標題: Superman 同 Batman [打印本頁]

作者: spectreman    時間: 2-10-2006 19:38     標題: Superman 同 Batman

Any fans remember almost 35 years ago, 本港曾經有某出版社擁有 DC Comics 鴷N理權將 Superman 同 Batman 翻譯成中文版?但好似唔係維持鬫n耐就摺埋鱁捸I Anyone still remembers?
作者: 杜劍龍    時間: 3-10-2006 23:34

聽師兄講過, 好似話冇版權, 即比人Ban!
作者: spectreman    時間: 4-10-2006 13:12

嘩!咁大件事謘I冇 copyright 夠e大事宣傳,唔怪得即時收檔啦?!
作者: SuperFriends    時間: 11-10-2006 06:33

引用:
原帖由 spectreman 於 4-10-2006 13:12 發表 嘩!咁大件事謘I冇 copyright 夠e大事宣傳,唔怪得即時收檔啦?!
No,No,No!有版權,Batman我就唔敢講,因為無見過。但超人就一定有,當年本漫畫唔係叫超人,係叫『萬能俠』英文用返Superman,當年DC都係用『萬能俠』作Superman的中文譯名去註冊,果時出漫畫有係其他書到賣廣告,又同發達汽水(即係依家既芬達囉!)合作過,等我學識貼相,我俾大家睇儱磽~本漫畫係點既樣。
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 02:04

以下是1972年5月在香港出版的中文版超人(萬能俠)漫畫封面,大概是A4 size。[/size]PS.第一次試貼圖片,希望成功,阿門。 Photobucket - Video and Image Hosting
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 02:05

衰驉I再薯h次!
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 02:17

我另外有本16期(1974年5月25日)當時係以雙週刊形式出版,本書size就比之前細髐@半, 裡面有個填色比賽,係同發達汽水合作。
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 02:19

引用:
原帖由 SuperFriends 於 14-10-2006 02:17 發表 我另外有本16期(1974年5月25日)當時係以雙週刊形式出版,本書size就比之前細髐@半, http://i90.photobucket.com/albums/k2唔40/wwykk66/Superman16001.jpg 裡面有個填色比賽,係同發達汽水合作。 http:/ ...
唔見鱄茷坉情A再試多次!
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 02:30

唔知有幾多人睇過呢本漫畫呢?我手上只有4本,唔知仲有無人儲到,如果肯割愛,請告訴我,thx 當年嚗s告。
作者: TIP    時間: 14-10-2006 07:12

Superfriends, thanks for your share
作者: spectreman    時間: 14-10-2006 10:30

Superfriends, you are wonderful!
作者: killero    時間: 27-10-2006 01:07

冇野講啦, 一個字~~強 呀 ~~!!
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 22:20

There was a time when DC Comics had made Superman dead and disappeared from the earth. That was really meaningless and foolish. And when Superman returns, in his new outfit....well, all I can say, that's not Superman. Anyone of you here can accept the new image of our greatest hero of all time????
作者: 杜劍龍    時間: 28-12-2006 10:59

當年上海街有間舊書店有好多香港superman漫畫賣......對面就係豪生出版社 (愛與誠, 7金剛) 原來有版權架.....sorry sir!
作者: SuperFriends    時間: 2-2-2007 18:59

引用:
原帖由 杜劍龍 於 28-12-2006 10:59 發表 當年上海街有間舊書店有好多香港superman漫畫賣......對面就係豪生出版社 (愛與誠, 7金剛) 原來有版權架.....sorry sir!
豪生...又一經典!
作者: 超人兄弟    時間: 29-3-2007 19:16

當年我都有買呢本'萬能俠'Superman.....掉哂lu......一個字 ' 慘 ' !!
作者: chesterk    時間: 3-4-2007 17:22

我記得早幾年,大約是超人之死的年代,天下都幾似拿了超人及蝙蝠俠版權回來出中文版,然後又見到有Ghost Rider等的中文版。但出了一段時間便沒有了,美國漫畫的中文版好似不太受歡迎!
作者: killero    時間: 4-4-2007 09:37

少人睇丫麻, 有copy right既又唔太hit , 太hit既畀copyright都唔夠賣書

以前龍虎門都試過夾埋特警判官架, 之後都摺埋啦

作者: chesterk    時間: 4-4-2007 17:51

當然,是少人睇!

睇開都會睇返英文版。沒有睇開的!看了一兩期,人物又不熟悉。而且譯版翻譯出來的對白又長。打鬥又不精采。

所以很多人都寧選港產漫畫或日本漫畫。

作者: 超人兄弟    時間: 27-4-2007 13:52

聽聞而家囓~國漫畫都有好多好睇又畫得親,不過實在太多種類都唔知買邊本好!!有冇好介紹呀各位同好??!!
作者: Kal-El    時間: 29-10-2008 09:55

superfriends, 你個名嘅來源, 係唔係一套叫 '萬能勇士'嘅卡通片呢??

作者: hongkongman    時間: 1-7-2009 13:40

70年代的美國版的superman comic
作者: Delight986    時間: 2-7-2009 16:44

引用:
原帖由 杜劍龍 於 28-12-2006 10:59 發表 當年上海街有間舊書店有好多香港superman漫畫賣......對面就係豪生出版社 (愛與誠, 7金剛) 原來有版權架.....sorry sir!

唔知道係唔係去開個間上海街亞伯二手書舖~?

二手公仔書,漫畫,鹹書~琳琅滿目乜都有寶庫..

不過鹹書唔賣畀小朋友...架啦

二手公仔書,漫畫任睇,亞伯都唔嬲,任君選購,

滿地都係漫畫寶庫..

服務態度一流好Service~~!

作者: 超人兄弟    時間: 2-7-2009 20:30

引用:
原帖由 Delight986 於 2-7-2009 16:44 發表 唔知道係唔係去開個間上海街亞伯二手書舖~? 二手公仔書,漫畫,鹹書~琳琅滿目乜都有寶庫.. 不過鹹書唔賣畀小朋友...架啦二手公仔書,漫畫任睇,亞伯都唔嬲,任君選購, 滿地都係漫畫寶庫.. 服務態度一流好Servic ...

而家間舖重o向度~?! 近邊o架?!

作者: Delight986    時間: 3-7-2009 09:49

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-7-2009 20:30 發表 而家間舖重o向度~?! 近邊o架?!

細細個時去睇..

以前冇7仔任睇雜誌...

酒樓書報攤又唔畀揭開睇公仔書睇,鬧你架麻~!

到亞伯二手書最好...

咁多年咁耐,,執左"啦...

今日變左"乜舖都唔知道~囉..

作者: 超人兄弟    時間: 3-7-2009 18:41

引用:
原帖由 Delight986 於 3-7-2009 09:49 發表 細細個時去睇.. 以前冇7仔任睇雜誌... 酒樓書報攤又唔畀揭開睇公仔書睇,鬧你架麻~! 到亞伯二手書最好... 咁多年咁耐,,執左"啦... 今日變左"乜舖都唔知道~囉..  

我細個都o向油麻地往過...記得有舊書店成間舖到頂都係書!

不過細個o吾多買舊二手書所以o吾多去....而家就知係寶!!

作者: vvlee    時間: 9-9-2009 15:17

細個睇電視 "Superman" or "神行太保" ,都幾鐘意架,不過就無買漫畫睇。

前些年, "超人之死" 期間, 見佢死囉,就買本漫畫來睇下佢o店死,也作個記念。

一本封面係 " World Without a Superman " DC 英文版,o店知,一開始 Superman 就已經 瓜o左,都唔知佢怎樣死, 。 成本都係講佢D身後事。

一本係 封面係 "The Man of Steel "  John Byrne, Dick Giordano

Freeman Holdings Ltd 的 中文版

請問,這中文版之後仲有無集繼續出呀 !!

作者: chris5354    時間: 27-10-2010 05:36     標題: 我都睇過...

想當年係英京戲院外面啲舊書到買過幾本... 嘩! 都唔記得係60 後或70後囉...
作者: 杜劍龍    時間: 27-10-2010 09:34

引用:
原帖由 Delight986 於 2-7-2009 16:44 發表 唔知道係唔係去開個間上海街亞伯二手書舖~? 二手公仔書,漫畫,鹹書~琳琅滿目乜都有寶庫.. 不過鹹書唔賣畀小朋友...架啦 二手公仔書,漫畫任睇,亞伯都唔嬲,任君選購, 滿地都係漫畫寶庫.. 服務態度一流好Servic ...

成年之後先回覆, 唔好意思!!!

正是你所講既上海街亞伯二手書舖!!! 放到成地都係, 任你睇任你揀, 亞伯真係好!

成30年前既事, 間鋪就一定唔係到架喇, 我諗阿伯都仲有機係到既.
作者: tnd1964    時間: 27-10-2010 10:50

引用:
原帖由 SuperFriends 於 14-10-2006 02:04 發表 以下是1972年5月在香港出版的中文版超人(萬能俠)漫畫封面,大概是A4 size。PS.第一次試貼圖片,希望成功,阿門。
Super!!!Hard to find it anymore..I remember I had own some copies but now no more la...I remember that at that time really feel good to waiting for it but after got it..after read it..feeling was just so and so...but now read again from your post..taste good...feel good too.

Thx!!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0