標題: 一吋日本袖珍家具(兩元)… [打印本頁]

作者: inabottle    時間: 20-3-2007 15:28     標題: 一吋日本袖珍家具(兩元)…

長紙盒包裝, 一頭打開係口香糖, 另一頭打開係袖珍塑膠家具一件: 曾抽過: 床, 衣柜(好幾款...有款柜架白色, 柜門藍色透明), 書桌, 一套長檯(白)連二張4腳椅(粉紅), 書包, 洗手盆…應該仲有其他…但一時間係咁多.. 最正係床…床架白色, 床裖粉紅色可以拿起…若抽到第二張床既話, 兩張床仲可以疊起(四隻床腳有小孔相互裝磡架…可惜我當時抽黎抽去抽唔到第二張… 最可惜在長大後都掉哂… 唔講開就唔覺, 越講就越覺可惜
作者: hinsdick    時間: 4-4-2007 16:50

這種日本零食+小玩意在七十年代尾, 八十年代初很流行, 現在比較少見.

你講的那些小家具我還幾件, 不過不知是否同一品牌, 畢竟同時期出過很多這類東西.

作者: inabottle    時間: 4-4-2007 17:53

可以擺上黎see see 嗎? 或者先形容吓你既珍貴收藏嘛... [ 本帖最後由 inabottle 於 4-4-2007 17:55 編輯 ]
作者: inabottle    時間: 12-9-2010 01:14

引用:
原帖由 hinsdick 於 4-4-2007 16:50 發表 這種日本零食+小玩意在七十年代尾, 八十年代初很流行, 現在比較少見.   你講的那些小家具我還幾件, 不過不知是否同一品牌, 畢竟同時期出過很多這類東西.

補充多少少, 藏小玩具的包裝紙盒上係一個洋娃娃頭像... < 算叫形容嗎? 唉, 如搵到類似就再放上黎再三補充  

作者: inabottle    時間: 12-9-2010 01:21

引用:
原帖由 inabottle 於 20-3-2007 15:28 發表 長紙盒包裝, 一頭打開係口香糖, 另一頭打開係袖珍塑膠家具一件: 曾抽過: 床, 衣柜(好幾款...有款柜架白色, 柜門藍色透明), 書桌, 一套長檯(白)連二張4腳椅(粉紅), 書包, 洗手盆…應該仲有其他…但一時間係咁多.. ...

回憶既傢俱中, 仲有: (塑膠料造既顏色, 都係白和粉紅)

雙門雪柜 (柜身是白色, 開得既雙門是粉紅色...個雪柜內仲有一片可拆下既透明小膠片>分隔上下格層)

其中一款衣柜(白色柜身, 拉開既柜門及可"熨"出既柜"筒"是粉紅色)

記得有咩再補充~

好需要整理一個傢俱表...

作者: inabottle    時間: 12-9-2010 01:29

HAHA~ 剛醒起仲有一個平底鑊+隻荷包蛋 ... 蛋白同蛋黃又係可以分拆架HAHAHA~......個平底鑊得一寸, 隻荷包蛋好細好得意~~~~又係只在回憶中...
作者: ULTRA2020    時間: 12-9-2010 01:37

如果有相片就更好了 ~

作者: inabottle    時間: 12-9-2010 15:07

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 12-9-2010 01:37 發表 如果有相片就更好了 ~

曾有段時期, 猛在網上搜尋都得個吉! 遲D等一段時間再搵過啦~

唔知整套齊全既小玩具有多少件呢~ 電話, 浴缸, 廁所, 爐頭, 鞋柜, 鐘, 風筒, 洗衣機, ............ 應該有既, 可惜見都未見過.........

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0