標題: 第一代超人吉田的男主角 [打印本頁]

作者: Wan20041027hk    時間: 20-12-2006 21:04     標題: 第一代超人吉田的男主角

黑部進,有份演出Ultra Q。請問各位版友知唔知佢今年幾多歲?
作者: wwl36    時間: 22-12-2006 13:07

黑部進: 原名:吉本 隆志 (知到點解叫吉田了) 1939年10月22日出生 (67 歲)
作者: Wan20041027hk    時間: 27-12-2006 10:08

多謝wwl36版友的回覆!
作者: 銘爺    時間: 16-3-2008 09:28

唔講你都唔知
係''超人迪加''入面飾演莉娜隊員既吉本多香美
係黑部進嗰女

作者: 聰洛多薩比    時間: 1-5-2008 16:25

引用:
原帖由 銘爺 於 16-3-2008 09:28 發表 唔講你都唔知係''超人迪加''入面飾演莉娜隊員既吉本多香美係黑部進嗰女

一早知喇...

佢個女仲為藝術犧牲...

拍露點既戲啦...

黑部進...

http://www14.big.or.jp/~hosoya/who/ku/kurobe-susumu.htm

吉本多香美...

http://www14.big.or.jp/~hosoya/who/yo/yoshimoto-takami.htm

作者: Kal-El    時間: 1-5-2008 17:21

吉本多香美第一次在迪加見佢時, 已驚為天人, 人地係標榜天然美女
作者: 聰洛多薩比    時間: 2-5-2008 01:11

引用:
原帖由 Kal-El 於 1-5-2008 17:21 發表 吉本多香美第一次在迪加見佢時, 已驚為天人, 人地係標榜天然美女

當年其實都無乜靚女做特攝...

岡田京子都算唔差架喇...

可惜早死...

作者: Kal-El    時間: 2-5-2008 10:21

佢戲裡戲外都死左, 其實, 我唔明點解佢扮既甲蟲女(達古露)唔可以稱為幪面超人, 我其實一早已經將佢當係幪面超人中的一員了...

作者: 格古洛    時間: 13-6-2008 02:00

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 2-5-2008 01:11 發表 當年其實都無乜靚女做特攝... 岡田京子都算唔差架喇... 可惜早死...

岡田京子係拍邊到超人?就係吉田個個?

作者: Athena    時間: 13-6-2008 13:15

引用:
原帖由 格古洛 於 13-6-2008 02:00 發表 岡田京子係拍邊到超人?就係吉田個個?

甲蟲女(達古露),即係stronger (7號)的女友,史上第一位女幪面超人。

作者: Kal-El    時間: 13-6-2008 13:30

引用:
原帖由 Athena 於 13-6-2008 13:15 發表   甲蟲女(達古露),即係stronger (7號)的女友,史上第一位女幪面超人。

其實我都認為佢係第一位女幪面超人, 但佢好未被官方承認佢係幪面超人, 真係鄧佢唔抵...

作者: 聰洛多薩比    時間: 13-6-2008 18:09

引用:
原帖由 Kal-El 於 13-6-2008 13:30 發表   其實我都認為佢係第一位女幪面超人, 但佢好未被官方承認佢係幪面超人, 真係鄧佢唔抵...

根據村枝賢一既幪面超人spirits...

都算係一d偏門既設定啦...

stronger講點解岬百合子唔叫幪面超人...

係因為佢既能力同經驗未足以成為幪面超人...

佢已經變成一個普通既女人喇...

(其實真正既意思係...係唔係幪面超人唔重要...

重要既係...可以成為一個普通既人...已經好幸福架喇...)

作者: dsoa    時間: 23-6-2008 09:44

昨日超人麥斯見到黑部進和櫻井浩子
作者: LouisLee    時間: 23-6-2008 11:15

引用:
原帖由 Athena 於 13-6-2008 13:15 發表   甲蟲女(達古露),即係stronger (7號)的女友,史上第一位女幪面超人。

甲蟲女唔算幪面超人, 只係 Stronger 嘅助手。

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-6-2008 23:45

引用:
原帖由 dsoa 於 23-6-2008 09:44 發表 昨日超人麥斯見到黑部進和櫻井浩子

黑部進同藤岡弘真係特攝長青樹黎架喎...

作者: Kal-El    時間: 26-6-2008 09:49

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-6-2008 11:15 發表   甲蟲女唔算幪面超人, 只係 Stronger 嘅助手。

佢真係可憐, 永遠只係同卒仔打, 再唔係, 就成日比怪人捉住, 要stronger救佢, 到佢真係同怪人打時, 就同歸於盡...無奈

作者: Athena    時間: 26-6-2008 11:16

引用:
原帖由 Kal-El 於 26-6-2008 09:49 發表   佢真係可憐, 永遠只係同卒仔打, 再唔係, 就成日比怪人捉住, 要stronger救佢, 到佢真係同怪人打時, 就同歸於盡...無奈  

咪係囉!

其實達古露的造型設計相當靚,亦跟拉打的基本設計很配合,而飾演達古露的岡田京子又係好搏,本身唔識打但又肯親身拍變身後的打鬥鏡頭,武師為拍她被打傷,特別設計「電波投射」一招,叫班「嘰嘰」做反應作遷就。如果石森老師肯畫佢好打少少,相信套戲會更多變化。監粗話她未做強化手術所以唔係好好打,只係當年日本人的性別觀念及商業考慮作怪。

當年女性主義剛傳到日本,所以好多科幻片都加入女主角參戰的元素,但因新舊觀念有衝突,女主角如跟男主角同等,套戲就較難令當時家長接受好易「香菇」,加上日本當時的小男孩如侵女仔一同玩會被人笑,小女孩一來未必有興趣玩扮超人,就算玩亦會被鄰居話佢係「男勝、御轉婆」,罵佢家長無家教(日本人的社會很看重鄰居對一個家族的評價,鄰屋師奶團的評語可以影響一家人在社區的地位,甚至老公的升遷)。不過,如一班細路一要玩扮STRONGER就一定要找個女仔扮達古露,爭輸左要扮「嘰嘰」的已經唔係好LIKEY,重要俾女仔打低?班細路情願唔玩!達古露成為當年的小男孩玩扮stronger的阻礙,連累玩扮超人的玩具賣不多。但係出左個女主角又無理由唔俾戲佢做,所以無lala整到佢變左stronger作戰時阻手阻腳的大包袱,俾人救下,玩下同男主角鬥氣就算,後尾由於她不受觀眾接納,編劇怕且都寫到發哂火,索性要佢死鬼埋費事阻住套戲發展添。

當年的超人A又係一樣,到最後要變返做北斗星司做獨腳戲,鐵甲萬能俠就監硬令設定中好好打的維納斯弱化,情況到出現戰隊系列才有轉變。(呢d係來自有關的設定資料集及有關日文專書,並唔係athena個人的想當然)

作者: 聰洛多薩比    時間: 26-6-2008 13:25

引用:
原帖由 Kal-El 於 26-6-2008 09:49 發表   佢真係可憐, 永遠只係同卒仔打, 再唔係, 就成日比怪人捉住, 要stronger救佢, 到佢真係同怪人打時, 就同歸於盡...無奈  

個時幪面超人一號個時...

有幾個靚妹仔已經係同卒仔打架喇...

仲好打過d卒仔...

話就話係空手道高手啫...不過都係普通人...

而家甲蟲女係改造人黎架喎...

唔係淨係打卒仔嘛???

引用:
原帖由 Athena 26-6-2008 11:16 發表

咪係囉!

其實達古露的造型設計相當靚,亦跟拉打的基本設計很配合,而飾演達古露的岡田京子又係好搏,本身唔識打但又肯親身拍變身後的打鬥鏡頭,武師為拍她被打傷,特別設計「電波投射」一招,叫班「嘰嘰」做反應作遷就。如果石森老師肯畫佢好打少少,相信套戲會更多變化。監粗話她未做強化手術所以唔係好好打,只係當年日本人的性別觀念及商業考慮作怪。

當年女性主義剛傳到日本,所以好多科幻片都加入女主角參戰的元素,但因新舊觀念有衝突,女主角如跟男主角同等,套戲就較難令當時家長接受好易「香菇」,加上日本當時的小男孩如侵女仔一同玩會被人笑,小女孩一來未必有興趣玩扮超人,就算玩亦會被鄰居話佢係「男勝、御轉婆」,罵佢家長無家教(日本人的社會很看重鄰居對一個家族的評價,鄰屋師奶團的評語可以影響一家人在社區的地位,甚至老公的升遷)。不過,如一班細路一要玩扮STRONGER就一定要找個女仔扮達古露,爭輸左要扮「嘰嘰」的已經唔係好LIKEY,重要俾女仔打低?班細路情願唔玩!達古露成為當年的小男孩玩扮stronger的阻礙,連累玩扮超人的玩具賣不多。但係出左個女主角又無理由唔俾戲佢做,所以無lala整到佢變左stronger作戰時阻手阻腳的大包袱,俾人救下,玩下同男主角鬥氣就算,後尾由於她不受觀眾接納,編劇怕且都寫到發哂火,索性要佢死鬼埋費事阻住套戲發展添。

當年的超人A又係一樣,到最後要變返做北斗星司做獨腳戲,鐵甲萬能俠就監硬令設定中好好打的維納斯弱化,情況到出現戰隊系列才有轉變。(呢d係來自有關的設定資料集及有關日文專書,並唔係athena個人的想當然)

當時既社會咁保守...

好似有一本書都係咁寫...

http://www.thai-toku-v3.us/koro/SHC/

Athena姐睇左未呀???

作者: Athena    時間: 26-6-2008 13:45

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-6-2008 13:25 發表 個時幪面超人一號個時... 有幾個靚妹仔已經係同卒仔打架喇... 仲好打過d卒仔... 話就話係空手道高手啫...不過都係普通人...   而家甲蟲女係改造人黎架喎... 唔係淨係打卒仔嘛???   ...

多謝你的轉貼哦!我今晚放工回家會它下載好變電子書慢慢看的了。

這本《超級女英雄畫報》我在旭屋書店見過,但係包到實,價錢貴我就無叫sales拆來看內容了。

俾著以前athena一於買左返去至算,但現在做左師奶仔,唔捨得成百幾二百蚊買本唔係實用的書咯....

曾見過另一本類似書名的,但打開一看竟是....for 特攝宅男的"甜書"!

而家唔拆過看真就唔敢買,因為有d驚如果買左返去至發覺係甜書,咁就昂居到暈.... 

講開又講,達古露我都覺得佢就算唔打得,而家都可以寫到佢在探情報和變裝方面有特殊優點者,亦可以安排佢同stronger協作打戰略,發展情線都唔錯。但當時的商業決定和社會風氣,係形勢比人強,無話可講。

作者: 聰洛多薩比    時間: 26-6-2008 14:14

引用:
原帖由 Athena 於 26-6-2008 13:45 發表   多謝你的轉貼哦!我今晚放工回家會它下載好變電子書慢慢看的了。 這本《超級女英雄畫報》我在旭屋書店見過,但係包到實,價錢貴我就無叫sales拆來看內容了。俾著以前athena一於買左返去至算,但 ...

係???

Athena姐...快d講比我聽向邊度有得買...

作者: Athena    時間: 26-6-2008 16:08

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-6-2008 14:14 發表 係??? Athena姐...快d講比我聽向邊度有得買...

約兩年前在旭屋中招的。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0