標題: Touch 電影 2006 [打印本頁]

作者: 杜劍龍    時間: 6-9-2006 01:46     標題: Touch 電影 2006

年頭觀賞了Touch的真人電影版, 感覺還不錯. 令我回憶起Touch已陪伴我們20年之久..... 在那個年代, 追看Touch漫畫是少男少女的必修科目. 由"美雪.美雪"開始認識安達老師的我, 更是第一集便開始捧場. 起初是到漫畫店租台版鄰家女孩/捧球英豪(捧球英豪是另一個台版的名字), 及後終於等到由香港天龍出版社出版的薄裝版. 尤記得台版主角的名字叫許上達,許上和跟楊小怡! 至於為什麼香港比台灣遲那麼多才有Touch漫畫推出, 答案很簡單, 這是因為棒球在香港絕不流行. 就連有連載"美雪.美雪"的漫畫周刊也沒有連載Touch, 當時極大部份人對棒球條例一竅不通, 試問有怎會對一部棒球漫畫有興趣? 但Touch這部經典之作就有能力去改變這境況, 當時一邊看Touch, 一邊打棒球電玩去學捧球例的日子相信不小人也經歷過. 到今天香港已發展至有業餘的棒球聯賽, Touch可謂功不可沒. 我的一個好友更因Touch而愛上打棒球, 聽說打擊率不錯哦. Touch最令人深刻的就是和也之死, 當時追看漫畫看到副題"令人難以相信的事實"的一集, 內心之震撼20年之後仍然銘記. 據說日本Touch迷曾經發起要安達老師改劇情不要殺死和也, 可想而知和也之死帶給讀者衝擊之大. 每一個Touch迷都不相信安達老師會安排和也這個大受歡迎的角色死去, 但這樣反而令Touch成為安達老師最成功的作品, 和也亦永遠活在每一個Touch迷心中. Touch第一套動畫電影版, "沒有編號的王牌"更是漫畫改編電影動畫的異色作, 因為結局和漫畫版是不同的, 和也死後不能出席的決賽, 達也去了代替和也打這場比賽. 這個改動相當之好, 原來是安達老師親自監修, 怪不得. 說回這套真人電影版, 長澤正美演淺倉南令人滿意, 一對孖生兄弟演員演"達也/和也"也算稱職, 不過略嚴兩兄弟真的太相像, 起初很難分別. 多幕名場面也表現不俗, 如果你看過Touch漫畫/動畫, 此真人電影版絕對值得一看. 但若未看過動漫, 可能會覺得太刻意和做作. 其實未看過漫畫而又對此作品有興趣, 何不先看漫畫版? 電影其中一幕,達也在兒童屋中看漫畫, 那本漫畫正是安達老師的安達充短篇集-Short Program 1. 此短篇集水準極高, 未看過的要問朋友借來一看呀! 考考大家,有那首廣東歌改編自Touch? ?(提示:是李xx主唱的)
作者: 任因玖    時間: 6-9-2006 09:20

其實和也之死係令成個故事跨出另一個境界, 可以講"死咗好好多"!!!! 當然,有點唔捨得, 但是不能避免的. touch d 歌真係正到不得了, 你諗下, 連電台節目都搵佢d歌做background music 可想而知.

走下坡的時侯, 路是平坦無阻的.

作者: cocosally    時間: 7-9-2006 11:08

在二月回過香港,剛好看到电影版.....拍得不錯,但總是覺得流程快了一些..........
作者: markwan    時間: 7-9-2006 14:43

引用:
原帖由 cocosally 於 9/6/2006 19:08 發表 在二月回過香港,剛好看到电影版.....拍得不錯,但總是覺得流程快了一些..........
I like the original TV and comic book better than the film. I read the comic book before the show came on TV before the film version. There are several things that I really kind about this show. Firstly the baseball is realistic. Not like 足球小將 where running with the ball can take forever or gimmick plays like 鬼影變幻球. They win by hard work and mental toughness. Secondly I like the portrayal of the emotional struggles of the characters and why each want to succeed if his or her goals. Honestly I don't know how the story can proceed if 和也 ran into an accident. It would become one of those Korean soap TV shows.
作者: 阿武羅    時間: 7-9-2006 19:42

我也是因為TOUCH愛上打BASEBALL,之前還在香港打乙組。但因為去了韓國讀書,因此放棄了。 ...............我可能是你的FRIEND喎
作者: markwan    時間: 7-9-2006 23:11

引用:
原帖由 阿武羅 於 9/7/2006 03:42 發表 我也是因為TOUCH愛上打BASEBALL,之前還在香港打乙組。但因為去了韓國讀書,因此放棄了。 ...............我可能是你的FRIEND喎
I was playing softball in Hong Kong starting in 1985. We were in Division 2 and 1. I left Hong Kong in 1996. I started reading about Touch because of softball.
作者: 任因玖    時間: 7-9-2006 23:48

我仲記得當時飲可樂換棒球棒..... 當然果支棒係膠做的....... 仲要搵可口可樂樽先組合成棒球棒..... 全因為"touch" 走下坡的時侯, 路是平坦無阻的.
作者: 杜劍龍    時間: 8-9-2006 00:21

阿武羅兄, 你已經係我既friend啦! 大家都鐘意Touch, 唔係friend係咩!
作者: 阿武羅    時間: 8-9-2006 22:27

完全同感,喜歡touch的都是朋友喔。 另外,我打的不是softball,而是baseball(野球),但都好想試下玩,可惜無機會= =。 希望下次返hk時試下^o^。 ps:如過大家有興趣玩baseball又無從入手,我可介球隊喔
作者: 任因玖    時間: 9-9-2006 08:55

老了,打不到了 走下坡的時侯, 路是平坦無阻的.
作者: karmenv3    時間: 20-9-2006 23:51

小弟亦存有一套天龍的touch,和也死時,南南跑到火車橋底痛哭的一真,想起都心酸,唉!點解要和也死呢!唉!
作者: 紫龍    時間: 14-10-2006 15:02

引用:
原帖由 karmenv3 於 20-9-2006 23:51 發表 小弟亦存有一套天龍的touch,和也死時,南南跑到火車橋底痛哭的一真,想起都心酸,唉!點解要和也死呢!唉!
個天可能想達也成長。
作者: 阿武羅    時間: 15-10-2006 21:02

引用:
原帖由 BBB360 於 14-10-2006 04:02 PM 發表 個天可能想達也成長。
其實達也先至係真正主角,和也比安達 充素做得咁完美 佢唔死,達也好難出頭喎。
作者: tangchi    時間: 29-10-2006 13:45     標題: op&ep

How can i get the OP &EP from site?
作者: Anison    時間: 20-1-2007 21:38

引用:
原帖由 杜劍龍 於 6-9-2006 01:46 發表 年頭觀賞了Touch的真人電影版, 感覺還不錯. 令我回憶起Touch已陪伴我們20年之久..... 在那個年代, 追看Touch漫畫是少男少女的必修科目. 由"美雪.美雪"開始認識安達老師的我, 更是第一集便開始捧場 ...
都只因為你 李克勤主唱 是改編自Touch 第三套電影"在你經過之後"的同名主題曲,本來由ALFEE主唱 對嗎?
作者: 杜劍龍    時間: 22-1-2007 16:00

這首我不大清楚,我只知李克勤的絲絲雨線, 還有別的嗎? "從未忘妳最愛聽那些歌 微雨裡暖透妳心窩 怎麼不是我?" 是我最愛的歌詞之一
作者: Anison    時間: 16-1-2008 16:21

引用:
原帖由 Anison 於 20-1-2007 21:38 發表 都只因為你 李克勤主唱 是改編自Touch 第三套電影"在你經過之後"的同名主題曲,本來由ALFEE主唱 對嗎?

記錯了, 原來 "都只因為你" 係鄭浩南主唱至真,

一樣係改編自Touch 第三套電影"在你經過之後"的同名主題曲,

超冷門

作者: celia    時間: 16-1-2008 16:58

O原來呢度都有講Touch3既歌~冇睇到Tim~
作者: celia    時間: 16-1-2008 17:24

引用:
原帖由 Anison 於 16-1-2008 16:21 發表   記錯了, 原來 "都只因為你" 係鄭浩南主唱至真, 一樣係改編自Touch 第三套電影"在你經過之後"的同名主題曲, 超冷門

嘩~Anison好犀利~您唔講都唔知有呢隻歌~第一次聽

可以去呢度聽

http://www.51wma.com/sort/1_6707_234627.html

作者: Anison    時間: 16-1-2008 21:33

引用:
原帖由 celia 於 16-1-2008 17:24 發表   嘩~Anison好犀利~您唔講都唔知有呢隻歌~第一次聽     可以去呢度聽 http://www.51wma.com/sort/1_6707_234627.html

咁冷門既歌都比 Celia 姐姐你搵到,

你先至最犀利

作者: 阿誠    時間: 16-1-2008 23:11

其實係學校打Baseball既時候(學校有教)
都想起了TOUCH的棒球,
我基本上都把Baseball當是棒球的打(反正分別不太大)
其實課餘時間都想打,但係又唔知得唔得(而且又冇地方比我地真正咁去揮棒)
好想再打呀

作者: celia    時間: 17-1-2008 17:28

引用:
原帖由 Anison 於 16-1-2008 21:33 發表   咁冷門既歌都比 Celia 姐姐你搵到, 你先至最犀利

係呀...真係好冷門啊...只係搵到一條Link有咋....

Anison聽歌無數,冷門既歌都逃唔過您既耳朵

最近我還有一首歌好想搵架,係"泣きまね" , 中文既改編歌都有兩首,仲好好聽

我冇講係邊套動畫,因為我估Anison您一定會知道果首日本歌係咩歌黎既!

不過真係好難係網上搵到...中文果兩首就易....日本果首就真係難

好想搵到Post晒上黎,希望遲D有機會比我遇到啦 

作者: celia    時間: 17-1-2008 17:39

引用:
原帖由 阿誠 於 16-1-2008 23:11 發表 其實係學校打Baseball既時候(學校有教)都想起了TOUCH的棒球,我基本上都把Baseball當是棒球的打(反正分別不太大)其實課餘時間都想打,但係又唔知得唔得(而且又冇地方比我地真正咁去揮棒)好想再打呀

阿誠,您學校都幾好喎有埋Baseball 教

棒球可能香港比較少有,但都可以搵下或者都會有

我記得以前都有見過D小朋友係球場度學棒球

唔知當時係咪受Touch既影響而有棒球學

著起D棒球衫係街度行都幾注目架,見到我就一定會諗起Touch囉 

作者: Anison    時間: 18-1-2008 09:03

引用:
原帖由 celia 於 17-1-2008 17:28 發表         係呀...真係好冷門啊...只係搵到一條Link有咋....   Anison聽歌無數,冷門既歌都逃唔過您既耳朵   最近我還有一首歌好想搵架,係"泣わネゼ ...

Celia 姐姐真識貨, 呢隻由南翔子唱既"泣わネゼ"

又係自己相當喜歡的一首歌, 中文版係 "長街的一角"

同 "Love me once again" , 自己當年買唔到呢張 "泣わネゼ" EP,

只係買到有呢隻歌既雜錦 LP

作者: Anison    時間: 18-1-2008 09:10

引用:
原帖由 celia 於 17-1-2008 17:28 發表         係呀...真係好冷門啊...只係搵到一條Link有咋....   Anison聽歌無數,冷門既歌都逃唔過您既耳朵   最近我還有一首歌好想搵架,係"泣わネゼ ...

其實聽落首歌既內容, 同套動畫好似無乜關係

作者: celia    時間: 18-1-2008 09:56

引用:
原帖由 Anison 於 18-1-2008 09:03 發表   Celia 姐姐真識貨, 呢隻由南翔子唱既"泣わネゼ" 又係自己相當喜歡的一首歌, 中文版係 "長街的一角" 同 "Love me once again" , 自己當年買唔到呢張 "泣わネゼ" EP, 只係買到有呢隻歌既雜錦 LP

對呀!Anison犀利犀利~~!我知道一定難唔到您

當時一聽到果首歌都覺得好鐘意

Anison真係一個超級唱片寶庫

作者: celia    時間: 18-1-2008 10:03

引用:
原帖由 Anison 於 18-1-2008 09:10 發表   其實聽落首歌既內容, 同套動畫好似無乜關係

日文我就聽唔明lu haha.....Anison日文都識真係好o野~好日本迷

不過聽果首歌既音調咁慘,都覺得同套動畫唔多夾架,只係唔知內容講咩

作者: Anison    時間: 18-1-2008 22:37

引用:
原帖由 celia 於 18-1-2008 10:03 發表   日文我就聽唔明lu haha.....Anison日文都識真係好o野~好日本迷   不過聽果首歌既音調咁慘,都覺得同套動畫唔多夾架,只係唔知內容講咩

Celia 姐姐過獎了,其實我而家仲學緊日文

其實泣わネゼ首歌係講失戀的, 內容大致係講曲中的主角

雖然明知自己 "假裝哭泣" 也留不住要分手的戀人, 但仍然奢望

這樣造可以重新開始這段戀情......etc.

歌詞真係好浪漫

作者: 阿誠    時間: 18-1-2008 23:52

引用:
原帖由 celia 於 17-1-2008 17:39 發表   阿誠,您學校都幾好喎有埋Baseball 教   棒球可能香港比較少有,但都可以搵下或者都會有   我記得以前都有見過D小朋友係球場度學棒球   唔知當時係咪受Touch既影響而有棒球學 & ...

都叫OK啦
不過學校係元朗區中學之中算係比較細既一間...

今日又有得打Baseball啦
做內野手,都幾多球接,不過接到之後比較緊張,唔知傳去邊好

作者: 超人兄弟    時間: 19-1-2008 00:50

引用:
原帖由 阿誠 於 18-1-2008 23:52 發表 都叫OK啦不過學校係元朗區中學之中算係比較細既一間...今日又有得打Baseball啦做內野手,都幾多球接,不過接到之後比較緊張,唔知傳去邊好

以前試過同幾個朋友仔去公園擲o下baseball 擊o下球o甘...

不過成曰o吾見波...因為太全壘打得滯...支捧都凹o左 ..個波執o吾番....真傷...,好貴o架o的波..

作者: celia    時間: 19-1-2008 10:48

引用:
原帖由 Anison 於 18-1-2008 22:37 發表   Celia 姐姐過獎了,其實我而家仲學緊日文   其實泣わネゼ首歌係講失戀的, 內容大致係講曲中的主角雖然明知自己 "假裝哭泣" 也留不住要分手的戀人, 但仍然奢望這樣造可以重新開始這段戀情 ...

哦....Thanks Anison~~原來內容係咁...真係好傷感feel

成隻歌既感覺都係....聽到人心都痛.....令人掀動~好掂

作者: celia    時間: 19-1-2008 10:56

引用:
原帖由 阿誠 於 18-1-2008 23:52 發表 都叫OK啦不過學校係元朗區中學之中算係比較細既一間...今日又有得打Baseball啦做內野手,都幾多球接,不過接到之後比較緊張,唔知傳去邊好

阿誠真係攪笑唔知傳去邊好

比我可能都會咁,因為冇乜時間比您考慮咁多 

咁阿誠您鐘意做邊個位置?有冇做過投手?

作者: celia    時間: 19-1-2008 11:02

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-1-2008 00:50 發表 以前試過同幾個朋友仔去公園擲o下baseball 擊o下球o甘... 不過成曰o吾見波...因為太全壘打得滯...支捧都凹o左 ..個波執o吾番....真傷...,好貴o架o的波..

我以前好細個果時都有玩過

不過只係好簡簡單單,小朋友冇錢買用具

所以只係用網球代替,球棒就只係用木條黎代替

咁就可以玩得好開心了

作者: 阿誠    時間: 19-1-2008 13:00

引用:
原帖由 celia 於 19-1-2008 10:56 發表 阿誠真係攪笑唔知傳去邊好 比我可能都會咁,因為冇乜時間比您考慮咁多 咁阿誠您鐘意做邊個位置?有冇做過投手?

唔想做投手...因為Baseball要向下投球的(傳球就不用)
我向下投啲球冇咩力水
鍾意做內野手比較多

作者: 超人兄弟    時間: 19-1-2008 21:10

引用:
原帖由 celia 於 19-1-2008 11:02 發表   我以前好細個果時都有玩過   不過只係好簡簡單單,小朋友冇錢買用具   所以只係用網球代替,球棒就只係用木條黎代替   咁就可以玩得好開心了

講開網球我中學時買o左塊 Dundop(o吾知有冇串錯 )球拍自己對住屋村一塊牆o黎打....幾好玩o架~~!!

作者: celia    時間: 20-1-2008 09:59

引用:
原帖由 阿誠 於 19-1-2008 13:00 發表 唔想做投手...因為Baseball要向下投球的(傳球就不用)我向下投啲球冇咩力水鍾意做內野手比較多

又想問下阿誠仔,您地選投手係自願定要經老師挑選?

我諗投手投球都唔係咁易

作者: celia    時間: 20-1-2008 10:08

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-1-2008 21:10 發表 講開網球我中學時買o左塊 Dundop(o吾知有冇串錯 )球拍自己對住屋村一塊牆o黎打....幾好玩o架~~!!

幫您查過資料 係咪呢隻Dunlop?對住幅牆當壁球咁打?! 我都試過對住幅牆打乒乓波,都幾好玩架 其他波都試過,羽毛球就唔得喇

作者: 阿誠    時間: 21-1-2008 22:06

引用:
原帖由 celia 於 20-1-2008 09:59 發表 又想問下阿誠仔,您地選投手係自願定要經老師挑選? 我諗投手投球都唔係咁易

所有位都係自己揀
有啲人唔鍾意玩
有啲只鍾意擊球

作者: koala    時間: 13-5-2008 01:46

近日重溫Touch,
事隔多年,
那份青春情懷仍在心頭,
劇中對成長的纖細描寫;
與及三口子的真摰友情,
都仍令我悸動不已...

年紀雖大了,
但看到和也的逝去,
心痛之處比當年更甚多倍,
感覺就像失去一位摰友一樣,
胸前的絞痛久久未能消散...
或許正因年紀大了,
才更體會得到,
失去的有多珍貴...

看著看著,
真的很羡慕這三小口子,
比起愛情,
那份對對方既關懷又了解的友情,
更令人感到溫暖和幸福,
而且現在才發現,
小南真是完美的夢中情人啊!

噢!
我的青春...

在線觀看動畫全集:
http://so.56.com/index?type=video&key=touch001

作者: koala    時間: 18-5-2008 00:31

一口氣看完了101集TV和3集劇場版了,

還剩2集OVA,

欲罷不能哩,

之後應會再看一次漫畫吧...

重温Touch,

喚醒了好些久違了的感覺,

美好的年代;

珍貴的情懷...

(我的小南妳在哪裡啊!?)

作者: greennesss    時間: 26-9-2010 15:38

引用:
原帖由 karmenv3 於 20-9-2006 23:51 發表 小弟亦存有一套天龍的touch,和也死時,南南跑到火車橋底痛哭的一真,想起都心酸,唉!點解要和也死呢!唉!

我也有一套天龍版的touch,現在應該很珍貴了!

唉,我也是超級like和也的...

touch電影版我當時是在東京睇,聽唔明對白都堅持去睇呢。

作者: andylam323    時間: 30-11-2012 11:45

我都係Touch Fans, 去過甲子園個Studim Tour 三次, 最近十一月頭個次, 重同女友係甲子園內, 三壘球員出場處求埋婚(當時我著住老虎隊球衣, 佢著住日本女高中生校服)

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0