標題: 現在他們在那 ?? [打印本頁]

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 3-4-2008 09:55     標題: 現在他們在那 ??

祁文傑, 張萬有, 毛明威, 程浩...

Any brother where are they now ?

作者: ar_woo    時間: 3-4-2008 10:37

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 3-4-2008 09:55 發表 祁文傑, 張萬有, 毛明威, 程浩... Any brother where are they now ?  

據聞毛明威 (游生) 做咗懷舊玩具鋪老板, 响油麻地, 灣仔都有分店

作者: George    時間: 3-4-2008 13:12

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 3-4-2008 09:55 發表 祁文傑, 張萬有, 毛明威, 程浩... Any brother where are they now ?  

祁文傑自從與黃玉郎反面後,已不知去向,只知佢大把錢,如可以平淡生活,呢世唔休,最怕佢仍風流,D"水"比女滾唒.

張萬有 drove his motor cycle and collided with a vehichle. Then he suffered from personal injury and had commenced a legal proceedings against the vehicle driver for a common law claims of $10 million.  Cheung Man Yau alleged that he was a famous comic writer and he failed to draw any comic after the accident and he claimed that he had lost his earning power.  It was heard that the case has been settled but no idea for how much had been compensated.

For Mo Ming Wai,  he opened two toy shops and had entirely left the comic field.

Jademan Wong has once mentioned that his three students betrayed him but was it the true?

作者: 奇俠2007    時間: 4-4-2008 01:23

引用:
原帖由 ar_woo 於 3-4-2008 10:37 發表   據聞毛明威 (游生) 做咗懷舊玩具鋪老板, 响油麻地, 灣仔都有分店

早排經朋友穿針引線.同毛名威食左餐晚飯

作者: ar_woo    時間: 4-4-2008 01:29

引用:
原帖由 奇俠2007 於 4-4-2008 01:23 發表   早排經朋友穿針引線.同毛名威食左餐晚飯

interesting! pls call me next time to join!

How many toys did you have to buy to have such an honor   Just kidding

作者: 奇俠2007    時間: 4-4-2008 01:33

引用:
原帖由 ar_woo 於 4-4-2008 01:29 發表   interesting! pls call me next time to join!   How many toys did you have to buy to have such an honor   Just kidding

WOO打算收購懷古所有玩具

作者: ar_woo    時間: 4-4-2008 01:44

引用:
原帖由 奇俠2007 於 4-4-2008 01:33 發表   WOO打算收購懷古所有玩具    

I'm not as rich as you are

作者: 奇俠2007    時間: 4-4-2008 01:46

引用:
原帖由 ar_woo 於 4-4-2008 01:44 發表   I'm not as rich as you are

WOO禮拜6下午有冇時間 不如食個HIGHT TEA

作者: ar_woo    時間: 4-4-2008 01:51

引用:
原帖由 奇俠2007 於 4-4-2008 01:46 發表   WOO禮拜6下午有冇時間 不如食個HIGHT TEA

好呀!

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 4-4-2008 05:50

引用:
原帖由 ar_woo 於 4-4-2008 01:51 發表   好呀!
can i join...don't worry about my travling...my good friends ultraman can bring me to Hong Kong in the the morning  in few minutes and then zoon me back to the USA after the party...
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 4-4-2008 05:51

引用:
原帖由 George 於 3-4-2008 13:12 發表   祁文傑自從與黃玉郎反面後,已不知去向,只知佢大把錢,如可以平淡生活,呢世唔休,最怕佢仍風流,D"水"比女滾唒.   張萬有 drove his motor cycle and collided with a vehichle. Then he suffere ...

Why 祁文傑與黃玉郎反面 ?  I never heard about this when i was in HKG back to 1980..

作者: 聰洛多薩比    時間: 4-4-2008 13:25

引用:
原帖由 奇俠2007 於 4-4-2008 01:46 發表   WOO禮拜6下午有冇時間 不如食個HIGHT TEA

仲HIGHT TEA添呀...

真係富有啫...

黃生同大弟子真係反左面...

雜誌都有講...

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 5-4-2008 09:16

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 4-4-2008 13:25 發表 仲HIGHT TEA添呀... 真係富有啫...   黃生同大弟子真係反左面... 雜誌都有講...
真是作反
作者: 聰洛多薩比    時間: 6-4-2008 18:17

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 5-4-2008 09:16 發表 真是作反

呢件事好似係因為黃生成立左玉皇朝之後...1998年兩師徒決裂...

(以下取自完全黃玉郎大圖鑑...唔好意思呀...ivanhoyc大哥... )

怒炒祁文杰事件: 跟隨黃玉郎三十多年的大徒弟--祁文杰,60年代時由于乃黃玉郎包租婆之子,近水樓臺兼有畫畫天份而被黃玉郎納入門下,成為首位漫畫助理。 後來黃玉郎事業成功,祁文杰更進一步成為其得力左右手,協助黃玉郎一步步的打下浩瀚的〈玉郎帝國〉江山。 〈玉郎機構〉于1986年成為全世界第一間上市的漫畫公司。然而88年的一場股災以及商敵的敵意收購戰令黃玉郎琅璫入獄。 獄中的黃玉郎并沒有放棄他的漫畫王國夢,在服刑時和在當時在〈文化傳信〉任職的祁文杰里應外合,策劃着出獄後東山復出的計劃。祁文杰在黃玉郎即將出獄前不久,成功招攬了一大批當時漫畫界的頂尖精英 ,(計有許景琛及邱福龍等)使到黃玉郎獲釋後成立的〈玉皇朝出版集團有限公司〉在很短的時間內便占有很大的一片漫畫市場。祁文杰 在舊東家獲知他將協助黃玉郎東山復出時,曾開出了豐厚薪酬條件,希望挽留他,但是他卻更是寧可放棄〈文化傳信〉高官厚祿、高薪留職的誘惑而選擇在外為黃玉郎復出而部署半年 ,師徒情深一時傳為假話。 但是一踏入21世紀,祁文杰卻因為功高蓋主,民意大失,而被主席黃玉郎乘他遠游泰國之時,將他開除。冰凍三尺,非一日之寒,當然當中內幕絕不是我們行外人可以了解的。

仲有呢...傳聞因為祈文傑爛賭喎...又話佢炒股票呀...又話佢管理不善呀咁囉...

講起玉郎既發燒級fans...一定係ivanhoyc大哥...

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=7617&extra=page%3D1

(以下取自維基百科)

1998年,黃玉郎解僱祁文傑,並辭退徐大寶嚴志超﹔公司上下經過多個月來的內部改革和準備後,「神兵玄奇」正式推出。果然,「神兵玄奇」大收旺場,它在一片不景氣的漫畫市場中帶來新希望﹔甚至後來的「天子傳奇 肆」也得到甚佳的口碑。

2008年, 邱福龍在《新著龍虎門前傳-火雲邪神》一書結尾時宣佈離開玉皇朝, 自組個人工作室, 但仍舊與玉皇朝保持合作關係:http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=6839&extra=page%3D2

作者: akaichoi    時間: 6-4-2008 20:21

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 6-4-2008 18:17 發表 呢件事好似係因為黃生成立左玉皇朝之後...1998年兩師徒決裂... (以下取自完全黃玉郎大圖鑑...唔好意思呀...ivanhoyc大哥... ) 怒炒祁文杰事件: 跟隨黃玉郎三十多年的大徒弟--祁文杰,60年代時由于乃黃玉郎 ...

功高蓋主?

文中呢一句好好笑

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 7-4-2008 05:46

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 6-4-2008 18:17 發表 呢件事好似係因為黃生成立左玉皇朝之後...1998年兩師徒決裂... (以下取自完全黃玉郎大圖鑑...唔好意思呀...ivanhoyc大哥... ) 怒炒祁文杰事件: 跟隨黃玉郎三十多年的大徒弟--祁文杰,60年代時由于乃黃玉郎 ...
過橋抽扳....就真
作者: 聰洛多薩比    時間: 7-4-2008 17:59

引用:
原帖由 akaichoi 於 6-4-2008 20:21 發表   功高蓋主?   文中呢一句好好笑

點解好笑呀???

作者: akaichoi    時間: 8-4-2008 00:13

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 7-4-2008 17:59 發表 點解好笑呀???

佢有過咩功勞?

作者: 聰洛多薩比    時間: 8-4-2008 00:29

引用:
原帖由 akaichoi 於 8-4-2008 00:13 發表   佢有過咩功勞?

有無功勞都唔清楚...

可能當時佢既功勞係向佢既行政管理上啦...

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 9-4-2008 00:40

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 8-4-2008 00:29 發表 有無功勞都唔清楚... 可能當時佢既功勞係向佢既行政管理上啦...
he is a bad person...
作者: AmuroLee    時間: 7-10-2008 06:49

引用:
原帖由 ar_woo 於 03/04/2008 10:37 發表   據聞毛明威 (游生) 做鷖h舊玩具鋪老板, 鄋o麻地, 灣仔都有分店

咁我真係有眼不識泰山,成日經過懷古閣,如果咁盚C生睇舖儭隉A都會冋佢吹下水,原來佢大有來頭。

作者: ray375    時間: 7-10-2008 10:47

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 7-4-2008 05:46 AM 發表 過橋抽扳....就真

唔好咁講. 好多嘢我哋唔知. 當年口水團長離開 FC 時. 都被視作反骨仔.

作者: maymay    時間: 13-7-2011 10:04

溫兆倫 (同柏安妮拍電影[我願意]果個) ?

作者: aeug    時間: 13-7-2011 21:59

引用:
原帖由 maymay 於 13-7-2011 10:04 發表 溫兆倫 (同柏安妮拍電影[我願意]果個) 呢?

溫韋倫?

作者: billy_silly    時間: 13-7-2011 23:01

引用:
原帖由 aeug 於 13-7-2011 21:59 發表   溫韋倫?
呢条問題等我代呀may may兄答啦~溫紹倫拍呢套由佢師父投資既電影之時,由於吾想同DJ溫兆麟撞名咪改左叫溫韋倫囉~
作者: frankie    時間: 14-7-2011 01:29

""然而88年的一場股災以及商敵的敵意收購戰令黃玉郎琅璫入獄""
乜股災同敵意收購會引致"琅璫入獄" 好似有d重點野冇講woo..

點唔着都好 等得你出獄 放棄高薪厚職 肯同你由頭開始嘅人 有幾多個人?
成日開口埋口講d乜乜入室弟子 大弟子 、二弟子 ...最後一個"炒"字

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0