標題: "神偷碟影" [打印本頁]

作者: 高立    時間: 13-9-2006 15:16     標題: "神偷碟影"

"神偷碟影" , 之前 post 咗好多舊劇集名 , 唔知係米太舊 (無人識) , 呢套應該中期d出名d. 主角: 羅拔韋立 , 咁梗係做神偷啦 !
作者: spectreman    時間: 13-9-2006 15:54

文迪儦嚏I佢老豆又係叫文迪,都係神偷。
作者: FIRE    時間: 13-9-2006 16:33

劇中扮演文迪的父親,係大名鼎鼎的舞王佛烈雅士提 ( Fred Astarie)! 睇番個片頭,搵返D回憶吧! http://www.youtube.com/watch?v=Eg7nwTNJQOQ (而家真係睇唔返D咁好嘅劇!) [ 本帖最後由 FIRE 於 13-9-2006 16:37 編輯 ]
作者: 高立    時間: 13-9-2006 16:40

引用:
原帖由 FIRE 於 13-9-2006 16:33 發表 劇中扮演文迪的父親,係大名鼎鼎的舞王佛烈雅士提 ( Fred Astarie)! 睇番個片頭,搵返D回憶吧! http://www.youtube.com/watch?v=Eg7nwTNJQOQ (而家真係睇唔返D咁好嘅劇!)
thanks ! fire ! 科技真偉大 ! 而家真係睇唔返D咁好嘅劇!
作者: spectreman    時間: 13-9-2006 17:44

Great relics of the early age! Thanks for the link
作者: 火馬    時間: 13-9-2006 22:59

羅拔韋立 very handsome!
作者: FIRE    時間: 25-9-2006 11:17

文廸 - 羅拔韋勒 [img][/img]
作者: 高立    時間: 25-9-2006 11:22

引用:
原帖由 FIRE 於 25-9-2006 11:17 發表 文廸 - 羅拔韋勒
隔離個女角都好正喎 !
作者: augaug    時間: 29-9-2006 14:06

開場白: 我唔係叫你做間蝶,我係叫你去偷野呀!
作者: FIRE    時間: 29-9-2006 15:34

引用:
原帖由 augaug 於 29-9-2006 14:06 發表 開場白: 我唔係叫你做間蝶,我係叫你去偷野呀!
係呀! 而家個開埸片段都有呢段對白,只係英文原聲而已!
作者: ak96    時間: 13-10-2006 22:48

當年迷到不少女仕
作者: spectreman    時間: 14-10-2006 21:01

An unverifiable scandal: Robert Wagner killed his wife because of another woman. Heard about this?
作者: simonhwc    時間: 20-11-2006 02:15

應該係:偷野還偷野,幾大都玩下先。
作者: johnnybravo    時間: 5-12-2006 12:27

盧國雄的配音令文迪這個角色更風流倜儻
作者: 紫龍    時間: 8-12-2006 18:43

引用:
原帖由 johnnybravo 於 5-12-2006 12:27 發表 盧國雄的配音令文迪這個角色更風流倜儻
http://www.youtube.com/watch?v=jYJMfv0fcsI&mode=related&search=
作者: 紫龍    時間: 8-12-2006 18:44

http://www.youtube.com/watch?v=t44fuXGDlM0&mode=related&search=
作者: 匯豐易通財    時間: 21-2-2007 01:15

引用:
原帖由 simonhwc 於 20-11-2006 02:15 發表 應該係:偷野還偷野,幾大都玩下先。
我唔係咩"中央情報局"既人....我只不過係一個小偷.......
作者: 匯豐易通財    時間: 21-2-2007 01:18

引用:
原帖由 spectreman 於 14-10-2006 21:01 發表 An unverifiable scandal: Robert Wagner killed his wife because of another woman. Heard about this?
佢老婆係"梨坦尼活"...?
作者: SonicPig    時間: 10-5-2007 22:43

上幾個星期,有一集"拉斯維加斯" 有羅拔偉納客串,都幾老呀!
作者: 賭俠    時間: 24-8-2007 01:26

全名叫亞歷山大.文迪, 真係好有型
作者: 卡拿薩斯    時間: 26-8-2007 12:14

引用:
原帖由 匯豐易通財 於 21-2-2007 01:18 發表 佢老婆係"梨坦尼活"...?

冇錯, 佢老婆係 Natalie Wood, 當年佢係響遊艇出海浸死o既
有傳聞話係同 Robert Wagner 有關, 不過都裁定o左係死於意外

作者: 卡拿薩斯    時間: 26-8-2007 12:15

引用:
原帖由 匯豐易通財 於 21-2-2007 01:15 發表 我唔係咩"中央情報局"既人....我只不過係一個小偷.......

仲有一句:

你要我偷o野, 偷乜o野?

作者: 火馬    時間: 26-8-2007 22:55

羅拔韋納!勁形!
作者: SAS2007    時間: 25-10-2007 19:11

最經典個句係佢阿頭同佢講........我而家唔係叫你間諜, 我叫去偷野咋...

作者: foureyesfatboy    時間: 25-10-2007 23:25

引用:
原帖由 SAS2007 於 25-10-2007 19:11 發表 最經典個句係佢阿頭同佢講........我而家唔係叫你間諜, 我叫去偷野咋...

講起d句野, 細個個時成日把它撈亂.

我而家唔係叫你去偷野, 我叫你做間諜....成日比呀哥話.

作者: 劉華    時間: 3-2-2008 19:40

譚炳文話  藝高人膽大,膽正命平
羅拔偉納 好早巳經出道,在公餘場看過他的戰爭片,當時非常年青只有十七、八歲左近,還帶些孩子臉但當時巳相當有型有格,唔怪之得 謝老四 在殘片中巳經不停偷學模仿 羅拔偉納 的舉手投足的動靜,學得有版有眼揮灑自如。 謝老四都算有 D 眼光

作者: dr_arroway    時間: 25-2-2008 23:13

神偷諜影 It Takes A Thief, 主角 羅拔韋納 Robert Wagner 飾演 文迪 Mundy. 係我童年最喜歡看的外國配音劇之一.

http://video.aol.com/video-detail/it-takes-a-thief-pilot-intro-robert-wagner/2320910857

作者: chinovince    時間: 16-7-2009 14:06

佢最殺死人嘅係佢個笑容, 好甜架......多謝帖主及帖友的資料, 好豐富.
作者: tnd1964    時間: 16-7-2009 23:55

引用:
原帖由 火馬 於 13-9-2006 22:59 發表 羅拔韋立 very handsome!
Look llike a shorter  version of roger Moore!
作者: tnd1964    時間: 17-7-2009 00:06

http://www.youtube.com/watch?v=uSn9xPnjLps

And around 1980 RTV has been on air a drama seires Hart to Hart by him .Quite James Bond look.

作者: hongkongman    時間: 17-7-2009 00:52

引用:
原帖由 tnd1964 於 17-7-2009 00:06 發表 http://www.youtube.com/watch?v=uSn9xPnjLps And around 1980 RTV has been on air a drama seires Hart to Hart by him .Quite James Bond look.
此劇有出DVD.在HMV有售.
作者: 無名    時間: 16-4-2010 10:20

我都記得呢個角色「文迪」同個劇名「神偷碟影」
知佢係神偷,每集偷唔同嘅野,我媽好鍾意睇...
只係記得好好睇,但完全忘記晒劇情,
不過你地講起嗰句開場白,我又好似有d d 印象

謝老四學佢咩,你地唔講我都唔知道,  好笑
作者: 吉吉    時間: 24-4-2011 00:33

最記得有一集去博物館偷石中神劍, 一把無法從石中拔出的劍, 文迪以冷凍氣噴向劍, 使其輕易將劍拔出
作者: superoldcake    時間: 4-9-2011 14:54

Alexander Mundy 亞歷山大 文迪 於首季神偷諜影開場白 : 由盧國雄配音

Let me get this straight. You want me to steal ?

佢老細 U.S. Government  Secret Intelligence Agency : Noah Bain ( 由巳身故之藍天配音 ) 回應 :

Hey, look,  I'm not asking you to spy ... I'm just asking you to steal

而第3季更加入由Fred Astaire 飾演 Mundy 之父 ,賊祖忠  Alistair Mundy, 佢既名句 :

I've heard of stealing from the government, but stealing for the government?

百老匯歌劇舞王Fred Astaire 原名 : Frederick Austerlitz  May-10-1899 生於Omaha, Nebraska US

卒於 June-22-1987 Los Angeles, 終年87歲

eOne Ltd 將會於October -11- 2011 發行 It Takes a Thief - The Complete Series  DVD 

有興趣者要留意 HMV 新片推介

作者: 吉吉    時間: 4-9-2011 21:06

值得一睇嘅戲

作者: 吉吉    時間: 27-1-2014 13:01

於HMV搵到,18隻DVD complete box set,賣到959-HK
作者: 虎榮    時間: 1-2-2014 00:08

引用:
原帖由 吉吉 於 27-1-2014 13:01 發表 於HMV搵到,18隻DVD complete box set,賣到959-HK

我得見到! 十五十六中!

作者: superoldcake    時間: 1-2-2014 12:17

http://www.youtube.com/watch?v=a8J0CyhAiRk

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0