標題: 漫畫店 [打印本頁]

作者: hunghung    時間: 23-4-2008 21:41     標題: 漫畫店

各位old cake,講到港漫,大家記唔記得過去、現在有得賣港漫的地方?有邊間係令你印象難忘?

我記得10年前在葵涌廣場頂樓有一間漫畫店,店主一肥一瘦,有好多港漫,最記得玻璃窗貼上小流氓由第9-數十期,當時覺得好震撼呀!

仲有白田阿鄭生,10多年前搵60-80年代港漫,有邊個未試過搵佢幫手搵書,佢算係相當價廉物美。

我記得以前鴨寮界界邊有個阿伯賣小流氓,有好多舊書、海報等,不過後期有d係假貨或彩色影印本。

以前咁多個的經營風格都不及荃豐角落位個間,有好多舊書,但佢兩公婆d粗口亦都好得人驚!

大家講多d 呀!

作者: 任因玖    時間: 23-4-2008 22:27

引用:
原帖由 hunghung 於 23-4-2008 21:41 發表 各位old cake,講到港漫,大家記唔記得過去、現在有得賣港漫的地方?有邊間係令你印象難忘?   我記得10年前在葵涌廣場頂樓有一間漫畫店,店主一肥一瘦,有好多港漫,最記得玻璃窗貼上小流氓由第9-數十期 ...

我記得當時信和都有一間漫畫店,

有好多小流氓買.

而我比較有印象的漫畫店,

一定係"大有商場"的"天龍".

作者: akaichoi    時間: 24-4-2008 00:21

引用:
原帖由 任因玖 於 23-4-2008 22:27 發表   我記得當時信和都有一間漫畫店, 有好多小流氓買. 而我比較有印象的漫畫店, 一定係"大有商場"的"天龍".

我主要都係見到價o岩先買

都唔理佢咩地方了.........

最筍都係細個時候住屋村時,時常有人把舊書放在地下賣,一般都好新.只售0.5毛一本(80年代左右)

ps:當年我如常的去幫阿婆買舊書,買左一本之後比錢,因為同阿婆有一段距離,所以飛左個5毛比阿婆,見阿婆伸手接錢時右手手指無哂,(可能係工傷關係)

阿婆接唔到,我當時覺得好侮辱佢,我同阿婆講左好多聲對唔住,到依家都仲記得!對唔住呀,阿婆,我無心架~

作者: hunghung    時間: 24-4-2008 17:22

我記得10幾年前在旺角德發商場開左一間懷舊店,有很多舊物,包括舊漫畫、唱片、玩具等,果d小流氓,放係櫥窗內,見到都流口水...

作者: 幻之聖騎士    時間: 25-4-2008 14:24

引用:
原帖由 hunghung 於 23-4-2008 21:41 發表 各位old cake,講到港漫,大家記唔記得過去、現在有得賣港漫的地方?有邊間係令你印象難忘?   我記得10年前在葵涌廣場頂樓有一間漫畫店,店主一肥一瘦,有好多港漫,最記得玻璃窗貼上小流氓由第9-數十期 ...

如果你問我,咁一定係推介"意念書閣"啦,租借台灣既海盜版漫畫,八十年代末期到九十年代初,當然最輝煌既87-90年,之後隨住漫畫版權係香港抬頭,bye bye囉。

作者: singingsoul    時間: 24-6-2008 11:52

引用:
原帖由 hunghung 於 24-4-2008 17:22 發表 我記得10幾年前在旺角德發商場開左一間懷舊店,有很多舊物,包括舊漫畫、唱片、玩具等,果d小流氓,放係櫥窗內,見到都流口水...

那間應該是盧子英開的。叫Time Machine.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0