標題: 錯了,珍寶3在香港是有播過的 [打印本頁]

作者: assemby    時間: 14-6-2008 21:51     標題: 錯了,珍寶3在香港是有播過的

還記得是在麗的電視台度播,是下午時段播的。由於集數少,可能有很多兒童錯過了冇看吧!
作者: 特撮狂    時間: 15-6-2008 12:55

真的, 假的? 我印象中真的冇播過, 有冇其他大大可証實 ?
作者: 杜劍龍    時間: 15-6-2008 17:31

印像中冇
作者: 白鳥    時間: 15-6-2008 23:14

先生, 你錯得幾緊要
作者: toby    時間: 15-6-2008 23:31

引用:
原帖由 白鳥 於 15-6-2008 23:14 發表 先生, 你錯得幾緊要

白鳥兄, 咁你即係話有做過定冇呀???
我本人就冇乜印象了...

作者: ABOY    時間: 16-6-2008 00:01

引用:
原帖由 assemby 於 14-6-2008 09:51 PM 發表 還記得是在麗的電視台度播,是下午時段播的。由於集數少,可能有很多兒童錯過了冇看吧!

Which year?   Did you TV timetable

作者: victorchan    時間: 16-6-2008 07:46

有冇都好, 反正套劇咁慘烈, 都唔想記得啦.

作者: 任因玖    時間: 16-6-2008 22:21

完全無印象
作者: kidult    時間: 16-6-2008 22:35

我都無印象有播過。
作者: assemby    時間: 17-6-2008 08:08     標題: 應該無錯的

第一,由小孩子駕駛機械人,我好深印象。(神勝平,個名到現在都記得。)第二,絕招Zambo Moon Attrack,到現在我都記得。冇做過又怎會記得?第三,時段是在下午,可能是孩子出街玩的時候。(正確年份和時間當然不記得啦。)第四,外婆買給我的超合金,一眼就認出是什麼了。而集數只得20多集,比起其他機械人動畫集數還要少,錯過了一點也不出奇!白鳥兄話我錯,我錯在何處呢?我並冇講大話,也不是吹水的,如果講了那麼多,各位仍然覺得冇做過的話,我也冇話可說了!

作者: 幻之聖騎士    時間: 17-6-2008 10:03

引用:
原帖由 assemby 於 17-6-2008 08:08 發表 第一,由小孩子駕駛機械人,我好深印象。(神勝平,個名到現在都記得。)第二,絕招Zambo Moon Attrack,到現在我都記得。冇做過又怎會記得?第三,時段是在下午,可能是孩子出街玩的時候。(正確年份和時間當然不記得啦。 ...

我都覺得assemby兄可能記錯,咁既名片無乜理由會唔知,第一,有a-club有漫週,一路到2001年5月25日a-club最後一期都無講過有電視做過,第二,如果係麗的年代做過既話,係a-club既"幻之名作"中就唔會講,"幻之名作"係專門介紹未曾在港上過既動畫,第三、如果做過,理應有一個好"娘"既中文片名,例如圓月神俠、無敵月光機械人咁,而且香港做既機械人動畫,對小朋友既譯名一定唔會用神勝平,多數會用小平、平仔,更大可能係小龍...至於必殺技,就更無可能直叫Zambo Moon Attrack,係日本買版權返嚟既唔會咁譯,外國版權(好似百獸王叫金剛戰神)果d,就更加唔會,本土化之後大有可能叫"圓月神光"、"神月死光"云云,所以好大可能assemby兄比超級機械人大戰洗咗腦,以為香港做過。

所以,係2001年前做過既機會唔大,但2001年後呢?我又唔太敢講,畢竟果時經已唔係追電視睇卡通既年紀(睇都係睇dvd啦),但咁近期既嘢,又無理由無乜人知......

作者: 亞力    時間: 17-6-2008 13:57

響果個年代有好多機械人:森寶3, 泰坦3, 最強機械, etc, 佢地既設計, 故事背景都係差唔多, 可能樓主一時混淆左都唔定.

我就記得係未響香港上影過.

作者: assemby    時間: 17-6-2008 23:39     標題: 有個句講個句

因為我小時的確有看過,我慶幸我有看過!中文名和絕招的確是有譯名的。而那時的配音真的叫勝平。我為何知道他是神勝平!?因為故事講到地球的人誤會了神家族的人,既然是姓神的,當然叫神勝平。至於絕招,好似是有中文名的。我上面的意思是指絕招,我還記得,不是指招式名稱。還有,機戰我會用超力、V型、鐵甲、巨靈、三一、高達之類的機械人,珍寶3真的有那麼大的吸引力洗了我的腦?說這話的人請不要亂說!如果冇看過,就說冇播過,是合乎邏輯嗎?最多只說冇印象吧!我無須作故事,只想和大家一樣,尋回一些童年的回憶!如果仍然有人堅持是冇播過的話,我也不理了,反正我真的有看過,無須和其他人交代。(補充:百獸王最初真的譯做百獸王[麗的電視],那時套卡通真的很好看,不要再同我講話香港冇播過! 後來亞視將這套卡通片叫做金剛戰神,還將戰甲艦隊[十五機合一]的片段剪緝入去,真的令人嘔心,一套好的卡通片就這樣被摧殘! )

作者: 亞力    時間: 18-6-2008 05:29

咁就要麻煩Tyler2兄再scanA-Club專欄幻之名作精選第一回全篇比大家睇下當年係咪真係有響香港上影過. 當年移民丟哂d A-CLUB, 咦家至知咁做係"暴殄天物", 唉...

至於金剛戰神同百獸王既關係相信呢度既brother都會知, 我亦唔覺得會有人話樓主錯既. 另外, 美版既"金剛戰神"除左剪"機甲艦隊"其後仲剪埋"光速電神"添. 總之同佢將機甲創世記, macross, 南十字弓炒埋一碟既"Robotech"一樣都係垃圾, 不提也罷.

作者: 幻之聖騎士    時間: 18-6-2008 09:49

引用:
原帖由 assemby 於 17-6-2008 23:39 發表 因為我小時的確有看過,我慶幸我有看過!中文名和絕招的確是有譯名的。而那時的配音真的叫勝平。我為何知道他是神勝平!?因為故事講到地球的人誤會了神家族的人,既然是姓神的,當然叫神勝平。至於絕招,好似是有中文 ...

我相信有無做過係好少既事,如果assemby 兄話有睇過就有睇過囉,我只係將facts擺出嚟,我並唔係因我自己無睇過就話無做過,而係用唔同既理任同論點去講解,要講合唔合邏輯,或者點都比assemby 兄話佢睇過就等於做過多少少理據,當然assemby 兄無責任要向任何人交代,大家既然都係相尋回童年,自然希望其準確性高d,情況就好似60隻怪圍攻吉田一樣,大多數人未睇過而有人堅持有,自然想考證其可信性,如果只係話"好似"、"或者"做過等等,可能大家又覺得無乜問題,但實牙實齒咁話做過,同其他人既童年記憶有相衝時,自然就有人想攪清楚,搞清楚係要用理據,而唔係話"總之我有睇過"就可以令人認同,當然又係一句,assemby 兄唔要人認同我明白,我只係好奇點解咁既大作只有assemby 兄一個人睇過,其他人都無睇過啫。

重有一則更正,無人講過百獸王香港無做過,只係麗的年代無做,係亞視年代係有做既,而最初係叫voltron(好似係咁串),即係譯名金剛戰神,係外國版權,後來重做先叫返正名"百獸王"。又係借a-club一用,"幻之名作"同樣介紹過百獸王,因為當時香港未做,後嚟做金剛戰神時先叫係香港登陸。

作者: TIP    時間: 18-6-2008 15:42

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 18-6-2008 09:49 發表   我相信有無做過係好少既事,如果assemby 兄話有睇過就有睇過囉,我只係將facts擺出嚟,我並唔係因我自己無睇過就話無做過,而係用唔同既理任同論點去講解,要講合唔合邏輯,或者點都比assemby ...

幻兄, 我印象中好像先做"百獸王", 中段停了, 再做才叫"金剛戰神"的, 有錯請更正

作者: assemby    時間: 18-6-2008 18:00     標題: TIP兄講得對

是先做百獸王(麗的電視 ),後番炒才叫金剛戰神的。(亞視很離譜! )我相信在香港有人睇過珍寶3的話,終有一日會上來講一講吧! 何況,A-club就一定是冇錯的嗎? 集數得20多集(如果不信自己查下吧),比起當年其他機械人卡通片算是遜色很多了...... 被其他更有名的卡通蓋過也說不定,更甚的是,可能當時不是一日一集的形式播都未定 ,所以很快播完! 那時年紀都很小,不可能全部都記得,如果真的能一五一十地講晒所有野,那個人才是說謊的!
作者: 999    時間: 18-6-2008 18:18

引用:
原帖由 assemby 於 18-6-2008 18:00 發表 是先做百獸王(麗的電視 ),後番炒才叫金剛戰神的。(亞視很離譜! )我相信在香港有人睇過珍寶3的話,終有一日會上來講一講吧! 何況,A-club就一定是冇錯的嗎? 集數得20多集(如果不信自己查下吧),比起當年其他機械人卡 ...

assemby兄不用太激動,討論區是用來討論的,此處的oldcake(包括你)個個都臥虎藏龍,我認同"少數的看法不一定錯","盡信不如無書"

只是oldcake想找真相啫,週不時都係o甘ga la, 記錯人人都會,冇乜大不了.或者遲D有人出來支持你呢?何必火大?!

作者: assemby    時間: 18-6-2008 20:13     標題: 999版主講得對

我只是不想被人冤枉,以為我作故事才辯解吧!如果早知的話,一早錄下來,就能作證據了!
作者: kkeeleung    時間: 18-6-2008 20:23

對此卡通實無印象, 就連樣子也未知. 有否图片作参考. thanks!
作者: kkeeleung    時間: 18-6-2008 20:36

引用:
原帖由 kkeeleung 於 18-6-2008 20:23 發表     對此卡通實無印象, 就連樣子也未知. 有否图片作参考. thanks!
再睇翻其他帖,不能記起有做過, 只知道有見過同類玩具在港.

作者: 幻之聖騎士    時間: 18-6-2008 20:44

引用:
原帖由 assemby 於 18-6-2008 20:13 發表 我只是不想被人冤枉,以為我作故事才辯解吧!如果早知的話,一早錄下來,就能作證據了!

從頭到尾都無人話過assemby兄係作嘢,只係懷疑有無記錯或者有無做過,話雖少數人唔代表錯,但太過少數而令人有疑問亦無可厚非,記得有做過,睇過既人咪繼續話有做過,睇過囉,記得無做過,無睇過既人咪繼續話無做過,無睇過囉,其實有做又點,無做又點,皆往矣,記得晒以前既嘢唔代表講大話,可以記得更久遠而無差錯者大有人在,年代久遠唔代表一定唔記得,年代近亦非等於會記得一清二楚,大家只係想攪清楚到底年少果時,身邊發生過乜事啫,唔好將有人話無做,或懷疑你有無記錯,就等同睇成冤枉你,咁樣有唔同意見既人,就真係被冤枉啦。

作者: 999    時間: 19-6-2008 02:58

引用:
原帖由 assemby 於 18-6-2008 20:13 發表 我只是不想被人冤枉,以為我作故事才辯解吧!如果早知的話,一早錄下來,就能作證據了!

assemby 兄我睇冇人寃枉你咁嚴重,大家憑記憶以事論事啫,你可以參照返某D帖:好似60隻怪圍攻吉田,仲有時唔止兩個答案,好似鉄金剛出擊http://oldcake.net/viewthread.php?tid=154
主題曲係边個唱,竟有四個答案,但又唔一定係Ao岩就=B錯,張德蘭一定唱過,但唔代表鄭少秋冇唱過,可能佢唱過冇出碟但又比唔同oldcake聽到,唔同人在唔同時空見到,可能係兩個都冇錯!可惜係揾唔返op,但在尋找答案過程中,勾起很多美好的回憶才是樂趣啊!

作者: assemby    時間: 19-6-2008 17:35     標題: 999版主講得對

是的,在同一個時代,有人看過,也有人冇看過,兩者都冇錯。我的意思是不想有人誤會才辯說。最重要是將真相講出來。我因為有看過,才說出來,冇諗過會產生一場辯論呢。 希望幻之聖騎士兄不要介意。我亦希望有人上來拿出證據(有看過的人),証實當時的確在香港曾經播過就好了。
作者: 任因玖    時間: 19-6-2008 19:34

引用:
原帖由 assemby 於 19-6-2008 17:35 發表 是的,在同一個時代,有人看過,也有人冇看過,兩者都冇錯。我的意思是不想有人誤會才辯說。最重要是將真相講出來。我因為有看過,才說出來,冇諗過會產生一場辯論呢。 希望幻之聖騎士兄不要介意。我亦希望有人上來 ...

其實無人錯的,

大家上得來討論,

最緊要是各老餅可以在聚在一起,

把小小的童真拾回來

作者: 白鳥    時間: 26-6-2008 23:37

引用:
原帖由 toby 於 15-6-2008 23:31 發表 白鳥兄, 咁你即係話有做過定冇呀???我本人就冇乜印象了...

香港係冇播出過.

肯定!

作者: 杜劍龍    時間: 27-6-2008 13:28

前後有兩個人話香港播過, 但係有十個唔同年紀既超級oldcake(包括小弟)話從冇係香港睇過.

而代表著果個年代動畫權威既A-club就話未係香港播過.

如果兩位係香港睇過既Brother能夠比多d資料, 例如係邊個台播, 片名譯名係咩, 會多d說服力.

千其唔係話比我知片名譯名正正係叫"珍寶3", 以當年既習慣叫呢個名既或然輪仲細過零呀.

作者: 矢作省吾    時間: 27-6-2008 14:07

引用:
原帖由 杜劍龍 於 27-6-2008 13:28 發表 前後有兩個人話香港播過, 但係有十個唔同年紀既超級oldcake(包括小弟)話從冇係香港睇過.   而代表著果個年代動畫權威既A-club就話未係香港播過.   如果兩位係香港睇過既Brother能夠比多d資料, ...
我靚仔時冇睇過!
作者: wwl36    時間: 27-6-2008 14:27

小弟83年前在港都未睇過, 請高人指引   !
作者: 杜劍龍    時間: 27-6-2008 19:01

首套於香港播放的日昇動畫, 正是機動戰士(太空戰士), 無敵超人同無敵鋼人都冇係香港播過呢個係香港動晝迷既常識.

橫掂都係囉, 開個vote大家投下票先!

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=9320

作者: 杜劍龍    時間: 1-7-2008 09:44

引用:
原帖由 白鳥 於 26-6-2008 23:37 發表   香港係冇播出過.   肯定!

白鳥兄由話堅持有播過, 改番做堅持冇播過(可能之前打錯字). 咁即係只有一個人話肯定有播過, 就係樓主.

希望樓主可以去我開既投票post投番一票有播過, thanks!

作者: 白鳥    時間: 1-7-2008 22:43

引用:
原帖由 杜劍龍 於 1-7-2008 09:44 發表   白鳥兄由話堅持有播過, 改番做堅持冇播過(可能之前打錯字). 咁即係只有一個人話肯定有播過, 就係樓主.   希望樓主可以去我開既投票post投番一票有播過, thanks!

係, 我之前打錯字

我係想打冇

'有'同'冇'係1同2

作者: assemby    時間: 6-7-2008 11:33     標題: 套卡通是在數年至十年後左右才播的(不敢太肯定)

應該是在83年之後的。難道我睇的是幻象嗎?是我自己欺騙自己嗎?我騙你地又有什麼好處?資料還資料,捉賊同樣是需要人證的,是不是?單憑物證也不足以定罪一個人的。本來我都不爭辯了,為何又要投票呢? 還有,我不會把睇公仔書就當成是睇了卡通,講的人太荒缪了。世界上只要有1%,都未必就是錯的一方,做手術時如果有人話你知只得1%成功,難道你就不做嗎?權威就是冇錯嗎?大狀律師也會幫壞人打官師,怹夠權威吧,難道就是對嗎?你地說冇播過就冇播過,我都是個句,我慶幸有睇過!

作者: 任因玖    時間: 6-7-2008 11:48

引用:
原帖由 assemby 於 6-7-2008 11:33 發表 應該是在83年之後的。難道我睇的是幻象嗎?是我自己欺騙自己嗎?我騙你地又有什麼好處?資料還資料,捉賊同樣是需要人證的,是不是?單憑物證也不足以定罪一個人的。本來我都不爭辯了,為何又要投票呢? 還有,我不會把睇 ...

你記唔記得當時珍寶3在邊段時間播的!?

其實我都想證實我自己有無記錯.

如果有多小小資料,

我試一試從你的資料搵多DD

作者: 綠寶210    時間: 6-7-2008 22:56

引用:
原帖由 assemby 於 6-7-2008 11:33 發表 應該是在83年之後的。難道我睇的是幻象嗎?是我自己欺騙自己嗎?我騙你地又有什麼好處?資料還資料,捉賊同樣是需要人證的,是不是?單憑物證也不足以定罪一個人的。本來我都不爭辯了,為何又要投票呢? 還有,我不會把睇 ...

可惜唔清楚播放既年份, 否則有一個辨法可以試吓.

香港公共圖書館幫到你, 可以網上揾到舊報紙.

睇番個電視節目時間表咪搞掂囉.

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/services/services_er/services_er_mmis/services_er_mmis.html

媒 體 資 訊 系 統

香 港 中 央 圖 書 館 的 多 媒 體 資 訊 系 統 為 你 帶 來 全 新 的 公 共 圖 書 館 服 務 。 這 個 系 統 改 變 了 以 往 尋 找 資 訊 的 模 式 , 為 你 提 供 搜 尋 及 篩 選 數 碼 化 資 訊 的 一 站 式 服 務 。 多 媒 體 資 訊 系 統 為 你 提 供 了 自 選 錄 音 (AOD) 及 自 選 視 像 (VOD) 服 務 。 此 外 , 系 統 也 提 供 不 同 的 數 碼 化 圖 像 資 料 如 縮 微 膠 卷 、 剪 報 、 地 圖 、 海 報 和 場 刊 等 。 利 用 已 連 網 的 工 作 站 或 互 聯 網 , 你 可 以 不 受 地 域 限 制 地 查 閱 及 使 用 各 類 數 碼 化 資 訊 。 由 於 版 權 限 制 的 關 係 , 大 部 份 視 聽 資 料 祇 可 在 館 內 使 用 。

網 上 服 務 時 間
星 期 一 、 四 、 五 、 六 、 日
及 公 眾 假 期
- 由 早 上 八 時 至 翌 日 凌 晨 二 時
星 期 二 - 由 早 上 八 時 至 晚 上 九 時
星 期 三 - 由 下 午 一 時 至 翌 日 凌 晨 二 時

多 媒 體 資 訊 系 統 為 讀 者 提 供 了 下 列 各 種 不 同 的 檢 索 資 料 方 法 , 分 別 是 基 本 檢 索 、 進 階 檢 索 及 圖 像 檢 索 。 它 們 分 別 具 有 不 同 的 檢 索 功 能 以 滿 足 讀 者 在 不 同 情 況 下 的 需 要 。

基 本 檢 索
基 本 檢 索 是 以 中 文 ( 繁 體 字 ) 或 英 文 詞 彙 搜 尋 資 料 的 最 簡 易 檢 索 方 法 。

進 階 檢 索
進 階 檢 索 可 透 過 結 合 標 題 / 目 錄 資 料 / 內 容 關 鍵 字 及 各 類 項 目 的 不 同 屬 性 , 如 作 者 、 主 題 、 出 版 者 、 類 型 、 格 式 、 色 素 及 其 他 共 十 二 項 選 項 , 為 讀 者 提 供 更 準 確 及 更 有 效 的 檢 索 方 法 。

圖 像 檢 索
圖 像 檢 索 可 利 用 圖 像 的 特 徵 , 如 色 素 及 圖 像 結 構 作 為 搜 尋 資 料 的 條 件 。

由 二 零 零 一 年 十 二 月 二 十 二 日 開 始 , 有 效 圖 書 證 的 持 有 人 已 可 透 過 香 港 中 央 圖 書 館 的 多 媒 體 資 訊 系 統 工 作 站 或 於 多 媒 體 資 訊 系 統 的 互 聯 網 網 頁 , 預 約 系 統 內 的 影 音 資 料 、 唯 讀 記 憶 光 碟 資 料 及 工 作 站 。 有 關 詳 情 請 參 閱 相 關 的 預 約 " 工 作 站 " 或 " 館 藏 " 說 明 。

下 列 公 共 圖 書 館 提 供 多 媒 體 資 訊 系 統 服 務:

作者: 亞力    時間: 7-7-2008 08:11

其實有無播過都無咩所謂啦...反正係動畫迷既都一定聽過森寶3呢套動畫.
作者: 幻之聖騎士    時間: 7-7-2008 09:55

引用:

其實Assemby兄唔需太勞氣,我之前講過有無做過都無所謂,皆往已,我唔覺得Assemby兄係老作去嘩眾取寵,只係大多數人都認為你可能係記錯,如果珍寶3係83年之後做既話,從數據上嚟講真係做過既機會會較細,因為83年開始,係香港係真實機械人動畫抬頭既時候,超時空要塞、世紀、機甲創世記全都係果個時候開始做,相對巨大機械人,同期做過既都只係有電腦戰士、光速電神同新鐵人28,而且都係亞視做,但相對Assemby兄話係係亞視做過,亦唔可以抹殺其可能性,如果話係無線做,咁機會就一定係微乎其微啦。

可以咁既睇啦,正如鐵金剛主題曲當時都好多人各執其詞(包括我在內),但從其他網上既蛛絲馬跡,都勉強可以見到有人提過,但今次珍寶3,係其他網站有相同見解既人係零,故大家更覺得做過既機會更低,或者係唔係可以好似鐵金剛咁,睇吓有無邊個既親朋係亞視度做,可能搵到資料呢?

作者: 杜劍龍    時間: 7-7-2008 11:58

引用:

我開個投票既目的係做個統計睇下呢個世界上面除左Assemby兄之外仲有冇人係香港電視廣播史上有睇過珍賽3.

開頭我以為白鳥兄都話睇過, 原來佢打錯字. 對Assemby兄如有冒犯請見諒.

作者: assemby    時間: 7-7-2008 21:13     標題: 如果是83年後播的,麗的已易手?

我不知道正確年份,只知道不是在無記播的。如果麗的已易手,則套卡通片應該是在亞視播的(如果未易手就是在麗的播)。亞視最興買陳年片來播的。以前亞視配音都有一定的水平。當然,那時套卡通片不是叫珍寶3,是叫什麼類似月光神俠、月亮神俠之類的名稱。播映時段大約為下午傍晚左右(不敢太肯定)。印象中主要主角的配音名稱是譯對的(最起碼勝平是譯對的)。絶招點出我腦海中依然有印象。最奇是套卡通片好快播完,後來才知道只得23集,出奇地少呢!不過套卡通片幾好睇。最記得外婆買了個珍寶3的超合金(不能分體的)給我,當時也有點失望,心想為何不能分體?如果冇播過,點會記得咁多。也記得後來才買A-club睇的,唔好話我知是睇了A-club後受了影響當睇左套卡通! 要找證據怎樣找呀!?過了那麼多年!?真係有資料也不可能留到現在吧,是嗎!?
作者: singingsoul    時間: 8-12-2009 22:31

引用:
原帖由 assemby 於 7-7-2008 21:13 發表 我不知道正確年份,只知道不是在無記播的。如果麗的已易手,則套卡通片應該是在亞視播的(如果未易手就是在麗的播)。亞視最興買陳年片來播的。以前亞視配音都有一定的水平。當然,那時套卡通片不是叫珍寶3,是叫什麼類似月 ...

偶然才看到這舊POST, 原來有過一番熾熱討論呢!
套片日本是77年, 如果香港好快就播, 我都不敢太肯定話冇播過. 我5,6歲雖然已經不敢走漏任何一套無線, 麗的, 佳視的卡通和變身超人片, 不過始終年紀小, 可能真係掛萬漏一. 看新電視的電視節目表可能都有看漏吧?
但如果講到是82-84年, 已經是香港播了千年女王, 山T, IQ博士等的年代, 當時我等動漫畫迷已經每週苦追當年漫畫周刊口水團長日本熱線講日本播放動畫, 後來甘仔接棒繼續. 我們那時看漫周講太陽之牙, 聖戰士, 重戰機; 對日本動畫之癡迷程度, 緊追之熱情不可謂不高,如果香港當年有電視台播返無敵超人珍寶3, 而又只有樓主看過, 我想大家只有羨慕的份, 又怎會話你亂UP.

我當年都有珍寶的雙面磁石筆盒, 那時候還有一個太空保衛者(田熊, 子母機)的水壺.

講到動畫有關烏龍事情, 歌唱魂小時候使性子硬要外公買一個超合金給我, 當時我看到玻璃櫃裡面該人形合金頸有圍巾一路都認為那個是幪面超人6號阿瑪遜來的, 究竟是鬼掩眼還是小孩精神錯亂呢? 買回來再看看, 那是無敵鐵羅剎的男駕駛員合金! 相差不可謂不大!

作者: 63009932    時間: 6-4-2010 13:28

me睇過
作者: toby    時間: 6-4-2010 20:47

引用:
原帖由 63009932 於 6-4-2010 13:28 發表 me睇過

63009932 兄,

可否給我們多一些資料呀? 因我曾擁有過
超合金,但我未看過此片...
我們實在很心急想知真實答案...

作者: 超音    時間: 6-4-2010 21:28

小弟根據綠寶210兄的方案,到圖書館存檔的報紙看中文台節目表.

森寶3應未曾在香港播出過,亦沒證據指出它在兩間免費電視台的英文台播出過.

如果說它真是播映過,最有可能就是麗的或亞視的英文台,

因為該台曾試過播出動畫名著但不買廣告.

作者: LouisLee    時間: 6-4-2010 21:49

引用:
原帖由 63009932 於 6-4-2010 13:28 發表 me睇過

我都睇過, 不過係買信和碟!!!

作者: 綠寶210    時間: 7-4-2010 00:48

引用:
原帖由 超音 於 6-4-2010 21:28 發表 小弟根據綠寶210兄的方案,到圖書館存檔的報紙看中文台節目表. 森寶3應未曾在香港播出過,亦沒證據指出它在兩間免費電視台的英文台播出過. 如果說它真是播映過,最有可能就是麗的或亞視的英文台, 因為該台曾試過播 ...

超音兄真有心, 應得獎勵.

辛苦哂.

作者: 幻之聖騎士    時間: 7-4-2010 12:01

陳年舊事又再重提,真係有理講不清,無做過既係99.9%,做過既係0.1%,重有一個論點可以睇睇,當年好興將D姊妹作齊齊做,無敵超人如果有做,咁無敵鋼人都應該走唔甩,但好肯定泰坦3都應該係無做過......

作者: 任因玖    時間: 7-4-2010 13:16

引用:
原帖由 toby 於 6-4-2010 20:47 發表 63009932 兄,可否給我們多一些資料呀? 因我曾擁有過此超合金,但我未看過此片...我們實在很心急想知真實答案...

我都有擁有過.....................

但我真的無睇過卡通呢

作者: LouisLee    時間: 7-4-2010 13:32

引用:
原帖由 任因玖 於 7-4-2010 13:16 發表   我都有擁有過..................... 但我真的無睇過卡通呢

1979 年我買咗個珍寶3 筆盒, 可惜套卡通始終冇播到!!!

作者: 63009932    時間: 7-4-2010 15:28

??????要咩資料
作者: LouisLee    時間: 7-4-2010 20:19

引用:
原帖由 63009932 於 7-4-2010 15:28 發表  ??????要咩資料

電視節目表證明真係有播過, 70 年代我對日本動畫特攝發燒到爆, 有播我冇可能唔知, 如果真有播過, 除非係另一個平衡世界嘅香港!!!

作者: Kal-El    時間: 8-4-2010 23:10

印象中, 我都未曾睇過, 係唔係譯名唔同, 所以唔知呢?畢竟年代久遠, 要證實都唔係一件易事

作者: moneyismymoney    時間: 9-4-2010 01:06

有冇確實的年月份呢 ? 
作者: 超音    時間: 9-4-2010 02:28

我用了兩個假設的名稱找尋,

一是"無敵超人",二是月光戰士"

由78年找到85年,結果沒類似的名稱.

作者: 矢作省吾    時間: 9-4-2010 05:33

引用:
原帖由 超音 於 9-4-2010 02:28 發表 我用了兩個假設的名稱找尋, 一是"無敵超人",二是月光戰士" 由78年找到85年,結果沒類似的名稱.
有冇試過「無敵月光機械人」?!
作者: 63009932    時間: 9-4-2010 09:51

香港譯成詹伯A
作者: 黑色三連敗    時間: 9-4-2010 13:07

引用:
原帖由 LouisLee 於 6-4-2010 21:49 發表 我都睇過, 不過係買信和碟!!!

x2~~~

作者: 黑色三連敗    時間: 9-4-2010 13:08

引用:
原帖由 63009932 於 9-4-2010 09:51 發表 香港譯成詹伯A

無記定亞記?

作者: 63009932    時間: 9-4-2010 13:24

麗的呼聲
作者: 矢作省吾    時間: 9-4-2010 13:26

引用:
原帖由 63009932 於 9-4-2010 09:51 發表 香港譯成詹伯A

E+係講「珍寶3」定「詹伯A」?

帖#24:http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=2233&extra=page%3D1&page=2

作者: 63009932    時間: 9-4-2010 13:28

唔好再吵了,當無討論過吧!以和為貴呀。
作者: LouisLee    時間: 9-4-2010 14:59

引用:
原帖由 63009932 於 9-4-2010 13:24 發表 麗的呼聲

麗的呼聲???

1973 年轉咗免費廣播之後已經改叫「麗的電視」喇喎!!!

當真有平衡世界?????

作者: LouisLee    時間: 9-4-2010 15:11

引用:
原帖由 矢作省吾 於 9-4-2010 13:26 發表   E+係講「珍寶3」定「詹伯A」?   帖#24:http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=2233&extra=page%3D1&page=2

不論「珍寶3」定「詹伯A」, 香港都冇播過!!!

作者: singingsoul    時間: 9-4-2010 17:05

老餅網出名和平理性. 很能容納不同聲音.

不過關於Zambot3有否在香港播過這題目, 我覺得我們是和平得過了火.......只因為一位(最近多了另一位)餅友沒甚旁證的堅持, 一班60後, 70後當日超級卡通迷竟然都要懷疑起自己上來.

各位靚仔靚女卡通電視精, 70-90年如果是兩個中文台, 好啦計埋佳視三個, 他們播卡通, 還要有機械人, 你會錯過嗎? 你錯過了你一班其餘三十幾人又一起錯過? 唔係同你住的堂兄表兄弟又錯過? 不是中文台播? 電視台哪位大員思維獨特買了珍寶3機械人卡通回來不放中文台播? 覺得當年小朋友英文水準超高, 所以配了英文在那邊播? 還是買了個歐美版本所以不配廣東話直接播? 還是只播日文配字幕?

當年商人又一同錯過了, 不趁電視播放出一兩蚊本的公仔書?

出番個POST話香港都有播過紅色宇宙刑事, 電腦奇俠01又會咩光景?
話當年無線真係有買傳說巨神, 甚至播了一集我親眼看過.....都不是第一次聽.

我覺得在沒有得到證實兼九成以上接近十成都相信未播過的話, 此POST題目不適宜用肯定句說其他人"錯了".
尊重原出文人, 我覺得也不用改題目, 但是適宜開首加上例如(未得證實)錯了, 珍寶3在香港是有播過的.

(真的是陳年POST了, 剛剛忘記了, 我重看樓主POST才看到樓主說肯定是麗的/亞視播的, 年份是約83年. 那些年漫畫周刊一路在出, 又未提過, A-Club則是86年創刊, 在回顧Zambot3這作品時又係從未提過這卡通曾經在香港播放. 這點之前亞力, 幻之聖騎士幾位都提到了. 總之, 支持香港未播過珍寶3的旁證就在此了. 加上超音兄圖書館電視節目表考證添. 真係俾足面樓主assembly的)

作者: aiselo    時間: 9-4-2010 19:33

無敵超人~珍寶3 op

無敵超人ザンボット3 星が輝く時

zanbot3∼無敵超人ザンボット3∼

作者: 63009932    時間: 9-4-2010 22:35

引用:
原帖由 LouisLee 於 9-4-2010 15:11 發表   不論「珍寶3」定「詹伯A」, 香港都冇播過!!!
是說我嗎
作者: Kal-El    時間: 10-4-2010 09:51

引用:
原帖由 矢作省吾 於 9-4-2010 05:33 發表 有冇試過「無敵月光機械人」?!

咁不如用"月光假面"試下, 唔可以放過任何可能性

作者: 迷糊桃子    時間: 10-4-2010 10:02

月光假面真是有播過,無線有時期重播超舊片,藍寶石王子、拉西路之星,

我那時覺很奇怪,畫質那麼舊,沒有畫陰影的。相信是很舊的片了,查看

動畫史,原來有些我都沒出世就有了。

看月光假面時,我已看過彩虹化身俠,何解那麼似的,現在當然知何解了。

作者: singingsoul    時間: 10-4-2010 10:48

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 10-4-2010 10:02 發表 月光假面真是有播過,無線有時期重播超舊片,藍寶石王子、拉西路之星, 我那時覺很奇怪,畫質那麼舊,沒有畫陰影的。相信是很舊的片了,查看 動畫史,原來有些我都沒出世就有了。 看月光假面時,我已看過彩虹化身 ...

無線大概86, 87年傍晚6點播一些很70年代初的動畫, 就如你說的藍寶石王子, 我那時候都未知道係寶, 反而覺得係老套野. 月光假面無線叫月光幪面俠, 又係覺得好舊好老套咁. 那時的我永遠只想看當時的新動畫. 細路仔唔識世界莫見怪.
拉西路之星(賽恩河之星/紅花俠影)雖然不是80年代中新作品, 不過又比藍寶石王子和月光幪面俠新不少. 你說舊卡通沒有陰影, 我想你是說當時一個顏色的表面少用深淺顏色表達陰影. 因為那時是流行用黑線來畫陰影的年代呢. 鹽山紀生(泰坦3等), 杉野昭夫(鐵拳浪子等)他們的作品尤其多這種畫面表達, 今天看來會覺得粗糙了點不合時宜, 不過換個角度, 能欣賞到很多充滿魄力的作畫.

作者: Kal-El    時間: 10-4-2010 13:31

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 10-4-2010 10:02 發表 月光假面真是有播過,無線有時期重播超舊片,藍寶石王子、拉西路之星, 我那時覺很奇怪,畫質那麼舊,沒有畫陰影的。相信是很舊的片了,查看 動畫史,原來有些我都沒出世就有了。 看月光假面時,我已看過彩虹化身 ...

我只係講下笑, 因為個機械人頭上有月光, 認為有咁的翻譯可能炸, 唔駛咁認真的

作者: Kal-El    時間: 10-4-2010 13:33

引用:
原帖由 singingsoul 於 10-4-2010 10:48 發表 無線大概86, 87年傍晚6點播一些很70年代初的動畫, 就如你說的藍寶石王子, 我那時候都未知道係寶, 反而覺得係老套野. 月光假面無線叫月光幪面俠, 又係覺得好舊好老套咁. 那時的我永遠只想看當時的新動畫. 細路仔唔識世 ...

我都係同你差唔多, 那時候好多卡通都唔識寶, 錯過的已錯過了, 儘可能買碟睇番, 睇唔番都冇計

作者: 63009932    時間: 12-4-2010 18:05

我問野你地不答,你地好恨我定,我以後唔來了
作者: actionkamen    時間: 12-4-2010 19:02

引用:
原帖由 63009932 於 12-4-2010 18:05 發表 我問野你地不答,你地好恨我定,我以後唔來了

在這裡的會員都是理性討論的,我們從沒規定會員每天都必須登入及回答,無論唯讀或踴躍發言者均無任歡迎,您的問題今天沒有人回答,並不代表明天甚至過後沒有人回答,一切均須待懂得回答的人出現;閣下實在有點過火了。

作者: toby    時間: 12-4-2010 20:20

引用:
原帖由 63009932 於 12-4-2010 18:05 發表 我問野你地不答,你地好恨我定,我以後唔來了

63009932兄,
閣下之前有火的帖,本網主替你刪了;
但你仍是這樣的態度,請你尊重一下自己,尊重其他人,這世界沒有人欠你的...
如閣下決定不再來,那帳戶仍有保留的必要嗎?

作者: 超人兄弟    時間: 12-4-2010 20:23

引用:

此老餅論壇平台很多時候不是第一時間即時可以回覆的,因為有時會員論帖太多...大多未能即時一時三刻可以回答!老餅論壇是和平討論,不會惡意爭論...相信我們也不會有 ' 憎恨 ' 對方的存在,請閣下明白。來不來這個溫暖、和平、自由、似家而有 ' 心 ' 的論壇...是閣下自己的決定!

引用:
原帖由 actionkamen 於 12-4-2010 19:02 發表 在這裡的會員都是理性討論的,我們從沒規定會員每天都必須登入及回答,無論唯讀或躋躍發言者均無任歡迎,您的問題今天沒有人回答,並不代表明天甚至過後沒有人回答,一切均須待懂得回答的人出現;閣下實在有點過火了 ...
超級版主實在說得很有道理!

作者: 超人兄弟    時間: 12-4-2010 20:28

引用:
原帖由 toby 於 12-4-2010 20:20 發表  63009932兄,
閣下之前有火的帖,本網主替你刪了;
但你仍是這樣的態度,請你尊重一下自己,尊重其他人,這世界沒有人欠你的...
如閣下決定不再來,那帳戶仍有保留的必要嗎?

agree Toby 網主;

在一個論壇來說有禮貌和尊重其他人實在非常重要!

作者: 超音    時間: 12-4-2010 20:34

以前我亦在此處與人爭吵得很厲害,

但當互相了解後,就會發現大家都很熱情.

作者: Athena    時間: 12-4-2010 21:40

63009932朋友

自從在網上初相識以來,都覺得你的貼文語氣相當"倔",而且要求別人看到你一貼即覆,否則就定義為"憎你"。你的性格都相當特別哦.....

大家都是萍水相逢,有什麼憎你的原因?

需知老餅網成員絕大多數要上班又要兼顧家庭,有些更是遠在地球另一端生活,大家都要待空閒時才望一望網站,而且文章太多,未必一定即時看到你的貼文。就算看到,都未必方便即時貼文回答,大家成年人,工作間的規定相信都知道的吧?總不能為了答你的問題就冒炒魷之險呀!(Athena因工作必須上網找資料,才可以偷偷上來望一下,上次才發現你問的問題)

也許你也是時候要換個角度,反省一下自己對待朋友的態度,又或者,若你認為有需要的話,建議你找位社工或神職人員談談,有助你看開一點。老餅網是以和平討論和氣氛友善著稱,希望你接受大家的好意。

作者: moneyismymoney    時間: 12-4-2010 22:41

播過與未播過,睇過與未睇過,又點丫,無謂爭,有証實就最好,算啦 ! 老餅論壇,以和為貴.
作者: kkeeleung    時間: 12-4-2010 23:48

引用:
大家在此有緣相逢, 有的可能遠在地球另外一端. 萬水千山. 有些原來近在咫尺, 也曾相識, 全為一起分享兒時回憶, 今日趣誤. 又何來會有"恨惡"之意. 大家較激列討論, 非單為有或無而去爭吵. 而係真的想去找出可能大家都未能找到的事實. 一個人說實肯定, 可能未可作為定案, 到十個二十個算得上係用卡通特攝作水作成長的老餅都話無, 咁可信性就到了極高的水平, 有人要求可否舉出播出日期年份, 都係都用集體力量去找多些資料去引證. OC 網亦有不少都最後"真相大白"的激烈討論.

作者: Bobby仔    時間: 13-4-2010 00:56

引用:
原帖由 kkeeleung 於 12-4-2010 23:48 發表 大家在此有緣相逢, 有的可能遠在地球另外一端. 萬水千山. 有些原來近在咫尺, 也曾相識, 全為一起分享兒時回憶, 今日趣誤. 又何來會有"恨惡"之意. 大家較激列討論, 非單為有或無而去爭吵. 而係真的想去找出可能大家都 ...

Agree! 就好似當日Z Gundam系香港播時係用咩譯名個post一樣, 大伙兒都係一齊去揾番D當年0既資料去做supporting最後先至一致肯定大家0既記憶係無錯!!

作者: 超人兄弟    時間: 13-4-2010 10:40

引用:
原帖由 Bobby仔 於 13-4-2010 00:56 發表   Agree! 就好似當日Z Gundam系香港播時係用咩譯名個post一樣, 大伙兒都係一齊去揾番D當年0既資料去做supporting最後先至一致肯定大家0既記憶係無錯!!
大家手上一舊麵粉...搓搓o下成形去焗就變o左包o拉!
作者: 63009932    時間: 13-4-2010 18:11

咩意思?  
作者: LouisLee    時間: 13-4-2010 20:33

引用:
原帖由 63009932 於 13-4-2010 18:11 發表 咩意思?  

6 兄, 麗的年代懂得睇卡通特攝嘅, 相信應該有番一定年紀, 一定修養, 應該懂得何謂互相尊重, 呢處唔係 24 小時答問熱線, 所有會員都係利用工餘時間上嚟交流討論, 冇人有義務必須對任何發問作即時回應, 網主、版主、會員均有絕對自由決定對任何問題回應與否, 唔回應亦唔代表「恨」某會員, 再睇返呢個 topic, 你嘅問題唔係冇人答喎, 只係你唔接受佢地俾你嘅答案咁解!!!

閣下嘅言論係對餅友亂扣帽子, 版主扣你分係希望你好好反省, 如果喺其他地方, 咁嘅態度一早俾人禁言。

作者: 超人兄弟    時間: 13-4-2010 23:07

引用:
原帖由 63009932 於 13-4-2010 18:11 發表 咩意思?  
你睇到咁多回應重唔明白?!其實網主和各位會員們也說得很清楚了,他們不想你亂腦子...想你尊重別人而給了你很多善意的忠告,如果他們不當你存在,也懶得跟你說這麼多話...想想吧小朋友!
作者: 黑色三連敗    時間: 14-4-2010 17:13

引用:
原帖由 singingsoul 於 10-4-2010 10:48 發表 無線大概86, 87年傍晚6點播一些很70年代初的動畫, 就如你說的藍寶石王子, 我那時候都未知道係寶, 反而覺得係老套野. 月光假面無線叫月光幪面俠, 又係覺得好舊好老套咁. 那時的我永遠只想看當時的新動畫. 細路仔唔識世 ...

月光幪面俠幾好睇~~~記得有集d壞人另佢用盡d武器~~~差d輸左~~~而家仲有佢本公仔書

話時話~~~珍寶3都好似未見過佢d公仔書~~~

作者: aiselo    時間: 14-4-2010 22:21

算啦﹗有做過又好,無做過又好,現在都睇唔到,因為電視台唔會再播的了。

過去了,就當做一個回憶﹗

或者,將來有另一套 珍寶4呢﹗

作者: LouisLee    時間: 14-4-2010 22:29

引用:
原帖由 aiselo 於 14-4-2010 22:21 發表 算啦﹗有做過又好,無做過又好,現在都睇唔到,因為電視台唔會再播的了。   過去了,就當做一個回憶﹗   或者,將來有另一套 珍寶4呢﹗    

俾你開口中, 不過唔係叫「珍寶4」, 而係叫「無敵鋼人泰坦3」:

http://www.youtube.com/watch?v=JwHnUEroAgI&fmt=18

http://www.youtube.com/watch?v=Hr0GAtakYkU&hd=1

http://www.youtube.com/watch?v=nXkz8IABBzg&fmt=18

Daitarn 3 ending (last episode)

http://www.youtube.com/watch?v=RrS8o11SOzQ&fmt=18

唔知係咪因為冇死咁多人, 人氣冇珍寶3咁旺???

作者: actionkamen    時間: 15-4-2010 00:16

引用:
原帖由 LouisLee 於 14-4-2010 22:29 發表   俾你開口中, 不過唔係叫「珍寶4」, 而係叫「無敵鋼人泰坦3」:   http://www.youtube.com/watch?v=JwHnUEroAgI&fmt=18   http://www.youtube.com/watch?v=Hr0GAtakYkU&hd=1   http:/ ...

我玩機戰好鍾意用無敵鋼人咖!

作者: 黑色三連敗    時間: 15-4-2010 12:11

引用:
原帖由 actionkamen 於 15-4-2010 00:16 發表 我玩機戰好鍾意用無敵鋼人咖!

必中+熱血+鐵壁

作者: singingsoul    時間: 15-4-2010 15:12

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 15-4-2010 12:11 發表   必中+熱血+鐵壁

第3次破嵐萬丈能力高!
第4次破嵐萬丈有魂! 扣超多.

作者: aiselo    時間: 15-4-2010 22:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 14-4-2010 22:29 發表   俾你開口中, 不過唔係叫「珍寶4」, 而係叫「無敵鋼人泰坦3」:   http://www.youtube.com/watch?v=JwHnUEroAgI&fmt=18   http://www.youtube.com/watch?v=Hr0GAtakYkU&hd=1   http:/ ...

呵﹗之前有找到,但不知道是有相關。嘻﹗

其實認識這些巨大機械人,都是由機戰開始,之前只知道鐵甲萬能俠那些。

話時話,如果這些動畫,要找看過否,也可以從配音員方面去查找,

上映過的,一定有配音,看看誰配過,不就是明白﹗(死,多口左)...閃......

作者: 迷糊桃子    時間: 16-4-2010 10:08

我只能說香港有播過傳說巨神的片段,是片段不是一集,

因為在飛虎隊時段,曾經有一時期播放幻之OP加第一集少少片段,約3分鐘,

全日語,沒有中文配音的。我看後還立即翻看漫周內的彩色連載。

最記得第一次看ZZ變形是在亞視。

只有英文而沒有中文的有一套,叫星銃士,我是看英文版大結局,

而且只能搧e面,根本不知說甚麼。

亞視曾有一時段是在下午2:30到3:00播放動畫,我最深刻是光之傳說,

如那時已是中學生的閣下,一如我那般是沒可能看到那時段的戲,因還沒

放學,加上那時錄影機還沒普及,那次因為放假期間無意中開電視看到。

至於還有沒有播放其他片集,就不得而知。

AClub幻之名作精選,其實要看時間而定,在出版時的確是幻之名作,

但有些片在很多年後播放了,成為名作了,不再是幻之名作。

現在就最好,話之它甚麼作、老作、嫩作甚至劣作,除了那3位大叔!

只要肯上網或出遊,就甚麼作品都可以有機會有了,

不用再看電視台面色了,只可惜有些作品因版權而無法再度問世,

只能在每人腦海留下回憶。

機戰內泰坦3最勁的武器是日輪攻擊?打中就是,如用必中度和威力來評論,是攻擊力甚低的泰坦劍,一定中,在愈大氣力下,威力愈強,甚麼精神力都不用花,不斷捱炮來加氣力就可以。不過我覺機戰內最強的機體是密達斯,沒有它的維修機能,多多超級機械人都會變成負累,是升等級的最佳機體。我是不改武器來玩機戰的,來增加樂趣。

作者: singingsoul    時間: 16-4-2010 11:38

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 16-4-2010 10:08 發表 我只能說香港有播過傳說巨神的片段,是片段不是一集, 因為在飛虎隊時段,曾經有一時期播放幻之OP加第一集少少片段,約3分鐘, 全日語,沒有中文配音的。我看後還立即翻看漫周內的彩色連載。 最記得第一次看ZZ變形 ...

不改武器, 那要看是哪一集機戰.
我只玩
SFC:第三次, EX, 第四次, 魔裝機神
GB: 第二次G
PS:新
SS: F與F完結篇
GBA: A, D, OG, OG2
WonderSwan: Compact2三集

我很不喜歡機戰易玩到不改武器都可以通關. 根本是無心做好難易平衡的表現, 美其名就是讓玩者自選玩法. 所以從PS的ALPHA後, 我基本上遠離機戰. 從超任與SS的F追買追玩原裝轉變為有緣就買, 買來又唔玩, 到最後演變到無視.

在第4次, 泰坦3氣力高時我會用SUN LASER, 攻擊力夠要用EN不過少過SUN ATTACK.
玩到後段, 泰坦和雷登能力仍很實用. 其他超級系就麻麻.

這些都是當時第4次, F等設計得非常好的遊戲平衡之下得來的心得. 近10年的? 亂玩都爆, 邊隻點用根本冇所謂. 這種純看機械人耍帥的東西, 我拒絕玩. 我要看不如看回原作.

作者: 黑色三連敗    時間: 16-4-2010 12:27

引用:
原帖由 singingsoul 於 15-4-2010 15:12 發表 第3次破嵐萬丈能力高! 第4次破嵐萬丈有魂! 扣超多.

咁都記得~~~勁

作者: 黑色三連敗    時間: 16-4-2010 12:29

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 16-4-2010 10:08 發表 我只能說香港有播過傳說巨神的片段,是片段不是一集,因為在飛虎隊時段,曾經有一時期播放幻之OP加第一集少少片段,約3分鐘,全日語,沒有中文配音的。我看後還立即翻看漫周內的彩色連載。最記得第一次看ZZ變形 ...

我同您個age可能好接近~~~

作者: 黑色三連敗    時間: 16-4-2010 12:34

引用:
原帖由 singingsoul 於 16-4-2010 11:38 發表 不改武器, 那要看是哪一集機戰.我只玩SFC:第三次, EX, 第四次, 魔裝機神GB: 第二次GPS:新SS: F與F完結篇GBA: A, D, OG, OG2WonderSwan: Compact2三集我很不喜歡機戰易玩到不改武器都可以通關. 根本是無心做好難易平衡 ...

我玩psp個隻真係玩到火都黎~~~阿寶95%命中率d敵機照避~~~後期要改到隻神高達盡先可以爆   不過可能我玩得屎~~~通常都要改3-4格先可以爆機~~~~

作者: singingsoul    時間: 16-4-2010 12:39

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 16-4-2010 12:27 發表   咁都記得~~~勁

第4次最快有奇蹟的主角生日我還記得:
9月2日 O型.

其實第4次兩隻原創機械人, 當時就本著超級系多一隻泰坦, 真實系多一隻NU+翼霸那樣設定.
轟格殊變形結構強度直如泰坦, 曉擊霸遠攻擊如NU的FIN FUNNEL, 又分埋身.  勁!

作者: singingsoul    時間: 16-4-2010 12:40

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 16-4-2010 12:34 發表   我玩psp個隻真係玩到火都黎~~~阿寶95%命中率d敵機照避~~~後期要改到隻神高達盡先可以爆   不過可能我玩得屎~~~通常都要改3-4格先可以爆機~~~~

這種奇怪設定, 現在的製作以為就是難度. 這就是我拒絕玩的原因.

作者: 黑色三連敗    時間: 16-4-2010 13:38

引用:
原帖由 singingsoul 於 16-4-2010 12:39 發表 第4次最快有奇蹟的主角生日我還記得:9月2日 O型.其實第4次兩隻原創機械人, 當時就本著超級系多一隻泰坦, 真實系多一隻NU+翼霸那樣設定. 轟格殊變形結構強度直如泰坦, 曉擊霸遠攻擊如NU的FIN FUNNEL, 又分埋身.  ...

如果講og~~~我比較喜歡用cybaster,大贊卡同srx~~~好強

最後玩ps2機戰已經係Aplha3,好好玩,特別喜歡勇者王d劇情(冇記錯的話,只記得macross 7d敵人超強),psp那隻叫機戰advance~~~玩完一次已經封印左

NDS機戰近期不斷起用新機~~~如Dann of Thursday, Gaiking the Great, 豪坦那(神魂合体) 超正~~~~

作者: aiselo    時間: 16-4-2010 22:09

咦﹗講珍寶3變成機戰了...... 都是第三次機械人大戰好玩D,因為沒有太多的復雜的東西,簡簡單就是。 不過好耐無玩遊戲機,都不知道PS2玩唔玩得......

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0