標題: 微星小超人 漫畫 [打印本頁]

作者: PAGO    時間: 28-4-2008 23:47     標題: 微星小超人 漫畫

微星小超人  漫畫  多三套    古書善本

一套hk$ 800

作者: kitsir935    時間: 3-5-2008 09:09

引用:
原帖由 PAGO 於 28-4-2008 23:47 發表           微星小超人  漫畫  多三套    古書善本   一套hk$ 800    

趴哥學得真快,已懂把相片放上。

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 27-5-2008 19:58

引用:
原帖由 PAGO 於 28-4-2008 23:47 發表           微星小超人  漫畫  多三套    古書善本   一套hk$ 800    
still avilable to buy ?
作者: PAGO    時間: 29-5-2008 16:28

還有

請留連絡的mail   我會與您連絡

作者: PAGO    時間: 29-5-2008 16:30

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 27-5-2008 19:58 發表 still avilable to buy ?

還有

請留連絡的mail   我會與您連絡

作者: cheche    時間: 7-7-2010 22:17

現在是否還有? 如何安排?
作者: mnbvcxz903    時間: 27-8-2010 22:18

請問還有沒有及如何聯絡 ?
作者: ULTRA2020    時間: 28-8-2010 02:28

引用:
原帖由 mnbvcxz903 於 27-8-2010 22:18 發表 請問還有沒有及如何聯絡 ?

我有當年一套古董海豹版,不過要搵一搵,會有興趣嗎 ?

作者: mnbvcxz903    時間: 28-8-2010 22:13

是否全套齊全?有幾成新?多少錢?
作者: ULTRA2020    時間: 1-9-2010 12:22

引用:
原帖由 mnbvcxz903 於 28-8-2010 22:13 發表 是否全套齊全?有幾成新?多少錢?

比小小時間我,要回舊居搵一搵 ~

因為真的收起了成二十幾年,  海豹版微星好像是9期完的 ~

作者: singingsoul    時間: 1-9-2010 12:54

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 1-9-2010 12:22 發表 比小小時間我,要回舊居搵一搵 ~ 因為真的收起了成二十幾年,  海豹版微星好像是9期完的 ~

10期完的.

作者: ULTRA2020    時間: 1-9-2010 13:01

引用:
原帖由 singingsoul 於 1-9-2010 12:54 發表 10期完的.

魂兄,乜你答我重快過金城兄答我 ~ XD

作者: singingsoul    時間: 1-9-2010 14:29

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 1-9-2010 13:01 發表 魂兄,乜你答我重快過金城兄答我 ~ XD

記得自己之前就save低了金城blog這幅圖在photobucket, 所以可以極速求證囉.
其實我都好有興趣買回這漫畫, 不過未到公開徵求的程度吧了.
看回封面, 我只買過海豹的8,9,10最後三期.

作者: ULTRA2020    時間: 2-9-2010 19:10

引用:
原帖由 mnbvcxz903 於 28-8-2010 22:13 發表 是否全套齊全?有幾成新?多少錢?

已回舊居搵過,相信已被家人掉了...   好可惜幫不到你 ! 

或再幫你問問朋友 ~

作者: ULTRA2020    時間: 2-9-2010 19:26

另外這一套三集 "微星小超人 松本久志" 是什麼版本 ?

作者: Anison    時間: 3-9-2010 08:39

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 2-9-2010 19:26 發表 另外這一套三集 "微星小超人 松本久志" 是什麼版本 ?

是和動畫版同時發行的新漫畫

http://pierrot.jp/title/microman/index.html

作者: 杜劍龍    時間: 3-9-2010 11:48

我舊屋企應該有四至五本海豹版, 我番去搵下先.

再之前既海風(太平洋?)都應該有兩三本, 但我就冇樓主呢套.

樓主呢套好新淨呀, very good!

作者: ULTRA2020    時間: 3-9-2010 12:20

引用:
原帖由 杜劍龍 於 3-9-2010 11:48 發表 我舊屋企應該有四至五本海豹版, 我番去搵下先. 再之前既海風(太平洋?)都應該有兩三本, 但我就冇樓主呢套. 樓主呢套好新淨呀, very good!

樓主呢套可說是全新一樣 ~ 佷難得 ~ !

作者: ULTRA2020    時間: 3-9-2010 12:24

引用:
原帖由 Anison 於 3-9-2010 08:39 發表 是和動畫版同時發行的新漫畫 http://pierrot.jp/title/microman/index.html

唔怪之得D畫風咁現代, 但始終覺得舊版畫風比較正 ~

作者: 亞力    時間: 10-9-2010 12:03

最近要執拾家中雜物, 有機會比床下底大膠箱入面既陳年A-CLUB重見天日. 搵到早期有關微星發展史既一篇文章. 文章來自A-CLUB第3期1986年11月10日號:

在暑假放映的變型金剛可說是Takara商品最成功的一次, 風行美國, 逼使美國要找日本方面製作動畫, 不過叫人發覺到日本玩具業和動漫畫界的互相倚靠, 只是時代不同, 媒介不同. 當年Micro Man的成就不就是最佳的證明?

Micro Man乃源自一些同類的模型, 而Takara推出時, 不單把這玩意出得更精英, 而且有系統, 加上外型設計上美觀, 又有不少兵器附件等, 早已成為一種十分成功的玩具. 加上在講談社TV雜誌中有漫畫連載, 更加相得益彰. Micro Man漫畫由森藤嘉宏繪畫, 內容把這些小超人寫成有生命的, 就以那十厘米高的身軀, 不單和男主角成為好朋友, 還可以使自己縮小成為小超人一般大的縮型人一起與巨大的亞古來亞作戰. 故事中造成真人大的男主角和小型超人的比例, 正好抓著了玩玩具者的心理, 也使得當時講談社還替這玩意搞了個Fan Club, 可見這玩意當年成就實在不少.

就在Micro Man發展的同時, Takara以同一手法, 即玩具加上漫畫, 推出一隻以機械恐龍的玩具, 漫畫則由石川賢及櫻多吾作分別負責, 可惜這次商品推出並不成功, 可能是造型不討好, 可能是連載太短, 又可能是玩具不好玩……

好景不常, 當Micro Man的漫畫連載完畢後, Micro Man的玩具銷路就開始下降, 後來改由秋田的TV雜誌冒險王中連載, 但仍然不行. Takara就不得不另開新路, 於是開另一新系列 Diaclone. Diaclone是一種大約兩厘米的人型玩具, 加上一些戰車基地的玩意; 而且每個人型足底都有磁石, 可吸在基地及戰車內(亞力: 咦, 咁即係日後既美國動畫同玩具系列既”星戰雄師”?! 我記得TVB當年都有播過喎!) 可惜成就不及Micro Man. 於是Takara再重新推出Micro Man, 不單只玩具, 還想推出模型, 不過銷路依然不理想.

不久, 因為超時空要塞的推出, 片中有酷似F-14戰機的機械出玩, 引起一片變型熱潮, 各玩具商紛紛推出可變型玩具, 而Takara便張一些可變型的車, 手槍, 卡式帶等, 都加入Micro Man系列中, 後來銷至美國, 卻又 意外地大受歡迎. 最近在有關方面聯絡下(亞力:我諗文中所講既”有關方面”應該就係美國既玩具商”孩之寶”), 決定拍攝變型金剛. Takara重新組織出品中的變型玩具, 最後成為今日的變型金剛.

而另外現正在(亞力:當時即係1986年)在日本播放中的”變型機械人-古羅雷斯大反擊”, 片中出現的機械則全都是Bandai出品的” 變型機械人”及返新玩具, 如期中有前”太陽戰隊”的戰艦, 成為敵方移動基地, 兩套變片的最大分別只在於贊助商不同罷了.

其實不只Takara出品會以動漫作推廣, 其他公司亦有同樣行動, 如青島文化教材社, 即專出4合1模型那間, 早期曾推出手塚治虫系列的模型. 另外青島間中會出產一些自行創作的模型, 如亞蘭特巨人及宇宙空母紅鷹等(亞力:咦, 唔通係當年無名, 無出動畫有黃色翼做裝飾果個機械人!?). 紅鷹就曾經請了今道英治先生來繪漫畫, 還作了五卷之多, 亦算相當成功.

另一方面, 動畫界亦曾對玩具商有一定的影響, 回想當年超力電磁俠造成合體熱, 玩具推出時何等受歡迎, 只是玩具在設計乃不能百份百的如動畫中所見, (亞力:超合金魂做到啦, 咦家既人太幸福啦) 但造成合體機械人在設計上都要求合理化, 使得玩具商可造出更象樣的玩具(亞力:莫非呢個就係玩具商開始干涉動畫製作既開端?)

作者: singingsoul    時間: 10-9-2010 12:13

引用:
原帖由 亞力 於 10-9-2010 12:03 發表 最近要執拾家中雜物, 有機會比床下底大膠箱入面既陳年A-CLUB重見天日. 搵到早期有關微星發展史既一篇文章. 文章來自A-CLUB第3期1986年11月10日號:   在暑假放映的變型金剛可說是Takara商品最成功的一次, 風行 ...

多謝你那麼好心機打這篇骨灰級數文章. 羨慕有這麼多舊A-Club.

作者: 亞力    時間: 10-9-2010 12:26

唔洗客氣, 都係大家既回憶一部份. 成日希望可以digitiz哂d A-CLUB, 能夠保存呢D珍貴既文獻...不過都係有心無力, 慚愧.
作者: singingsoul    時間: 10-9-2010 12:34

引用:
原帖由 亞力 於 10-9-2010 12:03 發表 最近要執拾家中雜物, 有機會比床下底大膠箱入面既陳年A-CLUB重見天日. 搵到早期有關微星發展史既一篇文章. 文章來自A-CLUB第3期1986年11月10日號:   在暑假放映的變型金剛可說是Takara商品最成功的一次, 風行 ...

其實當中這個流行影響那個的關係, 上文跟事實有DD出入.

即如關於變形那方面, 微星玩具中期就已經致力發展變形的, 不過就係因為一味在玩具範疇裡面大放異彩沒有電視動畫的推波助瀾. 大眾知名度稍欠咁. 那些walkman, 黑豹, P38變長槍又變形等係Macross之前就有的, 不過稍稍後來的超時空要塞變形熱則是借電視力量助本來唔多關事的TAKARA一大把囉. Takara見變形係得wor, 加多幾錢肉緊把自身擅長的貨銷去美國咁解.

我個人經歷是咁的, 當年有個好朋友買盡超合金, 微星, 日本百變雄師Machinerobo, zoids等, 我有得一齊玩所以好清楚當時日本製造的微星玩具高品質. 所以後來美國出變形金剛卡通, 其玩具回流香港, 我係覺得品質降grade好多的, 包裝呀, 膠質呀各樣, 冇晒以往微星版本的精巧過癮. 所以從來沒有給Transformer毒到.

作者: 亞力    時間: 10-9-2010 12:41

如果你講當年既transformer, 同你一樣都無被毒害, 因為技術關係, 當年既玩具產品同電視機入面既造型有太大出入.

反而質素較高既百變雄師就因為低質美國國產動畫既製作而一酬莫展, 要到天威勇士播出先有銷路. 咁講到尾始終都係要同動漫掛鉤先有運行.

作者: singingsoul    時間: 10-9-2010 12:51

引用:
原帖由 亞力 於 10-9-2010 12:41 發表 如果你講當年既transformer, 同你一樣都無被毒害, 因為技術關係, 當年既玩具產品同電視機入面既造型有太大出入. 反而質素較高既百變雄師就因為低質美國國產動畫既製作而一酬莫展, 要到天威勇士播出先有銷路. 咁講到 ...

撇開後來製作的動畫, 只講玩具, 我覺得當年純日製的微星玩具和百變雄師(Machinerobo)都很高質素.
因緣際會, 微星變種成了Transformer到今天有兩套大型荷李活電影全世界都識, 百變雄獅則無甚影縱. 美製的Gobots唔得, 日本天威勇士最紅係個女角, 電視續集即沉. 到近年的新作又好似同老祖宗冇晒關係咁.

作者: 亞力    時間: 10-9-2010 12:54

係呀......都只有transformer跑出. 但似乎takara既得益係遠不及孩之寶.

不過睇返transformer電影同原來既transformer都已經係相去甚遠.

作者: 杜劍龍    時間: 13-9-2010 14:46

嘩! 呢篇古文可以重見天日, 阿力兄功不可抹呀! Thanks!

作者: singingsoul    時間: 17-9-2010 12:30

這個應該都係微星的機械人, 有出玩具的. 圖片取自yahoo拍賣.
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1124986682

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0