標題: 自由速成輸入法 - for初學者 [打印本頁]

作者: notnamedg    時間: 20-8-2007 14:47     標題: 自由速成輸入法 - for初學者

http://input.foruto.com/freeqk/
一個可幫到唔識打中文既oldcake快速學打中文,好處在其智慧型漸進式提示功能,打一個key就有字俾你pick,
我幾年前開始學打中文時,完全搵唔位到入門,玩左一陣覺得好灰,如果冇左佢,可能而家都仲用緊手寫,最衰自己好多時連個字都唔係好記得點寫.

我果時用左幾日後已經開始可以打到七八成想打既字,唔知幫唔幫到大家?

作者: mythz    時間: 20-8-2007 16:12

引用:
原帖由 notnamedg 於 20-8-2007 14:47 發表 http://input.foruto.com/freeqk/一個可幫到唔識打中文既oldcake快速學打中文,好處在其智慧型漸進式提示功能,打一個key就有字俾你pick,我幾年前開始學打中文時,完全搵唔位到入門,玩左一陣覺得好灰,如果冇左佢,可 ...

佢好似和一般的速成無咩分別(繁體輸入),不過佢好似連打簡體字都用同一方法,

咁又幾特別喎,如果真係得o既話,有時要用到輸入簡體文字o既時候,真係好方便,

不過前提要識寫簡體字,可惜我......識睇唔識寫。

作者: 火馬    時間: 20-8-2007 16:25

引用:
原帖由 notnamedg 於 20-8-2007 14:47 發表 http://input.foruto.com/freeqk/一個可幫到唔識打中文既oldcake快速學打中文,好處在其智慧型漸進式提示功能,打一個key就有字俾你pick,我幾年前開始學打中文時,完全搵唔位到入門,玩左一陣覺得好灰,如果冇左佢,可 ...

可有用過九方呢?打任何字;全靠數字鍵1-9;即可!

http://www.q9tech.com/demo_video/Q9DEMO2.MPG

作者: notnamedg    時間: 20-8-2007 17:13

引用:
原帖由 mythz 於 20-8-2007 16:12 發表   佢好似和一般的速成無咩分別(繁體輸入),不過佢好似連打簡體字都用同一方法,   咁又幾特別喎,如果真係得o既話,有時要用到輸入簡體文字o既時候,真係好方便,   不過前提要識寫簡體 ...

同MS跟Windows既速成比,分別在可以用一碼輸入,有時個字唔係咁記得點寫/估估下,打一個碼就可以開始搵字,
搵到要果個字既side邊仲有正確速成碼睇,咁就可以睇住來學.

好似可以打繁體/簡體出簡體/繁體,不過我唔多打簡體字,其實就算係內地人,有機會都學下睇繁體字,睇返舊時d唔係太古老既文物時都知道佢講乜.

作者: notnamedg    時間: 20-8-2007 17:23

引用:
原帖由 火馬 於 20-8-2007 16:25 發表 可有用過九方呢?打任何字;全靠數字鍵1-9;即可! http://www.q9tech.com/demo_video/Q9DEMO2.MPG

係喎,有d似手機輸入,如果要話邊個好用d就各有(千秋)啦,真係要睇返用果個自己本身有咩背景(唔係果d背景),如果識打字(typing),個人覺得呢個速成都OK.

作者: 火馬    時間: 20-8-2007 22:09

引用:
原帖由 notnamedg 於 20-8-2007 17:23 發表 係喎,有d似手機輸入,如果要話邊個好用d就各有(千秋)啦,真係要睇返用果個自己本身有咩背景(唔係果d背景),如果識打字(typing),個人覺得呢個速成都OK.

就算識英文打字指法;學倉詰;甚至速成。亦甚有難度;事關要記咁多倉詰字碼;仲要識解碼。

但九方;則只須;你記得個字點寫;或筆順次序即可!

九方是最易學的;因是很多老人電腦班的教材。

但易學易上手;不代表最好用。(我學過九方與倉詰;比較下;九方易學很多很多倍;但是是否最好用呢?答你唔到勒!因咁耐都係九方;無同其他輸入法比較過)

作者: mythz    時間: 21-8-2007 05:32

引用:
原帖由 火馬 於 20-8-2007 22:09 發表   就算識英文打字指法;學倉詰;甚至速成。亦甚有難度;事關要記咁多倉詰字碼;仲要識解碼。   但九方;則只須;你記得個字點寫;或筆順次序即可!   九方是最易學的;因是很多老人電腦 ...

其實要學識打中文字並不是一件難事,只係初學者未能正確掌握到要決,

有時唔係初學者有問題,只係教果個教得唔好,令初學者把原理複雜化,

只要懂得基本概念,多睇多打便熟能生巧。

一般而言,只要能打到中文,不論什麼輸入法都是ok的,

主要是那套輸入法是否令初學者容易上手,因為每個人的程度都不一樣。

嚴格來講,九方雖然易用,但並不好用,只係容易上手,它適合用於手機上,

因為手機按鍵並不多,若套用在電腦上,效果肯定比其他輸入法欠佳。

速成和倉頡輸入法,兩者原理是完全相同的,懂得倉頡者必定懂得速成,

反之,懂得速成也未必完全掌握到倉頡,這是因為取碼邏輯問題,

所以很多人都建議初學者先學速成後學倉頡的原因之一 (天資過人者不在此限)。

除非語音輸入法有突飛猛進的技術,否則,倉頡應是現今最快的中文輸入法 (個人認為),

如果大家有留意招聘廣告的話,大多數的公司都是要求懂得倉頡輸入的,以報紙招聘為例;

最低要求一分鐘60字或以上 (這是以前的要求),我見過有人可以一分鐘120字以上,

曾經有人就速成與倉頡哪個最快之間作出爭議,當然是沒有結論的!

有人認為倉頡快的原因是因為能直接把該字打出而不用選字 (只是很少情況要選字),

認為速成快的人是因為熟手的人根本不用用肉眼去選字,他們已經可以把字元的位置記得一清二楚,

不論誰勝誰負,這全都是習慣問題,還是套用那句說話:熟能生巧!

重點:

不要把中文輸入看成筆劃順序,把中文字當圖咁拆就對;

以「車」呢個字為例,如果用筆劃判斷法,好多人都會打「一」呢個碼,那就錯了!

應該以圖形化去處理,把字拆開;

上十

中田

下十

(車 = 十田十)

碼其實唔係太多,一理通百理明而已

PS. 每個輸入法都有它的長處及短處

作者: 火馬    時間: 21-8-2007 10:51

引用:
原帖由 mythz 於 21-8-2007 05:32 發表 其實要學識打中文字並不是一件難事,只係初學者未能正確掌握到要決,   有時唔係初學者有問題,只係教果個教得唔好,令初學者把原理複雜化,   只要懂得基本概念,多睇多打便熟能生巧。 &nbs ...

多謝兄台的詳細回應;令我學到唔少野!

作者: 移民翰    時間: 22-9-2008 14:48

引用:

速成的速成班要幾耐呢?

作者: wwl36    時間: 22-9-2008 15:10

引用:
原帖由 移民翰 於 22-9-2008 14:48 發表  速成的速成班要幾耐呢?

速成其實係頭尾筆畫,幾好用如記得話(除小弟),所以小弟用Windows自有手寫版  

作者: 移民翰    時間: 22-9-2008 15:13

引用:
原帖由 wwl36 於 22-9-2008 15:10 發表   速成其實係頭尾筆畫,幾好用如記得話(除小弟),所以小弟用Windows自有手寫版  

未試過速成!我用滑鼠寫字

作者: 綠寶210    時間: 22-9-2008 19:15

引用:
原帖由 移民翰 於 22-9-2008 14:48 發表  速成的速成班要幾耐呢?

學速成法要幾耐?

我相信天資高者, 一個星期可以學會.

自己則用了兩個星期背了那26個字母, 有時間者其實一兩日已可以搞掂.

學拆字, 學組合, 記起小部份較特別不常見字, 呢個就要耐少少, 快者其實三四天就搞掂.

自己就總共用了一個月時間 , 邊學邊打, 好快就學會了.

中文打字其實幾好玩, 好似玩遊戲咁.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0