標題: 有冇人記得計算好快嗰個"神童輝" ? [打印本頁]

作者: 高立    時間: 17-3-2007 11:41     標題: 有冇人記得計算好快嗰個"神童輝" ?

有冇人記得計數好快嗰個"神童輝" ? (唔係"羅兆輝"), 當年上電視, 佢計數快過計算機, 而家唔知去咗邊呢 ?
作者: foureyesfatboy    時間: 17-3-2007 14:55

引用:
原帖由 高立 於 17-3-2007 11:41 發表 有冇人記得計數好快嗰個"神童輝" ? (唔係"羅兆輝"), 當年上電視, 佢計數快過計算機, 而家唔知去咗邊呢 ?
聽講他連中學都無讀完...還有數學都唔合格....好多年前有個"翻"講唔知真唔真...不要作準.
作者: monoakira    時間: 18-3-2007 20:47

8x年劇集"無冕天使"其中一個單完故仔講"神童輝" 馮志豐 做 神童輝 李司棋 做 社工
作者: celia    時間: 18-3-2007 22:35

引用:
原帖由 monoakira 於 18-3-2007 20:47 發表 8x年劇集"無冕天使"其中一個單完故仔講"神童輝" 馮志豐 做 神童輝 李司棋 做 社工
"無冕天使"有睇呀,我係重播既時候睇,記得果時好似仲重播過幾次,op係陳潔靈唱既,聽到熟晒..但都幾好聽
作者: celia    時間: 18-3-2007 22:39

真實果位"神童輝"記得電視有講過佢,細個係神童,但太左就冇晒D神力同普通人一樣.....
作者: 999    時間: 18-3-2007 23:00

佢响EYT表演過,快個電子計算機.先份高也得後天培養,如果真的輟學真是可惜,我覺得此非怪力亂神,最大原因是有否特種培訓,政府應有對策,以免浪費人才.若是生理就難講了.
作者: celia    時間: 18-3-2007 23:25

佢應該都會幾大壓力....
作者: KEROROGUNSO8    時間: 4-8-2007 22:17

神童輝我記得,依家做了一個街市賣豬肉的豬肉佬,想睇佢,去油麻地街市啦,我識,係因為我有個醫生朋友醫過佢,佢隻眼有事,係好大近視,而且好多年前新聞透視有訪問過佢,佢因為只懂死記,所以去到中學就跟唔上,其實佢計數叻,佢因為佢死記咗ascal Triangle既原理,但佢無深入了解,如果有邊個讀過理科,更讀過大學一定知道Pascal Tiangle的原理。
作者: 基拉陳    時間: 29-3-2021 12:26

數學神童羅文輝80年代中學時期再接受電視訪問片段

https://youtu.be/LLpoUu4Nmkk

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0