標題: 豆芽夢 [打印本頁]

作者: cocosally    時間: 18-9-2006 11:57     標題: 豆芽夢

以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??
作者: 紫龍    時間: 18-9-2006 19:17

引用:
原帖由 cocosally 於 18-9-2006 11:57 發表 以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??
我有睇,無線收錢劇重播http://www.tvb.com/tvb_classic/d ... rling/20060924.html
作者: 火馬    時間: 18-9-2006 21:48     標題: 歌詞

露云娜 - 豆芽梦 曲:林振强 | 词:林振强 | 编: 请容我去织梦 用爱来造阵微风 把长路也轻轻吹暖 陪着那小豆芽梦 请容我去追捕 踏遍途上万条草 虽迷路 你应该知道 来日我千尺高 要把星都也采下来 其实我不惯等待 披清风在天往又来 你不应该坚要我改 请容我有心事 夜半时候独沉思 只期望有天终可以 含着笑讲你知
作者: japkortai    時間: 12-10-2006 01:18

引用:
原帖由 cocosally 於 18-9-2006 11:57 發表 以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??
個男主角叫吳民雄
作者: SuperFriends    時間: 14-10-2006 16:06

首播時我讀小學6年級,當時對呢套戲印象唔係好深,反而對台果套《IQ成熟時》我就鍾意睇,因為攪笑D!記得大概十零年前暑假重播《荳芽夢》,無意間睇到一集,話Ronald同翁傽飽A加埋佢阿哥林嘉華拖路雲娜去露營,當時路雲娜著住套粉紅色套裝運動衫,胸前激突,真係睇到小弟目定口呆...........又過鬫n多年後,有一次同兩個舊書友遊車河,車主勁鍾意D舊歌,到播到《荳芽夢》時,我另一個F就好興奮講:『嘩!有一集路雲娜著住套粉紅色運動衫,真空突點呀佢..........』唔知係咪個個男人都一樣???
作者: spectreman    時間: 14-10-2006 17:29

引用:
原帖由 SuperFriends 於 14-10-2006 16:06 發表 首播時我讀小學6年級,當時對呢套戲印象唔係好深,反而對台果套《IQ成熟時》我就鍾意睇,因為攪笑D!記得大概十零年前暑假重播《荳芽夢》,無意間睇到一集,話Ronald同翁傽飽A?
仲駛問鵅I
作者: 火馬    時間: 1-11-2006 22:05

引用:
原帖由 火馬 於 18-9-2006 21:48 發表 露云娜 - 豆芽梦 曲:林振强 | 词:林振强 | 编: 请容我去织梦 用爱来造阵微风 把长路也轻轻吹暖 陪着 ...
http://fjthk.now.cn:7751/www.real2000.org/playall.asp?id=16264
作者: 血染相思谷    時間: 17-1-2007 14:40

我記得吳民雄俾人罵到死 話 又唔係靚仔 都唔知點選角 之後有幾日係佢響宣傳片度講 係呀 我個樣就係好普通架
作者: inabottle    時間: 23-2-2007 22:23

記得套劇播完後, K-100回應觀眾查詢, 找來帶左副眼鏡既吳民雄...訪問他的近況...已忘了他在片段中講過既野...
作者: 初吻    時間: 23-2-2007 22:55

吳民雄係咪係賭神做劉徳華個老死呀
作者: inabottle    時間: 24-2-2007 01:57

俾你咁講吓又有d似...但一定唔係law...
作者: Shiawase    時間: 24-2-2007 18:38

According to another website/blog (http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Wh ... rticle?mid=1059)... ....this is what someone said about 吳民雄 - Ronald "....半年前聽[ 他他他打到嚟 ](吳君如)話(吳民雄 - Ronald)現在做了電影製片喎.其實他當年只拍了[ 荳芽夢 ] 一套青春劇.以及2套電影第一套[ 烈火青春 ]做暗戀(葉童)的傻仔.第ニ套[ 救世者 ]..."
作者: inabottle    時間: 25-2-2007 00:14

我都有睇過...
作者: gihelloqueen    時間: 1-3-2007 01:55

我最記得男主角成日好鍾意就o甘生食紅蘿蔔~
作者: inabottle    時間: 11-7-2007 16:37

荳芽夢 插曲  (唱: 曾路德    詞: 邵不更   曲: The Beatles' Here, There and Everywhere)

http://www.mtvtop.net/music/83/83948.htm?wma

迷惘的一顆心 曾留下多少抑鬱

你  悠然飄過我心中  就似那幽林内一丝清風  低聲唏嘘  令沉寂泛起騷動

我  茫然醒覺眼惺松  但覺得心房内緊封的窗  輕輕推開  趕去陳年的懮悶

顿 (又) 见得青天底 一切顯出光輝份外變得青綠
新的生機又在世間飄揚 濃情因你暗滋長
讓你這温柔的一丝清風 輕輕的吹 吹暖我内心冰凉

變化了世間一切 愛意 常存心裡

作者: 人仔貓    時間: 12-7-2007 01:00

淨係有印象套劇打網球(果時興波格~?)

同露雲娜首歌好好聽...當日林振強既歌係咁有紋路,

點會估倒後(末)期會寫D效果剛剛相反既歌畀 Leslie ...

唔通就係所謂度身訂造覺得咁先襯佢~?...............

作者: inabottle    時間: 20-7-2007 01:36

cindyronald.jpg cindy.jpg cindyronald-1.jpg ronaldrichard.jpg 

作者: ar_woo    時間: 20-7-2007 10:14

引用:
原帖由 血染相思谷 於 17-1-2007 14:40 發表 我記得吳民雄俾人罵到死 話 又唔係靚仔 都唔知點選角 之後有幾日係佢響宣傳片度講 係呀 我個樣就係好普通架

Does anyone recall if 吳民雄 had an accent when he spoke Cantonese?

作者: inabottle    時間: 20-7-2007 11:32

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-7-2007 10:14 發表   Does anyone recall if 吳民雄 had an accent when he spoke Cantonese?

當年首播睇唔介意ronald既發音, 少女嘛真係覺佢型英俊架, ronald係劇中是女校/其他校既白馬王子, 只見其人未有機會搭咀既發夢少女多呢, 佢唔多對白, 佢唔駛用把口氹女仔, 通常都係d女仔響佢身邊氹氹轉吱吱喳喳, 甚至佢鍾意陳敏儀(annie?)都係畫面多過對白..., 佢既廣東話一定唔係叫正, 但真係唔知道佢本身講開係國語/英語令佢講廣東話時不夠'地道' .

作者: Blade    時間: 20-7-2007 12:55

引用:
原帖由 初吻 於 23-2-2007 22:55 發表 吳民雄係咪係賭神做劉徳華個老死呀

果個當然唔係 吳民雄 啦.

<賭神>做 劉徳華 個老死果個叫 黃斌. 大概80s尾<監獄風雲>,<人民英雄>等電影先至開始有呢個演員, 擅長扮演蠱惑仔.

吳民雄 係更早期, 但演藝事業如曇花一現. 

作者: inabottle    時間: 20-7-2007 14:18

十多年前重播後, 就沒有睇過, 印象依然深刻, 學跳ballet/打網球/戶外訓練營/戴住walkman聽BeeGee/長髮annie(?)騎馬英姿...ronald同richard都對annie(?)有過好感.

作者: ar_woo    時間: 20-7-2007 22:23

引用:
原帖由 inabottle 於 20-7-2007 11:32 發表   當年首播睇唔介意ronald既發音, 少女嘛真係覺佢型英俊架, ronald係劇中是女校/其他校既白馬王子, 只見其人未有機會搭咀既發夢少女多呢, 佢唔多對白, 佢唔駛用把口氹女仔, 通常都係d女仔響 ...

oh, you are a female, inabottle?

作者: inabottle    時間: 20-7-2007 23:32

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-7-2007 22:23 發表   oh, you are a female, inabottle?

嘻嘻...唔係男吾係女.

作者: inabottle    時間: 21-7-2007 00:47

引用:
原帖由 inabottle 於 11-7-2007 16:37 發表 荳芽夢 插曲  (唱: 曾路德    詞: 邵不更   曲: The Beatles' Here, There and Everywhere)   http://www.mtvtop.net/music/83/83948.htm?wma   你   迷惘 ...

To be the better life I need my love to be here

Here making each day of the year 

Changing my life with one wave of her hand 

Nobody can deny that there's something there 
Running my hands thru her hair 

Both of us thinking how good it can be
Someone is speaking

But she doesn't know he's there 

*I want her everywhere and if she's beside me I know I need never care

But to love her is to meet her everywhere

Knowing that love is to share 

Each one believing that love never dies watching her eyes and hoping I'm always there

To be there and everywhere, here and there and everywhere 

http://www.youtube.com/watch?v=q1ufDdiK9xY

作者: inabottle    時間: 22-10-2007 17:43

fr: http://www.guangming.com.my/content.phtml?sec=16&artid=200703311466

香港女藝人翁靜晶從影壇急流湧退後,先後考獲英國、香港及中國3地大學的法律碩士及博士學位。好學不倦的她,去年9月又趕赴新加坡修讀回教法,為完成學業,她每月搭機往返港新兩地。

如今,翁靜晶不但百分百認同禁吃豬肉及禁喝酒的回教教義,而且不排除信奉回教。她說,對她而言,不吃豬肉並非難事,但滴酒不沾卻是一項挑戰。

現年43歲的翁靜晶是香港藝人,她早年當過電視演員和電影明星,演過《喝采》、《荳芽夢》和《楊過與小龍女》等劇。1984年,她與比她年長30歲的武打電影導演劉家良結婚,之後退出娛樂圈轉投保險業,還開了一家保險顧問公司。

翁靜晶在接受《光明日報》的越洋專訪時,自認求知慾超強。從1994年起,她在工作的同時,也展開她長達13年的求學生涯。她先後在英國曼徹斯特大學和香港大學考取法律學士和碩士學位,進而成為執業律師,並於去年考獲中國北京政法大學法學博士學位。

獲頒終生學習傑出學員獎

1997年,她更憑著香港大學法律文憑課程的甲等成績,打破香港過往10年來的紀錄,接著,她2004年創辦律師事務所。

“過去13年來,我一直都在讀書,那種感覺是很充實的。”她的好學不倦,還讓她獲得香港教統局頒發的“終生學習傑出學員獎”。

掌握普通法律和中國法律後,好學的她又開始思考,“難道這就是學術的最高點?我真的抵達終點了嗎?”

於是,她通過書本、網絡尋找資料,終於讓她發現還有一種法律是她未曾接觸過的,即阿拉伯和非洲國家所沿用的伊斯蘭法。這下,她的好奇心又冒了出來,天天都在想:“伊斯蘭法到底是怎樣的法律?”

她的好奇心最終引領她到新加坡伊斯蘭教研究中心修讀回教法。

詢及她往後會否信奉回教時,她一臉坦然的說:“任何事情都有可能。對我來說,不吃豬肉並不困難,因為我和家人向來都很少吃肉,但要我滴酒不沾卻是一項挑戰。試想想,如果我出去應酬,人家敬酒,我能不喝嗎?”

偷卡提錢 送女兒去自首
翁靜晶對教育孩子自有一套手法。她提起小女兒15歲時,私自拿了她的提款卡領錢,過後被她發現,但女兒卻毫無認錯悔改之意,於是,她帶女兒到警局,要女兒自首。
“女兒當時蠻不在乎地向警方承認自己的行為,所以我就要求警方秉公處理,把女兒關起來。警員還反過來勸我給孩子一次機會,但我拒絕了。
教育孩子看待自己過錯
“過了幾個小時,警方打電話來說我的女兒知錯了,在扣留室哭得好可憐,我才把她帶回家。”
翁靜晶說,她希望藉此教育孩子認真看待自己的過錯,但看在朋友眼中,她卻是一名“恐怖媽媽”。
對於長女想像媽媽一樣當明星,翁靜晶是反對的。“娛樂圈是現實殘酷的,我的長女性格柔弱,我不希望她受傷
害,所以替她作了決定,要她讀法律。”
至於丈夫劉家良,她每天都與丈夫通三四次電話,丈夫也曾赴新陪伴她。“丈夫是傳統住家男人,不喜歡離開香港,與2個女兒的關係也比較密切。我這個媽媽的角色似乎由他代勞了。”

作者: 東加豆    時間: 2-1-2008 15:59

有少少印象, 但模糊....

不過十分喜愛 露雲娜 唱的 荳芽夢, 很好聽...

還有記得那個 Ronald 喜歡 食 紅籮筐...

作者: puppy99    時間: 6-2-2008 03:16

以前覺得翁靜晶好靚好清純ga, 仲記得有一幕好似係佢同ronald o係海邊, 點左好多立燭, 播天各一方, 好鬼正呀

作者: inabottle    時間: 8-2-2008 13:58

引用:
原帖由 puppy99 於 6-2-2008 03:16 發表 以前覺得翁靜晶好靚好清純ga, 仲記得有一幕好似係佢同ronald o係海邊, 點左好多立燭, 播天各一方, 好鬼正呀

套戲有好多流行東東, 當年還年少時真係好新鮮, 如walkman, beegees, 網球, 騎馬, wild camp, 獨木舟, 宿營, 彈結他,......多到令人眼花......樣樣都好有吸引力 ...好大原由係主角都係咁做, 年少都想~有樣學樣.

海邊一幕都有印象, 係ronald要向翁靜晶表示抱歉, 所以尊登佈置浪漫獵燭彈結他引翁靜晶出黎...

作者: inabottle    時間: 18-4-2009 09:27

風裡的繽紛 (原來沒有提起呢...荳芽夢大結局片尾播: sandy向樓下電話亭既ronald說byebye...正式拒絕名校校草 )

不必歎息亦無須傷心

心中有愛不應有恨

共你相逢瞬即分離

願這份愛逝去莫留痕

不必去想為何不生根

風的意向不可以問

命裡安排我不恨人

未洩盡氣亦要再浮沈

你我似番皂泡,碰到又要分

散也靠清風帶引

愛也似番皂泡,看似耀眼繽紛

若破滅了世上也未留痕

火馬: http://www.oldcake.net/redirect.php?tid=12615&goto=lastpost#lastpost

作者: 火馬    時間: 18-4-2009 09:32

引用:
原帖由 inabottle 於 18-4-2009 09:27 發表 風裡的繽紛 (原來沒有提起呢...荳芽夢大結局片尾播: sandy向樓下電話亭既ronald說byebye...正式拒絕名校校草 )   不必歎息亦無須傷心心中有愛不應有恨共你相逢瞬即分離願這份愛逝去莫留痕   不 ...
當年冇乜睇過豆芽夢添!
作者: kkeeleung    時間: 18-4-2009 11:10

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 09:32 發表 當年冇乜睇過豆芽夢添!
當年無線有句宣傳口號:

... 彩色幻化無雙譜, 青春活潑豆芽夢.消閒解暑何處去. 翡翠六月五條龍... 之前哥三句唔記得? 有冇人知呢?

作者: hongkongman    時間: 18-4-2009 13:10

引用:
原帖由 SuperFriends 於 14-10-2006 16:06 發表 首播時我讀小學6年級,當時對呢套戲印象唔係好深,反而對台果套《IQ成熟時》我就鍾意睇,因為攪笑D!記得大概十零年前暑假重播《荳芽夢》,無意間睇到一集,話Ronald同翁傽飽A加埋佢阿哥林嘉華拖路雲娜去露營,當時 ...
好可惜路雲娜已離婚, 有冇再婚就不知道了.
作者: 火馬    時間: 18-4-2009 17:59

引用:
原帖由 kkeeleung 於 18-4-2009 11:10 發表 當年無線有句宣傳口號: ... 彩色幻化無雙譜, 青春活潑豆芽夢.消閒解暑何處去. 翡翠六月五條龍... 之前哥三句唔記得? 有冇人知呢?

1981年暑假8月,TVB黃金時間推出新節目排陣,仲有押晒韻的打油詩slogan,等學生哥得閒無聊背下,記住個節目表 :

翡翠八月五條龍
電子新聞齊出動
青春活潑荳芽夢
香港八一新劇種
彩色幻化無雙譜
歡樂今宵樂融融
消閒解暑何處去
無線伴你在家中

作者: 火馬    時間: 18-4-2009 18:11

引用:
原帖由 hongkongman 於 18-4-2009 13:10 發表 好可惜路雲娜已離婚, 有冇再婚就不知道了.
佢d性格 '臣臣'地;當年佢上港台的藹霖的深夜節目;講她的個人靈異經歷;一味作故仔漏洞百出;遭鄧藹霖當場督爆佢;異常瘀皮...
作者: inabottle    時間: 18-4-2009 18:52

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 09:32 發表 當年冇乜睇過豆芽夢添!

因為你唔係屬女 ~ haha ~ ronald係當年既標準白馬王子型喇

作者: inabottle    時間: 18-4-2009 18:54

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 18:11 發表 佢d性格 '臣臣'地;當年佢上港台的鄧藹霖的深夜節目;講她的個人靈異經歷;一味作故仔漏洞百出;遭鄧藹霖當場督爆佢;異常瘀皮...

有d咁既事? 真係瘀爆

作者: 火馬    時間: 18-4-2009 20:27

引用:
原帖由 inabottle 於 18-4-2009 18:52 發表   因為你唔係屬女 ~ haha ~ ronald係當年既標準白馬王子型喇
男女的眼光的確有別!在小時候的我;認為典型的俊男應該係賈思樂那種!
作者: 火馬    時間: 18-4-2009 20:27

引用:
原帖由 inabottle 於 18-4-2009 18:54 發表   有d咁既事? 真係瘀爆
百份百堅!
作者: kkeeleung    時間: 19-4-2009 02:04

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 17:59 發表 1981年暑假8月,TVB黃金時間推出新節目排陣,仲有押晒韻的打油詩slogan,等學生哥得閒無聊背下,記住個節目表 : 翡翠八月五條龍電子新聞齊出動青春活潑荳芽夢香港八一新劇種彩色幻化無雙譜歡樂今宵樂融融消閒解暑 ...
多謝火馬兄寫翻首詩出嚟! 等我哋回憶, 我嘅之前記憶似乎太亂了!
作者: 火馬    時間: 19-4-2009 09:32

引用:
原帖由 kkeeleung 於 19-4-2009 02:04 發表 多謝火馬兄寫翻首詩出嚟! 等我哋回憶, 我嘅之前記憶似乎太亂了!
網上找來的! 其實我一句都唔記得!
作者: inabottle    時間: 19-4-2009 13:28

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 20:27 發表 男女的眼光的確有別!在小時候的我;認為典型的俊男應該係賈思樂那種!

男看男跟女看女 or 男看女跟女看男 都有不同眼光吧 ......

作者: inabottle    時間: 19-4-2009 13:30

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 20:27 發表 百份百堅!

網上夠有人話ronald當時有人起佢花名叫 "怪物小王子" .... 真係各草入各眼

作者: inabottle    時間: 19-4-2009 13:32

引用:
原帖由 kkeeleung 於 19-4-2009 02:04 發表 多謝火馬兄寫翻首詩出嚟! 等我哋回憶, 我嘅之前記憶似乎太亂了!

先要多謝kkeeleung提起 ...

對頭兩句較有印象而已

作者: Shiawase    時間: 19-4-2009 20:52

引用:
原帖由 inabottle 於 19-4-2009 13:30 發表       網上夠有人話ronald當時有人起佢花名叫 "怪物小王子" .... 真係各草入各眼  

ha ha, so 當時有人起Ronald花名叫 "怪物小王子" ?   He does look a little bit like him    (inabottle唔好嬲呀!)

作者: helloandhi    時間: 20-4-2009 12:24

其實都唔係太記得豆芽夢係講咩野...

印象最深刻係翁靜晶,覺得佢好靚 

覺得佢和張柏芝有幾分相似 !!

咁當然Mary 叻好多... 最欣賞佢好學概精神,又肯幫人,性格又好爽快 ^^

簡直係我偶像 

作者: inabottle    時間: 20-4-2009 13:42

引用:
原帖由 Shiawase 於 19-4-2009 20:52 發表   ha ha, so 當時有人起Ronald花名叫 "怪物小王子" ?   He does look a little bit like him    (inabottle唔好嬲呀!)

點會嬲呢 ... 各人眼光各有不同而已...

最好係我眼中既佢係無與倫比, 別人看佢平平凡凡就最very good la ha~ha~... 無人同我爭嘛 ~

作者: inabottle    時間: 20-4-2009 13:46

引用:
原帖由 helloandhi 於 20-4-2009 12:24 發表 其實都唔係太記得豆芽夢係講咩野... 印象最深刻係翁靜晶,覺得佢好靚  覺得佢和張柏芝有幾分相似 !! 咁當然Mary 叻好多... 最欣賞佢好學概精神,又肯幫人,性格又好爽快 ^^ 簡直係我偶像 

真係好靚... 當年佢有好多人追(圈內外) ~ 得閒搵吓佢d料八吓先~ 

作者: helloandhi    時間: 20-4-2009 18:04

引用:
原帖由 inabottle 於 20-4-2009 13:46 發表   真係好靚... 當年佢有好多人追(圈內外) ~ 得閒搵吓佢d料八吓先~     

呵呵... 咁你知唔知而家仲可唔可以買到豆芽夢概VCD/DVD...

我都好想買嚟睇... 因為以前太細個,唔記得係講D咩,只記得有呢套劇

作者: Shiawase    時間: 22-4-2009 21:14

引用:
原帖由 inabottle 於 20-4-2009 13:42 發表   點會嬲呢 ... 各人眼光各有不同而已...   最好係我眼中既佢係無與倫比, 別人看佢平平凡凡就最very good la ha~ha~... 無人同我爭嘛 ~    

C, 些些唔會同 inabottle姐爭 Ronald    ( ~ inabottle姐姐都唔好同些些爭神田靚輝 wor, ka ka ka! )

(話時話, 我o岩o岩嚮 oldcake forum 真係見到個 member "ronald" , 唔知此 ronald 同彼(豆芽夢) ronald 係咪同一個呢?  

作者: inabottle    時間: 23-4-2009 00:15

引用:
原帖由 Shiawase 於 22-4-2009 21:14 發表     唔C驚, 些些唔會同 inabottle姐爭 Ronald    ( ~ inabottle姐姐都唔好同些些爭神田靚輝 wor, ka ka ka! ) (話時話, 我o岩o岩嚮 oldcake forum 真係見到個 member 叫 "ronald" , 唔知此 ronald 同彼(豆芽夢) ronald 係咪同一個呢?  

點解些些你想既同小樽一模一樣既... 頭先係公司到八點幾 ~ 臨走前未見你 ... 都係見到"ronald" ~ 唔知佢用咩"頭像"呢

作者: Shiawase    時間: 23-4-2009 19:04

引用:
原帖由 inabottle 於 23-4-2009 00:15 發表   點解些些你想既同小樽一模一樣既... 頭先係公司到八點幾 ~ 臨走前未見你 ... 都係見到"ronald" ~ 唔知佢用咩"頭像"呢

haha, you saw that name on the forum too?

作者: inabottle    時間: 29-4-2009 02:00

引用:
原帖由 Shiawase 於 23-4-2009 19:04 發表   haha, you saw that name on the forum too?

係呀係呀~ 跟住好似唔多覺佢再現身 ... 剛好係與些些你同時見佢出現, 之後就long time  no see ~ 只係幾日

作者: inabottle    時間: 24-7-2009 08:38

翁靜晶出書獲全家捧場 24/7/09

http://hk.news.yahoo.com/article/090723/3/dcmj.html

翁靜晶昨日於書展舉行《靜觀其變——與翁靜晶對話》座談會,丈夫劉家良及兩名女兒均現身支持,細女還帶同外籍男友撐場。翁靜晶表示現年22歲的大女兒,已完成大學法律課程,正於新加坡執業,細女亦正於英國讀法律,記者笑她可以享女福,不用工作。她笑言:「我也想,見到兩名女兒長大亦很開心。」提到o靚模殺入書展一事,翁靜晶稱,早前也有記者問她的睇法,當時還不知道甚麼是o靚模,但現時則覺得以商業角度來看,實是一件好事,因為可以吸引更多人進場,她還笑說:「球賽也有啦啦隊於場外打氣啦!」

作者: helloandhi    時間: 25-7-2009 15:20

麻煩各位幫我留意下,邊度有豆芽夢DVD 賣...

好想買呢睇 !!

作者: flying    時間: 31-7-2009 11:49

個結局係唔係最後男主角想係電話對翁靜晶表白時,翁反而對佢講而家應該以學業為重
作者: inabottle    時間: 9-8-2009 12:28

引用:
原帖由 flying 於 31-7-2009 11:49 發表 個結局係唔係最後男主角想係電話對表白時,翁反而對佢講而家應該以學業為重

男主角Ronald在女主角Cindy/翁靜晶屋企留下既電話亭打電話...開學前一日呢... 翁靜晶話大家仲細, 好好專心讀書云云... 勵志片

最後Cindy話在窗前同ronald揮手say bye bye... ronald只好失望而回...下著大雨呢...沒有帶傘淋濕哂既ronald就係last鏡頭...劇終

作者: SAS2007    時間: 9-8-2009 14:27

其實套劇重有個女角,  就係 [潮] 雜誌老總. 毛舜筠.   重俾陳百強搞大咗個肚.... 
作者: actionkamen    時間: 9-8-2009 23:30

引用:
原帖由 SAS2007 於 9-8-2009 14:27 發表 其實套劇重有個女角,  就係 [潮] 雜誌老總. 毛舜筠.   重俾陳百強搞大咗個肚.... 

陳百強搞大毛舜筠嗰套係“突破”喎!

作者: SAS2007    時間: 10-8-2009 11:05

引用:
原帖由 actionkamen 於 9-8-2009 23:30 發表 陳百強搞大毛舜筠嗰套係“突破”喎!

真係老啦記性唔好............
不過一時擺烏龍又使人回憶多一套TVB劇集,  呢個烏龍值得....
作者: kuwabolo    時間: 23-10-2009 10:56

引用:
原帖由 helloandhi 於 20-4-2009 12:24 發表 其實都唔係太記得豆芽夢係講咩野... 印象最深刻係翁靜晶,覺得佢好靚  覺得佢和張柏芝有幾分相似 !! 咁當然Mary 叻好多... 最欣賞佢好學概精神,又肯幫人,性格又好爽快 ^^ 簡直係我偶像 

套劇無乜印象,但露雲娜的主題曲就印象深刻

作者: inabottle    時間: 15-12-2009 23:32

記者: 有無想過選香港小姐?

翁:     我又無諗過選香港小姐...我知一定無問題...d靚女仔都唔去選香港小姐... 我有諗過選環球(世界?)小姐, 仲問埋d同學仔(佢讀國際學校)知道外國人鍾意d咩類型既女仔......

.......

記者: 你身邊果位係唔係你鍾意既類型?

翁:     ....係卦...不過我有好多呢類型既男性朋友喎...... 

當時翁只不過16~17歲

作者: 無名    時間: 16-4-2010 11:50

呢部劇係執日劇「豆寇年華」口水尾既。後者收視好丫嘛。
說真我唔欣賞這劇,翁靜晶同嗰個劇中叫Ronald既真係在做戲,唔自然唔投入。
總之就慘不忍睹啦!

作者: 陸川翔    時間: 3-5-2010 15:28

荳芽夢  (1981年)

曲︰Anders Nelsson   詞︰林振強

請容我去織夢 用笑來造陣微風
把長路也輕輕吹暖 陪着那小荳芽夢
請容我去追捕 踏遍途上萬條草
雖迷路 你應該知道 來日我千尺高
要把星都也採下來 其實我不慣等待
披清風在天往又來 你不應該堅要我改
請容我有心事 夜半時候獨沉思
只期望有天終可以 含着笑講你知
含着笑講你知 含着笑講你知

作者: 幻之聖騎士    時間: 3-5-2010 16:25

引用:
原帖由 actionkamen 於 9-8-2009 23:30 發表 陳百強搞大毛舜筠嗰套係“突破”喎!

另外翁靜晶好似係突破都有份,但一集講佢爬山時跌死......有無記錯呢?

作者: tangyukkuenbob    時間: 3-5-2010 17:10

引用:
原帖由 無名 於 16-4-2010 11:50 發表 呢部劇係執日劇「豆寇年華」口水尾既。後者收視好丫嘛。說真我唔欣賞這劇,翁靜晶同嗰個劇中叫Ronald既真係在做戲,唔自然唔投入。總之就慘不忍睹啦!

吳民雄根本是冇演技可言, 因此後來他便冇晒下文.

娛樂圈是很現實, 觀眾的眼睛亦是雪亮的, 有冇實力的結果是會很快便被看出.

作者: tangyukkuenbob    時間: 3-5-2010 17:12

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 3-5-2010 16:25 發表   另外翁靜晶好似係突破都有份,但一集講佢爬山時跌死......有無記錯呢?

是的, 她在"突破"劇中之角色是早死, 之後她便沒有再在TVB拍劇了(倘若沒有記錯的話).

作者: 無名    時間: 3-5-2010 18:42

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 3-5-2010 17:12 發表   是的, 她在"突破"劇中之角色是早死, 之後她便沒有再在TVB拍劇了(倘若沒有記錯的話).
佢都冇演技可言,冇繼續拍TVB劇係好事睇完佢套豆芽夢都怕怕囉 !記得呢部劇d劇情好似幾老土吓!
作者: tangyukkuenbob    時間: 4-5-2010 09:13

引用:
原帖由 無名 於 3-5-2010 18:42 發表 佢都冇演技可言,冇繼續拍TVB劇係好事睇完佢套豆芽夢都怕怕囉 !記得呢部劇d劇情好似幾老土吓!

但她後來便攻讀法律並加入律師行業, 而且還嫁得如意郎君(劉家良), 都發展得不錯呀!

反而若留在娛樂圈對於她來說未必是很好哩!

作者: 無名    時間: 4-5-2010 12:14

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 4-5-2010 09:13 發表   但她後來便攻讀法律並加入律師行業, 而且還嫁得如意郎君(劉家良), 都發展得不錯呀! 反而若留在娛樂圈對於她來說未必是很好哩!

咁又係,做律師發展唔錯!不過係咪真係嫁到如意郎君就佢自己至知囉!好似係當年同惠x紅鬥氣搶翻黎既!佢個人好似幾嗜勝,所以唔會離婚衰俾人睇既。
作者: kuwabolo    時間: 20-8-2016 12:39

35年後,原為主角的翁靜晶同吳民雄要靠邊站。

作者: 紫龍    時間: 24-11-2016 11:13

家下翁小姐專捉假和尚尼姑

作者: kkeeleung    時間: 25-11-2016 00:40

有一段劇情教女角門面對成長及感情事,琴姐教落,芽菜仔會變成大荳芽。
作者: FMfm    時間: 2-12-2016 19:49

引用:
原帖由 火馬 於 18-4-2009 17:59 發表
1981年暑假8月,TVB黃金時間推出新節目排陣,仲有押晒韻的打油詩slogan,等學生哥得閒無聊背下,記住個節目表 :
翡翠八月五條龍
電子新聞齊出動
青春活潑荳芽夢
香港八一新劇種
彩色幻化無雙譜
歡樂今宵樂融融
消閒解暑何處去
無線伴你在家中 ...

(已全無印象)

作者: FMfm    時間: 2-12-2016 20:03

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-11-2016 00:40 發表 有一段劇情教女角門面對成長及感情事,琴姐教落,芽菜仔會變成大荳芽。

"劇"毒入腦, 威瘩出黎, 同大家SHARE先..

Cindy媽搣緊芽菜 同個女講: 好似芽菜咁奀吱吱 ... 大豆都未有 ... 學人拍拖 ...識咩... 俾心機讀書啦...
Cindy(翁靜晶)就咁被媽咪說服, 唔拍拖住

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0