標題: 到底被譽為足球小將動畫嘅代表作 - 歐洲編OVA 有冇係TVB做過? (己解答) [打印本頁]

作者: 杜劍龍    時間: 6-2-2013 16:21     標題: 到底被譽為足球小將動畫嘅代表作 - 歐洲編OVA 有冇係TVB做過? (己解答)

1983 足球小將 TV128集之後, 有13集OVA係日本少年隊去打法國舉辦嘅世界少年足球大賽(又名歐洲編).

1990年我係旺角嘅動畫租帶店租帶睇, 當然係日語中字啦 (應該係台灣出嘅.)

但我好記得90年代未期有過暑假TVB播過, 有冇Brother confirm到?

如果有錄低請PM小弟, 因好想搵番過粵語版, Thanks! 

作者: 杜劍龍    時間: 26-2-2013 10:48

原來youtube有人放左當年tvb播時嘅op!

作者: 杜劍龍    時間: 26-2-2013 11:01

TVB cut得不知所謂, 呢首歌我勁鍾意架! 要睇番次full version + karaoke版唱下先得!

作者: Anison    時間: 26-2-2013 13:43

引用:
原帖由 杜劍龍 於 26-2-2013 10:48 發表 原來youtube有人放左當年tvb播時嘅op!

呢首歌叫 「So Long Dear Friend」 由 JETZT 主唱

MV

Full version

作者: Anison    時間: 26-2-2013 13:46

OP的確不錯, 但自己就比較喜歡鈴木祥子的 ED "最後のファーストキッス"

作者: Anison    時間: 26-2-2013 13:54

日版 Version OP

作者: 杜劍龍    時間: 27-2-2013 09:30

正呀! Thanks!

當年我有買張台灣CD都有呢首, 搵番出黎聽下先!

作者: 杜劍龍    時間: 28-5-2014 13:13

原來大眾書局有得賣, 叫足球小將少年篇, 13張VCD, TVB配音. $148. 抵!

打電話去問佢就會Reserve比你

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0