標題: 麥潔文 [打印本頁]

作者: 基拉陳    時間: 25-8-2007 21:30     標題: 麥潔文

http://www.youtube.com/watch?v=2TJWZlAOq10
作者: tsubaki    時間: 25-8-2007 23:43

留意!

末成名的郭富成在後伴舞!

作者: adamying    時間: 27-8-2007 11:09

除左麥潔文外, 我也在鄺美雲的MTV中見過郭富城伴舞, 當年郭富城都有為好多歌手伴舞.

講返麥潔文, 勁舞Dancing Queen首歌節奏的確幾輕快, 易入耳, 我都好喜歡..

作者: 東加豆    時間: 25-12-2007 10:25

引用:
原帖由 adamying 於 27-8-2007 11:09 發表 除左麥潔文外, 我也在鄺美雲的MTV中見過郭富城伴舞, 當年郭富城都有為好多歌手伴舞.   講返麥潔文, 勁舞Dancing Queen首歌節奏的確幾輕快, 易入耳, 我都好喜歡..

在鄺美雲的MTV....

有印象....鄺美雲 ...  留下陪我  

作者: Shiawase    時間: 4-1-2008 22:29

引用:
原帖由 基拉陳 於 25-8-2007 21:30 發表 http://www.youtube.com/watch?v=2TJWZlAOq10

好好聽, 好好跳   Thanks for the clip

作者: Shiawase    時間: 4-1-2008 22:34

(Lee 隻無"勁舞Dancing Queen" 咁 hit)

麥潔文 電光霹靂武士 MV 1984

作者: 東加豆    時間: 12-3-2008 20:35

嘻嘻...其實呢首歌既好唱的....' 勁舞Dancing Queen ' ^^
作者: Shiawase    時間: 12-3-2008 20:52

引用:
原帖由 東加豆 於 12-3-2008 20:35 發表 嘻嘻...其實呢首歌既好唱的....' 勁舞Dancing Queen ' ^^

Did you sing it at the k-buffet, bean bean?

作者: 東加豆    時間: 12-3-2008 22:08

引用:
原帖由 Shiawase 於 12-3-2008 20:52 發表   Did you sing it at the k-buffet, bean bean?

無丫....怕嚇親人呢....

熟 d 先...熟 d 先... 再熟d 我就 顯露我真面目 ga lak ^^

作者: Shiawase    時間: 12-3-2008 22:25

引用:
原帖由 東加豆 於 12-3-2008 22:08 發表   無丫....怕嚇親人呢.... 熟 d 先...熟 d 先... 再熟d 我就 顯露我真面目 ga lak ^^

作者: 東加豆    時間: 14-3-2008 10:25

還有兩首她的情意結歌曲....

麥潔文 - 迷亂

[wma]http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_140424941[/wma]

麥潔文 - 週末舞曲

[wma]http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_140425075[/wma]

作者: cmlwts    時間: 8-7-2008 17:04     標題: 麥潔文

http://www.youtube.com/watch?v=ZwYE1ba3Hag

此曲有個鬼故,就是夜晚DJ在電台不會播.

一播就會....

作者: kidult    時間: 8-7-2008 20:46

引用:
原帖由 cmlwts 於 8-7-2008 17:04 發表 http://www.youtube.com/watch?v=ZwYE1ba3Hag   此曲有個鬼故,就是夜晚DJ在電台不會播. 一播就會....

究竟呢個傳聞真定假?

作者: 聰洛多薩比    時間: 8-7-2008 22:00

引用:
原帖由 cmlwts 於 8-7-2008 17:04 發表 http://www.youtube.com/watch?v=ZwYE1ba3Hag   此曲有個鬼故,就是夜晚DJ在電台不會播. 一播就會....

聽講係真...

個套戲我睇過仲搞到我個晚訓唔著...

作者: cmlwts    時間: 11-7-2008 14:34

引用:
原帖由 kidult 於 8-7-2008 20:46 發表 究竟呢個傳聞真定假?

聽梁繼X在電台中提過係真.

RTHK舊時有個"輕談淺唱XX天", 有晚女主持播呢首歌.

播播下,直播室有把女人聲,係咁喊.

個女主持即刻衝出直播室.

結果...

(半夜節目,多數得主持同工作人員2個人)

作者: foureyesfatboy    時間: 15-7-2008 08:16

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 8-7-2008 22:00 發表 聽講係真... 個套戲我睇過仲搞到我個晚訓唔著...

當時我睇午夜塲....我都有d唔多自在. 成晚有d唔知乜...不過首歌好正.

唔知點解首歌要麥潔文唱...唔比葉倩文.

作者: cmlwts    時間: 15-7-2008 09:27

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 15-7-2008 08:16 發表   當時我睇午夜塲....我都有d唔多自在. 成晚有d唔知乜...不過首歌好正. 唔知點解首歌要麥潔文唱...唔比葉倩文.

I think 麥潔文cantonese better than 葉倩文 at that time.

作者: 聰洛多薩比    時間: 15-7-2008 12:22

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 15-7-2008 08:16 發表   當時我睇午夜塲....我都有d唔多自在. 成晚有d唔知乜...不過首歌好正. 唔知點解首歌要麥潔文唱...唔比葉倩文.

個時聽首歌真係唔多舒服...

仲有就係首歌好多傳聞...

好似夜晚播既時候聽到有人聲...

又見到d得人驚既野...

好鬼死猛...

作者: bulldog    時間: 15-7-2008 20:22

引用:

>>因為果齣戲隻歌係麥潔文個角色唱

作者: Delight986    時間: 23-10-2008 20:03     標題: 【轉貼】夜夜痴纏

【轉貼】夜夜痴纏
電影《靈氣迫人》主題曲歌

電台禁歌...
妳夠膽聽,播放嗎??
娛樂 CST 1273

http://hk.youtube.com/watch?v=ZwYE1ba3Hag

電台禁歌:DJ唔敢播

傳說電台DJ有幾首歌唔敢播,皆因一播就鬧鬼!
其中一首係既麥潔雯:夜夜痴纏∼

〝夜夜痴纏 〞
麥潔文的歌,早幾年經常在香港新城電台蔡康年做的恐怖節目恐怖熱線裡面播,被DJ喻為『
新城邪歌』…
當蔡康年播放時裡面竟然有一把女人聲,果把聲好慘,悲鳴地一路喊,一路跟住旋律哼歌咁。
之後聽眾致電電台,蔡康年再次重播當天段落都同樣仍然聽到另外一把女人聲。
其後每次播呢首歌都發生同樣的事,
但只會係每次半夜播先會出事,
不過當時廣播室內並無女性,亦查唔出係咩事,
最後電台就禁播呢首歌了。

所以這首歌由出事之後都沒再在電台播,至某電台有一個靈異節目 ( 羅君左主持)
,他為了證實真相,某晚就播了這首歌,誰知....電台走廊有人見到有黑影
,廁所又有人見到有東西 ,聽眾又說聽完首歌後被鬼壓床之類,他們即時知道出了事,事後主持人講了這首歌的歌名與主唱者,原來是好多年前麥潔文在電影《靈氣迫人》的主題曲 " 夜夜痴纏 " ,聽說是因為歌曲的音樂會招惹到那些 " 兄弟" ....................
去欣賞麥潔雯的夜夜痴纏(靈氣迫人主題曲) 歌曲

呢首電台禁歌,原因唔係意識不良,原來首歌每次一播都會有怪事發生,所以由支歌出事之後都無電台播,直至某電台有一個靈異節目(羅君左主持的),主持為了證實真相,某晚就播左呢支歌,點知•••佢地電台走廊有人見到有黑影,廁所又有人見到有野,d聽眾又話聽完首歌後比野壓之類,佢地即時知道出事了,事後主持人講左首歌架歌名同主唱者,原來係好多年前麥潔文在電影靈氣迫人的主題曲「夜夜痴纏」,聽閒係因為歌曲d音樂會招野到哥d野喎∼

靈氣迫人電影中, 羅麗莎(麥潔文飾演) 件血紅色歌衫, 突然間自己由個衣櫃緩緩飛出嚟, 上了女主角葉倩文身嘅佢, 著上呢件歌衫, 低聲泣唱主題曲 《夜夜痴纏》。 一開頭就用個氣聲嚟唱, 已經足夠令人毛骨聳然。

由顧嘉煇作曲、林振強作詞、麥潔文主唱的 《夜夜痴纏》 這首歌曾經被香港各電台禁播過,原因是由它引起的鬧鬼事件。

話說以前香港電台一播這首歌,當晚就會有怪異的事件發生,例如輪到播這首歌時只能播它的開頭哼唱的部分“嗚……嗚……”。還有就是廣播室上會有黑影閃過等等,這些怪異現象只發生在電台的深夜節目上。例如香港新城電台晚上三點的《恐怖熱線》,就採訪了原唱者麥潔文,她說的確有許多人對她說這首歌會令人有好怪異的感覺,特別是開頭哼唱的部分“嗚……嗚……”,更是有令人毛骨聳然的感覺,而且當晚就有一個聽眾反映當他深夜聽完此歌后有過很怪異的經歷。

究竟這首歌是不是真的那麼邪呢? 你敢在深夜試聽一下嗎?

夜夜痴纏
-麥潔雯
-電影"靈氣迫人"主題曲

嗚....嗚...嗚...嗚
朦朧晚空 雨暮彌漫
夜已半躺窗紗間
在你臂彎裡慢長夜晚
有我的一張笑顏

祈求你可繼續留下
讓我愛多千幾翻
但我知道在晨暮裡
我將孤單 你將消失
像這一晚

唯求你知 此刻太短
請將此身 盡舖以吻
唯求你知 愛是難斷
橫垮一生淚痕

如臨再生於此世界
願再不需孤單
若我他生又重遇你
你可不可與我一起
渡每一晚

作者: WK1959    時間: 25-10-2008 23:38

真係咁....., 我就吾會試.......
作者: 聰洛多薩比    時間: 27-10-2008 17:43

我睇戲個時已經聽過...

只係覺得大少少心寒啫...

無乜野囉...

但係次次都聽到有傳聞話dj一播呢首歌就聽到有慘叫聲呀...

作者: ar_woo    時間: 21-2-2010 16:09

作者: lulu123    時間: 30-3-2010 14:25

懷舊區 麥潔文 路黑山高鍚人夜 黑膠版 1986

[flash]http://player.ku6.com/refer/GHNbLTRbKSDCaVco/v.swf[/flash]

作者: thfchris    時間: 11-5-2010 12:12

我都知呢首歌當年盛傳係夜晚禁播,但現時我每晚都播黎聽,都唔覺有D乜野問題,反而覺得好浪漫好正。

Kitman當年嘅唱功好掂,音樂嘅共鳴力量原來可以咁大。

作者: moneyismymoney    時間: 7-8-2010 01:16

金曲演唱會中佢再現光茫,又唱又跳不減當年勇,實力派唱完至「透」吓大氣,而加 d 姐仔哥仔,一路唱一路「透」吓氣,麥潔文好嘢 ! 
作者: maymay    時間: 25-5-2011 15:44

勁舞Dancing Queen

作者: Delight986    時間: 13-8-2011 18:27     標題: 麥潔文 - 夜夜痴纏 (靈氣逼人電影音樂合成版)#

麥潔文 - 夜夜痴纏 (靈氣逼人電影音樂合成版)#
靈氣迫人- 夜夜痴纏  

http://www.youtube.com/watch?v=HL4u4aKYkbY

作者: thfchris    時間: 21-12-2011 12:38

如果唔係睇返「香港小姐」嘅 Post,都唔知原來Kitman有參加過,仲要係朱玲玲個屆!

不過向來香港小姐嘅焦點都係落係頭三名個度,出左局個D就乏人問津,除非佢地入埋娛樂圈,好似翁美玲、周海媚,就會永留記憶。

作者: Anison    時間: 1-8-2012 08:05

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0