標題: 科幻片太空船大小比較圖 (超大!!!) [打印本頁]

作者: East    時間: 30-8-2007 00:10     標題: 科幻片太空船大小比較圖 (超大!!!)

作者: 阿誠    時間: 30-8-2007 00:12

見到1 pixel=10 meters我已經呆了
作者: 綠寶210    時間: 30-8-2007 02:09

全宇宙最大的太空城堡就係> 星球大戰的 Galactic Empire Executor Class?

長達 17484 meters

作者: East    時間: 30-8-2007 09:41

在已知資料中應該係 , 遲些會否有人破紀錄就不得而知 !!

其實, 想真D又不太正確.....Galactic Empire Executor Class 都不是最大,

應該是 Death STAR 最大.....

雖然 Death STAR 個樣似個機械星球, 而在片中是叫"戰鬥太空站"死亡星,

但事實, 它是超巨大宇宙船, 可隨意飛去不同星域攻擊敵人, 我相信它的體積比白色慧星帝國還大NNN陪

這麼大的東西到底去那裡找材料建造, 又要花多少人力和時間才可完成.......???

作者: 矢作省吾    時間: 30-8-2007 11:19

引用:
原帖由 East 於 30-8-2007 09:41 發表 這麼大的東西到底去那裡找材料建造, 又要花多少人力和時間才可完成.......???
你既問題 ~ 以現時「地球」既科技, 真係好難去理解!
作者: 矢作省吾    時間: 30-8-2007 11:32

點解冇「太空堡壘-卡拉狄加」?!
作者: East    時間: 30-8-2007 13:00

有!! 第一代"太空堡壘-卡拉狄加"在最左面, 由上數落第六架就係,

連大和號都有. 大和號在最頂頂的試試找吧 ....

我在一年前曾找到一網址, 裡面有各式各樣的大小科幻片太空船同機械,

全部按比例造的, 是一個 Flash 寫的網站,

D太空船同機械可搬來搬去比較大少, 非常有趣!!

我會試試找找此網址....再和大家分享

作者: East    時間: 30-8-2007 13:17

!!! 話咁快就找到了!!!

找到更新版!!!

現在連人物, 外星人同怪獸都有.....超好玩

慢慢玩吧 ....

http://www.merzo.net/

看完後便會知道那首是最大的宇宙船了.........

作者: 矢作省吾    時間: 30-8-2007 15:58

引用:
原帖由 East 於 30-8-2007 13:00 發表 有!! 第一代"太空堡壘-卡拉狄加"在最左面, 由上數落第六架就係, 連大和號都有. 大和號在最頂頂的試試找吧 ....   我在一年前曾找到一網址, 裡面有各式各樣的大小科幻片太空船同機械, 全部按比例造的, ...
Thanks!
作者: 矢作省吾    時間: 31-8-2007 09:34

先此聲明, 我唔係吹水。

曾幾何時, 誤撞入過一個「大和号」全CG艦船比例既網頁, 裡面介紹咗一隻好似仲大過「白色彗星」, 唔知係咪架空既「特大-大和号」, 「東兄」有冇聽過?

作者: 幻之聖騎士    時間: 7-3-2008 08:54

睇返好有趣,原來Macross同卡拉狄加係差唔多大
作者: 聰洛多薩比    時間: 10-3-2008 00:56

咁誇張???

係唔係將大部份既宇宙船作比較呀???

我想問呢...右下角個隻係唔係異煞號呀???

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0