標題: 有冇師兄用緊2G手提電話! [打印本頁]

作者: Yvonne    時間: 10-7-2014 09:01     標題: 有冇師兄用緊2G手提電話!

我轉咗SmartPhone都喺兩年咋!以前成日比同事笑,我一於少理!
因為冇人用SMS,逼於無奈轉了SmartPhone, 以前可以一星期先充一次電,家吓一日要充兩次!

作者: wwl36    時間: 10-7-2014 13:35

其實現在毎個人還會在用2G網絡中, 現智能手機也是用2G通話及SMS, 3G及4G只是用來上"老餅"網及Media Chat, 當智能手機在區域接收不到3G及4G網絡, 也會自轉到2G , 如有錯請各巴打指點。

帶多個手機外置充電池出街啦, iPhone 特別用電因電池容量少

作者: Kendama    時間: 11-7-2014 23:17

引用:
原帖由 Yvonne 於 10-7-2014 09:01 發表 我轉咗SmartPhone都喺兩年咋!以前成日比同事笑,我一於少理!因為冇人用SMS,逼於無奈轉了SmartPhone, 以前可以一星期先充一次電,家吓一日要充兩次!

背你好多,轉左八九個月到 (朋友笑一於少理,不過 d 客鬧到九彩) ...

懷念一星期先充一次電,及跌極都唔爛的日子
聲大字大,好啱又聾又老花的老人用 ...

作者: Yvonne    時間: 12-7-2014 00:07

引用:
原帖由 Kendama 於 11-7-2014 23:17 發表 背你好多,轉左八九個月到 (朋友笑一於少理,不過 d 客鬧到九彩) ...懷念一星期先充一次電,及跌極都唔爛的日子聲大字大,好啱又聾又老花的老人用 ...
哈哈!咁我又未至於老花同耳聾,發SMS打字就冇咁方便!

作者: Kendama    時間: 12-7-2014 13:31

引用:
原帖由 Yvonne 於 12-7-2014 00:07 發表 哈哈!咁我又未至於老花同耳聾,發SMS打字就冇咁方便!

噢,係講緊自己
你有排未到 ...

作者: Yvonne    時間: 12-7-2014 14:46

引用:
原帖由 Kendama 於 12-7-2014 13:31 發表 噢,係講緊自己你有排未到 ...
Kendama師兄,我都就快眼花耳聾了! 你眼花又點可以影到咁多靚相呢,你整蠱我咩!
2G 電話仲有就喺夠細部,放在手袋唔容易刮花,家吓部機貼咗Mon貼都喺花花哋!
想問吓出面賣果啲玻璃Mon貼是否真喺唔會花呢?不過要百幾蚊一塊,唔捨得買!

作者: Yvonne    時間: 12-7-2014 15:20

引用:
原帖由 wwl36 於 10-7-2014 13:35 發表 其實現在毎個人還會在用2G網絡中, 現智能手機也是用2G通話及SMS, 3G及4G只是用來上"老餅"網及Media Chat, 當智能手機在區域接收不到3G及4G網絡, 也會自轉到2G , 如有錯請各巴打指點。帶多個手機外置 ...
謝謝wwl36師兄講解,外置電池買過一舊,唔知點解用用吓會停電,順便就Cut埋線,明明喺充滿曬電!
有同事話尿袋形電池喺比唔同型號手機用,iPhone 要用有個殼的套入式先好用,我未試過,因為好貴!仲有喺部機變大咗好多!

作者: 超能電子男    時間: 13-7-2014 19:26

冇錯雖然以家Android手機好方便,不過最大問題就係電池,我部LG用左兩年,帶兩舊電都用唔到一日,反而昔日嘅手機,電池可以用開耐,唔使下下叉電,不過最"攞命"就係費用,以前幾十蚊剩係通話費,現在?用個4G Plan 起碼幾百,最平都要百幾蚊,仲係得1GB ,想要多幾GB 比多d錢啦,過左個容量就"大檸樂",試過有個"靚仔",唔覺意過左數據用量,就比成萬幾蚊月費,你話恐唔恐怖
作者: Kendama    時間: 13-7-2014 21:51

引用:
原帖由 Yvonne 於 12-7-2014 14:46 發表 Kendama師兄,我都就快眼花耳聾了! 你眼花又點可以影到咁多靚相呢,你整蠱我咩!2G 電話仲有就喺夠細部,放在手袋唔容易刮花,家吓部機貼咗Mon貼都喺花花哋!想問吓出面賣果 ...

Sis Yvonne,眼花耳聾有眼花耳聾好,出面咁多爭拗,睇唔清、聽唔見少好多煩惱嘛 ...
眼花影相就像霧裡看花霧煞煞,影出黎 d 野都會靚 d ...
玻璃Mon貼應該唔會花,百幾蚊一塊當買個保險 lor ...

作者: Kendama    時間: 13-7-2014 21:55

wwl36師兄,請問邊隻手机 (牌子同型號) 影既相最 sharp 同顏色最正?(其他攝影功能不重要)

作者: wwl36    時間: 14-7-2014 01:07

引用:
原帖由 Kendama 於 13-7-2014 21:55 發表 wwl36師兄,請問邊隻手机 (牌子同型號) 影既相最 sharp 同顏色最正?(其他攝影功能不重要)

Ken兄, 真心個句, Nokia Lumia 1020 

作者: Yvonne    時間: 14-7-2014 08:37

引用:
原帖由 Kendama 於 13-7-2014 21:51 發表 Sis Yvonne,眼花耳聾有眼花耳聾好,出面咁多爭拗,睇唔清、聽唔見少好多煩惱嘛 ...眼花影相就像霧裡看花霧煞煞,影出黎 d 野都會靚 d ...玻璃Mon貼應該唔會花,百幾蚊一塊當買個保險 lor ...
Kendama師兄,郁吓就激烈的示威及反對聲音,真喺眼花耳聾好過。

霧裡看花的技術只可在你們大師級的功力先做到,你們隨意按掣都影得特別靚過人嘅!

我哋就只得蒙查查,望多眼都會頭暈同嘔。

最平的玻璃Mon貼都要百幾蚊,好啲果啲要幾百,我都想試吓但喺又想轉電話。

作者: Kendama    時間: 14-7-2014 18:36

引用:
原帖由 wwl36 於 14-7-2014 01:07 發表 Ken兄, 真心個句, Nokia Lumia 1020 

感激 bro wwl36 找到的測評影片,辛苦晒 ...

手机的拍照功能比想像的更要利害
會緊盯 Nokia Lumia 1020及其更新型號的發展 ...

作者: Kendama    時間: 14-7-2014 18:51

引用:
原帖由 Yvonne 於 14-7-2014 08:37 發表 Kendama師兄,郁吓就激烈的示威及反對聲音,真喺眼花耳聾好過。 霧裡看花的技術只可在你們大師級的功力先做到,你們隨意按掣都影得特別靚過人嘅! 我哋就只得蒙查查,望多眼都會頭暈同嘔。 ...

早預計到爭拗會分化社會,痛心自去年以來極端的兩方爭拗已白熱化到撕裂社會的程度 ...
Sis Yvonne 不如也上載照片交流下 ...
要換機的話不如等換機先
目前你看到的花痕可能是貼上的,過花的話,可考慮換個新的普通貼頂佳先
有机會到大陸的話,玻璃貼可能只是香港的1/3價錢,你打孖貼都得啦 ...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0