標題: 影山浩宣 / 影山ё①вй  [打印本頁]

作者: adamying    時間: 13-4-2007 15:31     標題: 影山浩宣 / 影山ё①вй 

我聽鷛s城"各位online"11日節目介紹後, 寫下來的.

16歲組成"LAZY"樂隊 , 1981年解散.

真係唔知道佢原來咁早出道.

雖然我得イイわ ゆイれ原唱gatter比佢翻唱好, 但以翻唱來講都十分出色.

我特別喜歡佢 "鬼神童子ZENKI" , "真ヴЧУみ①п" Heats , "熱風!疾風!ДユдЗУみ"(雖然係合唱)

唔知大家有什麼意見.

作者: inabottle    時間: 13-4-2007 16:31

ha! 睇字完全唔識LAZY BAND...有無歌仔聽聽...聽吓唱吓D歌回憶return...
作者: 綠寶210    時間: 13-4-2007 22:53

第一次聽到龍珠日版主題曲 CHA-LA HEAD-CHA-LA 先知 "影山ё①вй" 係邊個.

真三一萬能俠兩首歌, HEATS, ヴЧУみ①п! , 都好正.

作者: 綠寶210    時間: 13-4-2007 22:57

龍珠 (LIVE)

影山ё①вй + 孫悟空

影山ё①вй - Cha-La-Head-Cha-La (Live)

作者: wwl36    時間: 13-4-2007 23:01

引用:
原帖由 綠寶210 於 13-4-2007 22:57 發表 龍珠 (LIVE) 影山ё①вй + 孫悟空   影山ё①вй - Cha-La-Head-Cha-La (Live)  

E首香港演唱會唱硬

作者: adamying    時間: 14-4-2007 00:10

好可惜 inabottle 兄, 我只係知道佢係那段時間組了LAZY樂隊, 但唱了什麼歌, 我真係唔知,  不過應該和 ACG 冇關.

我都同意wwl36 兄所講, 話晒都係佢成名作, 而且又符合演唱會主題, 而事實上都真係唱得好好.

作者: Anison    時間: 14-4-2007 09:27

絕對同意"影山ё①вй" 唱 CHA-LA HEAD-CHA-LA

是十分出色, 不過自己最愛反而係HEATS,

真係一路聽一路有被燃燒的感到

作者: inabottle    時間: 14-4-2007 13:31

引用:
原帖由 adamying 於 14-4-2007 00:10 發表 好可惜 inabottle 兄, 我只係知道佢係那段時間組了LAZY樂隊, 但唱了什麼歌, 我真係唔知,  不過應該和 ACG 冇關.   我都同意wwl36 兄所講, 話晒都係佢成名作, 而且又符合演唱會主題, 而事實上都真係 ...

同意LAZY唱得好好!

作者: inabottle    時間: 14-4-2007 13:33

引用:
原帖由 Anison 於 14-4-2007 09:27 發表 絕對同意"影山ё①вй" 唱 CHA-LA HEAD-CHA-LA 是十分出色, 不過自己最愛反而係HEATS, 真係一路聽一路有被燃燒的感到

一路有被燃燒的感覺......俾你咁講試找HEATS來聽吓先!

作者: adamying    時間: 14-4-2007 15:24

inabottle兄,準備好滅火筒未呀, 準備好就去歌.
作者: adamying    時間: 14-4-2007 15:27

黎多個足本版.
作者: inabottle    時間: 14-4-2007 19:26

有d小火, 未到三級 . 開concert呢首都好正!

adamying 找來既歌仔...足版個intro好sad味重... 同'the last day of world'有關 ? (片頭)

作者: adamying    時間: 14-4-2007 20:52

網上找的私人搞作. 不過我見佢有足本長度. 可以聽聽, 所以放上來.

concert 嗰晚你去唔去呀? 去的話記得帶滅火筒去呀. 我驚你唔燃燒, 你格離嗰個燒過去你度就唔好啦.

作者: inabottle    時間: 14-4-2007 21:51

引用:
原帖由 adamying 於 14-4-2007 20:52 發表 網上找的私人搞作. 不過我見佢有足本長度. 可以聽聽, 所以放上來.   concert 嗰晚你去唔去呀? 去的話記得帶滅火筒去呀. 我驚你唔燃燒, 你格離嗰個燒過去你度就唔好啦.

千祈咪燒過黎 ..... water in a bottle always! 

作者: Anison    時間: 14-4-2007 23:08

到時不如就以滅火筒為記吧
作者: adamying    時間: 19-4-2007 15:25

滅火筒咁大支, 唔知俾唔俾帶入場喎 , 到時話驚有恐怖份子(其實當晚麚ㄚY宗教狂熱份子 -SRS教 ), 唔俾帶有射擊性武器入去咪失敗. 香檳好鱦{, 可以助燃
作者: singingsoul    時間: 14-5-2007 12:40

你們提幾首都一定有.
龍珠, 星矢18號晚, heats要等19號.

作者: wwl36    時間: 14-5-2007 12:58

引用:
原帖由 Tyler2 於 14-5-2007 12:40 發表 你們提幾首都一定有.龍珠, 星矢18號晚, heats要等19號.

Tyler2兄係搞手 ? 不過-歡仰回來

作者: singingsoul    時間: 14-5-2007 14:01

引用:
原帖由 wwl36 於 14-5-2007 12:58 發表 Tyler2兄係搞手 ? 不過-歡仰回來

如果我自己是搞手便發達了. 見盡幾個心目中的神.
只是朋友搭朋友流出的資料, 知道大概會有甚麼歌.

18號晚大概提示:
1)單眼船長
2)飛行石
3)手指篤爆敵人
4)金英二選手
5)主角有個朋友叫大文豪
6)金色動物頭

作者: adamying    時間: 14-5-2007 14:11

tyler2兄 2)飛行石 / 4)金英二選手 可不可以給多少少貼士, 我略略估到, 但又不太確定.
作者: wwl36    時間: 14-5-2007 14:21

1)單眼船長 = 宇宙海賊
2)飛行石
3)手指篤爆敵人
4)金英二選手 = 神威賽車手
5)主角有個朋友叫大文豪
6)金色動物頭

只識兩個  

作者: adamying    時間: 14-5-2007 16:43

引用:
原帖由 wwl36 於 14-5-2007 14:21 發表 1)單眼船長 = 宇宙海賊2)飛行石3)手指篤爆敵人4)金英二選手 = 神威賽車手 5)主角有個朋友叫大文豪6)金色動物頭   只識兩個  

5)主角有個朋友叫大文豪6 ---> 電子神童

6)金色動物頭 ---> 太空保衛團

=========================

2)飛行石 ---> 天空之城?????

3)手指篤爆敵人 ---> 北斗之拳?????

但是我真係唔多肯定, 因為佢地在日本都好似未演繹過以上兩首歌.

作者: singingsoul    時間: 14-5-2007 17:36

引用:
原帖由 adamying 於 14-5-2007 16:43 發表   5)主角有個朋友叫大文豪6 ---> 電子神童 6)金色動物頭 ---> 太空保衛團   ========================= 2)飛行石 ---> 天空之城????? 3)手指篤爆敵人 ---> 北斗之拳?????   但是我真 ...

你的答案基本上是全對, 除了一個我出提示出得不好, 金色動物頭係特撮主角, 係近年的, 不是oldcake東西.

不過, 太空保衛團19號都必出, MICCHI的robo歌嘛, 香港又有播過!
全部比較驚喜的冷門歌曲, 是遷就MIQ和遠藤正明自己的貼題歌曲較少選擇的關係.

作者: wwl36    時間: 14-5-2007 17:58

引用:
原帖由 Tyler2 於 14-5-2007 17:36 發表 你的答案基本上是全對, 除了一個我出提示出得不好, 金色動物頭係特撮主角, 係近年的, 不是oldcake東西.不過, 太空保衛團19號都必出, MICCHI的robo歌嘛, 香港又有播過!全部比較驚喜的冷門歌曲, 是遷就MIQ和遠藤正 ...

2)飛行石 ---> 天空之城????? 邊個唱? 佢地好似唔係原唱

3)手指篤爆敵人 ---> 北斗之拳????? 同上

MIO 唱翻 戰鬥機械, 0083, 重戰機,  聖戰士....我求之不得, 無為唱口水歌呀.....

作者: adamying    時間: 15-5-2007 09:42

6)金色動物頭 ---> 牙狼GARO???

tyler2兄 有冇多少少當晚表演消息呀. 星期四有冇人去接機呀.

作者: singingsoul    時間: 15-5-2007 09:52

引用:
原帖由 adamying 於 15-5-2007 09:42 發表 6)金色動物頭 ---> 牙狼GARO??? tyler2兄 有冇多少少當晚表演消息呀. 星期四有冇人去接機呀.

garo中啦.
接機? 講真官網公開晒時間, 一定有人去的. 我就只渴求看偶像們台上表演, 不會請假去接機了.

兩晚你還想他們唱甚麼比較冷門, 或者之前未台上唱過的? 你講, 我告訴你有沒有啦.
而影山和遠藤上星期12號晚在台灣則唱了這些:

CHA-LA HEAD-CHA-LA
爆龍戰隊アバレンジャー
牙狼~SAVIOR IN THE DARK~
戦士よ、起ち上がれ!
Re:START
エンブレム ∼名も無き英雄達へ∼
HEATS
PLANET DANCE
BRAVE HEART(吉他版)
約束の地(吉他版)
夢旅人∼ブルー·ドリーム∼(吉他版)
勇者王誕生~集大成神話VER~
聖鬥士神話~Soldier dream~
鋼の救世主
ENCORE曲:
レッツ·ファイナルフュージョン!!
SKILL

或者看看台灣fans的blog:
http://taopaic.blogspot.com/2007/05/blog-post_13.html
http://www.mw.net.tw/user/666216668/blog/2007/05/13/21602/52721/

作者: adamying    時間: 15-5-2007 10:13

講真我都冇想過佢地唱什麼歌, 應該講約兩個鐘的演唱會, 五個人分, 每個人都只係得約三首歌時間, 減去首本名曲, 真係冇什麼可選擇, 所以我都好明白要分開兩個唔同主題的用意.
作者: wwl36    時間: 15-5-2007 10:48

PLANET DANCE ? 口水 ... 點解唔唱 天使の絵の具 反正都係Lo

作者: singingsoul    時間: 15-5-2007 10:49

引用:
原帖由 adamying 於 15-5-2007 10:13 發表 講真我都冇想過佢地唱什麼歌, 應該講約兩個鐘的演唱會, 五個人分, 每個人都只係得約三首歌時間, 減去首本名曲, 真係冇什麼可選擇, 所以我都好明白要分開兩個唔同主題的用意.

以驚喜度計, 就18號非常過癮. 因為平日買dvd看都常重複首本名曲, 我就是喜歡看他們表演些冷門些的.
19號, 基本上都好熟悉的, 到時候大家忘情投入吧!

作者: singingsoul    時間: 15-5-2007 11:20

引用:
原帖由 wwl36 於 15-5-2007 10:48 發表 PLANET DANCE ? 口水 ... 點解唔唱 天使の絵の具 反正都係Lo

天使の絵の具舊macross的插曲, 是嗎?
他們每位表演者的曲目分得幾平均. 本來18號SAS主題來說, MIQ是沒有自己歌的, 碰巧現在大會宣布18號都有1/3時間唱機械人動畫歌, MIQ18號晚才有機會唱兩首自己作品(都是動畫插曲來的), 另外兩首已經是口水了(一首是cover過很多次的了, 另一首不是機械人動畫, 飛行石呢! 口水叫得好聽d, 係cover啦). 不過就沒有cover 天使の絵の具或者其他舊macross歌.

其實我上面paste了Planet Dance, 係影山和遠藤在台灣那場唱的. 兩個男人cover的話, 找回男人歌都很正常啦.

不過..........香港都係會出這首.
作者: adamying    時間: 15-5-2007 16:03

影山和遠藤上星期12號晚在台灣, 17號就到香港, 真係忙到不得了. 幾乎連停下來休息時間都冇.

不過冇辦法啦, 佢地又唱得咁好.

作者: singingsoul    時間: 15-5-2007 17:01

引用:
原帖由 adamying 於 15-5-2007 16:03 發表 影山和遠藤上星期12號晚在台灣, 17號就到香港, 真係忙到不得了. 幾乎連停下來休息時間都冇. 不過冇辦法啦, 佢地又唱得咁好.

不是懷疑幾位同行前後輩的實力, 但是以影山的曲風, 台風, 表演時肉緊度, 到時應該還會是他把氣氛炒至最高!

作者: adamying    時間: 18-5-2007 17:01

影山在"影山秘密日記"留言,到港後的遊歷.

佢地好似住係九龍灣九展.

http://www.airblanca.com/paseo/index.html

作者: Ahming    時間: 19-5-2007 01:28

作者: adamying    時間: 21-10-2007 17:31

影山 ё①вй / 遠藤正明 /わギクズチボウ / 福山芳樹 合唱

好有氣勢

作者: adamying    時間: 9-11-2007 09:46

jam project 明年會舉行國內和國外巡迴演唱會, 國內是"japan flight 2008 no border", 國外叫"world flight 2008" 香港是其中一站, 期待中........
作者: adamying    時間: 12-7-2008 15:13

引用:
原帖由 adamying 於 9-11-2007 09:46 發表 jam project 明年會舉行國內和國外巡迴演唱會, 國內是"japan flight 2008 no border", 國外叫"world flight 2008" 香港是其中一站, 期待中........

JAM Project WORLD FLIGHT 2008 No Border in Hong Kong

JAM Project 將於10月7日來香港開演唱會.

影山浩宣7月31日來港, 8月1日在香港動漫電玩節作特別嘉賓, 還會在2:15pm~2:45pm開迷你演唱會, 之後有簽名會.

作者: adamying    時間: 12-7-2008 16:00

今年場地不是上年那個, 改了在九龍灣國際展貿中心6樓展貿廳3, 比上年大了少少.
作者: adamying    時間: 14-7-2008 09:07

今次"JAM Project WORLD FLIGHT 2008 No Border in Hong Kong"冇松本梨香份, 因為她在"JAM Project JAPAN FLIGHT 2008 NoBorder"之後會暫時停止JAM Project內的活動, 但冇再講幾時再參與, 又不是脫離JAM Project. 可能想試試獨立出去發展.
作者: adamying    時間: 17-7-2008 09:46

影山浩宣個人迷你演唱會VIP觀眾抽選詳情

影山浩宣將於8月1日(星期五)下午2時15分至2時45分在香港動漫電玩節的會場舉行一場個人迷你演唱會,我們特地在舞台前準備了50個座位,讓50位VIP觀眾能夠近距離欣賞影山浩宣的精彩演出。

如果您都想成為這50位VIP觀眾之一,那就馬上進入下面的連結,填妥表格後按”提交”,我們便會從參加者之中抽出50位幸運兒,並派專人跟他們聯絡,通知他們當日的安排。

截止日期為7月23日(星期三)

以下是參加網頁

http://www.ail.com.hk/jam.html

作者: singingsoul    時間: 24-7-2008 17:39

引用:
原帖由 adamying 於 17-7-2008 09:46 發表 影山浩宣個人迷你演唱會VIP觀眾抽選詳情 影山浩宣將於8月1日(星期五)下午2時15分至2時45分在香港動漫電玩節的會場舉行一場個人迷你演唱會,我們特地在舞台前準備了50個座位,讓50位VIP觀眾能夠近距離欣賞影山浩 ...

哭﹐我現在才看到這個﹗

作者: adamying    時間: 25-7-2008 08:40

小弟剛收到信, 有幸參與mini live 觀眾.
作者: adamying    時間: 26-7-2008 17:11

開始有飛賣

作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 01:32

今天去看了動漫節的影山mini concert. 4首歌已經high到震.
小弟blog裡面寫了撮劣文章與照片做了微型報告.

作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 01:42

不少短片或者整個過程錄像上載到網上了. 非正式演唱會有這個優點-----不禁止拍攝.

日本niconico網:
http://www.nicovideo.jp/watch/sm4153643

Youtube網站:
http://jp.youtube.com/watch?v=f_B8chaScuI
">
作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 01:55

some more from today 動漫節.
Song: HEATS (from 真三一萬能俠 世界最後之日)

作者: adamying    時間: 2-8-2008 02:34

tyler兄真快手, 我還想希望盡快這一兩日upload一段近30分鐘冇剪輯人頭版片段..........

不過聲沙情況似乎不只我有發生.

作者: 特撮狂    時間: 2-8-2008 02:37

嘩! CHA LA HEAD CHA LA 同 HEATS 都係正野喎 !
作者: adamying    時間: 2-8-2008 02:49

tyler兄拜讀過貴blog, 想講講跟茯O"快逹票"賣飛, 不是通利, 不過根據以往多次慘痛於快逹票買飛個案, 快逹票server又會於賣飛頭一朝, 再down多一次........... .

不過我今日聽到JAM Project會有首新歌, 是"機戰Z"的主題曲, 希望會是一首比美水木的好歌.

作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 09:23

引用:
原帖由 adamying 於 2-8-2008 02:49 發表 tyler兄拜讀過貴blog, 想講講跟着是
"快逹票"賣飛, 不是通利, 不過根據以往多次慘痛於快逹票買飛個案, 快逹票server又會於賣飛頭一朝, 再down多一次........... . 不過我今日聽 ...

多謝adamying提點。
但是這主辦單位應該會跟上次AFJ HK2007一樣會安排通利琴行這些城市電腦售票網兼售快達票的。我上次都係首日仆倒去通利買最佳位置的。
快達票網頁﹐我係用來八卦賣到幾多飛的﹐他們的系統有點信不過﹐許可的話﹐都係盡可能親身去買比較安心。

我post niconico那段是full version來的﹐朋友絕佳位置拍下。係可惜上網畫質劣化很多。

又有新鐵甲萬能俠了嗎﹖我覺得比較可惜的是現在新出的版本只能算隨這股翻炒潮流而生﹐故事創作與作畫通常都很馬虎﹐沒有當初真三一面世的驚喜。(說來說去﹐還是靠一個今川泰宏﹗)
根據這幾年的觀察﹐如果JAM Project全隊負責的主題歌﹐曲風通常不會是我最喜歡那杯茶﹐例如鋼鐵神﹐我覺得曲很悶﹐詞有點太造作。偶爾才有首牙狼我覺得吸引。

可能我真的只對渡邊宙明老師的曲有反應?

作者: adamying    時間: 2-8-2008 09:34

引用:
原帖由 Tyler2 於 2-8-2008 09:23 發表 多謝adamying提點。但是這主辦單位應該會跟上次AFJ HK2007一樣會安排通利琴行這些城市電腦售票網兼售快達票的。我上次都係首日仆倒去通利買最佳位置的。快達票網頁﹐我係用來八卦賣到幾多飛的﹐他們的 ...

niconico個網要有a/c先可以睇到, 但佢又係日文........................>_<

tyler兄有冇其他方法可以看到這個片段, 謝謝.

作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 09:47

引用:
原帖由 adamying 於 2-8-2008 09:34 發表 niconico個網要有a/c先可以睇到, 但佢又係日文........................>_< tyler兄有冇其他方法可以看到這個片段, 謝謝.

暫時未有﹐不過Youtube上都已經有不少人up了其他版本。聽聞Youtube劣化畫質的程度比niconico嚴重﹐兼上載又更慢﹐所以我的朋友首先都係up上nico。
niconico很多正東西Youtube or 土豆沒有﹐很多Youtube裡面日本節目﹐日人上載的影片其實都是從niconico轉過來的。
我誠心推薦大家無論如何sign up niconico。
不如看看那版sign up webpage有甚麼日文問題要解決, 以後大家看好東西都方便一些。

作者: adamying    時間: 2-8-2008 10:12

tyler兄, 見你已經買到飛, 可以到時見到你, 我都係訓鬫迂葍R了飛, 不過好可以惜, 只可以買到第六行中間路口飛, 我和朋友比較喜歡較中間位置, 其實賣飛情況有少少超過我所想, 一開場已經有人第一時間衝去買飛, 而且一買就十張................(雖然我都買了六張, 如果唔係價錢貴咁上次多, 可能我都要掃十張) 到我都係第二十二,三個人剛拿不到簽名會名額.......... , 我和朋友商討過後, 就買了現在的位置, 後來想想, 主辦單位又話保留少量好位, 其實係保留了右邊全部位, 有講大話成份, 所以現在我都有再買飛的想法. 昨朝早買飛時的人龍好長, 雖然和買panda-z的人同一條隊, 但應該有超過一半都係買飛, 因為視線都係集中去賣飛的地方, 人數超過50人, 但我發覺得兩點鐘再去看看賣飛情況又比我想相對為少, (我意思係頭一輪的買飛的人, 好快就停了, 因為用了唔同顏色的筆去劃位, 所以好易認, 總體賣飛情況都唔錯, 頭一個區的飛我見都賣得八八九九了, 最左邊的區就一如以往比較差) 另外tyler兄你是否坐第一行?
作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 11:28

引用:
原帖由 adamying 於 2-8-2008 10:12 發表 tyler兄, 見你已經買到飛, 可以到時見到你, 我都係訓鰦成晚買了飛, 不過好可以惜, 只可以買到第六行中間路口飛, 我和朋友比較喜歡較中間位置, 其實賣飛情況有少少超過我所想, 一開場已經有人第一時間衝去買飛, ...

叫人專程入人潮湧湧的動漫節場買票﹐竟然一大半係係側邊section位﹐我都真係O晒嘴。
第一行﹖我今次失敗到係左面section第5行呀。慘。
不過呢﹐我對整隊JAM係好普通的情感﹐跟去年有堀江﹐水木﹐MIQ的差很遠。所以不太介懷。

作者: adamying    時間: 2-8-2008 11:49

我都係對影山同奧井比較有感情, JAM Project本身都有好歌, 但為數不多, 不過好起上來又真係百聽不厭, 一路聽一路燃燒 .
作者: singingsoul    時間: 2-8-2008 12:06

JAM我暫時最喜歡約束之地﹐有點戰士淡淡哀愁感覺。
其他喜歡的通常是JAM名義但其實遠藤正明獨唱的﹐例如超重神的合神﹗GRAVION和帝王萬能俠的魔神見參。
幾首機戰主題曲現場炒熱氣氛則算是一流的。

作者: adamying    時間: 2-8-2008 12:21

我最喜歡"未來デソ咆哮" 和 "鋼ソ救世主"
作者: Ahming    時間: 3-8-2008 01:21

點解要係星期五…

作者: adamying    時間: 12-8-2008 08:46

Solo演唱部份民意調查

JAM Project 演唱會可以提出各人各自Solo時唱的歌.

以下為直接Website.

http://web.ail.com.hk/jamproject/

或可以去這裡看看.

http://www.ail.com.hk/jam.html

作者: adamying    時間: 15-8-2008 09:04

官方youtube片段

影山浩宣於香港動漫電玩節舉行Mini Live (Part 1)

作者: adamying    時間: 15-8-2008 09:05

官方youtube片段

影山浩宣於香港動漫電玩節舉行Mini Live (Part 2)

作者: adamying    時間: 15-8-2008 09:06

官方youtube片段

影山浩宣於香港動漫電玩節舉行Mini Live (Part 3)

作者: adamying    時間: 20-8-2008 12:39

過兩日有飛賣啦.

作者: Ahming    時間: 21-8-2008 20:52

明天八號風球喎

作者: Ahming    時間: 22-8-2008 21:44

雨男即是雨男

東京開show果日就落大雨

香港售票果日就九號風球

作者: japkortai    時間: 24-8-2008 10:30

6月的時候,去了日本聽影山及水木一郎、崛江美都子的演唱會。除了當中有數首歌我識的歌之外,其他我都未聽過,還差點兒睡著了。去年8月的演唱會最值得聽,有佐佐木功、山本正之等,最想聽的全部在那場演唱會。所以,JAM的不會去了。
作者: adamying    時間: 25-8-2008 08:54

引用:
原帖由 japkortai 於 24-8-2008 10:30 發表 6月的時候,去了日本聽影山及水木一郎、崛江美都子的演唱會。除了當中有數首歌我識的歌之外,其他我都未聽過,還差點兒睡著了。去年8月的演唱會最值得聽,有佐佐木功、山本正之等,最想聽的全部在那場演唱會。所 ...

冇法啦, 佢地唔覺唔覺在日本都連續開了近十年演唱會, 冇理由仲全部都係舊歌, 而且他們都還有新歌出, JAMProject 主打機戰歌, 所以我都會有好大部份都識, 就算係動畫歌我都略知一二, 特撮就差少少..............................

不過估唔到原來有這麼多人專程過日本睇他們演唱會, 我都好想去 , 不過冇法冇銀兩 .

作者: japkortai    時間: 25-8-2008 09:33

引用:
原帖由 adamying 於 25-8-2008 08:54 發表   冇法啦, 佢地唔覺唔覺在日本都連續開了近十年演唱會, 冇理由仲全部都係舊歌, 而且他們都還有新歌出, JAMProject 主打機戰歌, 所以我都會有好大部份都識, 就算係動畫歌我都略知一二, 特撮就差少少... ...

你說得對。我可能對JAM的歌目不太熟悉,而且已很少看日本動畫,所以,有點難產生共鳴。但去年8月的演唱會,不知為何,雖然中間夾了些新歌,但因為有佐佐木功唱YAMATO、銀河鐵道999,山本正之唱小雙俠,影山唱ZENKI,水木一郎唱電子神童、鐵甲萬能俠Z 等等,聽完後,真的很感動,覺得那次飛去日本聽真是值回票價(雖然飛機票蠻貴)兼且是一份最好的生日禮物。

作者: singingsoul    時間: 17-9-2008 15:45

有事竟然不能去JAM Project 10月7日的演唱會﹐要賣手上的票。慘到哭﹗
有興趣請往買賣區LINK看看。

作者: adamying    時間: 26-9-2008 15:40

紀念商品有圖睇

不過我覺得精選套裝唔抵買

作者: adamying    時間: 8-10-2008 03:53

聽完今晚Jam Project演唱會之後, 覺得他們都好落力演出, 交足工課, 比上年水木那場, 舞台設計只有最基本的佈置, 唱卡拉ok, 但Classic部份比上年長好多, 最有心思就係唱新版粵語叮噹(可能主辦單位關係, 所以選這首歌), 演唱會一開始已經講會唱一首廣東話歌, 但一時之間我都想不到會是那一首廣東話歌, 因為太多選擇, 而且又想不到那首會係啱佢地, 當他們唱出來之後, 全場都為之一驚, 完全估唔到會唱得咁好, 而且有九成字眼都好對音, 冇唱錯, 首歌分三部份唱頭尾用廣東話唱, 中間用日語唱, 完全想不到連自己個名都未能用廣東話好正咁說出來, 但classic唱叮噹會咁好, 全場即時叫encore, 但好可惜最終都係冇encore , 每人都係得一首獨唱的自己本身的歌, 比較可惜, 絶大部份係合唱Jam Project的Super Robot大戰的歌. 希望好似影山所講, 可以以後和其他日本動畫歌手一齊來港演出, 或和本港歌手聯手表演(雖然我覺得有難度), 但有時見到在中國大陸獻唱的日本動畫歌手比香港還多時, 心想香港真係容納不到他們? 還是香港人的想法真係咁狹窄? 不過我本身都覺得香港人係表面open, 裡面好保守, 由其是可能會給人說幼稚時, 都唔會說出來.
作者: adamying    時間: 18-5-2009 22:54

傳聞米倉千尋 石川智晶演唱會最後公布了8月30日, 影山和遠藤會來香港. 有冇餅友去了今次演唱會呀, 可否覆覆. thanks
作者: adamying    時間: 19-5-2009 16:37

官網出了POST

2009年第三彈演唱會決定!「鋼鐵兄弟」回歸!

2009年05月19日

有參加「米倉千尋 石川智晶 ニゑヘソFRIENDS香港演唱會」的朋友應該已經知道,我們邀請了影山浩宣及遠藤正明再次來港舉行演唱會,「影山浩宣 遠藤正明 GALAXY RETURN in HK LIVE」鐵定於8月30日星期日隆重舉行!是次演唱會將會以兩位歌手的個人作品為主,讓大家欣賞兩位歌手不同範疇的精彩演出,詳情請留意我們日後的公佈。

魂ソе③み再ヂ!

作者: 超人兄弟    時間: 19-5-2009 22:10

引用:
原帖由 adamying 於 19-5-2009 16:37 發表 官網出了POST   2009年第三彈演唱會決定!「鋼鐵兄弟」回歸! 2009年05月19日 有參加「米倉千尋 石川智晶 ニゑヘソFRIENDS香港演唱會」的朋友應該已經知道,我們邀請了影山浩宣及遠藤正明再次來港舉行演唱 ...

o夷~....這個組合都幾 ' 正 ' o咼~(jam P的一半 )!睇o下就o吾就到時間去先!

thanks adamying 兄告知!

adamying兄會去??!

作者: 虎榮    時間: 20-5-2009 00:32

ed班主果然言出必行,d計劃一一實現  

佢最緊要有始有終呀!  (萬分期待!!!  )   

作者: 超人兄弟    時間: 20-5-2009 07:42

引用:
原帖由 虎榮 於 20-5-2009 00:32 發表 ed班主果然言出必行,d計劃一一實現     佢最緊要有始有終呀!  (萬分期待!!!  )   

係o牙~!好希望 E F G 計劃 do 能夠實現!

作者: adamying    時間: 20-5-2009 09:35

考慮緊........   , 主要睇價錢同有冇朋友去.
作者: singingsoul    時間: 20-5-2009 12:00

其實我幾可說不喜歡Jam Project歌曲的(只少數例外)﹐所以只是影山和遠藤的演唱會我最喜。
去硬。

米倉和石川智晶那晚演唱會有很多女性觀眾。比我以往去過的2001aniki & micchi﹐2007SAS/SRS﹐2009aniki & micchi都多很多。全場約700席﹐覺得有3成以上觀眾是年青女性。
作者: Shiawase    時間: 20-5-2009 16:37

引用:
原帖由 singingsoul 於 17-9-2008 15:45 發表 有事竟然不能去JAM Project 10月7日的演唱會﹐要賣手上的票。慘到哭﹗有興趣請往買賣區LINK看看。

引用:
原帖由 singingsoul 於 20-5-2009 12:00 發表 其實我幾可說不喜歡Jam Project歌曲的(只少數例外)﹐所以只是影山和遠藤的演唱會我最喜。去硬。...

singingsoul, 希望今次的影山和遠藤演唱會你唔會double-book yourself like last time

引用:
原帖由 singingsoul 於 20-5-2009 12:00 發表 ...米倉和石川智晶那晚演唱會有很多女性觀眾。比我以往去過的2001aniki & micchi﹐2007SAS/SRS﹐2009aniki ...

You went to 米倉和石川智晶演唱會, how was it ah?   How's the live performance of these two songs "未來の二人に" & "10 Years after"?   (the only two songs i know & really like by 米倉千尋 )

作者: singingsoul    時間: 25-5-2009 14:05

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-5-2009 16:37 發表     singingsoul, 希望今次的影山和遠藤演唱會你唔會double-book yourself like last time 啦!      You went to 米倉和石川智晶演唱會, how was it ah?   How's the ...

不會了﹐只是影山和遠藤二人的話﹐對我來說比整隊Jam Project重要太多了﹐我不會再那麼大意。

米倉千尋那晚沒有唱"未來の二人に"﹐但有唱"10 Years after"。她的唱功很好﹐表現非常投入活躍﹐搞氣氛很成功。不過我個人則覺得石川智晶唱功更是突出﹐高音的延伸非常悅耳﹐多次令我起雞皮疙瘩的感動。

作者: Shiawase    時間: 25-5-2009 16:36

引用:
原帖由 singingsoul 於 25-5-2009 14:05 發表 ...米倉千尋那晚沒有唱"未來の二人に"﹐但有唱"10 Years after"。她的唱功很好﹐表現非常投入活躍﹐搞氣氛很成功。不過我個人則覺得石川智晶唱功更是突出﹐高音的延伸非常悅耳﹐多次令我起雞皮疙瘩的感動

Thank u for the feedback, singingsoul

I was surprised that 米倉千尋沒有唱"未來の二人に" (I thought it's one of her popular songs ah )

作者: adamying    時間: 12-6-2009 09:02

官網出新post

「影山浩宣 遠藤正明香港演唱會」詳情公開

2009年06月12日

要大家久等了,我們已經定出「影山浩宣 遠藤正明香港演唱會」的詳情,請參閱以下內容。

影山浩宣 遠藤正明 GALAXY RETURN in HK LIVE

日期:2009年8月30日 (星期日)

開場時間:晚上6:30

開演時間:晚上7:30

地點:九龍灣國際展貿中心6樓展貿廳3

票價:HK$580 / HK$450 / HK$330

售票網:快達票(HK Ticketing) 及通利琴行

門票公開發售日期:2009年7月18日 (星期六)

作者: japkortai    時間: 18-7-2009 17:57

引用:
原帖由 adamying 於 12-6-2009 09:02 發表 官網出新post   「影山浩宣 遠藤正明香港演唱會」詳情公開 2009年06月12日 要大家久等了,我們已經定出「影山浩宣 遠藤正明香港演唱會」的詳情,請參閱以下內容。影山浩宣 遠藤正明 GALAXY RETURN in H ...

請問有冇OC友會去呢?

作者: 虎榮    時間: 19-7-2009 03:37

引用:
原帖由 japkortai 於 18-7-2009 17:57 發表   請問有冇OC友會去呢?

今次同下次都應該唔會!因為淨系熟影山d歌!下次聽聞又系JAM Project 人選,d歌重唔熟過今次! 都系儲錢等明年個音樂會!希望唔系吹水就好.

作者: japkortai    時間: 19-7-2009 06:34

引用:
原帖由 虎榮 於 19-7-2009 03:37 發表   今次同下次都應該唔會!因為淨系熟影山d歌!下次聽聞又系JAM Project 人選,d歌重唔熟過今次! 都系儲錢等明年個音樂會!希望唔系吹水就好.

虎榮兄,下次即係幾時? 又係JAM PROJECT?  因為我估計今次影山會唱鬼神童子,所以才買票入場。

作者: 虎榮    時間: 19-7-2009 06:45

引用:
原帖由 japkortai 於 19-7-2009 06:34 發表   虎榮兄,下次即係幾時? 又係JAM PROJECT?  因為我估計今次影山會唱鬼神童子,所以才買票入場。

聽聞原定12月,依家好似話提前左去10月

作者: japkortai    時間: 19-7-2009 06:53

引用:
原帖由 虎榮 於 19-7-2009 06:45 發表   聽聞原定12月,依家好似話提前左去10月

我比較喜歡影山的,很少在演唱會聽到他唱鬼神童子,所以希望在現場聽他唱一次。

作者: 虎榮    時間: 19-7-2009 07:01

引用:
原帖由 japkortai 於 19-7-2009 06:53 發表   我比較喜歡影山的,很少在演唱會聽到他唱鬼神童子,所以希望在現場聽他唱一次。

咁希望佢唱啦! 下次吾系JAM Project, 不過系上次JAM Project來港的部分人馬而已.

作者: japkortai    時間: 19-7-2009 07:10

引用:
原帖由 虎榮 於 19-7-2009 07:01 發表   咁希望佢唱啦! 下次吾系JAM Project, 不過系上次JAM Project來港的部分人馬而已.

咁下次係乜人來唱呀?

作者: 虎榮    時間: 19-7-2009 07:56

引用:
原帖由 japkortai 於 19-7-2009 07:10 發表   咁下次係乜人來唱呀?

個人仔未簽約作實,應承左人地唔好講住.

作者: singingsoul    時間: 21-7-2009 14:44

引用:
原帖由 japkortai 於 19-7-2009 06:53 發表 我比較喜歡影山的,很少在演唱會聽到他唱鬼神童子,所以希望在現場聽他唱一次。

今次應該一定會唱鬼神童子OP1.
上月二人泰國演唱會song list as below:
CHA-LA HEAD-CHA-LA
鳥人戦隊ジェットマン
こころはタマゴ
鬼神童子ZENKI
ペガサス幻想
Heats
聖闘士神話
光のさす未来へ! (PS2「ドラゴンボールZ インフィニットワールド」主題歌)

爆竜戦隊アバレンジャー
勇者王誕生!
戦士よ、起ち上がれ!
創聖のアクエリオン
Butter-Fly
ゆずれない願い
愛をとりもどせ
God Knows...

Brave Heart(Let's & Go! MAX)
Break Out!
嘆きのロザリオ
牙狼∼SAVIOR IN THE DARK∼
SOULTAKER
SKILL

有 鬼神童子Zenki呀。

作者: singingsoul    時間: 21-7-2009 14:47

引用:
原帖由 虎榮 於 19-7-2009 07:01 發表 咁希望佢唱啦! 下次吾系JAM Project, 不過系上次JAM Project來港的部分人馬而已.

“系上次JAM Project來港的部分人馬”<===
今次來了影山&遠藤﹐講單人或孖公仔過來有號召力的﹐應該是福山芳樹﹐或者搭多個﹖

作者: singingsoul    時間: 21-7-2009 14:54

我重點都係聽鬼神童子和鳥人戰隊ED“心是蛋”(唔知點譯得好D)。2007年他唱了鳥人的OP了﹐ED則是首次香港唱吧。神曲來的!
作者: japkortai    時間: 21-7-2009 20:14

引用:
原帖由 singingsoul 於 21-7-2009 14:54 發表 我重點都係聽鬼神童子和鳥人戰隊ED“心是蛋”(唔知點譯得好D)。2007年他唱了鳥人的OP了﹐ED則是首次香港唱吧。神曲來的!

他上次唱鳥人戰隊OP的時候,台下d人冇乜反應,可能對鳥人戰隊唔熟,那時播映時間好似在星期六,所以或者未能吸引到d人睇。我都鍾意其OP & ED,聽埋鬼神童子就簡直PERFECT。

作者: japkortai    時間: 21-7-2009 20:15

引用:
原帖由 singingsoul 於 21-7-2009 14:44 發表 今次應該一定會唱鬼神童子OP1. 上月二人泰國演唱會song list as below: CHA-LA HEAD-CHA-LA 鳥人戦隊ジェットマンこころはタマ ...

歌唱魂,你有去泰國聽他們的演唱會嗎?  OH... 你應該會去CONCERT吧。

作者: moneyismymoney    時間: 21-7-2009 22:49

見到地鐵都有出廣告,今次好犀利呀!
作者: singingsoul    時間: 22-7-2009 02:11

引用:
原帖由 japkortai 於 21-7-2009 20:15 發表 歌唱魂,你有去泰國聽他們的演唱會嗎? OH... 你應該會去CONCERT吧。

Thailand concert info is from internet. I am not lucky enough to join that too.
Yes, certainly I will go to the coming August one in Hong Kong. I will call you there and have a chat with our anisong mates.

作者: japkortai    時間: 22-7-2009 05:37

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 21-7-2009 22:49 發表 見到地鐵都有出廣告,今次好犀利呀!

當真?  等我返嚟都要睇吓先。money兄,你在那個站睇到呀? 

作者: japkortai    時間: 22-7-2009 05:38

引用:
原帖由 singingsoul 於 22-7-2009 02:11 發表 Thailand concert info is from internet. I am not lucky enough to join that too.Yes, certainly I will go to the coming August one in Hong Kong. I will call you there and have a chat with our anisong ma ...

原來如此。不過你都好勁,把歌名打出來。唔知佢會唔會animei-ja-nai, getta-robot & 新版本磁力鐵甲人呢?

好呀,謝謝你。返香港後要温習一下他的首本名曲。

作者: singingsoul    時間: 22-7-2009 10:40

引用:
原帖由 japkortai 於 22-7-2009 05:38 發表 原來如此。不過你都好勁,把歌名打出來。唔知佢會唔會animei-ja-nai, getta-robot & 新版本磁力鐵甲人呢? 好呀,謝謝你。返香港後要温習一下他的首本名曲。

咦﹐妳今在何方﹖
ZZ和三一的COVER他2007香港都唱過﹐我則期望他唱其他。但不想聽新磁力﹐我唔鍾意首STORMBRINGER﹐作曲好不倫不類咁﹐可能我口味太單一﹐太習慣渡邊宙明曲風﹐接受不到新東西。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0