標題: 緣來披頭四(1995年) [打印本頁]

作者: yvjfhm    時間: 14-7-2007 21:36     標題: 緣來披頭四(1995年)

在1995年明珠台播出了整輯The Beatles Anthology,改名為『緣來披頭四』,當時Beatles三位成員難得聚在一起暢談往事,好多珍貴片段,我第一次睇到Revolution、Something、Rain、Lady Madonna當年的MV都係呢個節目。幸好這個特輯在90年代中開拍,否則George Harrison也不能參予(2001過身)。

好記得當年Free as a bird全球首播,因為係1970年Beatles拆夥後首次3人走在一起灌錄新歌(原用John Lennon一首未錄好的作品),不過口碑又麻麻。自緣來披頭四後,足足等了七年明珠台播的Ken Burns Jazz,叫我最懷念。

還非常懷念80年代尾至90年代初,陳冠中及之後西人主持的萬事發音樂看世界,認識Bob Dylan、The Doors、Peter Gabriel都係透過呢d節目。

作者: bulldog    時間: 19-2-2008 21:28

早幾年在大陸買左呢套老翻,好珍貴的片段。

作者: cityhunt    時間: 26-11-2010 13:05

我錄了當時的電視,
餅帶仲係度.
好可惜而家無VHS機播,
後來又買了8隻一set DVD,
其實內容有少少唔同的.

作者: 占四谷    時間: 26-11-2010 21:36

係呀,當年anothology DVD在香港發售,正正就係2003年沙士期間,而anthology最早出既時候係出LD,我仲記得當年去KPS租番黎,然後去人地屋企借LD機再錄落VHS度,認真大工程!

另外,除左free as a bird外,仲有一首 real love,係用阿John自唱既demo帶重新編曲加埋三子把聲而成,所以真係當年他們四人既新歌黎架!

作者: cityhunt    時間: 28-11-2010 17:19

我就係果年開始鐘意披頭四的.
初出我係買 Anthology 1, 2, 3, 每隻雙CD.
後尾又有買 Free As A Bird同Real Love 的 EP.
最後係出一盒8隻 LD又買埋.
LD 係無 Real Love 的MTV的.
果陣我讀緊大學.
DVD係好多年後出,
好似係旺角荷里活中心特價野買番黎.. 

其實我之前都有幾隻Beatles的CD, 如紅藍精選及Live At The BBC.
係Anthology 之後真正鐘意佢地, 之後先買哂咁多隻碟.
好似又好多年後又出左本 Beatles Anthology 既書.
大大本好厚的英文書.
講起來又十幾年近二十年了.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0