標題: 東漢末年如果無劉備係咪會好D [打印本頁]

作者: KEROROGUNSO8    時間: 9-9-2007 19:57     標題: 東漢末年如果無劉備係咪會好D

有好多史學家懷疑劉備係咪真係劉漢皇族,其自立可能想成為皇帝,如果無咗佢,可能無三國鼎立。由得曹操這個丞相一直當權,直至漢室恢復正軌,由後來的獻帝來執政,曹操輔助之,中國的發展可能會更好,大家點睇?

作者: TIP    時間: 10-9-2007 14:10

就算沒有劉備,曹操這個丞相都是對漢室虎視眈眈,漢室遲早都給曹操奪去

作者: 矢作省吾    時間: 13-9-2007 14:45

先唔講「劉備」好唔好, 小弟只覺得佢埋個人對社會係全無貢獻, 唔似「曹操」創立屯田、罷免貪官、禁制迷信, 對恢復社會經濟同秩序有重大既貢獻。
作者: 矢作省吾    時間: 25-9-2007 12:10

爛仔屠夫通輯犯 ~ 埋個組合點睇都似食大茶飯多過救國救民!
作者: KEROROGUNSO8    時間: 1-10-2007 22:38

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-9-2007 12:10 發表 爛仔、屠夫、通輯犯 ~ 埋個組合點睇都似食大茶飯多過救國救民!

你說得對,你看看,曹魏政權的曹氏三父子,曹操、曹丕、曹植都係出名的文人,所作的詩賦流頌千古,而且當時的建安七子,除孔融外,其餘都是曹魏政權的幕僚,可見當時的曹魏政權如何看重出色的文人和器重人材,但相反蜀漢政權毫無文人,如果蜀漢真係這麼好,為何當時出色的文人及人材不紛紛成為蜀漢的幕僚!

作者: 任因玖    時間: 4-10-2007 10:57

蜀漢的形象,

唔多唔小都因"三國演義"而神化,

令到好多人都覺得蜀漢不能一統天下,

有點兒可惜.

在實力而言,

曹魏統一只不過是時間問題.

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-11-2007 15:52

仲有一樣野...

大家都唔記得左...

其實自古以黎...

勝者為王...

向陳壽作三國志既時候...

由於佢係企向晉室既角度去諗...

而西晉係建基於魏之上...

所以個時既想法係尊魏...

只係到左明朝...

慢慢先由民間傳說...

誇張化左蜀國...

再加埋羅貫中既三國演義...

所以係尊蜀既...

其實由始至終...

真係既中央應該係魏國...

而唔係邊陲小國蜀國...

所以理論上...

魏國先係正國...

呢一個說法可能我講得唔清楚...

大家可以去一去維基度睇下就會明我講乜...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0