標題: Ryuki question~? [打印本頁]

作者: Delight986    時間: 28-4-2008 14:19     標題: Ryuki question~?

Ryuki question~?

你們比較喜歡日版Kamen Rider幪面超人龍騎還是美版龍騎呢~?
日版Kamen Rider幪面超人龍騎

美版龍騎
Kamen Rider Dragon Knight

好像Hollywood星爺拍攝 Dragonball,

美版Godzilla~?
港人,日人都未必接受~!

香港拍攝Cityhunter,港人,日人都未必接受~!

正如香港電視台播放日本動畫特撮,最好以

Language : Only Japanese stereo~!

Subtitle : Traditional Chinese

無須配廣東話,

原汁原味,一樣~!

又可讓小朋友方便學習日語~!

時代要進步~!

不可以再好像以前70年代播放廣東話日本動畫特撮OP/ED~???

現在香港小朋友,國內新移民小朋友學小一種語言都可能會被淘汰讓成跨代貧窮~!!!

為了下一代香港小朋友,國內新移民小朋友前途...

所以最好應該以香港電視台播放日本動畫特撮時,
以Language : Only Japanese stereo~!

Subtitle : Traditional Chinese

作為外國語言Language教材行先比較好些~!

還有為何Hollywood Batman蝙蝠俠之類電影,永遠畀人一種高級電影感覺~?

其中原因可能因為Batman之類電影戲院以Only english Language播放原汁原味關係~!

香港戲院播放Batman之類電影咁耐~?
幾時會播放配音廣東話版Batman電影咁老土畀觀眾睇丫~?
香港土生小朋友,國內新移民小朋友多數入戲院睇Batman時,還不是睇Subtitle : Traditional Chinese嗎~?
就算慢慢聽出只懂得外語10%,起碼對中文字認識更多丫~!

咁出入戲院睇Batman之類電影算不算係屬於immature feel呢~?

但為何日本動畫特撮 Kamen Rider幪面超人配音廣東話電視電影,Kamen rider玩具總永遠畀人immature feel感覺~?

為何睇Kamen Rider已經畀同學,朋友有immature feel感覺呢~?

(尤其某一些香港人普遍總認為睇日本動畫特撮 Kamen Rider係immature feel感覺~?)

咁睇Batman之類電影算不算係屬於immature feel呢又~?

日本人睇日本動畫特撮 Kamen Rider又會否immature feel感覺~?)

Why to belittle the 日本動畫特撮~!!!

如果睇日本動畫特撮 Kamen Rider就是屬於immature feel的話~?

咁又為何外國會拍攝美版龍騎~?
美版Godzilla~呢又?
Hollywood星爺拍攝 Dragonball呢又~???

作者: agito    時間: 22-6-2008 21:35

翻拍有幾何係好的?

作者: 聰洛多薩比    時間: 29-6-2008 08:56

引用:
原帖由 Delight986 於 28-4-2008 14:19 發表 Ryuki question~? 你們比較喜歡日版Kamen Rider幪面超人龍騎還是美版龍騎呢~?日版Kamen Rider幪面超人龍騎http://www.tv-asahi.co.jp/ryuki/character/jinbutsu/images/sam01.jpghttp://web-japan.org/trends0 ...

其實論人物做型...

都係日版既好得多...

劇情上都係好似日版既好過美版...

作者: 超人希卡利    時間: 19-11-2008 07:25

你唔講我都唔知道有美版龍騎呀~
作者: DJ26093072    時間: 6-2-2009 23:48

其實.我覺得要睇原著嘅背景..~

蒙面超人系日本背景.~梗系日本好睇la.~

如果你拿蝙蝠俠果呢俾日本拍..都會覺得好怪啦..

作者: 聰洛多薩比    時間: 7-2-2009 20:55

引用:
原帖由 DJ26093072 於 6-2-2009 23:48 發表 其實.我覺得要睇原著嘅背景..~ 蒙面超人系日本背景.~梗系日本好睇la.~ 如果你拿蝙蝠俠果呢俾日本拍..都會覺得好怪啦..

咁又真係幾多既...

龍珠...蜘蛛俠...

但係就有d片好奇怪...

好似power ranger咁...

反而唔係咁覺得太大差別...

作者: 超人米別斯    時間: 22-3-2009 13:24

唔洗講一定係日版,話時話我好同伴希卡利係咩比人禁言 [ 本帖最後由 超人米別斯 於 28-3-2009 13:28 編輯 ]
作者: Kal-El    時間: 29-3-2009 01:23

對於美版, 我只有4個字可以形容佢, 就係 "慘不忍睹"

作者: zero    時間: 7-10-2009 19:31

作者: actionkamen    時間: 7-10-2009 20:18

引用:
原帖由 zero 於 7-10-2009 19:31 發表

你係咪想講日版呀?

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0