訪血癌    病 患者,眼見有些患者會抱樂觀的態度面對病魔,有些病患則很沮喪,面對這些病患,寶珠姐便會給他們鼓勵,希望他們能積極面對人生。追問她可曾不開心而生歪 念?她坦言年輕時也會很執著,但隨著年長及受到身邊人和事的影響,她已學會放開。提到工作,她表示明年初會在紅館參演舞台劇。文:Winnie 圖:譚志光

■寶珠姐很注重健康,飲食亦以清淡為主。

作者: hongkongman    時間: 18-12-2009 12:53

陳寶珠自資6位數造戲服

(星島)2009年12月11日 星期五 06:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)陳寶珠    前晚擔任愛心聖誕樹的亮燈嘉賓,吸引不少Fans前往支持。

陳寶珠表示兒子楊天經    年幼時於美國    居 住,每到聖誕節便買一棵近8呎高的聖誕樹回家粉飾布置一番。她笑言已多年沒為聖誕樹亮燈,但聖誕願望則是人人開心、身體健康和經濟好轉。提到農曆新年於紅 館開三面台舉行的粵劇演出,陳寶珠表示自資了6位數字造戲服,又坦言已有廿多年沒演粵劇,壓力總會有點,她說:「我會換4套戲服,每次只得15分鐘在台下 換衫,而天經會擔任司儀介紹下套戲的劇情。」

問到養聲護膚之道?陳寶珠透露一向自行敷面膜護膚,亦不吃煎炸與冷凍食物及休息足夠以養聲。文、圖:黃芷櫻

■陳寶珠擔任愛心聖誕樹亮燈嘉賓。

作者: joanna    時間: 8-6-2010 14:04

寶珠迷新上載的片段, 血影紅燈內, 調嬉薛家燕的四名留羅, 最右邊是劉家榮, 認不認到最左手邊是誰?

血影紅燈 歌曲: 夜探

........是姜大衛呀 , 那時他未走紅, 未拍十三太保, 化妝滿面胡鬚, 遮蓋了斯文俊秀的面孔, 寶珠姐以前的電影常見他做臨記, 多數做飛仔或打手. 

陳寶珠很早已是武打女星, 八歲便學北派, 所以打得似模似樣, 留意到唐佳和劉家良常給她較多難度動作, 打架時間也較其他女星長的, 發揮她所長, 而且她也多不用替身, 佩服!  但轉個頭她又可以做長髮女仔, 溫柔婉順, 小鳥依人, 又歌又舞, 真是多才多藝!

郎如春日風  歌曲 : 金色的夢

作者: joanna    時間: 30-11-2010 09:56

適逢李小龍七十冥壽, 有寶珠迷在網誌分享當年他與寶珠姐合照和探班情況, 圖與文俱珍貴, 我小時候不太喜歡看功夫片, 但李小龍令我改變對功夫片的印象  

http://hk.myblog.yahoo.com/shunoi/article?mid=12247

作者: joanna    時間: 30-11-2010 14:25

原來 "壁虎" 中有幾招是李小龍教授的, 李小龍有真功夫, 陳寶珠有北派武功底子, 且天資聰穎, 難怪他教得有興趣了.

這幾個星期日TVB 中午都播李小龍電影, 他震驚世界, 掀起了功夫片熱潮, 再由成龍, 洪金寶, 劉家班, 李連杰等接捧......可惜慨嘆現在能拍能打功夫片的人材越來越少,  連電視劇的武打場面都很少了, 現在還甄子丹, 但之後不知誰來接替?

作者: joanna    時間: 6-12-2010 10:20

收到風無線今個星期日(12月12日) 晚上 7 時 [龍騰天下] 第三集會播當年訪問寶珠姐的舊片段, 兩位都是我喜歡的明星

http://programme.tvb.com/lifestyle/stairwaytodragon

作者: maymay    時間: 6-6-2011 21:23

劍雪浮生

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0