標題: 冇得救!無知少女一萬蚊的電話費 [打印本頁]

作者: 高立    時間: 28-12-2007 10:29     標題: 冇得救!無知少女一萬蚊的電話費

冇得救!無知少女一萬蚊的電話費!    做父母可以點教下一代呢 ? 

http://www.esnips.com/doc/f7fdf364-aa7b-43eb-85c8-171b90b9c2a1/hkphonegirl

作者: 聰洛多薩比    時間: 28-12-2007 11:15

聽過喇...

比條link你地丫...

http://evchk.wikia.com/wiki/%E6%B8%AF%E5%A5%B3#.E4.B8.80.E8.90.AC.E5.85.83.E9.9B.BB.E8.A9.B1.E8.B2.BB.E5.92.8C.E5.90.8D.E7.89.8C.E6.89.8B.E8.A2.8B.E7.9A.84.E5.8D.81.E5.A4.9A.E6.AD.B2.E6.B8.AF.E5.A5.B3

都係講呢件事...

作者: 聰洛多薩比    時間: 28-12-2007 11:23

其實真係好可怕...

而家d女仔...

唔怪得d男仔話...女仔好高竇...女仔好可怕...

而d女仔就話...男仔低學歷...男仔好廢...

其實係物質主義催生咁既社會出黎...

尤其是係香港既金錢至上社會...

真係搞到我好煩...

個個都爾虞我詐咁...

作者: 任因玖    時間: 28-12-2007 11:26

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 28-12-2007 11:23 發表 其實真係好可怕... 而家d女仔... 唔怪得d男仔話...女仔好高竇...女仔好可怕... 而d女仔就話...男仔低學歷...男仔好廢... 其實係物質主義催生咁既社會出黎... 尤其是係香港既金錢至上社會... 真係搞到我好 ...

其實錢真係可以改變所有?????

人生目標在何呢?

作者: 999    時間: 28-12-2007 11:50

引用:
原帖由 任因玖 於 28-12-2007 11:26 發表     其實錢真係可以改變所有????? 人生目標在何呢?

希爾頓老細情願將遺產損給慈善机構也不給他敗家孫女,..........我記得佢孫女話過:人生已經沒有目標了!

作者: 聰洛多薩比    時間: 28-12-2007 11:52

錢...

如果無正確既理念...

係會令人腐化...

唉...

作者: 超人兄弟    時間: 28-12-2007 14:56

其實好多時都見到o的女仔搭長途又好短途又好都隋磾茪漺ㄨq話由上車傾到落車...,

又唔知自己大聲講大聲笑...你勁啤住佢...,佢都唔會理你

其實好影o向其他乘客o架o麻~~o矣...真係

香港o的德育真係好差!!悲哀!!

作者: 高立    時間: 28-12-2007 16:05

我都因工事傾過較長時間嘅手提電話 (其實約 20~30 分鐘 !  ) , 講完覺得耳仔有一下好似針拮咁, 唔係好舒服, 所以盡量都唔會講好耐手提電話.

但見 d 靚仔 / 妹, 經常用手機"煲粥", 真係有冇咁多嘢講呀 !

作者: adamying    時間: 28-12-2007 16:11

俾我有咁樣仔女, 我會一手練死佢.....  一了百了

作者: 超人兄弟    時間: 28-12-2007 19:00

引用:
原帖由 高立 於 28-12-2007 16:05 發表 我都因工事傾過較長時間鴾漺ㄨq話 (其實約 20~30 分鐘 !  ) , 講完覺得耳仔有一下好似針拮咁, 唔係好舒服, 所以盡量都唔會講好耐手提電話.   但見 d 靚仔 / 妹, 經常用手機"煲粥", 真係有冇 ...

其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~

不過做o野工作冇辦法o拉....

作者: 超人兄弟    時間: 28-12-2007 19:02

引用:
原帖由 adamying 於 28-12-2007 16:11 發表 俾我有咁樣仔女, 我會一手練死佢.....  一了百了

最慘而家o的細路仔/女唔受教...認為自己好醒好識o野...又偏激!!

作者: ar_woo    時間: 28-12-2007 19:44

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:00 發表     其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~ 不過做o野工作冇辦法o拉....

Yes, so I always use "hand-free"...

作者: 阿誠    時間: 28-12-2007 20:01

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:00 發表 其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~ 不過做o野工作冇辦法o拉....

唔知係咪心理作用...近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服(因為研究指果時既輻射量較高)
引用:
原帖由 ar_woo 於 28-12-2007 19:44 發表 Yes, so I always use "hand-free"...

對呢~每次見你都是呢

作者: 超人兄弟    時間: 28-12-2007 20:09

引用:
原帖由 阿誠 於 28-12-2007 20:01 發表 唔知係咪心理作用...近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服(因為研究指果時既輻射量較高)對呢~每次見你都是呢

引用:
近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服

yes !所以其實而家o的電話顯示屏當你打電話時會顯示通了還是不通...這レ放在耳邊接聽!!

作者: 奪命金    時間: 29-12-2007 12:06

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:02 發表   最慘而家o的細路仔/女唔受教...認為自己好醒好識o野...又偏激!!

依家d細路係被過份溺愛,好似仲惡過d成年人,前排子咁,有個呀媽只用衫架打仔,個不肖子竟報警拉自己老母,而這件事只屬冰山一角,現今的社會唔會接受父母和師長用舊方式管教子女,做家長如管教上行為略激,就獨犯虐兒罪,打又唔得,責駡又話傷害心靈,久而久之,新一代的細路變得不明事理,總之自己喜歡就去做,但最終他們的行為只會為父母招徠不善管教子女的詬病。我還記得以前做細路果陣,莫說父母管教嚴謹,就連老師也惡得不堪,課堂中稍有差池,就随手執樣間尺也好,球拍也好就重執一鑊,回家若給爸媽知道被老師責罰,又随即執多劑以儆效尤,雖然呢種打教方式好似好唔文明,但其實透過如此的家校合作,又可教出好材料來。今時今日,有做教師的朋友訴苦,莫說體罰,就連基本的罰企和罰抄都不獲校方認同,而做老師的只會把學生當成國家一級受保護動物般看待,最重要無驚無險有糧出,懶理得其他,反正是人家的子女。雖然我覺得我呢位朋友對她的工作有點不負責,但想深一層如果社會和法理唔支持他們,又是不是她的錯呢!

作者: 聰洛多薩比    時間: 29-12-2007 12:21

有幾多個人會好似我地呢班老餅人咁識諗丫...

唉...

思想成熟都好...

都會有反叛既時候...

我就做人地老公喇...

真係好驚自己生左個仔會唔聽教...

作者: 超人兄弟    時間: 29-12-2007 16:09

引用:
原帖由 奪命金 於 29-12-2007 12:06 發表   依家d細路係被過份溺愛,好似仲惡過d成年人,前排子咁,有個呀媽只用衫架打仔,個不肖子竟報警拉自己老母,而這件事只屬冰山一角,現今的社會唔會接受父母和師長用舊方式管教子女,做家長如管教上行 ...

同意! 奪命金兄..!

我覺得完全是家教問題...,新一代的父母' 塚 ' 壞了自己的兒女...更不灌輸正確知識..久而久之就.....

好似好多時我搭地鐵...明明個大人排我後面幾個...但他叫他8-10 歲的兒子上前霸位..侍一開地鐵門個細路一支箭}入去霸幾個位 (用二手按住位)....你話..,這些人點可做人父母??! 做父母最緊要是身教,是o麻!...o矣...簡真冇資格...人格無存遭人家睇唔起而不自知 ...或者佢懶得理你!!

作者: 超人兄弟    時間: 29-12-2007 16:14

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 29-12-2007 12:21 發表 有幾多個人會好似我地呢班老餅人咁識諗丫... 唉... 思想成熟都好... 都會有反叛既時候... 我就做人地老公喇... 真係好驚自己生左個仔會唔聽教...

我個人認為最緊要經常跟他講正確道理...形成好朋友般..,嚴的時候要認真嚴..輕鬆玩要時也要從龐指正..灌輸正確知識給他

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-12-2007 00:20

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-12-2007 16:14 發表     我個人認為最緊要經常跟他講正確道理...形成好朋友般..,嚴的時候要認真嚴..輕鬆玩要時也要從龐指正..灌輸正確知識給他

咁你呢???超人大哥...

你都係咁教你既仔女架???

作者: 超人兄弟    時間: 30-12-2007 16:42

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 00:20 發表 咁你呢???超人大哥... 你都係咁教你既仔女架???

小弟末有 但我一向都有o甘o既觀念..!( 我老豆老媽一向都o甘教我...,好幸運地有此父母   )

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-12-2007 17:45

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-12-2007 16:42 發表     小弟末有 但我一向都有o甘o既觀念..!( 我老豆老媽一向都o甘教我...,好幸運地有此父母   )

哦...咁超人大哥你都結左婚架喇???

作者: 超人兄弟    時間: 30-12-2007 18:02

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 17:45 發表 哦...咁超人大哥你都結左婚架喇???

末o架..我都想~~ 我o尼種電車男冇人o孔o架... 有好介紹??!

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-12-2007 18:07

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-12-2007 18:02 發表     末o架..我都想~~ 我o尼種電車男冇人o孔o架... 有好介紹??!

典解既??????????????

你都係電車男呀...

咁我就一定係毒男喇...

skpb 老餅三小花應該會有好介紹架喎...

我就淨係識埋d妹妹仔...

十八廿二咁咋...

思想都未成熟既...

不過你有無興趣丫???

作者: 超人兄弟    時間: 30-12-2007 18:13

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 18:07 發表 典解既?????????????? 你都係電車男呀... 咁我就一定係毒男喇...   skpb 老餅三小花應該會有好介紹架喎... 我就淨係識埋d妹妹仔... 十八廿二咁咋... 思想都未成熟既... 不過你有無興趣丫???

引用:

我就淨係識埋d妹妹仔...

十八廿二咁咋...

Wow...有十八廿二o既妹妹仔o牙... 我...我..認為年齡唔係問題o黎... ..思想夾就得gala....

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-12-2007 18:24

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-12-2007 18:13 發表     Wow...有十八廿二o既妹妹仔o牙... 我...我..認為年齡唔係問題o黎... ..思想夾就得gala....

你睇埋我下面個句...

思想都唔成熟既...

容乜易你識到一個好似呢個咁...

成萬蚊電話費架????????????????

到時你就慘...

作者: 超人兄弟    時間: 30-12-2007 18:35

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 18:24 發表 你睇埋我下面個句... 思想都唔成熟既...   容乜易你識到一個好似呢個咁... 成萬蚊電話費架???????????????? 到時你就慘...

o合...o合...o甘又係!! 到時一齊 dinner 佢剩係o向度講電話一路食一路傾到埋單.. 笑死鵝

作者: 聰洛多薩比    時間: 30-12-2007 19:01

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-12-2007 18:35 發表   o合...o合...o甘又係!! 到時一齊 dinner 佢剩係o向度講電話一路食一路傾到埋單.. 笑死鵝

不過香港既女士們都有唔少都係向錢看...

不如超人大哥返大陸娶妻好過喇...

賢良淑德...

又識煮飯洗衫...

外表又唔差...

又識氹你同善解人意既...

大把都有得你揀呀...

作者: 超人兄弟    時間: 30-12-2007 22:13

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 19:01 發表 不過香港既女士們都有唔少都係向錢看... 不如超人大哥返大陸娶妻好過喇... 賢良淑德... 又識煮飯洗衫... 外表又唔差... 又識息A同善解人意既...   大把都有得你揀呀...

引用:
香港既女士們都有唔少都係向錢看...

絕對同意!重 hill C 到死!!

o甘大陸又真係幾多女仔揀o既..,不過分隔二地(hk & mainland)各自成長,大家生活習慣,思想,環境因素唔同...等

你上去找她時表面上她好似好好的..,但實際上可能..... ( who knows )

她也可能利用你香港的身份跟你結婚...跟著落到香港後便再找目標....,在香港很多這些 case 的...,感覺好她們好假!!so i don't bellieve mainland girl...

當然不是全部大陸女性是這樣...( i wish )

作者: 超能電子男    時間: 31-12-2007 01:11

所以我就選擇單身好過,唔使煩
作者: 超人兄弟    時間: 31-12-2007 10:02

引用:
原帖由 超能電子男 於 31-12-2007 01:11 發表 所以我就選擇單身好過,唔使煩

超能電子男兄..,o甘又唔好~其實有個伴係好o的o既...起碼互相比到動力對方!

隨緣 lor...有機會o岩o既就去馬!!

作者: 超能電子男    時間: 31-12-2007 22:49

引用:
原帖由 超人兄弟 於 31-12-2007 10:02 發表     超能電子男兄..,o甘又唔好~其實有個伴係好o的o既...起碼互相比到動力對方! 隨緣 lor...有機會o岩o既就去馬!!
我本來一年前有既,不過因為性格不合,同埋我要求好高同非常嚴格,所以就分開左!
作者: 超人兄弟    時間: 1-1-2008 21:17

引用:
原帖由 超能電子男 於 31-12-2007 22:49 發表 我本來一年前有既,不過因為性格不合,同埋我要求好高同非常嚴格,所以就分開左!

性格不合.就要睇o下愛有幾多o拉...如果係好愛就要相就o下lu....真係相就唔到就要無奈地分開gala...(起碼自己盡o左力)

以上係個人見解..如有類同,實屬抄襲

作者: 超能電子男    時間: 2-1-2008 00:14

引用:
原帖由 超人兄弟 於 1-1-2008 21:17 發表     性格不合.就要睇o下愛有幾多o拉...如果係好愛就要相就o下lu....真係相就唔到就要無奈地分開gala...(起碼自己盡o左力) 以上係個人見解..如有類同,實屬抄襲
唔好意思,超人大哥莫非你經歷過?
作者: 超人兄弟    時間: 2-1-2008 10:48

引用:
原帖由 超能電子男 於 2-1-2008 00:14 發表 唔好意思,超人大哥莫非你經歷過?

引用:
原帖由 超人兄弟 於 1-1-2008 21:17 發表    以上係個人見解..如有類同,實屬抄襲

o甘當然係抄襲本人親身經歷o拉...!!愛可以cover到與否..?就要取捨o下對方優點多亦或缺點多o拉....

作者: ABOY    時間: 17-6-2008 02:54

引用:
原帖由 高立 於 28-12-2007 10:29 AM 發表 冇得救!無知少女一萬蚊的電話費!    做父母可以點教下一代呢 ?      http://www.esnips.com/doc/f7fdf364-aa7b-43eb-85c8-171b90b9c2a1/hkphonegirl      

一萬元電話費和名牌手袋的十多歲港女

2007年2月22日於新城娛樂台《新香蕉俱樂部》節目中,16歲少 蚊蚊於節目中說她自己交一萬元電話費。主持覺得很怪。於是問她的情況 。她說那些電話費父母不肯為她交,於是便找她姨姨幫助。但要她還清有關款項,她就去問主持那裡有工作。 其後,主持又問蚊蚊的學歷問題。她說自己曾經中二留過級,轉校讀中三便十名內。主持就勸她努力讀書,將來找到好工作。當主持問及她的家庭狀況時,她說過有關家境。主持就問如果父母沒有工作又怎樣,蚊蚊就怪她父母。她又說寧願要名牌,都不去把名牌變賣。她認為她的朋友都用GUCCI,如果變賣就不能在朋友前炫耀。主持人責罵她有關行為,她就沒有悔意地回應。而且,她自己嘴邊經常說「吓」和「囉」這些字眼。最後,說到感情問題。因為她爆粗關係,主持都最終忍不住要斷線。事後,蚊蚊事跡在各大論壇成為話題。3月21日,蘋果日報更將此事刊登。

港女生便宜仔屈人養終極CASE

Original Message From: "Liar大話精"
Newsgroups: 3talk.joke
Sent: Wednesday, February 21, 2007 6:11 PM
Subject: 港女生便宜仔屈人養終極case

我最近聽回來一個case,主角大家都識,但唔好問我點知,信就信,唔信就算。話說唱'其實我芥菜'的'大風',前幾年嫁到有錢仔。但近年生左女話個有錢仔唔理佢,又唔肯同佢離婚。內情原來係咁。個有錢仔大家睇佢個樣都唔慌精明。咁'大風'痴埋佢度,佢好鍾意'大風',又以為大風好鍾意佢,於是o拿o拿淋同佢結婚。點知生左個女出來,一o的都唔似佢。佢開初因為好鍾意'大風',無理到。但佢老豆老母驚同人養便宜孫,逼佢驗DNA,嘈得多去驗啦,一驗之下,原來唔係佢。

'大風'表現左一般港女心態,可以俾唔鍾意O既人砌,但一定接受唔到同唔鍾意O既人生仔。佢如意算盤係,如果幫鍾意O既人生左個仔,接手埋人地身家...

有錢仔知道後好嬲,理都唔理佢,由佢兩母女自生自滅。'大風'仲妄想真係幫佢生個仔,去綁返住個金龜。點知有錢仔咩機會都唔畀佢,又拖住佢唔同佢離婚...呢個CASE睇到,港女真係幾可怕。一條橡筋告上訓導 [28]

激到你爆,24歲大學生讀屎片

今早去街買o野,無帶遮,企埋一邊避雨,身邊有一個著清潔工人衣服o既太太o係度,當時佢接到一個電話,聽到佢話:「你幫我打返屋企喇,我打返去無用架,佢都五日無睬我喇。」,我望一望個太太,個太太就開始訴苦喇。

佢話係個仔打電話俾佢,依家落大雨,要關好窗,但係佢出左來買飯,所以叫個仔打電話返屋企,叫個二家姐關,因為個二家姐係唔接阿媽電話o既。原來唔睬呢個太太五日o既人,係佢第二個女,係家中唯一一個大學生。

呢個女今年二十四歲,自從讀大學以來,就當阿媽係工人,大家姐同細佬都出來搵食,兩個人供埋佢讀書,阿媽出來做清潔工,有時好晏收工,大女同細仔都會叫阿媽唔好煮飯,唔洗咁辛苦,佢地求其食個麵就得,但係呢個大學生呢,底褲都唔洗一條,咁大個女,家務唔會做,成個大帝,只有去街先會叫"阿媽"一聲,但係唔係好事喎,帶阿媽去買名牌,鞋要五舊,袋又五舊,樣樣都要有牌子,但係呢位太太做外判清潔工,一個鐘先得十幾廿蚊。

阿媽煮飯,佢會話:「我無胃口,我要食粥。」,then阿媽就話叫外賣俾佢,佢話:「我要你煮。」,完全唔體諒阿媽工作返來已好累,仲話「依家做咩,我係唯一一個讀到書,你咁對我,我到時搵到錢都唔會養你,你唔好唔記得你以後要靠我。」

究竟因咩事,佢嬲左阿媽五日呢?原來就係佢今年畢業喇,佢話唔會出去搵o野做,要佢阿媽同佢還晒d錢先,佢先會去搵o野做,因為佢唔想出去做o野,一邊要還債,自己無得洗喎。呢個太太經過同朋友及親友商量,就唔幫佢還錢,所以,呢個女就五日都無睬阿媽喇。[29]

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 17-6-2008 03:03

引用:
原帖由 ABOY 於 17-6-2008 02:54 發表   一萬元電話費和名牌手袋的十多歲港女 2007年2月22日於新城娛樂台《新香蕉俱樂部》節目中,16歲少 蚊蚊於節目中說她自己交一萬元電話費。主持覺得很怪。於是問她的情況 。她說那些電話費父母不肯為她 ...
What s sadsituation in today's society ...
作者: VJHI    時間: 22-6-2008 19:33

引用:
原帖由 ABOY 於 17-6-2008 02:54 發表   一萬元電話費和名牌手袋的十多歲港女 2007年2月22日於新城娛樂台《新香蕉俱樂部》節目中,16歲少 蚊蚊於節目中說她自己交一萬元電話費。主持覺得很怪。於是問她的情況 。她說那些電話費父母不肯為她 ...

wa!oh my god!!why now'syoung people is very瘋狂 if i am her brother i must 打佢

作者: 聰洛多薩比    時間: 23-6-2008 19:22

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-1-2008 10:48 發表     o甘當然係抄襲本人親身經歷o拉...!!愛可以cover到與否..?就要取捨o下對方優點多亦或缺點多o拉....

超人大哥...多謝你既咭片哦...

希望你早日搵返個超人大嫂啦...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0