標題: [電影] 2014年 Noah 挪亞:滅世啟示 [打印本頁]

作者: foureyesfatboy    時間: 29-3-2014 05:24     標題: [電影] 2014年 Noah 挪亞:滅世啟示

災難片題材真是長拍長有.
挪亞方舟今次可不可以震入人心...
[flash]http://www.youtube.com/v/nf8n2wi2_l8?hl=en_US&version=3&rel=0[/flash]

作者: wwl36    時間: 29-3-2014 09:41

有無巴打睇左? 如何? 
作者: East    時間: 29-3-2014 13:28

引用:
原帖由 wwl36 於 29-3-2014 09:41 發表 有無巴打睇左? 如何? 

我D Friend 嘅 comments 都話好差...
其實, 套戲有少少反神的意念,
是一部借聖經為名, 其實是扭曲聖經的電影。

說墮落天使(魔鬼)是去幫助人類,
亞當亞娃離開樂園後, 有一班天使不忍心....也去到地球....
幫助人類發展, 但它們受到創造者咒阻...變成石頭人...
但呢班石頭人後來有份幫助挪亞建造方舟及阻擋敵人,
當它們死了..就變回天使...回到天上
全部是無中生有, 扭曲聖經...

把墮落天使(魔鬼)塑造成好關心人的使者, 不惜一切去幫人...
反而把神講到好冷酷無情般...

作者: 超人兄弟    時間: 29-3-2014 13:53

引用:
原帖由 East 於 29-3-2014 13:28 發表 我D Friend 嘅 comments 都話好差...其實, 套戲有少少反神的意念,是一部借聖經為名, 其實是扭曲聖經的電影。說墮落天使(魔鬼)是去幫助人類,亞當亞娃離開樂園後, 有一班天使不忍心....也去到地球....幫助人類 ...
如果係咁...唔知美國負面回響大唔大呢~??!
作者: omegaseiko2    時間: 29-3-2014 21:49

引用:
原帖由 East 於 29-3-2014 13:28 發表 我D Friend 嘅 comments 都話好差...其實, 套戲有少少反神的意念,是一部借聖經為名, 其實是扭曲聖經的電影。說墮落天使(魔鬼)是去幫助人類,亞當亞娃離開樂園後, 有一班天使不忍心....也去到地球....幫助人類 ...

Absolutely agreed with what brother East said ... 
It's too bad ...just wanted to make use of this hot topic of Noah to attract the mass people to watch the movie ...

I watched it on day 1 ...Apr 27th.

作者: 超人兄弟    時間: 29-3-2014 21:57

引用:
原帖由 omegaseiko2 於 29-3-2014 21:49 發表 Absolutely agreed with what brother East said ... It's too bad ...just wanted to make use of this hot topic of Noah to attract the mass people to watch the movie ...I watched it on day 1 ...Apr ...
Bro O,...you watched it on day 1 is ' March '  right~?
作者: omegaseiko2    時間: 29-3-2014 22:05

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-3-2014 21:57 發表 Bro O,...you watched it on day 1 is ' March '  right~?

hehe yes, March 27th... typo

作者: 明仔    時間: 30-3-2014 00:26

今日睇左,論娛樂性我覺得不會令人失望(同先前睇既天火焚城差唔多),但如果係教徒,我相信會睇得唔係幾舒服
我雖然唔係教徒,但由於由細到大都係讀教會學校關係,所以對方舟故事都幾熟悉,電影內容跟聖經所載的故事有頗多出入(尤其在後半段),據導演解釋係因為原本聖經記載太簡略,所以要大幅度作"補完",但一些作為引起故事主要衝突的設定卻完全背離聖經原來內容(如戲中登方舟時含與雅弗皆未婚;其他人沒有嘲笑挪亞一家建造方舟的行為但計劃搶方舟),而且後段對諾亞的描寫像狂人多於義人,所以教徒應該會睇得幾唔舒服

作者: 明仔    時間: 30-3-2014 02:14

引用:
原帖由 East 於 29-3-2014 13:28 發表 把墮落天使(魔鬼)塑造成好關心人的使者, 不惜一切去幫人... 反而把神講到好冷酷無情般...

舊約聖經中既上帝/天主其實又真係幾冷酷ga,成日都大開殺戒既(洪水滅世,天火焚毀所多瑪及蛾摩拉,逾越節屠殺埃及人長子,etc.)...
堕天使(Watchers)好心幫助亞當後裔之事確有所本(http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A2%AE%E5%A4%A9%E4%BD%BF),並非影片憑空杜撰~

作者: 明仔    時間: 30-3-2014 02:18

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-3-2014 13:53 發表 如果係咁...唔知美國負面回響大唔大呢~??!

呢套戲喺美國俾三教(伊斯蘭,猶太,基督)齊插!

作者: foureyesfatboy    時間: 1-4-2014 03:34

朋友....係咁啦. 睇開D. 荷理活.....'
啟廿二18 - 啟廿二20...自己睇吓講乜.

作者: 虎榮    時間: 1-5-2014 19:35

引用:
原帖由 明仔 於 30-3-2014 02:14 發表 舊約聖經中既上帝/天主其實又真係幾冷酷ga,成日都大開殺戒既(洪水滅世,天火焚毀所多瑪及蛾摩拉,逾越節屠殺埃及人長子,etc.)...堕天使(Watchers)好心幫助亞當後裔之事確有所本(http://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ...

明仔兄有冇睇過占士金馬倫拍的"Exodus"? 雖然套戲明抄Historic Channel另一套很好的紀錄片, 不過可以一看, 對聖經十災用全新角度解釋, 殺長子一段則沒有原本的紀錄片解釋得那麼精彩明白!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0