標題: 大逃亡(龍虎榜) [打印本頁]

作者: akaichoi    時間: 26-2-2008 10:56     標題: 大逃亡(龍虎榜)

主演:史提夫麥昆,占士加班納

呢套野講逃亡既,唔知有無人睇過?

不過真你好好睇,就算依家睇都唔覺老套.

仲有一個問題,到底呢套野係叫"大逃亡"定係"龍虎榜"呢????

作者: fivefive55    時間: 15-3-2008 01:10

我剛剛睇完.....真系好正.....以真事改編...

其實管理戰俘營個德軍長官都不是哀人.....班戰俘逃走,捉返都只系監禁....他尊重軍人職責....

反而秘密警察就無人性.....

香港上畫是用龍虎榜.....後來出台灣碟用大逃亡...

作者: akaichoi    時間: 15-3-2008 10:26

引用:
原帖由 fivefive55 於 15-3-2008 01:10 發表 我剛剛睇完.....真系好正.....以真事改編... 其實管理戰俘營個德軍長官都不是哀人.....班戰俘逃走,捉返都只系監禁....他尊重軍人職責.... 反而秘密警察就無人性..... 香港上畫是用龍虎榜.....後來出台灣碟用 ...

原來龍虎榜同大逃亡係咁既~~~~~~~

最尾電單車飛鐵絲網果度,主角好似特突去學左好耐飛車來拍呢套戲

作者: fivefive55    時間: 15-3-2008 12:09

電單車個幕真系可惜....他差少少就過到瑞士....

不過套戲最悲壯是計劃逃亡個長官,一直以為德軍或秘密警察只系捉返他們回戰俘營.

點知秘密警察捉返他們五十人就暗地鎗殺....

香港譯作龍虎榜另一意思是套戲勁多明星演出來吸引眾觀入場...套戲又真系粒粒巨星...好難拍返咁做戲...

台灣用大逃亡是照英文直譯...

戰俘營個看守士兵都幾可笑....跟戰俘咁friend....他見到人家的奶油,咖啡及食物,兩對眼發光....可想他的待遇重低過戰俘....

後來他重無啦啦比對方偷佐錢包,又要幫對方找相機....

其實管理戰俘營個德軍軍官都不差....每次戰俘逃走,捉返都只系困禁多天作懲罪...

作者: akaichoi    時間: 15-3-2008 22:45

引用:
原帖由 fivefive55 於 15-3-2008 12:09 發表 電單車個幕真系可惜....他差少少就過到瑞士.... 不過套戲最悲壯是計劃逃亡個長官,一直以為德軍或秘密警察只系捉返他們回戰俘營. 點知秘密警察捉返他們五十人就暗地鎗殺....   香港譯作龍虎榜另一意思是 ...

粒粒巨星可以同碧血長天比~

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=7805&extra=page%3D1

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0