標題: 從電腦的file(音樂檔案)傳到手機上有什麼程序? [打印本頁]

作者: assemby    時間: 29-5-2008 23:15     標題: 從電腦的file(音樂檔案)傳到手機上有什麼程序?

我是初哥,一再煩到大家,實在不好意思...是不是只用USB線插入,就會自動傳輸!?還是再需要做什麼才能傳送!?請高人詳细告之,可以嗎?
作者: fivefive55    時間: 29-5-2008 23:26

不是咁....有幾種情況....依機的牌子而定.....

不過多數會咁:-

一種是pnp....一插usb,電話就會變佐一個hd(我的電腦會多佐一個hd)...就可以放歌彧file入它的目錄.....

另一種同樣是pnp....不過我的電腦不會出現hd....所以要安裝軟體,經軟件來過歌或file...

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-5-2008 09:14

引用:
原帖由 fivefive55 於 29-5-2008 23:26 發表 不是咁....有幾種情況....依機的牌子而定..... 不過多數會咁:- 一種是pnp....一插usb,電話就會變佐一個hd(我的電腦會多佐一個hd)...就可以放歌彧file入它的目錄..... 另一種同樣是pnp....不過我的電腦不會出 ...

哈...通常nokia同sonyerisson都會係第一隻情況...

不過可以講...如果佢係有插咭既話...

我建議用讀咭好d...

因為經電話會慢d...

同埋怕你接唔到電話...

作者: fivefive55    時間: 30-5-2008 14:20

我以前用nokia....一插usb,只能單當hd用....軟件吾夠勁,過歌好煩.....所以用cardreader會方便....

近期改用sony....它軟件設計好好多,多擴充功能...用cardreader反而不夠直插usb好.....手機一插usb就有幾個模式選擇...1)檔案傳遞(我的電腦多佐個hd,不經軟件,直接copy&paste)..2)手機模式(檔案傳遞及手機功能(sms,電話薄,backup)都可以由軟件處理) 3)印相模式,插usb入printer可以直印相(不過只限某型號手機)....

Sony手機經USB插著電腦時,同時充電又可以收發SMS,聽手機...

作者: celia    時間: 30-5-2008 14:44

引用:
原帖由 assemby 於 29-5-2008 23:15 發表 我是初哥,一再煩到大家,實在不好意思... 是不是只用USB線插入,就會自動傳輸!?還是再需要做什麼才能傳送!?請高人詳细告之,可以嗎?

assemby係新手,係咪即係插左USB線之後唔知點樣將D歌放入手機

其實好簡單,用''檔案總管'',將您想入既歌直接拖入您手機個file入面就ok

問題係當您插左USB線之後您搵唔搵到您個手機hardisk 先????

係''檔案總管''左邊D位置除左有您電腦本身有既hardisk C ,D or E 可能仲有F 添,

插左USB線之後您應該會見到多左一個hardisk, 搵唔搵到???(或者有D會出現手機file,視乎手機係邊隻,我都唔清楚會出現咩名)

搵到既話,手機hardisk入面應該有music等...D專放歌既file,就咁將D歌拖入去就得,ok?

作者: 綠寶210    時間: 30-5-2008 17:26

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-5-2008 09:14 發表 哈...通常nokia同sonyerisson都會係第一隻情況... 不過可以講...如果佢係有插咭既話... 我建議用讀咭好d... 因為經電話會慢d... 同埋怕你接唔到電話...

讀咭機抄MP3真係快好多好多, 值得買.

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-5-2008 23:44

引用:
原帖由 fivefive55 於 30-5-2008 14:20 發表 我以前用nokia....一插usb,只能單當hd用....軟件吾夠勁,過歌好煩.....所以用cardreader會方便.... 近期改用sony....它軟件設計好好多,多擴充功能...用cardreader反而不夠直插usb好.....手機一插usb就有幾個模式 ...

有條線拖住...

條線又唔夠長...

都係唔方便...

作者: assemby    時間: 31-5-2008 08:22     標題: 搞掂了,多謝各位幫忙!

多謝您地,尤其是Celia姐幫了我很大的忙,謝謝。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0